Tartışma:Umay

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İçerik ilgili sözlüğün 220. sayfasında yer almaktadır. --taysin (mesaj) 22:39, 7 Ocak 2012 (UTC)

UMAY TANRIÇA DEĞİLDİR.[kaynağı değiştir]

Türk Mitolojisinde Ya Da Dininde Tanrıça Diye bir kavram yoktur. Tanrıça sözcüğü 1950 li yıllarda bizim akademisyenlerin Türkçe gramerini bozarak uydurdukları bir sözcüktür. Türkçede dişileştirme eki de yoktur, Slav dilinden alınıp uydurulmuştur. (Kral-Kraliçe) Umay Ana bir halk ikonudur, Hristiyanların Meryem anası gibidir, Anadoludaki Fadime Ana ikonu gibidir. Tapınılacak bir Tanrı değil, kutsal bir ruhtur,ikondur. Yunan Mitolojisinin gözlükleriyle Türk Mitolojisine bakmayınız.

Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Katılıyorum. Umay'ın yunan mitolojesindeki benzeri bir dişi tanrı (tanrıça) olarak belirtilmesi yanlış. Kaynaklarda böyle bir betimleme yoktur. Umay'a tapılmaz. Türkçede tanrıça diye de bir kavram yoktur. Yagmurlukorfez (mesaj) 10:37, 19 Mayıs 2014 (UTC)
Türk Mitolojisinde tanrıça olmayabilir. Ama çoğu mitolojide vardır. Bu sebeple "tanrıça" Türkçede olan bir kavramdır. --İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 11:26, 19 Mayıs 2014 (UTC)
Umay "tanrıça" değildir. "Çoğu mitoloji" bizi ilgilendirmiyor. Yagmurlukorfez (mesaj) 11:34, 19 Mayıs 2014 (UTC)
Söylemim umay hakkında değil. Türkçedeki tanrıça kavramının varlığı hakkında. Evrensel bir ansiklopediyiz, Türk ya da başka bir köken fark etmez tüm mitolojilere eşit gözle bakmalıyız. Umay'ın tanrıça olup olmadığından ziyade tanrıça olan Yunan ilahları var, bu sebeple tanrıça kelimesi gerektiği mitolojide kullanılmalıdır, --İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 11:45, 19 Mayıs 2014 (UTC)
Anladım demek istediğinizi. Örneğin Yunan mitolojisindeki Afrodit için "Tanrıça" sözcüğünü kullanabilirsiniz. Demek istenen, bu durum bu maddede geçerli değil. Konuyu gündeme getiren kişinin demek istediği başka aslında. Yanlış anlaşılmaya neden olmuş anlaşılan. Yagmurlukorfez (mesaj) 11:56, 19 Mayıs 2014 (UTC)
evet. Türkçe'de tanrıça diye bir kavram yoktur. Sözünüz sanırım " Türk mitolojisinde tanrıça diye..." Şeklinde. Sorunun çözümündeki katkınız için teşekkürler. --İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 12:01, 19 Mayıs 2014 (UTC)