İçeriğe atla

Vikipedi:Zotero ile kaynak gösterme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zotero, bir Wikipedia makalesine referans eklemeyi kolaylaştırabilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır. Bu makale, Zotero'yu kurma, alıntı bilgileri oluşturma ve bunu bir Wikipedia makalesine ekleme konusunda size yol gösterecektir. Wikipedia'da referans oluşturma ve kaynak gösterme hakkında genel bilgi için Vikipedi:Kaynak gösterme bölümüne bakın.

Resmi Zotero web sitesine gidin ve en son sürümü indirin. Bağlayıcı adı verilen tarayıcı eklentileri aracılığıyla Chrome, Safari, Firefox veya Edge ile eklenti olarak kurulabilen Microsoft Windows, OS X ve Linux için ayrı bir programdır.

Metin belgelerine referans eklemek için Zotero'yu da kullanmak isterseniz, LibreOffice, Microsoft Office ve Google Docs'ta paket halindeki eklentileri kullanabilirsiniz.

Her şeyi yükledikten sonra, gerekirse tarayıcınızı yeniden başlatın.

Zotero uygulamasını açtığınızda üç büyük bölme göreceksiniz. Sol bölme, collections adı verilen farklı referans klasörlerinin kaydını tutar. Varsayılan olarak My Library adlı yalnızca tek bir ana klasör vardır. Yeni bir bölüm yapmak istiyorsanız, ana klasöre sağ tıklayın ve New Collection'a gidin. Orta panel, seçtiğiniz bölümdeki tüm referanslar hakkında bilgi gösterecek ve sağ panel, seçtiğiniz herhangi bir referans hakkında bilgi gösterecektir.

Alt klasörler, sağ tıklama kullanılarak ve New Subcollection seçilerek benzer şekilde oluşturulabilir. Orta bölme, başlık, yaratıcı ve yıl gibi seçili bibliyografik verileri kullanarak seçilen klasörlerdeki veya alt klasörlerdeki tüm öğeleri gösterir. Sağ panel, tüm bibliyografik verilerin ayrıntılarını sağlar ve herhangi bir öğeye not eklenmesine izin verir. Bibliyografik öğeler, organizasyonu ve çeşitli kullanıcı ihtiyaçlarını kolaylaştırmak için tags adı verilen anahtar kelimeler kullanılarak etiketlenebilir.

Zotero için tam belgeler Zotero'nun destek sayfalarında mevcuttur .

Zotero'ya referans ekleme[kaynağı değiştir]

Artık koleksiyonunuza bir referans ekleyebilirsiniz. Bunun nasıl çalıştığını görmek için WorldCat'teki bir kitap listesine gidebilirsiniz. Tarayıcınızın adres çubuğunun sağ tarafında küçük bir kitap simgesi görmelisiniz. Üzerine tıklamak, kitabın bibliyografik bilgilerini Zotero'daki geçerli klasöre kaydedecektir. Bu, Zotero pencereniz açık olmasa bile işe yarayacaktır. Hangi öğeye başvurmanız gerektiğini biliyorsanız, bunun için bir listeyi nerede bulduğunuz önemli değildir – örneğin kitabın Amazon'daki listesinden de bir referans oluşturabilirsiniz.

Zotero birçok farklı referans türü için çalışır. Bu BBC hikayesini bu patente veya bu baskıya ekleyebilirsiniz. Bu Wired makalesi gibi bazı sayfalar için, Zotero belirli bir referansın nasıl oluşturulacağını bilmiyor, ancak elinden gelenin en iyisini yapmaktadır. Bu sayfanın eklenmesi, doğru başlığı ve özeti içeren ancak yazarı veya yayın tarihini almayan bir referans oluşturur. Bunun nedeni, henüz hiç kimse Wired.com'a özel bir tercüme yazmamış, ancak sürekli yenileri oluşturulmaktadır. Bu arada, bilgilerin geri kalanını manuel olarak doldurmak için referansı düzenlemelisiniz.

Wikipedia makalelerine referans ekleme[kaynağı değiştir]

İlk olarak, Zotero'daki varsayılan dışa aktarma stilinizi Wikipedia Citation Templates formatına (veya Wikipedia'da bir alıntı stili olmadığı için belirli bir makalenin kullandığı formata) ayarlayın. Bunu yapmak için Zotero penceresini açın, dişli simgesine tıklayın ve Preferences'ı seçin. Panoya benzeyen Export sekmesine tıklayın. Default output format sürükle aşağı menüsünde, Wikipedia Citation Templates i seçin ve OK tıklayın. Alternatif de açıklandığı gibi siteye özel bir stil ayarlayın[1] .

Şimdi referans eklemek istediğiniz Wikipedia makalesi için bir düzenleme penceresi açın. Referans vermek istediğiniz bilgiyi ekleyin (veya zaten mevcutsa bulun) ve referansın gitmesi gereken yere boş <ref></ref> etiketlerini ekleyin.

Bazı durumlarda, bir nesneyi dışını ısıtarak soğutmak mümkündür.<ref></ref>

Zotero'yu açın ve istediğiniz referansı ref etiketleri arasına sürükleyin. Bu, aşağıdaki gibi bir sonuçla sonuçlanmalıdır:

Bazı durumlarda, bir nesneyi dışını ısıtarak soğutmak mümkündür.<ref>{{Cite journal 
| last1 = Papini | first1 = Jon J. | last2 = Dyre 
| first2 = Jeppe C. | last3 = Christensen 
| first3 = Tage | date = 2012-11-29 
| title = 'Cooling by Heating'—Demonstrating the Significance of the Longitudinal Specific Heat 
| journal = Physical Review X 
| doi = 10.1103/PhysRevX.2.041015 | volume = 2 
| issue = 4 | pages = 041015 
| url = http://link.aps.org/doi/10.1103/PhysRevX.2.041015 
| accessdate = 2013-02-05 }}</ref>

İnsan tarafından okunabilir kılmak için, her satırda bir öğe olacak şekilde biçimlendirmeyi olduğu gibi bırakın. (Referansın tüm bilgilerini tek bir satıra koyarak "yerden tasarruf etmek" için hiçbir neden yoktur; aslında hiçbir alan kaydedilmez ve bu sadece referansı daha az okunabilir hale getirir).

" <ref> " ve " {{Cite dergi " arasına yeni bir satır ekleyerek alıntıyı kendi başına tutabilirsiniz. Bu bir referans önce metinde görüntülenen sonuçlanacaktır olarak, "<ref>" önce bir yeni satır eklemek için değil, ve bu neredeyse istediği hiçbir zaman olsa da, dikkatli olun. Ancak " <ref> " kodundan hemen sonra yeni bir satır ("\n") eklemek, referansın başına herhangi bir boşluk eklenmesine neden olmaz ve editörlerin onu okumasına yardımcı olabilir.

Sayfayı kaydedin ve şöyle bir şey alacaksınız:

Bazı durumlarda, bir nesneyi dışını ısıtarak soğutmak mümkündür. [1]

Ve bu kadar!

Zotero'da seçili bir öğeniz olduğunda Ctrl+Alt+C tuşlarına basarak alıntı bilgilerini panoya da kopyalayabilirsiniz. (Zotero 5.0+'da Ctrl+Üst Karakter+C)

Wikipedia makalesine kaynakça ekleme[kaynağı değiştir]

Çoğunlukla akademisyenlerin biyografileri için kendi alanlarında seçilmiş bir listeyi ters kronolojik Bibliyografya (Dergi makaleleri) listesi şeklinde üretmektedir.

  • düzenlemek için Wikipedia'da bölümü açın
  • Zotero'da: Sağ pencerede makaleleri seçin (dön. kronolojik sıralama, en yeniden en eskiye)
  • sağ tıklayın, Export Items'ı seçin (Zotero 5.0.92'de mavi yukarı ok)
  • biçim: Wikipedia Citation Templates
  • bir metin dosyası olarak kaydedin, ardından kopyalayıp Wikipedia makalesine yapıştırın
  • not: yalnızca bir ISSN numarasına izin verilir, bkz. issn=_value

Örnek: Utsa Patnaik seçilmiş bibliyografya

Kullanıcı sayfanız için Zotero kullanıcı kutusu[kaynağı değiştir]

 

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

  1. ^ Papini (2012-11-29). "'Cooling by Heating'—Demonstrating the Significance of the Longitudinal Specific Heat". Physical Review X. 2 (4): 041015. doi:10.1103/PhysRevX.2.041015. Erişim tarihi: 2013-02-05.