Tartışma:Yahudilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 178.246.80.154 tarafından 1 yıl önce There are only idle talkers! başlığına

monoteistlik[kaynağı değiştir]

Tektanrıcı büyük dinlerin en eskisi Musevîliktir: Bildiğim kadarıyla monoteizmin ilk örneği Zerdüştlük olmalı. --Cemyildiz 12:14, 30 Kasım 2005 (UTC)

Aslında monoteizmin 'ilk' örneği gerçek anlamda 'bilinmemekte'. Son bulgulara göre bir çok arkaik şamanist kültlerde monoteistik yapılara sahip, çoğu dinler tarihi uzmanları politeizmin kökeninin monoteizm olduğunu belirtiyor. Fakat metinsel anlamda ve tarihi süreçler bakımından 'tektanrıcı büyük dinlerin' ilki museviliktir. Bu teolojik anlamda böyle kabul edilir, ki burada geçen ibarede de tektanrıcı olup hala etkisini dominant bir biçimde gösteren 'büyük dinler' kastediliyor (ki bu ifade ile kastedilen, Musevilik, Hristiyanlık ve İslam üçlüsü). Bu yüzden ibarede bir yanlışlık yok. Zerdüştlüğün monoteistik mi dualistik mi olduğu konusunda yoğun bir ihtilaf var, her ne kadar bir çok arkeolojik bulgu zerdüştlüğün kökeninde monoteizm yattığını sonradan içine bir tür dualizmi kabul ettiğini gösterse de, bir çok tarihçi ve teologa göre zerdüştlük doğuştan dualistik temelli bir dindir. Yani bu tartışmalı bir konu, modern zerdüştlük de monoteizm ile dualizmin homojen bir karışımı olmuş durumda. Yine de bu ibare belki "Semavi dinlerin en eskisi Museviliktir"e çevrilebilir, ama bence şu anki haliyle de 'sorunsuz'. - Kubra 13:09, 30 Kasım 2005 (UTC)


(...) İlk monoteist din ise Zaratustra dır ve halen Azerbeycan ve İran da yaşamaktadır. Allaha inanan ve yaşayan bir dindir.

Peygamberlerin tümü Arap ve Yahudi miydi?[kaynağı değiştir]

Bilindiği gibi Hz.İbrahim'in iki oğlu (Hz.İsmail ve Hz.İshak) sırasıyla Arapların ve İsraillilerin atası. M.Ö. 18.yüzyılda Bağdat civarında, Ur'da yaşadıkları tahmin ediliyor. Daha sonraki yüzlerce tüm peygamber de aynı kavimden çıkıyor. Yani Araplarla İsrailliler, kabul etmesi zor da olsa, aynı (veya kardeş) kavimler esasında.

Kimi dinbilimcilere göre Hıristiyanlık, Yahudiliğin M.S. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu istilası sırasında Roma ve Yunan kültürlerine adapte olmuş, daha sonraki yüzyıllarda da Orta ve Kuzey Avrupa'ya yayılmış türevi.

Müslümanlık ise Yahudiliğin 6.-7. yüzyıllarda Arap Bedevilerine uyarlanmış şekli. Bu iki dinin adetlerinin birbirine bu kadar benzemesi tesadüf olamaz (erkeklerin sünneti, domuz eti ve alkol yasağı, başa giyilen takke, çok benzeyen cenaze adetleri vb.).

Yani aslında üçü de aynı din. İçlerinde Yahudilik en eskisi.

Üçü de bu derece birbirleriyle akrabaysalar peki nasıl oluyor da birbirlerine bu kadar düşman olabiliyorlar?

Kesinlikle din felsefesindeki farklardan dolayı değil..

Orta Çağ'da din ve siyasetin içiçe ve aynı şey olduğu malum..

Doğu ile Batı (Şark ile Avrupa) hep birbirlerine tahakküm kurmak istemiş, hükümdarlar da büyük halk kitlelerini en kolay 'Tanrı adına' savaşa yollamışlar (Haçlılar vs.).

Yani ezeli düşmanlığın sebebi felsefi farklar değil, sarışın Avrupa ile esmer Ortadoğu'nun birbirlerine diş geçirme ihtirası.

Saygılar, --Akademik 17:11, 2 Aralık 2006 (UTC)

____________________________________________

Müslümanlık ise Yahudiliğin 6.-7. yüzyıllarda Arap Bedevilerine uyarlanmış şekli. Bu iki dinin adetlerinin birbirine bu kadar benzemesi tesadüf olamaz (erkeklerin sünneti, domuz eti ve alkol yasağı, başa giyilen takke, çok benzeyen cenaze adetleri vb.).

Bunun sebebi (benim bildigim kadariyla) dinlerin temelde uluscu unsurlar olmalarindan kaynaklniyor. Yani Hz.Muhammed kendi ummetine ummetinin hatalari ile ilgili uyarilarda bulunuyor yanisira adetlerini farz kiliyor. araplar islamdan once de domuz yemezlerdi zaten bunlar sami adetleridir(sunnet-takke-alkol vb). islam ile gelen bir adet degildir. Ve daha once yazmis olan kimseninde bildigi gibi araplar ve yahudilerin ayni kavimden (sami) olmalarindan oturu cok yakin kulturlere sahipler. din in ne olduguna net bir kanaat getirmeden arap bedevilerine ozenti demek yanlis olur. araplarin pek cok peygamberi olmus ama hicbiri kendini Muhammed kadar gecerli kilamamistir islam gunduz vakti uyuyan araplari uyanik tutmak(namaz) yanisira anlayisli kilmak(oruc,zekat) isine yaramaya calismistir.. onda da basarili olamamistir zaten.. hala gunduz uyuyorlar -oyle ki adamlar 12 den 3 e kadar devlet dairelerini durduruyorlar- hala cok zengin araplarin yanisira ac arap var hala birbirlerine ihanet ediyorlar... Arri 235 00:17, 1 Ekim 2007


_----------

Araplara ilk gelen peygamber Hz Muhammed (SAV)'dir.başka peygamberlerde geldi demişsiniz sanırım bunu tevrattan okumadınızçünkü Hz Muhammed (Sallallahu Aaleyhi Vesellem)
Tevrattan sonra geldi bu birincisi 2.si Hz Muhammed (Sallallahu Aaleyhi Vesellem) Yaptıkalrını farz kılmamıştır sünnet kılmıştır.(Sünnet,yapılması iyi yapılmaması günah olmayan davranışalrdır.) bilgi eksikliğiniz olduğu aşikar alkol araplarda içilirdi müslümanlıktan önce, içilmezdi zaten demişsiniz. Müslümanlar araplar dan ibaret değildir sadece araplara değil tüm insanlığa yani sizede gönderilmiştir daha önce söz alınan dinlerin sözlerini yerine getirmediğinden ve getirmiycekleri Allah tarafından bilindiğinden olacak bi vaadtir ki hıristiyanlık ve
yahudilikte aklı selim insanlar müslümanlığı ilk duydukları anda kabul etmişlerdir. Namaz müslümanlılkla beraber gelmiş bir ibadet değildir ki gündüzleri uyumasınlar diye farz kılınsın ve sadece gündüzün namaz kılınmaz namaz 5 vakittir Hz İbrahim hz Adem Hz Musa ve Hz İsa hepsi namazı hakkı ile kılmışlardır... namaz oruç ve zekat sadece bi grup insan (sizin tabirinizle müslümanlara ) farz kılınmış olsa idi bu adaletsizlik olurdu nitekim Allah ın adaletinden heralde hiçbirimizin şüphesi yoktur.Müslümanlık bir uyarlama değil ki öyle olsaydı ilahi bir din olmazdı çelişkili ve sanırım araştırmacı olmayan zihniyetiniz var.Kur'an-ı Kerim kendisinden önceki kitapları tasdik eden fakat değiştirldikleri için Allah tarafından insanlığa inmiş son kitaptır Allah akıl vermiş düşnünün diye.Müslümanlığı bilmeden sadece kendi dinini bilen insanların burda işte 1.y.y da şöyle 6-7.yy civarı şöyle demek olmaz tamamen araştırın yorumlarınız tahmini olamsın gerçkerli yansıtsın zannetmekle dünya dönmez...

Ben Vikipedianın tarafsızlık anlayışına takmış durumdayım burada yazanlar yazdıkları şeyleri Yahudi ve Hıristiyan tezleri ile süsleyerek Ateist tavır takınmakla tarafsız olduklarını düşünüyorlarsa kusura bakmayın kimseyi kandıramazlar. Hristiyan veya Yahudi tezleri ile yorum yapmak ve Ateist bakış açısında olmak Taraf olmanın ta kendisidir. Tarafsızlık her inancın kendisini tanımladığı yanlılığa müsade etmeyi o inanca dair tartışmaları o inancın mensuplarına terk etmeyi bilmektir. mmsaci

Biz Müslümanların Fikirleri ve Sizin Tarafsız Olmamanız[kaynağı değiştir]

__________________________________ Yahudilik hristiyanlık ve müslümanlığın benzemesinin sebebi hepsinin kaynağının allah olması yahudilik ve hristiyanlıkta bilimdiği üzere kitapların tahrif edilmesiyle sadece müslümanlık dini bozulmadı.Burada sizin yaptığınız tarafsızlık değil o zaman bende kendi fikrimi koyarım.Burada tarafsızlık adına yatıp kendi ateist fikirlerinizi ve kafanızda uydurduğunuz şeyleri yazıyorsunuz. Laynak gösterin desem tarafsız bir kaynak gmsteremezsiniz. Biz müslümanlarla ilgili bilgi sahibi değilsiniz. Sizi şiddetle tarafsizlığa davet ediyorum. Neymiş hepsi ulusal dinmiş falan felan. Çok tutarsız davranıp müslüman kitlenin ne düşüneceğine aklınıza getirin. Biz ateistlik, materyalistlik gibi inançların mantıksızlıklarını ortaya koysak olmaz. Ki islamda mantıksızlıkta yoktur. Ayrıca sana katılıyorum 👍mmsaci Kullanıcı:Türkçizer 37 09.15 Bu imzasız yazı Türkçizer 37 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 06.18, 21 Nisan 2021 (UTC)Yanıtla

Başlığın düzenlenmesi[kaynağı değiştir]

bu konuda başlık nasıl olmalıdır sorusuna burada bakalım.

burada sembol olması demek bunu herkesin kabul ettiği manasına gelmez benim kanaatimce. bir de ne sembol ne değil o da tartışmalı. ancakburdaki versiyonların diğer dinlere de paralel uygulanabileceğini de unutmamak lazım. yani haç sembolünü koyduğumuzda tarafsız mı oluyoruz. bu konuyu değerlendirelim.--Qwl mesaj at 18:27, 31 Aralık 2007 (UTC)

Bütün dinlere bu mesajı attığınızın farkındayım. Davud'un Kalkanı'nın Musevilik şablonundan çıkarılmasına kesinlikle karşıyım. Diğer dinlerin simgelerinde de hiç bir sorun yok. Bu konuyu tartışmayı son derece gereksiz buluyorum. Filanca 13:34, 1 Ocak 2008 (UTC)
Merhabalar. Haç resmi için de aynı şeyi yazmıştım. Ben de Davud'un Kalkanı'nın çıkarılmasını gereksiz buluyorum. Anladığım kadarıyla bu tartışmanın kökeni İslam şablonundaki simge. Eğer camii sembolü farklı mezhepleri rahatsız ediyorsa İslam şablonu tartışılabilir. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 13:59, 1 Ocak 2008 (UTC)

kararsız cümleler ve kelimeler[kaynağı değiştir]

bu dinin tanımı içerisinde devrik cümleler ve kaynaksız sözler yer almaktadır, uzman olmadığım konu olduğu için yalnış şekilde müdahelede bulunmak istemedim lütfen bilenler tarafından elden geçirilsin. yok2504

yahudilik dini farklı musevilik dini tamamen farklıdır ikisi farklı dinlerdir

Değildir. --Iggy 15:51, 24 Mart 2009 (UTC)

Biliyorum, Yahudilik ve Musevilik aynı anlama geliyor; ancak gerek kategoriler gerekse konuyla ilgili maddeler olsun Yahudilik adını kullanmış. Bu ana maddenin adını da Yahudilik yapsak nasıl olur?--Rapsar 18:36, 3 Mayıs 2011 (UTC)

Hic farketmez... Tasidim -- Iggydarsamesaj 20:11, 3 Mayıs 2011 (UTC)
Tasiyamadim Yahudilik sayfasi hali hazirda bulundugu icin bu isme tasimama izin vermedi. Bir gorevlinin el atmasi gerekiyor sanirim. -- Iggydarsamesaj 20:14, 3 Mayıs 2011 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 01:50, 4 Mayıs 2011 (UTC)

Yahudilik ve Musevilik[kaynağı değiştir]

"Yahudilik" (Jewness) ile "musevilik" (Judaism) aynı anlamda kullanılmış. Bu doğru değil.

Yahudilik bir etnik kimliktir. Musevilik ise bir dindir. Örneğin Karl Marx, Yahudi'dir. Ancak Musevi değildir. Dinsiz bir Yahudi'dir. Hazar Türkleri'nin bir bölümü de Musevi'dir. Ancak Yahudi değillerdir. Daha sonra Yahudilerle karışıp kaybolmuş olsalar da varoldukları dönemde Yahudi değil Türk'tüler.

Dolayısıyla her Yahudi Musevi değildir. Her Musevi de Yahudi değildir. Çoğu Musevi Yahudi'dir. Çoğu Yahudi de Musevi'dir. Ancak iki kavram "aynı" değildir. İlişki nedenselliği gerektirmez.

Dolayısıyla "Musevilik" ile "Yahudiler" iki ayrı başlıkta incelenmeli. Bu makale bu haliyle gerçeği yansıtmıyor. Öte yandan, "İngilizlik", "Türklük", "Almanlık" gibi maddeler olmadığı gibi "Yahudilik" diye bir madde de olmamalı.

Makale bu durumuyla, atesit Yahudiler'in ateist olmadığını, Musevi Türkler'in Türk olmadığını iddia ediyor. Her iki örnek de makalede kullanılan kavramsallaştırmanın yanlış olduğunu anlayabilmek için yeterli.

Şu anda İsrail'in nüfusunun çoğunluğunu oluşturan ve bir bölümü de "diaspora" olarak yurt dışında yaşayan "toplum" Yahudi toplumudur. Bu toplum Yahudiler olarak ayrı bir başlıkta inceleniyor. Bu başlık ise "Musevilik" adını almalı.

Aksi takdirde "Türklük", "Japonluk", "Fransızlık" gibi adlar altında başka din tanımları da getirilebilir ki aynı "Yahudilik" kullanımında olduğu gibi doğru değildirler.

Sonuç olarak, madde başlığı "Musevilik" olarak değiştirilmeli.--98.199.22.63 05:36, 24 Ocak 2012 (UTC)

Selam, bu bahsettiginiz konu gerek bu sayfada gerekse koy cesmesinde defalarca tartisildi bu sebeple uzun uzadiya anlatip can sıkmıcam ama kisacasi Yahudilik = Musevilik. Saygilar.-- Iggydarsamesaj 17:51, 26 Ocak 2012 (UTC)
Selam, Iggydarsa. Köy çeşmesine baktım. Orada çoğunluk "Yahudilik, Musevilik değildir" demiş ancak sonra siz tek başınıza "Yahudilik ile Musevilik aynı şeydir ve Yahudi ile Musevi aynı şeydir" demişsiniz ve konu kapanmış. Tek başınıza tartışmayı çevirmenize şaşırdım doğrusu. Ancak konumuz bu değil.
Bence sizin görüşünüz yanlış. Hatta -eğer yeni bir argüman ya da veri ortaya çıkmassa- elimizdeki verilere göre yanlış olmak zorunda. Önceki iletide öne sürdüğüm savlara değinmemişsiniz. Burada yeniden yazayım. Vikipedi'de Karl Marx ve Rosa Luxemburg için Yahudi Asıllı Alman, Lev Troçki için Yahudi asıllı Rus, Leopold Trepper için Yahudi asıllı Polonyalı deniyor. Marx'ın Yahudilik ve Yahudilerle ilgili yapıtları var. Üstelik Lenin ve Troçki devrim sırasında konuşurken; Lenin, Troçki'ye liderliği öneriyor. Troçki ise "Yahudiliği sorun oluşturabileceği için" bu öneriyi reddediyor. Yani militan ateist ve dinsiz olan Troçki kendisini Yahudi olarak tanımlıyor. Bu yalnızca dışarıdan getirilen bir tanım değil. Ateist ve dinsiz Yahudiler kendilerini "Musevi olmayan Yahudi" olarak tanımlıyor. Dolayısıyla "Yahudi", Yahudiler tarafından, bir etnik topluluğun adı olarak kullanılıyor. Yabancılar değil Yahudiler'in kendileri tarafından. Öte yandan Yahudiler'in kendilerine "Hebrew" denmesinden hoşlanmadıklarını da İngilizce Wikipedia'da okumak mümkün.
Sonuca gelecek olursak, eğer -hepsi ateist ve dinsiz olan- Karl Marx, Lev Troçki, Rosa Luxemburg, ve Leopold Trepper -size göre- Yahudi değilse o zaman bu kişilerin üyesi olduğu etnik topluluğunun adı nedir?--98.196.232.128 22:20, 21 Mart 2012 (UTC)

Musevilik ve Yahudilik[kaynağı değiştir]

Selamlar ve saygılar. 1955 yılında Bursa'da doğdum, babamın iş arkadaşları ve tüm çevresi yahudiydi, tanıdığım insanlar, Rakel teyze, Sara abla, Yusuf abi (ilk aşkım) veya Müsyü Abraham (benim için İbrahim amca) idi..Hatta hatırlarsanız PE (pepo)RE(renata)JA(jak) markası yine babamın en sevdiği aile dostlarımızdan birine aitti. Kısacası ben çocukluğumu bu grubun içinde yaşadım ve din hakkında ilk öğrendiğim esaslar, komiktir ki onlardan öğrendiklerim oldu.Hala portakallı jölenin ve hamursuz bayramının mayasız yiyeceklerinin tadı damağımdadır. Şunu söylemek istiyorum ki, bu insanlar kendilerini İbrani, dinlerini Yahudilik olarak söylerdi. Musevilik kavramının , Hristiyanlık kavramına ( rumca Xristos veya öyle birşey) Osmanlıda "İsevi" denmesinden hareketle benzeri bir adlandırma ile Musevi dendiğini, hatırlıyorum. Bu bilginin kaynağını hatırlayamasam da bir kitapta okuduğuma eminim. Tartışma konusu olan Museviliğin buradan kaynaklandığını, sadece bizi tarihimizden kaynaklanan bir anlam taşıdığını ve ululararası bir terim olmadığını , düşünüyorum. --85.110.174.10 13:30, 17 Haziran 2012 (UTC)17 Haziran 2012 G.Gül KİPER

Bir Yahudi olarak, terim hakkındaki aklınızda kalan bilgilerin doğru olduğunu belirtmek isterim. Sevgiler -- Iggydarsamesaj 17:07, 18 Haziran 2012 (UTC)

Yahudilik ile Musevilik farklı şeylerdir.[kaynağı değiştir]

Türkiye'de doğan bir Yahudiyim. Yahudiliğim etnisitem, Yahudiler bir etno-dinsel gruptur. Esas olarakta bir etnik kökene sahiplerdir. Museviler ise Musevilik'i takip eden insanlara verilen isimdir.

Musevilik = Din Yahudilik = Irk/Etnisite

Annesi Yahudi olan bir çocuk Yahudi kabul edilir. Ancak herhangi bir Yahudi Musevi dinine mensup olmak zorunda değildir ancak çoğu Musevi Yahudidir.

Ben bir Yahudi olarak Musevi dinine mensup değilim ve ateistim.

EDIT: Ayrıca, denmişki "Yahudiliğin takipçilerine Yahudi denir". Tamamen yanlış, benim Musevilik dinine (bu article'a göre Yahudilik) birçok Arap ve Türk arkadaşım var. Yahudi değiller.

Tarafsızlık ve Dinini Yayma çabası[kaynağı değiştir]

Yahudi bir yazar bu madde de sayfanın ta ortasına büyük ihtimalle tevratta geçen bir kısım koymuş. Bu yazarın tarafsızlığından şüphe ediyorum. Bu yüzden sildim. Türkçizer 37 (mesaj) 06.30, 21 Nisan 2021 (UTC)Yanıtla

There are only idle talkers![kaynağı değiştir]

Friends, no one can judge without knowing anyone's religion!Here those who denigrate Judaism (especially Muslims) or Christianity do not look at their own religion at all!So in short, stop talking nonsense. I say that to everyone. 178.246.80.154 16.03, 4 Ekim 2022 (UTC)Yanıtla