Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Ethnologue Philologue

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ethnologue Philologue[kaynağı değiştir]

Ethnologue Philologue adlı kullanıcı özellikle Lazlar ile ilgili maddelerde taraflı değişiklikleri yapmaktadır. Laz olsun olmasın her kullanıocı Lazlar ile ilgili maddeleri geliştirebilir. Fakat tarafsız kaynakları kullanarak veya kaynaklardan tarafsızca istifade ederek zenginleştirebilir. Fakat söz konusu kullanıcı kendi önyargına uygun ve genelde güvenilmeyen kaynakları bulup kendi önyargını Vikipedi’ye sokmaya çalışmıştır. Diğer arkadaşlarımız daha önce Ethnologue Philologue’nun Tutastemre LAZ'ın kuklası olduğunu düşünmüştür. Fakat Ethnologue Philologue'nın TuTasTemre LAZ kadar kaba davranmayan bir kullanıcı olduğunu düşündüğüm için ve Kukla Denetçi isteği'nin son çaremiz olduğunu da bildiğim için tereddüt ediyordum. Fakat son günlerde kendisinin yaptığı taraflı ve sağlam olmayan kaynaklandırmaları düzeltmek için vaktimin yetmediğini ve yetmeyeceğini anladım.

Şimdi iki kullanıcının ortak noktaları şunlardır.:

  • Her iki kullanıcı da Lazistan maddesinde taraflı değişiklikleriyle Lazlığını ön plana çıkarmaya çalışmıştır.
  • Her iki kullanıcı da Lazlar maddesinde Laz nüfusunu fazla göstermeye çalışmıştır.
  • Her iki kullanıcı da anlaşamadığı kullanıcılara Kemalist sözcüğünü kullanarak saldırmıştır.
  • Her iki kullanıcı da Kartvelist gibi bazı siyasi veya milli kesimlere (Gürcü karşıtılara) özgü sözcüklerini kullanmıştır.
  • Her iki kullanıcı da Laz milliyetçi görüşlerini benimsemiş ya da Laz milliyetçi görüşlerine olan yakınlığını hissettiren değişiklikleri yapmıştır.
  • Her iki kullanıcı da Türkiye'de konuşulan diller maddesiyle ilgilenmiştir. Diğer benzer maddelerdede Türkçeyi konuşanların sayısı ve etnik Türkiye Türklerinin sayısını azartmaya çalıştığı görünmüştür.
  • Her iki kullanıcı da Laz bayrağı maddesilye ilgilenmiştir.

Bir IP adresini birkaç kişinin de kullandığını bildiğim için kardeşleri, karı kocaları, aile fertleri, iş arkadaşı, aynı düşünceye sahip olan grubun mensubu da olabileceğini düşünmüştüm. Belki de ayrı IP adresini kullanmış ve kullanıyor olabilirler. Ancak her iki kullanıcı da İngilzce Vikipedi'de Laz people maddesindeki taraflı değişiklikleri yüzünden engellendiğini dile getirmiştir:

Gerç İngilizce Vikipedi'deki Laz people maddesinin birazcık aşırıya kaçtığını ve sadece görüş farklılığıyla engellendiyse pek hoş değildir. Yine de sorun olsa dab u İngilizce Vikipedi’nin kendi meselesidir ve Türkçe Vikipedi'de yaptığı taraflı değişiklikleri ve kişisel saldırlarından dolayı Etnoloque Philologue'nin, engellenmiş durumdaki 'in kuklası olma ihtimali olduğunu düşünüyorum. Benim söylememe gerek yoktur ama denetçi arkadaşlarımızın IP adreslerinden ziyade davranışsal izlerine önem vermelerini rica ederim. Teşekkür ederim ve ekstra enerjinizi harcamanıza yol açtığım için özür dilerim. Bu imzasız yazı Takabeg (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ek olarak: Bu diyalogumuzda görüldüğü gibi Türkiye'de konuşulan dillerde başka bir kullanıcının hesabına girerek değişiklik gerçekleştirilmiştir. Söz konusu maddede başka kullanıcının adıyla yapılan değişikliklerin çoğunda taraflı yanlar göremedim. Fakat son değişikliğine baktığımızda, başka kullanıcının değişikliğin kendisine ait olmadığını söylediğine göre, bir ihtimal, Ethnologue Philologue'nun başka kullanıcının şifresini almış olabilir. (Belki de bambaşka kullanıcı şifresini almıştır.) Takabeg ileti 02:07, 3 Aralık 2008 (UTC)

Onaylanmış Kullanıcının bariz şekilde kukla olduğu görülüyor, davranışsal izin yanı sıra kullanıcı sayfalarına ekledikleri şablonlar bile tamamen aynı. Herhangibir hizmetliyle bağlantıya geçerek gerekli işlemi yapmasını isteyebilirsiniz, sevgilerimle... e.c. 01:46, 14 Aralık 2008 (UTC)