Transformice

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Transformice
Transformice'nin resmi logosu.
GeliştiriciAtelier 801 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıAtelier 801
YapımcıAtelier 801
TasarımcıMélanie Christin
ProgramcıJean-Baptiste Lemarchand
SanatçıMélanie Christin Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorAdobe Flash Player 10
Box2D
PlatformÇapraz platform yazılımları
Çıkış1 Mayıs 2010
TürPlatform oyunu
ModlarVanilla, Racing, Bootcamp, Defilante, Survivor
Resmî sitewww.transformice.com

Transformice (bazen TFM veya T4M olarak kısaltılır), takma adları Melibellule (gerçek adı Mélanie Christin) ve Tigrounette (gerçek adı Jean-Baptiste Lemarchand) olarak bilinen Fransız tasarımcılar tarafından oluşturulmuş bağımsız çok oyunculu bir platform tarayıcı oyunudur. Melibellule oyunun grafiklerini tasarlarken, Tigrounette fonksiyonlarla uğraşmıştır. Oyun 1 Mayıs 2010'da çıkış yapmıştır. Oyun 30 Ocak 2015'te Steam'e eklenmiştir.

Oyunda her oyuncunun görevi bir harita üzerinde bir parça peynir toplamak ve fare deliğine geri dönmektir.[1][2] Peynir her toplandığında puan gelir. En yüksek puana ulaşan sonraki haritada şaman olur. Şamanın görevi kutu, tahta gibi nesnelerle diğer oyuncuların peynir toplamasına yardım etmektir. Oyun düzenli bir şekilde güncellenir ve özel etkinliklerde dükkâna yeni eşyalar eklenir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun temel amacı, bir harita üzerinde yerleştirilmiş bir parça peyniri almaktır. Oyunda hareket etmek, zıplamak ve eğilmek için ok tuşları veya WASD tuşları kullanılır. Oyuncuların peynir toplayabilmesi için peynire dokunması gerekir. Oyuncunun fare deliğine girebilmesi için peynir almak zorunludur. Peynir ve fare deliklerinin sayısı haritadan haritaya değişebilir. Oyuncular yuvaya girdiğinde gerçek zamanlı olarak güncellenen skor tablosuna puan eklenir. Deliğe birinci, ikinci veya üçüncü olan oyuncuya fazladan puan gelir. Toplanan peynir sayısı oyuncunun profiline kaydedilir. Ayrıca profilde oyuncunun kaç kez birinci olarak fare deliğine girdiği gibi bilgiler de kayıtlıdır. Her haritada iki dakikalık süre vardır, süre bitince yeni bir harita yüklenir. Tüm fareler deliğe girdiği anda veya öldüğü anda da bir sonraki haritaya geçiş yapar. Ölüm skorborda bir puan ekler.

Oyun içi ekran görüntüsü.

Skor tablosunda, en yüksek puana ulaşan oyuncu sonraki haritada şaman olur. Şamanın genel amacı, farelerin fare deliğine ulaşmaları için yardım etmektir. Oyuncu kaç kere fare kurtardıysa profiline de kaydolur. Şaman çeşitli engelleri geçmek için tahta, kutu, örs, balon gibi nesneler çağırıp köprü, yol vs. yapabilir. Bir şaman kutuları ve tahtaları renkli çivilerle bağlayabilir. Kırmızı çivi bir nesneye tutturulduğunda hareket etmez. Sarı çiviler, kırmızı ile çerçevelenmiş olan nesneye diğer nesneleri bağlamak için kullanılır. Yeşil çivi iki nesneye gevşek olarak bağlanır.

Şaman solda, normal oyuncu sağda.

Toplam 1000 fare kurtaran şaman için Hard Mode (Totem Modu) açılır. Zor modda kırmızı sabitleyici ve ruh olmaz. Bunun yerine, haritalarda işe yarabilecek totemler yapılır. Totemde sadece 20 nesne birden kullanılabilir. 5000 normal modda, 2000 zor modda fare kurtarırsanız Divine Mode (Kutsal Modu) açılır. Kutsal modda eşya oluşturma alanı 1 haritayı kaplamaktadır. Ama bulut, ruh, kırmızı çivi ve sarı çivi yoktur. Ayrıca yay sadece 1 tanedir.

Toplanan peynir kaydedilir ve para birimi olarak kullanılır. Oyuncular oyunun özel dükkânında faresine eşyalar ve şapkalar alabilir. Bu eşyalar sadece görsellik içindir, özel bir güç vermez. Ayrıca oyuncular harita editörüyle haritalar yapılabilir. Oluşturulan haritalarda peyniri alıp yuvaya gitmek mümkün olmalıdır. Bu doğrulandıktan sonra 40 peynir verilerek harita gönderilir. Oyuncular belirli sayıda peynire, fare kurtarma sayısına veya birinciliğe ulaştığında başlıklar kazanır. Ayrıca dükkândan alınan eşya sayısına göre de başlıklar vardır.

Trollük oyun içindeki 'Yardım/Kurallar' menüsündeki gibi oyunun bir parçası olarak kabul edilir.[3] Bazı oyuncular şamanken veya normal bir fareyken trollük yapabilirler. Şamanlar attığı draglarla fareleri öldürerek veya haritayı geçmeyi zorlaştıracak yollarla fareleri şaşırtabilirler. Normal farelerde peyniri aldıktan sonra yuvaya girmeyebilirler.

Oyunda resmi oyun modları haricinde bağımsız yapımcılar (diğer oyuncular) tarafından geliştirilen oyun modları da bulunmaktadır.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunu Melibellule (gerçek ismi Mélanie Christin),[4] ve Tigrounette (Jean-Baptiste Lemarchand) geliştirmiştir.[5] İkili iş yerinde tanışmış ve arkadaş olmuştur. Transformice fikri, ikilinin bir araya gelip birlikte bir oyun yaratmaya karar vermesiyle ortaya çıktı. Tigrounette'in geçmişte oyun yapma deneyimi vardı ve Melibellule'ün sanatçılık deneyiminin görsellerin oluşturulmasında yardımcı olmasını istedi. Melibellule, bir parça peyniri kapıp mümkün olan en kısa sürede fare deliğine geri götürmesi gereken küçük bir fare fikrini ortaya attı.

Tigrounette, Transformice'den önce Nisan 2008'de Aaaah! isimli bir başka çevrimiçi flash oyun üzerinde çalışmıştı. Oyunun amacı çubuk figürüne benzeyen bir karakteri siluetli bir harita üzerinden kontrol ederek bir eczaneye ulaşmaktı. Transformice ile benzer mekaniklere sahip olan oyunda birden fazla oyuncu aynı hedef için yarışırken, en çok puanı alan bir oyuncu rehber olarak belirleniyor ve diğer oyuncuların hedefe ulaşmasına yardımcı olacak yollar çizebiliyordu. Oyunda ayrıca bir harita editörü de bulunmaktadır.

İşlerini bıraktıktan sonra Melibellule ve Tigrounette, eş CEO'lar olarak bağımsız oyun şirketi Atelier 801'i kurdular ve daha sonra Run for Cheese!, Bouboum, Nekodancer, Fortoresse, Dead Maze ve Tomb Rumble oyunlarını yayınladılar.[6] Transformice Adventures adlı bir devam oyunu geliştirilmektedir.[7][8]

Onay[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Kotaku,[9] Rock, Paper, Shotgun,[10] ve PC Gamer[11] tarafından onaylanmıştır. 2010 yılında GameOgre, oyunu yılın en iyi tarayıcı oyunu olarak tanımıştır.[12] Oyun ayrıca Mochi Media'nın Flash Gaming Summit 2011'de Halkın Seçimi Ödülü almıştır. Oyun 2012'de yılın bağımsız oyunu ödülüne aday gösterilmiş ve 2012'nin en iyi 100 bağımsız oyunu arasında yer almıştır.[13]

Oyun Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda Seviye Özelliği vardır. Her seviyede bir beceri puanı eklenir. Her beceri puanıyla bir güç alınabilir. Mesela şaman ölünce 1 kez doğabilir. Bu özellikler şamana kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında işleri bile bozabilir. Son seviye şu an için 888'dir.

Bir süre önceki bir güncelleme ile reklamlar gelmiştir. Bunlar STANDALONE'da (özel program ile giriş yapmak) bulunmamaktadır.

75.000.000 kullanıcıdan fazla kullanıcısı vardır. Oyunda aynı anda en çok kullanıcı Brezilya Server'ından 2. olarak Türkiye Server'ından ve 3. olarak Polonya Server'ından girmiştir. Oyunun kullanıcıları her an artış göstermektedir. Oyundaki kullanıcılar en çok kayıt olunca gelen "<<Minik Fare>>" unvanını kullanırlar.

Oyunda konuşma kısmında bir kısım Komutlar kullanılması ile yapılabilecek durumlar vardır. Biri de "Unvanlar" seçebilmektir. Komutlardan biri de /title'dir.

Oyunda herhangi bir şeyi kolayca almak için çilek gerekir. Fakat çilek parayla alınır. Bazı eşyalar Çilek ile alınmayabilir. Peynir ise herkesin bildiği haritaları tamamlayınca gelen bir para birimidir.

1.134 sürümü itibarıyla "Cinsiyet" seçimi özelliği gelmiştir. Böylece karışıklıklar azalacaktır. Hiçbiri, Kadın ve Erkek seçenekleri vardır. Profillerde de değişiklikler vardır.

Oyunun çizgi filmi vardır. Transformice TV YouTube kanalında yayınlanan çizgi filmin ilk bölümü 28 Ağustos 2015'te yayınlanmıştır. Çizgi film, peyniri her bölümde almaya çalışan ve başarısız olan bir fare grubu hakkındadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Transformice Walkthrough Guide, Review, Discussion, Hints and Tips at Jay is Games". Jayisgames. 21 Haziran 2010. 27 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2011. 
  2. ^ Rose, Michael (18 Haziran 2010). "Browser Game Pick: Transformice!". Indiegames. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2011. 
  3. ^ "Trolling Is Part Of The Game! discussion on Kongregate". 29 Ekim 2010. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  4. ^ "Contact information for Melibellule". 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011.  (Fransızca)
  5. ^ "Adobe Flash / Flex & Actionscript: Training & Forums > Viewing profile: Tigrounette laBelette". 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011.  (Fransızca)
  6. ^ "Atelier 801 company". Mod DB (İngilizce). 25 Aralık 2012. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  7. ^ "'Transformice Adventures' Launches Kickstarter Campaign, Playable Demo - Trailer". WorthPlaying (İngilizce). 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  8. ^ "Multiplayer action-RPG 'Transformice Adventures' coming to Linux later this year". GamingOnLinux (İngilizce). 26 Nisan 2019. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  9. ^ McWhertor, Michael (21 Haziran 2010). "Transformice Is Pure Mayhem, Everyone Should Play It". Kotaku. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  10. ^ Gillen, Kieron (22 Haziran 2010). "Boomtown Rats : Transformice". Rock, Paper, Shotgun. 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2011. 
  11. ^ McDougall, Jaz (21 Haziran 2010). "Browser game: Transformice". PC Gamer. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2011. 
  12. ^ "2010 Online Game Awards - The Best MMO Games of 2010". www.gameogre.com. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  13. ^ "Top 100 - 2012 Indie of the Year Awards". Indie DB (İngilizce). 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023.