Vikipedi tartışma:Köy çeşmesi/Arşiv 4
Konu ekleÖzgün isimlendirme
[kaynağı değiştir]Köy çeşmesi bu haliyle birebir İngilizce Vikipedi'den taklit. Ne yazık ki Türkçe Vikipedi'mizde başlıklar, içerikler yani genelleme hep İngilizce Vikipedi'den taklit olduğu için önemsiz görülebilir. Ancak bizimde kendimize özgü bir isimlendirmemiz olsa mesela; kahve, bistro, al. Diğer vikipedilerdekine benzer; özgün. Köy çemesi yerine Kafe, Mola, Sor vs. gibi. Ne dersiniz? :) - 'Lubunya' 18:22, 1 Kasım 2012 (UTC)
- Köy çeşmesi sevgililerin buluşma yeriymiş eskiden :) Azericedeki gibi "Köy meydanı" yapılabilir. Ahalinin toplandığı yer... esc2003 (mesaj) 19:49, 2 Aralık 2012 (UTC)
- Güzel mantığa yatkın herşey olabilir lakin biraz yenilik ve özgünlük. Artık interviki taklitlerinden kurtulmak gerek görüşündeyim. —Lubunya POSTA 22:04, 6 Aralık 2012 (UTC)
- Arkadaşlar Vikipedi- Türkçe çok batı yanlısıdır. Özgünlük burada yoktur. Tüm dünyadan katkı yapılan İngilizce Viki değişiklikleri hemen kaydediyorken burada tartışma sayfasına bile üye olmadan yazamıyorsunuz. Milletine bu kadar güvenmeyen bir Viki daha yoktur.--Whatislife (mesaj) 20:39, 31 Ağustos 2013 (UTC)
- Köy meydanı bana da güzel geldi. Cem Duran (mesaj) 22:45, 6 Mayıs 2014 (UTC)
- 2006 yılında bu tartışılmış ve kalsın diyenler daha fazla olmuş. Yukarıdan Arşivden 2006'ya tıklayarak da bakabilirsiniz. Burada isim önerisi vb. bulunmuşlar ve görüldüğü gibi en iyisi Köy Çeşme'si olarak seçilmiş. Ya yeniden oylama yapılmalı ya da aynı kalmalı sonuçta eskisi gibi az üye yok. Vikibilim mesaj / katkılar 15:08, 10 Ocak 2015 (UTC)
Neden "Köy çeşmesi"?
[kaynağı değiştir]Merhaba,
Bu bölümü "Köy çeşmesi" olarak adlandirmanin mantiği nedir, bilmek isterdim. Cevabiniz için şimdiden teşekkurler, esenlikle.--Canudo (mesaj) 11:35, 25 Ekim 2015 (UTC)
- Kullanıcı mesaj:Canudo köy halkının toplaşıp dertlerini paylaştığı yer olması açısından.. :) --kibele 16:04, 25 Ekim 2015 (UTC)
- Merhaba,
Gecikmeyen cevabınız için teşekkür ederim. Öncelikle, içtenlikle vurgulamalıyım ki, Vikipedi kullanıcılarının büyük bir bölümünün kırsal kesimlerde yaşayan kişi ve aydınlardan oluştuğundan emin olabilmeyi çok isterdim. Fakat, Türkiye halklarının kayda değer bir kısmının kırsal alanlarda yaşiyor olmasına ragmen, durumun bu olduğunu pek sanmıyorum. Dahası, yanılmıyorsam, köy çeşmelerinin asıl kullanıcıları, köy ahalilerinin kadınlarıdır. Basit bir ifadeyle, köylerde kadınlar, zaman zaman çeşmeye su almaya giderler. Ve elbette, böylece, biraraya gelmiş olmanın avantajıyla, sohbet ederler, hatta dertleşirler, ancak birbirlerine entelektüel tekliflerde bulunmazlar. Başka bir değişle, köy çeşmeleri köy erkeklerinin kullanımında değildir. Öyleyse, eğer bu basit açiklamamda yanılmıyorsam, "Köy çeşmesi"nin erkeklerin dertleşmelerine gönderme yapmadığını, aksine, bu durumda onun, Vikipedi'nin yalnızca kadın kullanıcılarına seslendiği varsaymamak oldukça güç. Șahsen ben, Vikipedi'nin, amaçları arasında bilgiyi her kesimden insana ulaştırmak yer alsa bile, temelde, akademik bir karaktere sahip olduğunu varsayıyorum. Bu bağlamda, altını çizmekte fayda görüyorum ; "detleşme" sözcüğü, akademik bir içeriğe sahip değildir, tersine, kişisel bir sohbeti ifade eder. Son olarak, kendime, bir başka olasılıktan bahsetme izni veriyorum ; Vikipedi kullanıcılarını, köy ahalisinin erkeklerini de içine alan, kişisel olmayan bir tür paylaşıma ve daha az uzak bir yerlere davet etmek çok daha makul olabilirdi. Esenlikle, --Canudo (mesaj) 09:35, 26 Ekim 2015 (UTC)
- vikipedi'de çok iş var, üstelik hiçbiri kişisel değil. böyle simgesel bir ismin tartışılmasındansa ansiklopedinin gelişimine katkı yapmak daha makûl olur.. çeşme başı, yaş, cinsiyet, meslek filan ayırmadan herkese açıktır. kolay gelsin. --kibele 11:08, 26 Ekim 2015 (UTC)
- Merhaba,
- vikipedi'de çok iş var, üstelik hiçbiri kişisel değil. böyle simgesel bir ismin tartışılmasındansa ansiklopedinin gelişimine katkı yapmak daha makûl olur.. çeşme başı, yaş, cinsiyet, meslek filan ayırmadan herkese açıktır. kolay gelsin. --kibele 11:08, 26 Ekim 2015 (UTC)
Benim açımdan, bu tartışmanın amacı, Vikipedi'nin gelişimine katkı yapmaya çalişmaktı. Size de kolay gelsin, esenlikle.--Canudo (mesaj) 11:38, 26 Ekim 2015 (UTC)
- Sevgiler öncelikle. Vaktimi bu açıklamayı yapmaya ayırdığım için bana kızmasın dostlarım.
- Bir ay sonra da olsa, gelecekte emsal olması amacıyla bunu açıklayalım. Vikipedi meclis olmadığından eşit demografik dağılımı garanti etmez. Zira meclis dahi etmez. Ancak Vikipedi, içerik üzerinde değişim yapma hakkını "üye olmayanlara" dahi sunmuştur. Anonim olarak çalışma yapma hakkınız herkes kadar mevcuttur. Vikipedi ayrım gözetmeksizin, politikaları uyarınca bilgiye ulaşma ve düzeltme hakkını kırsal olsun olmasın, aydın olsun olmasın herkese sunmuş, katılımı kişinin kendi insiyatifine bırakmıştır. Basit bir deyiş olarak çeşmenin erkeklerin kullanımına kapalı olduğunu savunmanız yanlış. Bahsettiğiniz "Türkiye halklarının" büyük çoğunluğunun göçmüş olması, ve Roma İmpatorluğu'ndan o güne kadar kırsalda yerleşik bulunmayanların atalarının "kerege" adını verdiğimiz, hatta "yuvayı dişi kuş yapar" sözüne ilham olan yuvanın temel örgüsünü kadınların yaptığını öngörürsek, erkeklerin yuvada yaşamadıklarını savunmanız, ve dahi hakkı olmadığını düşünmeniz anlamına gelir, ki bu durum Vikipedi'nin tarafsızlık politikasını ihlal eder (bkz. VP:TBA). Köy; birbirlerine saygı duyan (bkz. VP:GK) yahut akrabalık bağı/boy bağı olan, en sevimsiz tabiri ile aynı çileyi çekenlerin ortak yaşam alanına denir. Çeşme ise tarımın, mahsülün, evlerin ve bilhassa insanların başlıca ihtiyacıdır. Bu sayfaya "Köy Çeşmesi" denilmesinin amacı, "imece" yapan insanların (bkz. VP:İBP) asıl olan ihtiyaçlarını birlikte karşıladıkları bir buluşma ortamıdır. Köy kahvesi denseydi, "kahve erkekler içindir" ya da "kahve, fal dedikoduları içindir" diyemeyeceğimiz gibi, çeşme de sadece "su veren" (ihtiyacı karşılayan aracı) olarak kullanılmıştır. Tarafsız bakış açısına sahip olunduğunda bazı şeyleri varsaymamanın güç olmadığını anlayabiliriz. Vikipedi, internet bağlantısı olan her alana ulaşmak ve bilgiyi tarafsız, değiştirilmeden, ücretsiz ve ulaşılabilir olarak kullanıma sunmayı hedeflemiştir. Zira akademik ve/veya sosyo-kültürel alanda hiçbir beklentiye mahal vermemeyi, salt bilgiyi özgür ve ulaşılabilir sistemine kaydetmeyi öngörmüştür.
- Lütfen yazdıklarımı iyi niyetli varsayın. (bkz. VP:İNV) Ve doğrulanabilir olmayan hiçbir fikir ile iyi niyetli vikipedistleri itham altında bırakmayın. (bkz. VP:D) Saygı ve sevgilerimle K a h v e 6buyrun? 00:50, 17 Kasım 2015 (UTC)
- Merhaba, sevgili ,K a h v e 6
- Talihsiz Giordano Bruno'nun, emin olduğuna inandıkları hakkında kendi içinde sorgulamalarda bulunup bulunmadığını, elbette bilmiyoruz. Ama, pek çoğu sadece sezgisel algıya dayansa bile onun, gerçek kabul ettiği fikirlerini yaşamı boyunca cesurca dile getirdiğini, dahası bu uğurda öldüğünü iyi biliyoruz. Kimilerine göre bu onu, onu o korkunç ölüme mahkum edenlere kıyasla ilerici, hatta belki emsalsiz bir aydın, bir asi yapmaya yetebilir. Bununla birlikte, şahsen ben onda, malesef, rahatsız edici bir biçimde, onu kararlığından vazgeçiremeyen idam şekli bakımından bir şekilde şiddete eğilimli, dahası, gerici bir yön olduğu izlenimine sahibim. Sanırım bu noktada, gerçeğin kendisini, onun dile getirilmesinden daha önemli bulan bir zihinin, psikolojik açıdan dengeli olduğunu öngörmek mantıklı olacaktır. Ancak, Bruno'ya göre, zannettiklerini ısrarla dile getirmek, savunduğu şeyleri veya son derece zorlu hukuki durumunu sorgulamaktan daha önemliydi. Oysa, Evren'nin ölçüsü sorunsalına dair gerçekler, acil bir sosyoekonomik, yani, sosyolojik bir mesele olmadığı gibi, Bruno'nun onu nasıl algıladığına da bağlı degildi. Sözgelimi eğer, Engizisyon'nun talebi üzerine Bruno, inandıkları konusunda yanıldığını soylemiş olsaydı, yaşamına, yani, çalışmalarına devam edebilirdi ve bu, bizler, gelecek kuşaklar için mantıksal açıdan çok daha avantajlı, duygusal açıdan ise biraz daha anlamlı olabilirdi. Aksine, elinde hiç bir kanıt olmadığı halde, yalnızca öyle olduğunu varsaydığı için, Evren'in sonsuz olduğuna, tipik bir bağnaz olarak inandı ; tıpkı, onu, diri diri yakanların kendi tutumlarından kuşku duymadıkları gibi. Bruno'nun, katilleriyle arasındaki mantıksal çizginin, sanıldığı kadar kalın olmadığını gözlemlemek, oldukça sarsıcı bir deneyim olsa gerek. Sanırım tarihte, kendini böylesine ciddiye almakla, bir fikre öylesine bağlanmak arasındaki o tuhaf bağı, Bruno'nun acıklı ve dehşet verici hikayesinden daha çarpıcı bir biçimde ortaya koyan başka bir örnek daha yoktur. Bruno'nun yarattığı en kayda değer izlenim, muhtemelen onun, bir bilim insanı, filozof, vb. değil, daha ziyade, Engizisyon'dan, İsa'nın, işgalci Roma'ya karşı beslediği türden bir nefret taşıyan bir muhalif, dahası, bilgiyi, örneğin Sokrates gibi, politik bir eleman olarak görmüş, hatta kişiselleştirecek ölçüde, takıntı düzeyinde sahiplenmiş biri olduğu yönündedir. Kendini, bilgisinin yerine koyan Bruno'nun acı dolu, özümsenmesi güç, bulanık yaşam hikayesinin, aydın olmak durumu üzerine yapılacak her türden araştırma için baş vurulacak ilk elemanlar arasında olduğu kanısındayım. Kuşkusuz, bu kısa yazıda bir önyargıya düşmeksizin onun, neden bu tür bir tutum sergilediğini, onu motive edenin ne ya da neler olduğunu kestirmek kolay değil. Buna rağmen, onun hikayesinden kendi adıma en az bir sonuç çıkarabileceğimi sanıyorum : bir aydın, biliyorum, dediği anda cehalete düşmüştür, çünkü onun aklını zengin yapan, bilgiler değil, sorulardır.
- "Köy çeşmesi"ne gelince… Öncelikle, bu konuyu ele almış olmanız, iyi niyetiniz, başka bir deyişle yazınız, pek anlayamamış olsam da, yaklaşımımı kavramış gibi durmasa da, en azından, ortaya koymaya çalıştığı ilgi ve içtenlik bakımından taktiri hak ettiği kanısındayım. Bana öyle geliyor ki, ortaya atılmış bir konunun, ilgisiz gerekçelerle hafife alınması ihtimali, amacının görmezden gelinmesine oranla çok daha fazla düşündürücü bir manzara oluştururdu.
- Onlardan biri olamadığım için hayıflansam da, ben de sizin kadar, dostlarınızın, değerli zamanınızı dikkate değmez bir tartışma girişiminde emsal oluşturmaya ayırdığınız için, size kızmamalarını dileyebilmeyi çok isterdim. Doğrusu, kaygılanmanız gerekenin bu olduğundan pek emin değilim.
- Belkide, yakın ve uzak tarihte olduğu gibi, bugün de hemen her yerde sıkça rastlanan, sorgulamanın bir araç olarak nasıl kullanılabileceği sorusu karşısında şaşkınlık içinde, ellerindeki edinilmiş bilgi sopalarıyla birer hayalet gibi ortalıkta gezinenler tarafından uydurulmuş, Evren'i kavrayış tarzını, onun boyutları altında ezilmiş Bruno gibi sübjektivizimden alan, düşünmenin, özenin lüks sayıldığı, kendini, yalnızca reflekslerle ifade edebilen, güdüsel bir Dünya hakkında kaygılanmak, çok daha zekice olacaktır. Esenlikle, --Canudo (mesaj) 09:14, 26 Kasım 2015 (UTC)
Engel kaldır şablonu
[kaynağı değiştir]Şablon:Engel kaldır şablonunu oluşturdum ve bu şablon İngilizce Vikipedi ve Arapça Vikipedi dahil fazla Vikipedide kullanılıyor ve bu şablonun engellenmiş kullanıcıların mesaj sayfalarında engel açmak amaçlı kullanılabilmesi iyi olabilir--88.241.248.91 17:12, 6 Mart 2016 (UTC)
TED speaker challenge
[kaynağı değiştir]From 6 June to 6 July we are holding a writing challenge about TED speakers. Everyone can participate by writing about people who have held a TED talk. For an overview of TED speakers in the in competition see here: User:Jane023/TED speakers. For an overview of all the TED talks that these people have held, see here: TED talks. More information about the challenge, the points, the prizes, and the sign-up is here: TED speakers challenge. Jane023 (mesaj) 09:09, 9 Haziran 2016 (UTC)
tkwiki tartışması sonrası
[kaynağı değiştir]Bu tartışma üzerine yazıyorum. Ahmet Turhan'a canım kısmı hariç katılıyorum (canım deme isteği daha da çok gelse keşke). Bazı durumlar habire aynı kişilere denk gelince kırıcı olabiliyor. Ayrıca bu köy, Türkmencenin en çok konuşulduğu Vikipedi köylerinden biridir, herhalde. tkwiki'ye buradaki istekli kullanıcılar tarafından katkı yapılması (hele hele içerik eklenmesi) özgür ansiklopedi projemize fayda da getirecektir. Kullanıcılarımızın birçoğu enwiki'de de aktif, ve iyi ki sadece enwiki'de aktif değiller ki biraz daha iyi bir haldeyiz.
Yapılacak iş eklenmesi, çoğu içerikçi kullanıcı için, öteden beri yapılmayan işlerin yapılıp yapılmamasını pek etkilemiyor. Elbette insanlar ne isterse, kendine ne yakın gelirse, onunla alakalı katkı yapıyorlar.
Uzamaya yatkın tartışmalarda, Köy çeşmesinde her konuyu sonuna kadar tartışmak yerine, duyuru mahiyetinde bir katkıyla ilgili sayfaya bağlantı verip tartışmayı orada yapabiliriz (alt sayfa da olur). Sonraki ilgili tartışmalarda da faydası olur. Senelerdir bu çeşmede çok tartışma döndü ama takibi gerçekten zor. Bazı kullanıcıların hafıza yeteneğine kalıyor. Sistematize edebilirsek çok güzel olacak. İnşallah ilgili tartışma sayfaları arasında bağlantılar olur.
Keşke Köy çeşmesinde h2 başlıkları tablolar gibi otomatik gizlenebilse (css ile halledilebilir mi?). --Deniz (mesaj) 13:15, 23 Mayıs 2017 (UTC)