Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Osman Alkaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.

Adaylık geri çekilmiştir.--Khutuckmsj 17:16, 29 Ocak 2012 (UTC)

Osman Alkaş[kaynağı değiştir]

Maddenin kısalığı yanıltmasın, Osman Alkaş en önemli Kıbrıslı Türk oyunculardan biridir. Adının geçtiği pek çok kaynak da var; ama maalesef çoğu aynı bilgileri tekrar ediyor. Oynadığı tiyatro oyunlarının da bir listesini koyamadım, zira Lefkoşa Belediye Tiyatrosu her yıl iki-üç oyun çıkarır, Alkaş da bu oyunlarda yer alır, bu liste de tiyatronun sitesinde verilmeyince tamamını elde etmenin bir yolu kalmıyor maalesef ki. Bu madde iki günlük (dün ve bugün kaynak arama, sonra yazma) bir çalışmanın ürünüdür ve internetten ve elimdeki basılı kaynaklardan daha fazla bilgi edinemeyeceğim kanaatine vardığımdan kaliteli madde adayı gösteriyorum. --seksen 21:59, 5 Ocak 2012 (UTC)

  • Karşı Karşı Dar kapsamlı bir konudan iyi denilebilecek bir madde çıkarmışsın. Eline sağlık. Ancak KM statüsünü almasına karşıyım. Giriş kısmı yetersiz. Filmografisi ve/veya oynadığı tiyatro oyunlarının bir listesi yok. İnternette bilgi yok demişsin; ancak internette bilgi olmaması eklenemeyeceği anlamına gelmez. Ücra bir köy hakkında da internette pek fazla bilgi bulunamaz, belki de beş cümleyi ve nüfus sayımı gibi bazı istatistiki verilerin ötesine gidemez madde. Netteki bilginin az olması o maddenin doyurucu, KM statüsünü elde edebilmesi anlamına gelmez benim nazarımda.--RapsarEfendim? 14:22, 6 Ocak 2012 (UTC)
Evet, elde Kıbrıs'ta tiyatroculuktan bahseden basılı bir eser olsaydı belki listelenebilirdi; ama KKTC'de tiyatroculuk henüz o kadar da gelişmemiş olduğundan hakkındaki eserler çok az sayıda (bir tek şunu bulabildim), ki şahsen bunların da bir oyuncunun oynadığı tiyatro oyunlarını durup listeleyeceklerini sanmam. Ancak şu anki durumda, geçmişte, 1976'ya kadar olan gazetelerde araştırma yapmak, (tiyatronun kayıtları özgün araştırma kabul edilir, çünkü yayınlanmamışlar, ki bunlara ulaşma gibi bir durumum yok, sadece varsayım) bunlardan tiyatro oyunlarını bulmak, bu oyunlardan Alkaş'ın oynadıklarını tespit etmek gerekir ki bu durumda bile listenin tamamlılığı garanti olmaz. Hakkındaki araştırma pek de fazla olmayan bir alandan bahsediyoruz, çoğu kaynak bu tiyatrocular için detaylı bilgi vermiyor, bilinenin ötesine geçmiyor. Arada bir işte böyle röportajlar falan oluyor iyi ki. Şu maddede yaptığım kulüp başkanı listesi çıkarma çalışmasına benziyor bu, bir liste yayınlanmamışsa bir noktaya kadar listelenebilir, ardına gidilmesi pek zor olur. Girişe de daha ne eklenebilir diye düşünüyorum, biraz üzerinde çalışacağım. --seksen 14:47, 6 Ocak 2012 (UTC)
Ülkedeki tiyatroları yöneten, organize eden bir kurum vardır muhakkak. Onların elinde kesinlikle bilgiler vardır. Genel anlamda herhangi bir konuda internetten erişilemeyen bilgilerin, erişilebilenlere göre kat be kat çok olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 15:24, 6 Ocak 2012 (UTC)
KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı var; ama onun altında bir tek Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları var. Alkaş 1976-80 yılları arasında bu tiyatroda çalışmış, evet. Bu bakanlığın da mutlaka yayınlanmış istatistikleri vardır, o da doğru. Ama bu dönemde bunların, oyuncuların isimleri gibi mesela, detaylı kaydı tutulmuş mudur, yoksa sadece rakamsal olarak mı geçiyor, bilmiyorum, çünkü bu dönemde tutulan kayıtların durumun daha önce gözlerimle gördüm, daktiloyla yazılmışlar, grafikler ve tablolar elle çizilmiş ve tek kopyalar. Bu şahsın son 30 yılını geçirdiği Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun ise kayıtları olsa bile, bunlar sanırım yayınlanmış değildir. Alkaş "profesyonel ama özünde amatör olarak çalıştık" demiş tiyatro hakkında, bu konuda oyunda oynayan oyuncu adlarının bulunduğu detaylı kayıtlar yayınlayacaklarını sanmam. Liste ellerinde mutlaka vardır; ama bunu elde edemem maalesef, etsem bile zaten özgün araştırma olur yayınlanmadığı için. Her neyse, dediğim gibi, bu listeyi koymam maalesef söz konusu değil. --seksen 19:27, 6 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Rapsar'a katılıyorum. Bence bu madde kaliteli madde olmak için yetersiz içeriğe sahip. Yoksa "Bafra" Maddesi de olurdu.Bu imzasız yazı KarCet (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yorum Yorum - Maddeyi daha okumadım. Ama gözüme takılan bir şey oldu. Resim eklenebilir mi? Bu arada Bafra ile ne alaka onu da anlamış değilim. İyi günler... Emperyan-ileti 12:30, 7 Ocak 2012 (UTC)
Olsa eklenmez mi :) VP:KMN: "Görsel öğelerin kullanılmaması bir maddenin “Kaliteli Madde” olma hakkını yitirmesine sebep olmaz." --seksen 13:10, 7 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Bafra maddesini örnek olarak verdim. Zira bilgi kutusu, resimleri kaynakları ve detaylı bilgileri var.KarCetmektup!
İşte burada örnek verilmesi yanlış oluyor. Bafra maddesi tamamen bambaşka bir konuda, ulaşması gereken standartlar, beklenen bilgiler tamamen farklı. "Osman Alkaş'ın tarihçesi hakkında detaylı bilgi" veya "Osman Alkaş ekonomisi hakkında detaylı bilgi" bekleyemeyiz. Her maddenin potansiyeli de farklıdır. Bir köy ile ABD maddesinden beklenilenler, veya Osman Alkaş ile Angelina Jolie maddesinden beklenilenler de karşılaştırılamaz. Alkaş Oscar almamıştır. Yerleşim maddeleri sadece kendi standartlarındaki yerleşimlerin maddeleriyle karşılaştırılabilir. Bu durumda, Bafra maddesi Osman Alkaş'la değil, Ayvalık veya İskenderun maddeleriyle karşılaştırılmalıdır. --seksen 14:39, 7 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Sana katılıyorum seksen. O anda öyle düşündüm.KarCetmektup!
  • Karşı Karşı Rapsar'ın görüşlerini destekliyorum...Vikiçizer 20:36, 7 Ocak 2012 (UTC)
    • "Seçilmedi" ile "Geri çekildi" benim için fark etmezdi ama yorumların sadece aday gösterene değil, tüm topluluğa yön göstereceğini düşünerek; geri çekildiği söylenerek yön gösterme niteliği kapanan bir adaydan oyumu geri çekiyorum...Vikiçizer 20:35, 25 Ocak 2012 (UTC)

Adaylığı geri çekiyorum. Tiyatro oyunlarının listesini eklemem söz konusu değil, gelen yorumlar da bu yönde olmaya devam edecek gibi. --seksen 12:16, 8 Ocak 2012 (UTC)

  • Destek Destek - Adı üstünde "ulaşılması imkansız gibi". Nasıl eklensin? Ekleyince de diyeceksiniz özgün araştırma. Düşünceme göre eksik bir yeri yok. Eğer tiyatro listeleri yayınlanırsa o zaman eksik olur ki o zaman da eklenir maddeye. Bu arada adil kullanım eklenemez mi resim? Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinden bir kare çekilse vb. ? Emperyan-ileti 10:24, 25 Ocak 2012 (UTC)
Ona özgün araştırma demezler ;) İstersen açıklayayım özgür araştırmanın ne olduğunu?--RapsarEfendim? 06:46, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.