Ulusal Toplu Katalog

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT), Türkiye'deki üniversite ve araştırma kütüphanelerinin çevrimiçi toplu kataloğu.

TO-KAT, ülkedeki farklı kataloglara ve otomasyon sistemlerine sahip kütüphanelerin tek bir ara yüzden taranabilmesini ve kayıt paylaşımını mümkün kılan bibliyografik bir veritabanıdır. Altyapısı TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından oluşturulmuştur. 3 Nisan 2009'da resmî olarak açılmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

TO-KAT projesi, 2006 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nın geliştirdiği Bilgi Toplumu Stratejisi (2006-2010) ve Ek Eylem Planı’nın 38.maddesinde yer alan e-Entegre Kütüphane Sistemi (EE-KS) kapsamında oluşturuldu. e-Entegre Kütüphane Sisteminin sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığı;[1] ilgili kuruluşları ise Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu - Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ile üniversitelerdir.[2]

TO-KAT ile ilgili çalışmaların koordinasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.[3] Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolün ardından ULAKBİM, , "Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT)" altyapısını oluşturdu. TO-KAT sisteminin beta sürümü 19 Eylül 2008'de Ankara, Bilkent, Hacettepe üniversitelerinin kütüphaneleri, YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ULAKBİM'in katılımı ile açıldı.[4] Ekim ayında Millî Kütüphane verileri eklendi ve farklı kütüphanelerin katılımı ile genişlemeye devam etti. Resmî açılış 3 Nisan 2009'da gerçekleşti.[4]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Katalog Tarama"". Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü sitesi. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ "ULUSAL TOPLU KATALOG (TO-KAT)". Milli Kütüphane web sitesi. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  3. ^ "TO-KAT Ulusal Toplu Katalog". Cahit Arf Bilgi Merkezi web sitesi. 9 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  4. ^ a b "Tarihçe". www.toplukatalog.gov.tr. 13 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022.