Serdab

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Firavun Djoser'in Ka heykeli, ölenlerin ruhunu ve ona sunulan her türlü adağı kabul etmeye hazır şekilde serdabındaki delikten dışarı bakıyor.

Serdab, bilinen en eski kullanımıyla ölen bir kişinin Ka heykeli için bir oda görevi gören eski bir Mısır mezar yapısıdır. Farsçada "soğuk su" anlamına gelirken buradan Arapçaya "kiler" manasına gelecek şekilde geçmiştir. Eski Krallık döneminde kullanılan serdab, ölen kişinin ruhunun serbestçe hareket etmesini sağlayan küçük bir yarık veya deliğe sahip olan kapalı bir odaydı. Bu delikler aynı zamanda heykele sunulan adakların kokularının da içeri girmesine olanak sağlıyordu.[1] Osmanlı döneminde de mahzen gibi güneş görmeyen, serinletici işlevi olan bina bölmeleri için kullanılmıştır.

Serdab terimi aynı zamanda birçok piramitte bulunan süssüz oda tipi için de kullanılmaktadır.[2] Yazıtların bulunmaması nedeniyle bu odanın ritüel işlevini belirlemek mümkün olamamıştır; ancak birçok Mısırbilimci burayı, İkinci Hanedanlığın özel kraliyet mezarlarındaki yeraltı depolarına benzer bir depolama alanı olarak değerlendiriyor.[3] Bu odaların tespiti en kolay piramidin iç oda sisteminin doğu ucundaki konumu ve dış duvarındaki üç niş sayesinde yapılabiliyor. Bu türden en eski serdab, Menkaure piramidinde bulunuyor; ancak standart piramit düzeninin bir parçası haline gelmesi Djedkare Isesi'nin hükümdarlığına denk düşer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bard, KA (1999). Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt. NY, NY: Routledge. ISBN 0-415-18589-0. 
  2. ^ Billing, Egyptens pyramider, 2009. Page 236
  3. ^ Ägypten Die Welt der Pharaonen, 1998. Pages 68