Ustura Kemal (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ustura Kemal (dizi, 2012) sayfasından yönlendirildi)
Ustura Kemal
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Tarihî
SenaristBaykut Badem
Filiz Ekinci
YönetmenMustafa Şevki Doğan
BaşrolOktay Kaynarca
Naz Elmas
Emre Kınay
Tema müziği bestecisiAria
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı14
Yapım
YapımcıAli Gündoğdu
İnci Gündoğdu
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiSüreç Film
Yayın bilgileri
KanalShow TV (HD)
Resim formatı576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 2012 - 8 Aralık 2012
DurumuSona erdi.

Ustura Kemal, Süreç Film imzalı, 4 Eylül 2012 tarihinde Show TV'de yayımlanmaya başlayan ve 8 Aralık 2012 tarihinde ekrana gelen 14. bölümden sonra yayından kaldırılan gerçek bir hikâyeden esinlenmiş dram ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir.[1] Başrollerini Oktay Kaynarca, Naz Elmas ve Emre Kınay paylaşmaktadır.

Ustura Kemal[değiştir | kaynağı değiştir]

Ustura Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında, İstanbul'da bir semtte yaşayan vatansever, kabadayı, yiğit, namuslu ve sert gözükse de iyi kalpli bir insandır. Mahallede saygı ve bağlılık görür.

Dizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ustura Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında yaşamış olan vatanperver, namuslu ve kabadayı bir adamdır. Sevdiği kadın bir kadın da vardır; Gülnaz. Mahallede çok sayılır, örnek alınır. Ustura Kemal, 1913 yılında Hıdrellez Şenlikleri'nde bir adamla bilek güreşi yapar. İnsanlar bahis oynarlar. Saatler sonra, karşısındaki adamı yener. Ancak Tito denen bir adam paraları alır ve kaçmaya çalışır. O sırada güçlü ciğerli Ustura Kemal bağırır. Adam kaçamaz ve korkudan donuk kalır. Sonra Ustura Kemal bu adamın yanına gider. Yüzünü, lakabını aldığı ve yanından hiç eksiltmediği ustura ile çizer.

Sonra bir gün askerler, Ustura Kemal'i tutuklamaya gider. Yüzünü çizdiği adamın arkasında resmi makamların olduğunu ve adamın kanının pıhtılaşmadığı anlatılır ona. Ustura Kemal ve sağ kolu cezaevine girer. Aradan yıllar geçer, 1918 yılına gelinir. İstanbul işgal altındadır. Sevgilisi Gülnaz başka bir adamla evlenmiştir. Bir gün Ustura Kemal'e mahalle kahvehanesinin İtalyan işgal güçleri tarafından, karakola çevrileceğini duyan, Ustura Kemal sinirden bağırır ve cezaevinden kaçmaya karar verir.

Cezaevi müdürü onlara (Ustura Kemal, Dağların Ayısı ve Hekim Bey) kaçma fırsatı verir. Üsküdar kaymakamını bulmalarını söyler. Gece yolda giderken İngiliz askerleri ile karşılaşırlar. Ve kaçmaya başlarlar. Ustura Kemal ve sağ kolu hızla kaçarken, yaşlı Hekim Bey nefes nefese kalır. Ustura Kemal onu sırtına alır ve bir mezarlığa sığınırlar. Ancak Hekim Bey ölmüştür. Kızı ve oğlununda başları belaya girmiştir.

Ustura Kemal ve Dağların Ayısı (sağ kolu), Üsküdar Kaymakamını Hekim Bey'in cenazesinde bulurlar ve çıkış tezkerelerini alırlar. Bu adam da onlar gibi vatanperverdir. Sonra İngiliz güçlerinin işkence yerlerini öğrenir Ustura Kemal. Kurtarma için plan kurar ve harekete geçerler. Artık Ustura Kemal, işgal karşıtı bir direnişçi olmuştur.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Final Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Salı /
Cumartesi
20.00
4 Eylül 2012 8 Aralık 2012 14 1-14 2012 Show TV

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ustura Kemal". Ustura Kemal Dizisi. 6 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2012.