Tyler Joseph

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tyler Joseph
Joseph, 2022'de St. Louis, Missouri'de konser verirken
Genel bilgiler
DoğumTyler Robert Joseph
1 Aralık 1988 (35 yaşında)
Columbus, Ohio, ABD
TarzlarAlternatif hip hop, elektropop, indie pop, reggae, rap rock, alternatif rock, rap rock, elektropop
MesleklerMüzisyen, şarkıcı, şarkı sözü yazarı, rapçi, müzik yapımcısı
ÇalgılarUkulele, piyano, klavye, davul, tef, bas gitar
Etkin yıllar2007 - günümüz
Müzik şirketiFueled by Ramen, Elektra Records, Atlantic Records
İlişkili hareketlerTwenty One Pilots, Josh Dun, Whittaker, Jocef, Mutemath, Paul Meany, Dallon Weekes
Resmî sitehttps://twentyonepilots.com
Jenna Black (e. 2015)

Tyler Robert Joseph (1 Aralık 1988, Ohio, ABD), Amerikalı yazar, şarkıcı ve müzisyen. Josh Dun ile birlikte Amerikan müzik grubu Twenty One Pilots'un vokalisti, piyanisti ve şarkı yazarı olan diğer yarısı olarak bilinir. Grup kurulmadan önce tek başına müzikle uğraşan Tyler, 2008'de No Phun Intended isimli albümü çıkardı. Twenty One Pilots grubu ile Grammy Ödülleri'nde 6 kere aday gösterilmiş, ödülü bir kere kazanmıştır.

Joseph, Jenna Black ile 2014 yılında nişanlandıktan sonra 2015 yılında evlenmiştir. İkilinin iki kızları ve bir erkek çocukları var.[1][2]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseph'in memleketi, Columbus, Ohio

Joseph, Columbus, Ohio'da doğdu. iki erkek kardeş, Zack ve Jay Joseph ve bir kız kardeş, Madison Brett ile büyüdü. Annesi Kelly Joseph, 2013 yılında Olentangy Orange Lisesi basketbol koçu seçilmeden önce Olentangy okul bölgesinde bir matematik öğretmeniydi. Babası Christopher Anthony Joseph Lübnan kökenlidir ve aynı zamanda 1996 ile 2005 yılları arasında Worthington Hristiyan Lisesi'nde koçluk yapmıştır ve eski bir okul müdürüdür.

Joseph çok genç yaşta basketbol oynamaya başladı ve Worthington Hristiyan Lisesi için oyun kurucu olarak oynadı. 2008 yılında birinci basketbol takımı IV. Bölüm eyalet turnuvasında ikinci oldu. Twenty One Pilots'ın gelecekteki basçısı Nick Thomas'la da bu takımda tanışmışlardır.

2007'de Joseph, "slushieguys" adlı bir YouTube kanalına kısa komedi skeçleri ve videolar yüklemeye başladı. Kanal, 2013'ten beri yükleme yapmamış olsa da, Mart 2020 itibarıyla şu anda 125 binin üzerinde aboneye sahip.

Bir gün bir kulüpte şarkı söyleyen bir sanatçı ile tanıştıktan sonra, üniversite bursunun yanında Otterbein Üniversitesi'nde basketbol oynama fırsatını da reddetti. Dolabında annesinin aldığı Noel hediyesi olan eski bir klavye bulduktan sonra müzik çalmaya ve radyo melodilerini taklit etmeye başladı. Joseph, 2007'den 2008'e kadar evlerinin bodrum katında "No Phun Intended" adlı bir solo albüm kaydetti. Daha sonra Thomas'ın albümdeki birkaç şarkıya gitarla katkıda bulunduğu ortaya çıktı.

Joseph Twenty One Pilots ile yaptığı ilk performansları sırasında, annesinin sık sık Ohio Eyalet Üniversitesi'nin dışında durup gösteri biletleri dağıttığını anlatır. Joseph, "'Annem sürekli insanlara 'Gel oğluma müzik çalarken bak' derdi" diyor.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseph, 2014'te Twenty One Pilots'ın bir konserinde

Solo Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseph, 2007-2008 yılları arasında evinin bodrum katında kaydettiği No Phun Intended albümünü kendi PureVolume hesabına yükledi. Albümde Twenty One Pilots grubunun albümleri için yeniden kaydedilen "Trees" ve "Goner" şarkılarının demo versiyonları da bulunmakta.

Twenty One Pilots[değiştir | kaynağı değiştir]

Twenty One Pilots, 2009 yılında Columbus, Ohio'da kuruldu. İlk kurulduğu zaman solist Tyler Joseph, basçı Nick Thomas ve davulcu Chris Salih olacak şekilde 3 üyesi vardı. Fakat Nick Thomas ve Chris Salih 2011'de gruptan ayrıldılar.

29 Aralık 2009'da "Twenty One Pilots" adındaki ilk albümlerini çıkardılar ve Ohio'yu gezmeye başladılar. Ardından 2011'de yalnızca Joseph ve davulcu Josh Dun'dan oluşan iki kişilik kadrosuyla ikinci albümleri "Regional at Best" i piyasaya sundular.

Twenty One Pilots'un üçüncü albümü "Vessel", 8 Ocak 2013'te piyasaya sürüldü. Ayrıca albümü desteklemek için "Quiet Is Violent World Tour" adını verdikleri bir turneye çıktılar.

Joseph 2022 yılında Twenty One Pilots ile konser verirken

17 Mart 2015'te grup, dördüncü albümleri Blurryface'i duyurdu ve şarkı listesini ve çıkış tarihini açıkladı. Grubun hayranları, albüm için ön sipariş vermeye çalışırken web sitelerini çökertti. Grup, aynı gün ilk kez resmi Fueled by Ramen YouTube kanalında yayınlanan müzik videosu ile yeni single'ları "Fairly Local" ı yayınladı. Albüm, planlanan çıkış tarihinden iki gün önce 17 Mayıs 2015'te yayınlandı. Joseph ve davulcu Josh Dun, 2015 ve 2016'da adları Blurryface Turu ve Emotional Roadshow Dünya Turu olan iki uluslararası turneye çıktı.

İkili, 59. Grammy Ödülleri'nde En İyi Pop İkili / Grup Performansı ödülünü kazandı. Ödülü almak için sahneye iç çamaşırları ile çıkan ikili oldukça dikkat çekti. 11 Temmuz 2018'de grup, 5 Ekim 2018'de çıkartacakları beşinci stüdyo albümleri Trench'in çıkış tarihini açıkladı. 16 Ekim 2018'de de The Bandito Tour adlı yeni bir dünya turu başladı. 25 Temmuz 2018'de, Tyler Joseph'in kurgusal şehri "Dema" ile ilgili üç bölümlük bir müzik video serisi yayınlandı. İkinci bir ek olarak "Nico and the Niners" şarkısı için bir müzik videosu yayınlandı. Her iki videoda da, yanan bir arabanın tekrarlanan görüntüleri gibi grubun önceki albümünden olan "Heavydirtysoul" parçasına referanslar yer alıyor. "Nico and the Niners" ın klibi gibi sözleride grubun müziğinde yinelenen bir tema olan "piskoposlar" a da gönderme yapıyor. Ağustos'ta 2018'deki VMA sırasında Trench için bir reklamın sonunda "My Blood" şarkısının 10 saniyelik bir parçası çalındı. Ağustos 2018'de, bir Twitter kullanıcısı şarkının tamamının Apple HomePod'larında çalınabileceğini fark ettikten sonra şarkı Twitter'a düşük kalitede sızdırıldı. Sızıntı, grubun şarkıyı o günün ilerleyen saatlerinde albümün dördüncü single'ı olarak yayın hizmetlerine sunmasıyla doğrulandı. Aynı gün YouTube'a yüklenen video, Tyler Joseph'in ev stüdyosunda şarkının bas hattını çaldığını gösteriyor. Albümün yayınlandığı 5 Ekim 2018'de şarkının klibi yayınlandı.

22 Ocak 2019'da, "Chlorine" şarkısının klibi, şarkının single olarak yayınlanmasıyla YouTube'a yüklendi. Video Reel Bear Media'dan Mark C. Eshleman tarafından yönetildi. Klipte sıkça görünen Joseph'in yarattığı "Ned" adlı uzaylı benzeri şirin bir yaratık ile hayranlar arasında öne çıktı.

9 Nisan 2020'de grup yeni bir single olan "Level of Concern" i yayınladı. Şarkının sözleri, COVID-19 salgını sırasındaki endişeye atıfta bulunuyor. Ayrıca parçanın müzik videosu Joseph ve Dun'ın evlerinde, ABD eyaleti ve yerel hükûmetlerin COVID-19 salgınına aldığı önlemler nedeniyle karantina altındayken çekildi. Joseph, şarkının gelirlerinin bir kısmını, uluslararası karantina sırasında ödeme yapılamayan canlı müzik ekiplerine yönelik bir hayır kurumu olan Crew Nation'a yönlendirdi.

21 Aralık 2020'de Twenty One Pilots, Joseph tarafından sunulan bir Twitch yayını sırasında "Christmas Saves the Year" adlı bir Noel şarkısı yayınladı. Başlangıçta Joseph, bir Noel şarkısı yazmaya isteksizdi, ancak "bir küçük kızın bakış açısıyla Noel'i deneyimliyor olması" onu etkilediğini söyledi. Şarkının melodisini Mellotron adlı bir müzik aletinden ilham aldı.

İkilinin altıncı stüdyo albümü Scaled and Icy, 21 Mayıs 2021'de yayınlandı.

İkilinin yedinci stüdyo albümü Clancy, çığır açan albümleri Blurryface'in yayınlanmasından dokuz yıl sonra, 17 Mayıs 2024'te yayınlanacak. Albümün çıkış single'ı "Overcompensate" 29 Şubat 2024'te yayınlandı. Ardından ikinci single "Next Semester" 27 Mart 2024 günü yayınlandı. Üçüncü single Backslide'ın ise 25 Nisan 2024 tarihinde yayınlanacağı ve klibinin de Dun tarafından yönetileceği solist Tyler Joseph tarafından açıklandı.[3] Klip YouTube'a belirlenen günde yüklendi.[4]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Tören Ödül Aday Gösterilen Sonuç Kynk
2017 2017 Grammy Ödülleri Yılın Kaydı "Stressed Out" (sanatçı ve yapımcı olarak) Adaylık [5]
En İyi Pop Düet/Grup Performansı "Stressed Out" (sanatçı olarak) Kazandı
En İyi Rock Performansı "Heathens" (sanatçı olarak) Adaylık
Görsel Medya İçin Yazılan En İyi Şarkı "Heathens" (şarkı yazarı olarak) Adaylık
En İyi Rock Şarkısı Adaylık
2019 2019 Grammy Ödülleri "Jumpsuit" (şarkı yazarı olarak) Adaylık [6]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Twenty One Pilots' Tyler Joseph Announces He's Expecting Third Child with Wife Jenna". Peoplemag (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Nisan 2024. 
  2. ^ "also, jenna had our son. his name is tommy". Twitter. 2024. 
  3. ^ "backslide |-/ video directed by josh dun". Twitter / X. Erişim tarihi: 22 Nisan 2024. 
  4. ^ "Twenty One Pilots - Backslide (Official Video)". YouTube. 25 Nisan 2024. 
  5. ^ "59th Annual Grammy Awards Nominees". 1 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2016. 
  6. ^ 2019 GRAMMY Awards: Complete Nominations List, 7 Aralık 2018, 7 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 14 Şubat 2020