Tuğrul Eryılmaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tuğrul Eryılmaz
Doğum1946
İstanbul
MeslekGazeteci, yazar

Tuğrul Eryılmaz (d. 1946, İstanbul), gazeteci, yazar. En son, Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi "Radikal İki"nin yayın yönetmeni olarak çalıştı.

1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir süre İngiltere'de yaşadı. SBF'de yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1974'te TRT haber merkezinde muhabirliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda gazetecilik hakkında ders verdi. 1981'de üniversiteden ayrılıp İstanbul'da Haftalık, Nokta, Yeni Gündem ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde çalıştı. Bahçeşehir Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde de gazetecilik hakkında çeşitli dersler verdi. 9 Eylül 2019'da "Düzeyli Magazin" başlığı altında T24 sitesinde yazmaya başladı ve kısa zamanda büyük bir okuyucu kitlesi kazandı.[1] İlk yazısına "Basının yüzde 90’ı yandaş ve havuz olmasaydı; ben T24’e düşer miydim?" sorusuyla başlayan Eryılmaz özellikle söz ve ifade özgürlüğü, kadın, eşcinsel ve emekçi hakları konularında hassastır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmet Şık'ın Tutuklanması ve 000KİTAP'a Yazar Olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmet Şık, Fetullah Gülen Cemaati ile ilgili olarak İmamın Ordusu adıyla bir kitap hazırlığında olduğu sırada 3 Mart 2011 tarihinde gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemede 6 Mart 2011 günü "Ergenekon Terör Örgütü'ne yardım etmek" suçundan tutuklandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, kitabın adil yargılama sürecini etkileyeceğini iddia ederek el koyma işlemi uygulanmasına karar verdi. Karar daha sonra kitap evlerine ve birçok farklı yayın kuruluşuna iletildi.[2] Bu süreçte Ahmet Şık'ın arkadaşı olan gazeteciler, iddianame içerisinde "000KİTAP" olarak geçen İmamın Ordusu'nu basmaya karar verdi ve destek çalışmalarına başladı. Bu süreçte Tuğrul Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu birçok farklı gazeteci, düşünür ve sanatçı kitabın yazarı olarak ismini verdi. Kitap, 2011 Aralık tarihinde 000KİTAP: "Dokunan Yanar" ismiyle Postacı Yayınevi tarafından basıldı ve yurt genelinde satışa sunuldu.

Tuğrul Eryılmaz'ın da yazalar kısmında imzasının bulunduğu, Ahmet Şık tarafından yazılan İmamın Ordusu adlı kitabın 000Kitap: "Dokunan Yanar" adlıyla ilk kez basılmış hali.

Özgür Gündem Nedeniyle Aldığı Hapis Cezası[değiştir | kaynağı değiştir]

PKK ile yakın olduğu gerekçesi ile sık sık ceza alan Özgür Gündem gazetesine yönelik yapılan operasyonların protesto edilmesi amacıyla birçok gazeteci ve yazar, "nöbetçi yayın yönetmeni" kampanyasına destek oldu.[3] Destek verenler arasında yer alan birçok isim çeşitli yargılama süreçleri sonunda ceza aldı. Ceza alan isimlerden biri olan Tuğrul Eryılmaz hakkında İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası kararı verdi. Buna ek olarak mahkeme, Eryılmaz'a "terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak" suçundan da 10 ay hapis cezası verdi. Fakat hapis cezanın para cezasına dönüştürülmesine hükmetti ve altı bin lira adli para cezasına hükmetti.[4]

68'li ve Gazeteci[değiştir | kaynağı değiştir]

68'li ve Gazeteci
68'li ve Gazeteci

Asu Maro'nun Tuğrul Eryılmaz ile gerçekleştirdiği söyleşi 2018 yılında yayınlandı. Eryılmaz'ın, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden arkadaşlarından dostlarına, çalışma arkadaşların yaşadıklarına kadar geniş bir çerçevede hayatını anlattığı kitapta birçok bilinmeyen konuyad a ışık tutuyor. Kitap içerisinde; Deniz Türkali, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Yaşar Kemal, Aziz Nesin ve yakın geçmişten birçok farklı sima ile Eryılmaz'ın anıları yer alıyor. Kitabın girişinde de Ankara Üniversitesi'nden Eryılmaz'ın dostu olan ve genç yaşında hayatını kaybeden Arkadaş Zekai Özger'in aşağıda yer alan dizeleri bulunuyor.

"(...)

kalbim: kalbim mi desem var kalbim: yaşayan ben hayatla, ölümle, cinayetle gazetelerle, radyolarla, eski üniversitelilerle eski prof hocalarla

yaşayan ben: geç mi kaldık/ kabul edemem

(...)"[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tuğrul Eryılmaz'ın T24 Köşe Yazıları". 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Yayınevine İmamın Ordusu Baskını". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Davaları". [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Tuğrul Eryılmaz'a 1 Yıl 3 Ay Hapis Cezası". 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ 68'li ve Gazeteci. İletişim Yayınları. s. 5. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.