Thibaud Gaudin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thibaud Gaudin
22. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1291-1292
Yerine geldiği Guillaume de Beaujeu
Yerine gelen Jacques de Molay
Kişisel bilgiler
Doğum 1229?
Ölüm 16 Nisan 1292
Milliyeti Fransız
Askerî hizmeti
Bağlılığı Tapınak Şövalyeleri
Hizmet yılları 1260 öncesi–1292
Çatışma/savaşları Akka Kuşatması

Thibaud Gaudin (1229? - 16 Nisan 1292), Ağustos 1291'den Nisan 1292'deki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Thibaud Gaudin'in Tarikat içindeki geçmişi oldukça gizemlidir. Fransa'nın Chartres veya Blois bölgesinde soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve 1260'tan çok önce Tapınak Şövalyeleri'ne girmiştir, çünkü o tarihte Tiberya'ya yapılan bir saldırı sırasında esir alınmıştır. Büyük dindarlığı yüzünden "Keşiş Gaudin" lakabını almıştır.

1279 yılında Sir Thibaud, Tapınakçı hiyerarşisindeki dördüncü en önemli görev olan "Kudüs Ülkesinin Komutanı" [1] görevini yerine getirmiştir. 1291'de Memlük Sultanı Eşref Halil'in müthiş ordusu tarafından kuşatılan Akka kasabasını savunmak için Guillaume de Beaujeu'nun yanında at sürmüştür. 18 Mayıs'ta Guillaume de Beaujeu'nun ölümü üzerine Gaudin, Akka şehrinde kalmıştır. Tarikatın geri kalan şövalyeleri, erkekler, kadınlar ve çocuklar, Tapınakçıların büyük kalesi olan Tapınağa sığınmışlardır. Tarikatın Mareşali Pierre de Severy, tarikatın saymanı Thibaud Gaudin ve şövalyeleri Akka'yı savunan son kişilerdir. Bir hafta boyunca başarısız bir şekilde içeri girmeye çalışan El Eşref Halil, mareşala tüm mal varlığıyla birlikte Kıbrıs'a gitmeyi teklif etmiştir. Pierre de Severy kabul etmiştir. Bir Emir ile 100 Memluk'un kaleye girmesine izin verilmiştir, ancak bazı kadın ve erkek çocuklarına tacizde bulunmaya başlamışlardır. Bu eyleme öfkelenen şövalyeler, Memlükleri katlettiler ve yeniden barikat kurdular. O gece Pierre, komutanı Thibaud Gaudin ve bazı savaşçı olmayan kişilerle birlikte tarikatın hazinesini tekneyle Sayda'ya gönderdi. Akka ertesi gün düştü.

Thibaud Gaudin, bazı şövalyelerle birlikte Büyük Üstat seçildiği Sayda'ya gelmiştir. Tapınakçılar ayakta kalmaya kararlıydı ancak büyük şehri gerektiği gibi savunacak sayıları olmadığından şehri boşalttılar ve Deniz Kalesi'ne taşındılar. Thibaud Gaudin takviye toplamak umuduyla Kıbrıs'a gitmiştir. Birçoklarına göre bu bir korkaklık eylemi olarak görülüyordu. Tapınakçılar cesurca savaştı, ancak mühendisler bir geçit inşa etmeye başladıklarında Tortosa'ya yelken açtılar. 14 Temmuz 1291'de Arapçaعَلَمُ الدِّينِ سَنْجَرُ الشُّجَاعِيُّ المَنْصُورِيُّ‎ emir 'Alam al-Din Sencer el-Şuja'i el-Mansuri, romanlaştırılmış: `Alam ad-Dīn Sanñar aš-Šuǧāʿī al-Manṣūrī) kaleye girdi ve yıkılmasını emretti. Takviyeler bir türlü gelmedi. 21 Temmuz'da Beyrut alındı, İbelins kalesi ve surları tamamen yıkıldı. Sultan 30 Temmuz'da Hayfa'yı işgal etti ve Karmel manastırları yıkıldı. Ağustos ayı başlarında Franklar, her ikisi de Tapınakçılar tarafından işgal edilen iki müstahkem kasabadan fazlasını elinde tutmuyordu. Ancak garnizonlar kuşatmayla yüzleşemeyecek kadar zayıftı, bu nedenle Tortosa 3 Ağustos'ta, Athlit ise 14 Ağustos'ta tahliye edildi. Tarikatın geleceğinin tehlikeye girdiği 1303 yılına kadar ellerinde kalacak olan Tortosa kıyısının iki mil açıklarındaki Arvad deniz kalesine doğru yola çıktılar.

Ekim 1291'de tarikatın genel bir bölümü Kıbrıs'ta toplanmıştır. Bu toplantı, Thibaud Gaudin'in Büyük Üstad olarak seçildiğini doğrulamış ve tarikat hiyerarşisi içindeki önemli pozisyonlara yeni ileri gelenleri belirlemiştir. Bu vesileyle Jacques de Molay, Akka'da ölen Pierre de Severy'nin yerine Mareşal olarak atanmıştır. Thibaud Gaudin, son savaşlarda yaşanan yıkımın ardından tüm Tapınakçıları yeniden organize etmeye çalışmıştır. Üstelik Ermenistan Krallığı'nı kuşatılmış Türk Selçuklularına ve çok sayıda mültecinin işgal ettiği Kıbrıs adasına karşı savunması gerekiyordu. Görünüşe göre görev Thibaud Gaudin için göz korkutucuydu; 1292'de ölmüş ve halefine muazzam bir yeniden inşa görevi bırakmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ The contemporary chronicle The Templar of Tyre refers to "le comandour dou Temple, frere Tibaut Gaudin". Les gestes des Chiprois, ch. 454. Ed. G. Raynaud. Geneva: 1887.
Genel
  • Nicholson, Helen (2001). The Knights Templar: A New History. Stroud: Sutton. ISBN 0-7509-2517-5.