Vikipedi:Seçkin madde adayları/Tanımlanamayan Uçan Nesne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--Machiavelli' msj 19:24, 7 Aralık 2008 (UTC)

Tanımlanamayan Uçan Nesne[kaynağı değiştir]

Her türlü ayrıntıyı içeren, kapsamlı, çok başarılı kaynak kullanımına sahip bir madde... Bir kaç kırmızı bağlantı açılırsa ve bir iki ufak düzenleme ile en iyi SM maddelerimizden biri olacağına inanıyorum. Bu arada yine çok güzel bir maddeye imza atan Düşünenadam'a (bir kez daha) teşekkürler. :) --Math34 ileti 21:33, 17 Kasım 2008 (UTC)

  • Şartlı destek Madde her zamanki gibi çok güzel oldu, ancak şu İç bağlantılar bölümüne çok karşıyım. Bu konulara bağlantı vermek istiyorsa Türkçede mevcut olsun bare. Runningfridgesrule 21:39, 17 Kasım 2008 (UTC)

İçerikteki resimlerde şimdilik bir sorun yok gibi gözükse de, Özellikle Mreggmanfalling tarafından yüklenmiş Resim:Roswell alien.jpg gibi resimlerin maddeden çıkarılması uygun olacak. Bu kullanıcı tarafından yüklenmiş resimlerin silinmesi kuvvetle muhtemel. Saygılar.--Machiavelli' msj 21:55, 17 Kasım 2008 (UTC)

  • Destek Destek Çok güzel bir madde olmuş ama sanki ilk resim biraz sahte gibi duruyor. Saygılar ve iyi çalışmalar. --Eyalvac 16:27, 18 Kasım 2008 (UTC)
Karşı Karşı Alttaki yorumlara katılıyorum. Tanımlanamayan Uçan Nesnelerin hepsi uçan dairelerle bağdaştırılmış. Oysa bir bölgenin hava sahasına giren herhangi bir uçan nesne (uçak da olabilir uçan daire de) eğer kimliğini belirtmezse bu UFO kapsamına alınır. Bu madde de ise daha çok uzaylılarla ilgili konular ele alınmış. Eğer bu maddenin adı Uzaylılar olursa başlıkla madde bir bütünlük içinde olur. Yine de çevirenlere teşekkür ediyorum. Güzel bir madde katmışlar. Эялвачмеcаж 15:31, 21 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu maddeyle ilgili çeşitli sorunlar görüyorum:

Birincisi, Genel olarak oldukça uçan daire sempatizanı bir bakış açısıyla yazılmış ve alternatif teorilere yeterince yer verilmemiş buluyorum. Bu maddenin Fransızca Wikipedia'dan çeviri olduğunun farkındayım (emeği geçenlerin eline sağlık, çok büyük bir iş) ama İngilizce Vikipedi'deki maddeyi daha dengeli yazılmış buluyorum. Ayrıca İng. Wiki'de konunun burada işlenmemiş boyutları da ele alınmış, UFO gözlemlerinin sınıflandırılması gibi. Konuya ilgi duyan birisinin İng. Wiki'deki malzemeleri de burdakilerle bütünleştirmesi gerektiği kanısındayım.

İkinci bir sorun, kullanılan resimlerin bazılarının ansiklopedik olmadığı. Burda gösterdiğimiz resimlerin, verdiğimiz bilgiler gibi doğrulanabilir, kaynağı gösterilebilir resimler olması gerekir. Bir CIA ajanının görevi sırasında çektiği ve hakkında tutanak alınmış bir resmin güvenilirliği ile, kim olduğu belli olmayan birisinin Commons'a yüklemiş olduğu bir resmin değeri bir olamaz. Havaya bir tabak fırlatıp reminini mi çekmiş, Photoshop'da mı eklemiş, hiç bir fikrimiz yok. "Fikir vermek" amacıyla dahi bu tür resimleri kullanmamız doğru olamaz. Aynı şeyi "temsili resim" olarak açıklanmış resimler için de söyleyeceğim. Bu tür resimleri ancak sanatsal anlamda bir kayda değerlik taşıyorlarsa ve UFO'larla da bir bağlantısı varsa (örneğin [1]) kullanabiliriz. Her önüne gelenin Commons'a yükleyebildiği özgün çalışmaları (Kara giysili adam resmi gibi), kullanırsak burası ansiklopedi değil magazin dergisi olur.

Üçüncü bir sorun, maddenin bazı kısımlarının fazla genişlemiş olması. Bu bölümler yeni bir madde olarak açılmalı, "daha fazla bilgi için ___ maddesine bakınız" diye bir not düşülüp o konu bu maddede kısaca özetlenmeli. Bunun yapılması gereken bölümler "Roswell olayı" ve "Resmi soruşturmalar" bölümleri.

Dördüncü bir sorun, UFO ile başka bazı kavramların bu madde içinde beraberce işlenerek bir kavram kargaşası yaratılmış olması. Her UFO, uçan daire değildir, onun için "Uçan daire benzeri araçlar" bölümü buraya ait olamaz (Uçan daire diye bir maddeye gitmeli). UFO gözlemlenmesi ile uzaylılarla temas konuları da farklıdır, "Dünya-dışı canlılar hipotezi" bu yüzden ayrı bir maddenin konusu olmalı, ona sadece bir bağlantı verilmesi yeterlidir ("Kara giysili adamlar" filmi UFO'lar hakkında değil, dünyada yaşıyan uzaylılarla ilgili bir komedi). Keza, "Temas grupları" ve "New Age akımı" bölümleri de UFO'larla doğrudan ilişkili değiller, onlar da kendi maddeleri sahip olmalılar, bu maddede bulunmaları tamamen yersiz.

Tekrar edeyim, UFO maddesi, açıklanamayan uçan cisim gözlemleriyle ilgili olmalıdır, evrende başka canlıların da var olabileceği, uzaylıların insanlarla temas kurduğu iddiaları, uzaylıların bize etki ettiği ve başka konularla değil. Bu konuların her birinin ayrı maddeleri olmalıdır, bunlara en fazla bir cümleyle buradan bağlantı verilmesi yeterlidir.

Bu nedenlerden dolayı bu maddenin seçkin olmaya hazır olmadığını düşünüyorum. --İnfoCan 16:56, 18 Kasım 2008 (UTC)


  • I
  • a)Uçan daire sempatizanı bakış açısıyla yazılmış olabilir, ama kaynakları Wiki politikalarına uygun olarak verilmiş, ayrıca karşı görüşlere de yeterince yer verilmiş olduğunu düşünüyorum.
  • b)İngilizce wikideki UFO maddesi 15 Ağustosta

bu haldeydi, o yüzden 15 Ağustosta kaliteli seçilmiş Fransızca wikideki Ufo maddesini ele almayı tercih ettim.

  • c) Ufo gözlemlerinin sınıflandırması gibi herhangi bir şeyi eklemek isteyen çevirip ekleyebilir. Ben artık kırmızı bağlantılar haricinde bu maddeye çeviri konusunda daha fazla katkıda bulunmayı düşünmüyorum. Ayrıca bu tür sınıflandırmaların çoğu aksine ufologların tercih ettiği bir sınıflandırmadır. Zaten iç bağlantılarda bu konuda iki bağlantı verdim.
  • II
  • a)Resimler konusunda hiç mi hiç aynı fikirde değilim. Resimlerin çoğu (iki tanesi hariç) tüm wikilerdeki UFO maddelerinde yer almış. Kimilerinin gözünde büyüttüğü İngilizce wikideki hizmetliler bu resimleri nasıl kabul etmiş, bir düşünmek lazım. Ama iş Türkçe wikiye gelince itiraz konusu oluyor nedense… O istisnai iki resme gelince… Çeşitli tv kanallarında gösterilen bu resimler İngilizce wiki de dahil olmak üzere çeşitli wikilerin Roswell maddelerinde kullanılmış, yani yine çeşitli wikilerdeki hizmetlilerce kullanılması uygun görülmüş.
  • b) Resimlerin havaya tabak fırlatılarak da çekilmiş olduğunu düşünüyorsanız bu iddialarınızı da maddeye ekleyebilirsiniz, bunlar resimlerin kaldırılması için bir gerekçe olamaz.
  • c) Resimlerin kaldırılması maddenin kuşa çevrilmesi demektir, iptal olması daha iyi. Fransızca wikide kaliteli seçilirken bu resimlere hiç mi dikkat edilmememiş dersiniz.
  • III
  • SM’lerin bir özelliği metnin uzun olması. Madde metnini iyice kısaltırsanız madde kuşa döner ve SM adayı olarak göstermeye de gerek kalmaz. Kaldı ki Roswell olayı ve soruşturmalar bu madde için temel konu, kesinlikle ayrılmasına karşıyım, kesinlikle…
  • IV
  • Uçandaire benzeri araçlar da kesinlikle ana konudan ayrıştırılamaz . Çünkü iddiaların bir kısmı UFO’ların dünya yapımı araçlar olduğu üzerine kurulu . Dünya-dışı canlılar hipotezi ve diğer konular konusunda da aynı düşüncedeyim.
  • V
  • Son olarak, bu konuda daha fazla tartışmaya girmeyeceğim. Maddenin SM seçilmesi veya seçilmemesi hiç umurumda da değil. Zaten vikipediden çeşitli nedenlerle soğumaya başladım. Metnin parçalanması gerektiği konusunda ısrar olduğu takdirde adaylıktan çekilmesini, hatta maddenin 27 Ekim’deki haline getirilmesini talep ediyorum. Sevgi ve saygılarımla…--Düşünenadam 18:57, 18 Kasım 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki bir maddenin eksiklerinin olması o maddeyi değersiz kılmaz. Maddelere getirilen eleştiriler sadece bu maddelerin zaten var olan değerlerini daha da yüceltmek, yükseltmek içindir; iyi niyetle yapılırlar. Bu sebeple eleştirilere tepki verirken bunu her daim göz önünde bulundurmamız lazım; kimse bu maddenin eski sürümlerine dönmesini vs. istemiyor - istenilen çok daha güzel düzeylere ulaşıp, seçkin madde kriterlerini kesinlikle karşılayarak seçkin madde seçilmesi. Ayrıca maddelerde ne kadar çok emeğimiz geçse de onlar bizim değil herkesin bunu da unutmayalım... Maddeye gelince, oyum:
  • Karşı Karşı zira:
    1. UFO sempatizanı bakış açısıyla yazıldığı hususunda katılıyorum. Karşı görüşlere de yer verilmiş olması, sempatizan bakış açısını yansıtan uslûbu meşru kılmaz; bizim ilgili politikamızın adı ne? Karşıt görüşlere de yer vermek mi? Hayır: tarafsız bakış açısı. Bu açıdan uslûpla ilgili düzeltmelere gitmek çok önemli olacaktır. Unutmayalım ki seçkin maddeler her şeyden önce içerik politikaları açısından örnek maddelerdir.
    2. Maddenin daha girişindeki fotoğrafın uygunsuz olduğunu ve VP:TBA sorununu büyüttüğünü düşünüyorum. Bu resim ne İngilizce Vikipedi'deki ne de Fransızca Vikipedi'deki maddede gözüküyor - ama aslına bakarsanız önemli olan oralarda yer alıp almaması da değil. İspanyolca Vikipedi madde sayısı kutlamalarında İspanya bayrağının renklerini kullanmıştı, İngilizce Vikipedi'deki maddelerde ve ana sayfa içeriğinde Amerikan-İngiliz önyargısının etkili olduğunu bizzat İngilizce Vikipedi'nin hizmetlilerinden duyduğumuz oldu, Kürtçe Vikipedi'de ölü PKK mensuplarından şehit olarak bahsediliyor... örnekler uzatılabilir sonuç şu: orada olması bunu meşru kılmaz. Sadece belki fikir verebilir. O da eğer arkasında önemli tartışmalar vs. varsa ve aynı durum birçok Vikipedi için söz konusuysa. Bu durumda böyle bir şey yok. Bu yüzden resimlerin birçoğunu değerlendirmemiz gerektiği, önemli bir kısmının uygunsuz olduğu kanısındayım. Özellikle girişteki resim rahatlıkla PS ile 10 dakikada hazırlanabilecek türden. Bu sebeple resim seçerken çok dikkatli olmamız gerek.
    3. Maddede konudan sapıldığına da katılıyorum. Evet, kara giysili adamlar veya çevrede bırakılan izler vs. UFO'larla zaman zaman ilişkilendirilmiştir - fakat bunlar doğrudan UFO'lar ile alâkalı değillerdir. Bunlardan ancak çok kısa bir şekilde bahsedilebilir. Seçkin madde demek uzun madde demek değildir; seçkin madde demek bir konu hakkındaki gerekli tüm başlıkların yanı sıra o konunun ayrıntılarıyla ilgili çeşitli başlıkları da ele alan ve ele aldığı her başlığı doyurucu bir biçimde içerik ile dolduran maddedir. Burada önemli olan bir nokta da konudan çıkmamaktır; konudan saparak uzun uzun başka şeyleri de katarak dev gibi maddeler yazabilirsiniz - ama bunlar seçkin olamazlar. Bu maddede bu kadar büyük bir sorun söz konusu değil ama özellikle çevrede bırakılan izler, kara giysili adamlar gibi kısımların kesinlikle küçültülmesi ve UFO'larla ilişkili kısımlarına çok kısa bir şekilde yer verilmesi gerekir. Hiç yer verilmemeleri bile uygun olabilir.
    4. Birçok iddia, olgu gibi sunulmuş... bu bahsettiğim ilk sorunla ilişkili olabilir; kaynaksızlık da buna sebep olmuş olabilir. "radyoaktif zehirlenme geçirenler de olmuştur", "NASA’daki bilim insanı Dr. Richard F. Haines tarafından bu konuda uçak kazalarıyla ilgili olarak derlenen liste otuzdan fazla uçak kazası olayını içermektedir." gibi ifadelerin düzeltilmesi ve kaynaklandırılması şarttır. Bunlar doğrudan atıf içermektedirler ve atıf içeren ifadelerin kaynaklandırılmaması VP:D ihlâlidir.
    5. Maddenin kaynakları çok sorunlu. Kaynak politikamız, doğrulanabilirlik ve tarafsız bakış açısı yönlerinden de uygunsuz. Örnek olarak, şöyle tamamen önemli bir iddiaya: Kimi bilim insanlarına göre, ışık hızını aşmanın uygulanamaz oluşuna[176] rağmen, bu sorun bilimsel olarak, özel görelilik kuramına karşı düşmeden, solucan deliklerinden veya başka sistemlerden[177]yararlanma yoluyla aşılabilir. verilen kaynakların ikisi de İngilizce Vikipedi maddesi. Eğer burada doğrulanabilirlik adına konduysa bu kaynaklar; Vikipedi maddeleri bu ihtiyacı karşılamazlar. Yok eğer bu iddia o maddelerden edinilen bilgiler kaynak olarak kullanılarak yazıldıysa gene sorun var zira o maddelerin ilki Faster-than-light ışık hızını aşmak üzerine, üstelik bilimsel bir deney, tez vs. olmadığı için bu maddenin (belirttiğim gibi) kullanılması uygunsuzluk yaratabilir. Verilen ikinci kaynak daha da problemli: Alcubierre drive. Bahsi geçen şey bilimselliği oldukça tartışmalı olan, oldukça spekülatif bir iddia. Bunu sanki bilimsel olarak kesin bir olguymuş gibi sunmuş madde. Bu bahsettiğim elbette sadece bir örnek; maddede bu tip başka ifadelere de rastlanabilir.
  • Sonuçta bu madde bilimsel olgu - gözlem - iddia üçlemesi açısından birçok sorun taşıyor ve şu anki hâliyle seçkin olması doğru olmaz zira VP:TBA, VP:D politikaları açısından örnek olabilecek durumda değil. Bununla birlikte üzerinde çok emek harcanmış ve bence biraz biçimsel biraz da politika-bazlı eforla seçkin madde kriterlerini karşılayacak hâle gelebilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:07, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • Destek Destek Çok küçük kusurları var yukarıdaki gibi. Ancak abartmaya gerek yok kanımca. Bence oldukça iyi bir çalışma. Ayrıca Düşünenadam, vikipedi'den soğumakta haklısınız. Bir takım kullanıcılar veya tartışmalar neticesinde insan ister istemez soğuyor. Ancak unutmayın ki yalnız değilsiniz. Vikipedi'yi bırakmak demek soğumanıza neden olan nedenlere prim vermektir. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 17:36, 20 Kasım 2008 (UTC)
  • Karşı Karşı - Öncelikle belirteyim, eleştirim kesinlikle yazarlara değil, metne yöneliktir.
Madde bilimsel değil, spekülatif. Başından sonuna dek UFO'ların uzay araçları olduğu yönünde sistematik bir önyargıyla yazılmış. "Tanımlanamayan her cisim uzay aracıdır" havasına sahip. Kaynakların çoğu Fransızca olduğu için o kısmı bilmiyorum, ancak ingilizce kaynakların çoğu New Age gruplarına ait. gerçek bilimsel kaynaklardan alınan bazı bilgiler ise maalesef yanlış kullanılmış.
Her şeye rağmen madde teknik olarak süper. Kaynak kullanımı, iç bağlantılar vb. çok iyi düzenlenmiş. UFOLOG'lar bu maddeye aşık olurlar. Ancak bizim yazmamız gereken bilimsel temellere dayanan bir madde. Bilimsel görüşler bu maddede çok daha fazla ağırlığa sahip olmalı. Bu sebeple bu maddenin SM olmasına tamamen karşıyım. Khutuckmsj 21:36, 25 Kasım 2008 (UTC)


Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.