İçeriğe atla

Vikipedi:Botlar/İstekler/Arşiv/2012 Ağustos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak -> Kaynaksız[kaynağı değiştir]

An itibarıyla Şablon:Kaynak adlı sayfa, Şablon:Kaynaksız'a yönlendirilmiş durumda ve bazı maddelerde Kaynak adlı yönlendirme sayfası kullanılıyor. Ancak anlamları paralel olmayan bu iki sözcüğün aynı amaçla kullanımının çok da doğru olmadığı kanısındayım.

Şu anda köy çeşmesinde kaynak gösterme şablonlarının yerelleştirmesi üzerine konuşuyoruz ve bu şablonların en önemlilerinden biri olan en:Template:Citation için en uygun Türkçe karşılık da Şablon:Kaynak]] olacak.

Dolayısıyla maddelerdeki {{Kaynak}} kullanımlarının {{Kaynaksız}} olarak düzeltilmesini rica ediyorum.

Vito Genovese 15:38, 27 Ağustos 2012 (UTC)

Bunu ivedi olarak aradan çıkarmak mümkün müdür? Kaynak/iç, Kaynak/tanıtıcı, Kaynak/bağ gibi alt şablonları oluşturuldu ve sistemin omurgası oturtuldu. Şimdi de ana şablona ihtiyacım var.
Vito Genovese 12:36, 28 Ağustos 2012 (UTC)
E Yapıldı --Superyetkinileti 18:25, 28 Ağustos 2012 (UTC)
Eline sağlık.
Vito Genovese 18:32, 28 Ağustos 2012 (UTC)

Dış bağlantı şablonları[kaynağı değiştir]

{{IMDb'de kişi}} ile ilgili bir ricam olacak.

Bu şablon, 1. parametre olarak kişinin adını, 2. parametre olarak ise kişinin IMDB ID'sini alıyor. Bu şablona girilecek kişi adı her zaman madde adı ile aynı olacağı için, parametreye varsayılan değer olarak PAGENAME tanımladım ama, bu parametreyi de kullanımdan çıkaramıyorum; çünkü parametrelerin adı yok ve 1. parametre olmadığı zaman 2. parametre doğal olarak 1. parametre haline geliyor.

Netleştirmek gerekirse:

kullandığımız zaman

sonucunu alıyoruz ama 1. parametre son derece gereksiz. "IMDB'de" ifadesinden sonraki kişi adını kullanıldığı sayfanın adından alacak şekilde düzenledim şablonu ama 1. parametre olmak zorunda her zaman. Bu da gereksiz.

Ricam, bu şablonu kullanan tüm sayfaların dolaşılması ve 1. parametrenin tamamen silinmesi. Yani;

kullanımlarının

haline getirilmesi. Bot bunu yapar yapmaz da an itibarıyla şablonun aşağıya koyduğum kodundaki kalın ve büyük kısımların elle silinmesi:

[[IMDb]]'de [[imdbname:{{{2|{{SAYFAADI}}}}} | {{{1|}}}]]

Biraz uzun ve karışık oldu sanırım :)

Vito Genovese 18:15, 29 Ağustos 2012 (UTC)

Daha fazla tartışılması gerekiyor Şurada örneklendiği gibi, kişi adlarının ayraçlı olması durumunda birinci parametre gerekli. --Superyetkinileti 18:28, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Kesinlikle haklısın. O ihtimali göz ardı etmişim. Yalnız onlar da birinci parametre olarak ID, ikinci parametre olarak kişi adını almışlar. Yani bizde bir terslik var. Peki birinci parametre ile ikinci parametrenin yerini değiştirme şansımız var mı? Ayraçlı kullanımlarda PAGENAME'e düşürebilelim en azından. {{Twitter}}'da olduğu gibi birinci parametre ID'nin olsun, derdim o :)
Vito Genovese 18:45, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Evet, parametrelerin yerleri değiştirilebilir. --Superyetkinileti 18:54, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Yani sonuç olarak maddelerin: {{IMDb'de kişi|0000134}} şeklinde olması, veya gerekli ise {{IMDb'de kişi|0000134|Robert De Niro}} şeklinde yazılması gerekiyor? eğer şablona son hali verilmişse bu işlemi yapabilirim. Kumul (mesaj) 19:06, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Ad konusunu netleştirirsek ve eşzamanlı olarak hareket edersek yapabiliriz. Çünkü ben önceden şablonu değiştirirsem bozulur maddeler. Aynı anda yapmak lazım.--Vito Genovese 20:36, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Vito bu işlemi ne yapıyoruz? Kumul (mesaj) 21:20, 20 Eylül 2012 (UTC)
Valla ben kesme işaretinden kurtulalım derim ama sen aynen kalsın diyordun en son.--Vito Genovese 21:23, 20 Eylül 2012 (UTC)
Aslında ben fikir belirtmemiştim tarafsızım, nedeni ise Tükçe vikipedide bu isimlendirmelerin tam oturmaması, her iki kullanımdan da çok var bu ismi de 2 türlü de adlandırabiliriz farketmez. Madde isimlerinde bu kullanıma karşıyım fakat şablon isimleri böyle olabilir. Kumul (mesaj) 21:30, 20 Eylül 2012 (UTC)

Konuyla ilgili değil ama, bot değişiklik yaparsa bunu da yapsa çok güzel olur. Şablon adı basit olarak "Şablon:IMDb kişi" veya "Şablon:IMDb film" olursa daha kullanışlı olur. Bu şablon isimlerini kopyala-yapıştır değil, hep elle yazıyorum, tırnak işareti ve "de" ekini yazmayı hep gereksiz görmüşümdür.--Sadrettin (mesaj) 19:23, 29 Ağustos 2012 (UTC)

Daha fazla tartışılması gerekiyor - Sadrettin böyle bir değişikliğin kabul göreceğini sanmıyorum. Çünkü anlam düşüklüğünden başka sadece yazımı kolaylaştırıyor, eskisi gibi kalması daha doğru olur. Kumul (mesaj) 19:41, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Ben aksine Sadrettin'le aynı fikirdeyim bu konuda. "IMDB name" zaten orijinal adı da. Kesme işaretinin yarardan çok zararı var böyle yazılımsal konularda; üstelik bir zorunluluk değil burada. "Name in IMDB" gibi bir orijinali olsa neyse de, mevcut koşullar altında "IMDb kişi" son derece makul bir adlandırma. SinemaTürk, vs. için de uygulanmalı.--Vito Genovese 20:36, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Tabi isim olarak şablonların belli bir kısmının monoton olması çok yararlı, fakat eskiden yaptığımız isimlendirme ve değişikliklere nazaran bunu söylüyorum. Mesela zamanında vikipedideki tüm bilgi kutularının "Bilgi kutusu X" yerine "X bilgi kutusu" olması yönünde karar vermiştik, nedenide Türkçeye olan uyumluluğuydu. "Bilgi kutusu X" olsaydı eğer bugün şablonların teknik kısımlarını çok çok daha rahat kullanabilirdik. Fakat tabi tamlamalara uymayan bir çok şablonumuz, kategorimiz de mevcut (uymaları da zorunlu değil tabiki) :) ben tarafsızım bu konuda Kumul (mesaj) 21:00, 29 Ağustos 2012 (UTC)
İsim konusunun tartışılacağı yer burası değil aslında ama sade olması çok kolaylık sağlayacak, 'de eki olmayacak şekilde adlandıralım bence. Sadrettin (mesaj) 19:59, 7 Eylül 2012 (UTC)