Vikipedi'de vandalizm
Vikipedi'de vandalizm, bir projeye kasıtlı olarak zarar verme eylemidir. Vandalizm mizahi, rahatsız edici, küçük düşürücü veya bozucu şekilde düzenlemeler yapılması, uygun içeriğin projeden çıkarılması ve benzer düzenlemeleri içerir.
Geçmişten günümüze Vikipedi, içeriklere sahte bilgilerin eklenmemesi için düzenleme özgürlüğü ile içerikleri koruma arasında denge kurmaya çalışmıştır.[1] Vikipedi'de vandalizm çok kolaydır. Yeni kullanıcıların ve ziyaretçilerin düzenleyemediği az sayıdaki yarı korumaya alınmış sayfalar hariç,[2][3] herkes Vikipedi'deki maddelerde düzenlemeler yapabilir.
Vandalizmi konuk editörler ya da kayıtlı kullanıcılar yapabilir. Bununla birlikte yarı korumalı ve tam korumalı sayfaları sadece beyaz liste rütbeli Vikipedi editörleri, devriyeler veya hizmetliler düzenleyebilir.[3] Vandalizm en çok gündemdeki konularda ve ünlülerin sayfalarında görülmektedir.[4][5] Bazı durumlarda yaşayan insanların öldüğüne dair düzenlemeler yapılmaktadır. Geçmişte ABD Senatörleri Ted Kennedy ve Robert Byrd (sonradan öldüler) ile Amerikalı rapçi Kanye West'in (yaşıyor) öldüğüne dair vandal düzenlemelerin yapıldığı görülmüştür.[6]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Wikipedia testing new method to curb false info - CSMonitor.com (İngilizce)". 16 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.
- ^ "Wikipedia tightens editorial rules after complaint - New Scientist (İngilizce)". 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.
- ^ a b "Wikipedia tightens online rules - BBC NEWS (İngilizce)". 13 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.
- ^ "Wikipedia fights vandalism - NZ Herald News (İngilizce)". 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.
- ^ "Wikipedia fights off cyber vandals - The Guardian (İngilizce)". 28 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.
- ^ "Vandals prompt Wikipedia to ponder editing changes - ABD News (İngilizce)". 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016.