VIVA Dünya Kupası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
VIVA Dünya Kupası
İlk sezon2006
Takım sayısı6
Son şampiyon Kürdistan Bölgesel Yönetimi
En başarılı takım Padanya (3 kez)

VIVA Dünya Kupası, NF-Board tarafından düzenlenen, FIFA üyesi olmayan takımlara düzenlenen özel turnuvadır. Turnuvanın her sene düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. İlk turnuva, 2006 yılında Oksitanya'da düzenlenmiş ve turnuvayı Samiler kazanmıştır. 2012'de oynanan son turnuvayı ise Kürdistan kazanmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Temelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2005'te NF-Board, KKTC futbol federasyonu Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun kuruluşunun 50. yılı için düzenlenip Sami ve Kosova takımlarının katıldığı turnuvanın başarılı geçmesi sonucu, üyelerinden 16 takımın katılacağı ilk VIVA Dünya Kupası'nı KKTC'de düzenleyeceğini açıkladı.

KKTC'de hükûmet değişikliği sonrası ülkenin başbakanlığına Ferdi Sabit Soyer geldi. NF-Board'a göre Soyer, hangi ülkelerin katılıp katılmayacağına karıştığı için, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'na göreyse NF-Board yeterli finansal yardımda bulunmadığı için turnuvanın KKTC'de düzenlenmesinden vazgeçildi.

Bu nedenlerden dolayı NF-Board turnuva düzenleme hakkını Oksitanya'ya verdi. KKTC de VIVA Dünya Kupası ile aynı zamanda düzenlenen 2006 ELF Kupası'nı düzenledi. Bazı NF Board üyeleri ELF Kupası'na katılmaya karar verdi.

Oksitanya 2006[değiştir | kaynağı değiştir]

Oksitanya bu gelişmelere rağmen turnuvanın 19-25 Kasım arasında Toulon yakınlarındaki Heyers'te düzenleneceğini açıkladı. ELF Kupası, harcamaları karşılayacağını belirterek takımların bir çekilince VIVA Dünya Kupası'na 8 takım katıldı. Bu takımlar Monako, Roman, Sami, Güney Kamerun, Batı Papua ve ev sahibi Oksitanya'ydı.

Ancak Batı Papua ve Güney Kamerun, NF-Board Genel Kurulu'na katılamadığı için ve Romanlar da bazı problemlerden dolayı katılamadılar. Ancak son anda Güney Kamerun bir takım gönderebildi ve planlanan 16 takım yerine 4 takım katılacaktı. Ancak bu sefer de vize alamadıkları için Güney Kamerun turnuvaya katılamadı. 3 ülkelik turnuvayı 3 maçta 42 gol atan Sami kazandı.

Sami 2008[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci VIVA Dünya Kupası, İsveç'te bulunan Sami şehri Gällivare'de 7-13 Temmuz 2008'de oynandı. Maçlar gece yarısı güneşinin altında oynandı. Turnuvaya katılmak için 12 takım geleceğini belirtse de turnuvaya 5 takım katılabildi. Turnuvayı Süryaniler'i 2-0 yenen Padanya kazandı. Sami millî takımı ise 3. oldu. İlk kez düzenlenen ve sadece 2 takımın katıldığı kadınlar turnuvasını ise Kürdistan'ı yenen Samiler kazandı.

Padanya 2009[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu turnuva sonrası turnuvanın her sene düzenlenmesi kararı verildi. 2009 turnuvası Padanya'da düzenlendi. Turnuva maçları Kuzey İtalya'da önemli statlarda oynandı. Verona'da 27 Haziran 2009'da oynanan finalde Padanya millî takımı, Irak Kürdistanı'nı 2-0 yenerek şampiyonluğunu korudu. VIVA Dünya Kupası 2010'da Gozo'da, 2012'de ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde düzenlenecektir.

Irak Kürdistanı 2012[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2009'da NF-Board, Ada Oyunları Konfederasyonu ile anlaşmaya vararak iki turnuvanın birbiriyle çakışmayacak şekilde iki yılda bir düzenlenmesine karar verdi. 2012 yılında Irak Kürdistanı'nda düzenlenen turnuvaya son şampiyon Padanya katılamadı. Ev sahibi ekip, finalde turnuvaya ilk kez katılan Kuzey Kıbrıs'ı yenerek ilk kez şampiyon oldu.

Turnuva sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Yer Final Üçüncülük
Kazanan Skor İkinci 3. Skor 4.
2006
Detaylar
Oksitanya  Laponya 21–1  Monako  Oksitanya oynanmadı  Güney Kamerun
2008
Detaylar
Laponya  Padanya 2–0  Arami Süryani  Laponya 3–1  Kürdistan Bölgesel Yönetimi
2009
Detaylar
Padanya  Padanya 2–0  Kürdistan Bölgesel Yönetimi  Laponya 4–4
(5 - 4) (penaltılar)
 Provence
2010
Detaylar
Gozo  Padanya 1–0  Kürdistan Bölgesel Yönetimi  Oksitanya 2–0  Sicilyateyn
2012
Detaylar
Kürdistan Bölgesel Yönetimi  Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2–1  Kuzey Kıbrıs  Zanzibar 7-2  Provence

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]