Vikipedi:Seçkin madde adayları/Mermer Köşk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır. --LostMyMind (mesaj) 07.24, 10 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

Mermer Köşk[kaynağı değiştir]

Süre başlangıcı: 20.26, 9 Temmuz 2023 (Kaliteli ve seçkin içerik adaylıkları için süre sınırlaması teklifinin kabulünden itibaren)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Sarı Köşk (Üsküdar) baz alınarak oluşturuldu. Kriterleri karşıladığı kanaatindeyim.--Nanahuatl? 23.53, 25 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

  • Emeğine sağlık. Kaynaklama biçeminde bir sıkıntı yok, bunun dışında kalan birkaç noktaya değineyim.
    • İlki bu madde özelindeki Mesut Dündar'ın 2008 tarihli doktora tezinin ötesine geçen bir kaynak gözüne çarptı mı? 2016 tarihli bu doktora tezinde Köşk'e dair daha spesifik tespitler, 2008'den bu yana yeni bulgular gözüne çarpıyor mu? Bir de sen göz at.
    • Serdap kelimesi bu madde özelinde anahtar terimlerden biri. Köşkün yapılma amacı yaz aylarında serin bir mekân elde etme arzusu. Serdap Köşkü olarak bilinen bu yapının maddesinde "Serdab" en önemli kırmızılı madde bana göre. Birçok mimari terimin maddesini açıyorken bu maddenin bizde olmaması, hele bu madde özelinde eksik kalıyor. Ki İngilizce sürümde madde var, daha geniş bir kavram.
    • "Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nun ön bahçesinde bulunan iki havuzun fıskiyeleri de özgün değildir. Fıskiyelerden biri Beylerbeyi Sarayı’ndaki Mermer Köşk’ten getirtilmiştir." Madde içinde mutlaka olması gereken bir bilgi. Bu fıskiyelerin akıbeti ne durumda mesela?
    • Köşkün kapı ve pencere gibi ahşap işleri Vortik Kamhaciyan gibi bir ismin elinden çıkmış. Mecidi Nişanı sahibi bu adam devrin önemli ustalarından olsa gerek. Kapı ve pencereleri ele aldığın bu kısma bu bilgi eklenmeli.
    • Köşkün dışıyla hiç ilgilenmemişsin. İlgili tezde geçmişten bugüne görsel malzemelerden edinilen bilgiler yer alıyor. Bir okur olarak Köşk'ün dış mekânla ilişkisini önemsiyorum. Bu, köşkün yapılma amacıyla da ilintili. Aynı tezde Köşk'ün etrafında çit oluşturacak şekilde bahçe düzeninden bahsediliyor. Burada eklili ağaçların türleri metinde bir yere eklenmeli. Peyzaj başlığı açılıp eklenebilir. Ayrıca hem bilgi kutusundaki fotoğrafta hem de tezde verilen 5 yıl sonraki fotoğrafta Köşk'ün önündeki vazolar yer alıyor. Madde içinde buna dair bir bilgi yok.
    • Bu kaynakta Köşk'ün "Mahmud Köşkü" olarak da bilindiği yazılı. Metinde buna dair bilgi yok. Bu madde temelindeki en temel bilgilerden biri bu olmalıydı zira onun devrinde yapılmış. "Serdâb Kasrı" olarak da çok yerde geçtiğini gördüm. Bu adlandırmalar da eklenmeli.
    • Geçirdiği restorasyonlara dair elde hiç bilgi, rapor yok mu? Bazı çeşme maddelerinde bu raporları kullanmıştın. Bakabildin mi? Mesela öncesindeki haline dair şöyle bir haber var. Yazı Ömer Erbil'e ait. Bunlar bir şekilde maddeye eklenmeli. Bjelica (mesaj) 12.10, 12 Temmuz 2023 (UTC)[yanıtla]
    Teşekkürler inceleme ve değerlendirme için @Bjelica.
    • Tespit edebildiğim her kaynağa eriştim, okudum, değerlendirdim ve kullandım. Özellikle belirttiğin kaynağı ise burada kullanmadım, kullanılacak bir nokta yoktu, Sarı Köşk (Üsküdar) maddesinde kullanmıştım. Hatta tezin sahibiyle tanıştık, bu maddeler için görsel temin edecek kendisi. O tez daha çok peyzaj mimarlığı üzerine, onu da not düşeyim.
    • O maddeyi açarım ama derinlemesine bir madde olmasını bekleme, 2 cümle gibi.
    • Makalenin kaynak gösterdiği teze baktım. Bu fıskiyenin değiştiği güzel bir tespit olmuş, teşekkürler. Bununla ilgili ifadeleri maddeye ekledim.
    • Kapı pencere vs yapanlarla ilgili birçok şey var ama bunların ansiklopedik değer taşımadığı kanaatindeyim.
    • Madde, köşk yapısını ele alıyor. Kalan kısımlar saray kompleksinin konusu. Aslında saray ana binası ile saray kompleksi maddelerini de ayırmak yerinde olacaktır.
    • Kaynak güvenilir değil, "dönemin kaynakları" denilip geçilmiş. Saray komple zaten kendisinin döneminde yapılıyor. Denk gelmiştim, ancak güvenilir kaynak tespit edememiştim. Tekrar baktım, tekrar tespit edemedim. Kasır tanımına uyan bir yapı ise değil, saray kompleksinin içinde olduğundan.
    • Maalesef restorasyonlara dair bir şey yok. Cumhurbaşkanı Sarı Köşk'ü kullandığı için zaman zaman, genel anlamda sarayın kalan kısımları biraz daha kapalı, açıktan pek yapılmıyor. Faaliyet raporlarında sunulan şeyler dışında bir şey yok, yapabileceğim bir şey de yok bu konu hakkında.
    Nanahuatl? 20.16, 12 Temmuz 2023 (UTC)[yanıtla]
    Serdab işini çözdüm ama sanırım çok başka bir konsept. --stultiwikiabana yaz 23.53, 2 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]
    İki ayrı madde varmış sanırım, ben Serdab üzerine yaptım değişikliği. --stultiwikiabana yaz 00.29, 3 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek. Maddeyi baştan sona okudum, güzel bir çalışma olduğu ve seçkin madde kriterlerini karşıladığı düşünüyorum. Umarım bir gün güncel fotoğraflarını da Viki'ye ekleme şansımız olur. Şu anki haliyle madde bana yeterli göründü. Selamlar, Harald the Bard (mesaj) 10.22, 9 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

 SİS notu: Selam @Bjelica, birkaç husus belirtmişsin daha önce, bu konuda verilen cevaptan sonra tekrar bir değerlendirmen olmamış, yeniden görüş bildirebilirsen memnun olurum. --LostMyMind (mesaj) 06.31, 10 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

Merhaba @LostMyMind, literatürü iyi tarayan bir madde olduğunu söyleyebilirim. Tek eksiği Köşkün kapı ve pencere gibi ahşap işlerinin ustası devrin öne çıkan, en üst seviyede ödüllendirilmiş, Osmanlı arşivinde yaptığı işler hk. onca kaynak olan ve hakkında makale yazılabilecek seviyede bilgi olan birisine madde içinde değinilmemesi (bağlantı verilsin demiyorum). Bu bilginin maddede olmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bu maddeler yazılırken ilk başvurulan matbu ansiklopediler bu tarz bilgilerle doludur. Böylesi bir yapı için elbette devrin en önemli ustalarıyla çalışılır. Buna atıf yapılmamasını bilgi eksikliği olarak görüyorum. Giderilirse benim görüşüm olumludur. Saygılarımla. Bjelica (mesaj) 07.11, 10 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

 SİS notu: Adaylıklar için belirlenen 2+1 aylık süre dolduğundan adaylığı sonlandırıyorum. --LostMyMind (mesaj) 07.24, 10 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.