Video oyunu geliştirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Video oyun geliştirme, tek kişiden bütün dünyaya dağılmış uluslararası bir ekibe kadar değişen bir geliştirici ekip veya firma tarafından üstlenilen video oyun geliştirme sürecidir. Geleneksel ticari PC ve konsol oyunlarının geliştirilmesi normalde bir yayımcı tarafından finanse edilir ve tamamlanması birkaç yıl alabilir. Bağımsız oyunlar genellikle daha az zaman ve sınırlı bütçe ile bireyler ve daha küçük geliştirici ekip tarafından üretilebilir. Bağımsız oyun endüstrisi, Unity, Unreal Engine ve CryEngine gibi herkes tarafından erişilebilir oyun geliştirme motorlarının ve Steam, Ubisoft Connect gibi yeni çevrimiçi dağıtım sistemlerinin yanı sıra Android ve iOS cihazları için mobil oyun pazarının büyümesinin kolaylaştırmasıyla yükseliştedir.

1960'larda geliştirilen ilk video oyunları genellikle ticari amaçlı değildi. Bu oyunları çalıştırmak için anabilgisayar gerekiyordu, bu tür bilgisayarlar halka açık değildi. Ticari oyun geliştirme, 1970'lerde birinci nesil video oyun konsollarının ve Apple I gibi ilk ev bilgisayarlarının ortaya çıkmasıyla başladı. O zamanlar, bilgisayarların uygun fiyatlı olması sayesinde, bir yazılımcı yalnız başına tam ve eksiksiz bir oyun geliştirebilirdi. Ancak, 1980'lerin sonlarında ve 1990'larda, sürekli artan bilgi işlem gücü ve oyunculardan artan beklentiler, tek kişinin konsol veya PC oyunu geliştirmesini zorlaştırmıştır.

Bilgi teknolojisi geliştikçe video oyun sektöründe bağımsız oyunlar giderek büyük bütçeli oyunlarla rekabet etmeye başlamıştır, bunun sebebi birçok bireysel geliştiricinin kişisel bilgisayarda düşük bütçe ile video oyun geliştirebilmesidir. Yaygın ticari video oyunları genellikle aşamalar halinde geliştirilir: İlk olarak, üretim öncesinde, sunumlar, prototipler ve oyun tasarımı belgeleri yazılır; fikir onaylanırsa ve geliştirici finansman elde ederse, tam ölçekli geliştirme süreci başlar. Tam bir oyunun geliştirilmesi genellikle tasarımcılar, sanatçılar, programcılar ve testçiler dahil olmak üzere çeşitli sorumluluklara sahip onlarca, bazen de yüzlerce kişilik bir ekip gerektirir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ silvergoo.xyz (29 Temmuz 2021). "Oyun Nasıl Yapılır? (Mobil - Konsol - PC) Detaylı Kılavuz - silvergoo.xyz". SilverGoo - Oyun Haberleri ve İncelemeleri. 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021.