Tartışma:Ulusalcılık/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Öznel ve Yanlış Yargı[kaynağı değiştir]

"Sağ ve sol unsurların bir arada barındığı.." sözü yanlıştır çünkü Milliyetçilik sağ ya da sol bir söylem değildir her iki tarafta olabilir ya da olmayabilir. Örneğin sol bir parti milliyetçiliği savunurken sağ bir parti de sermayenin vatanı yoktur diyerek milliyetçiliğe karşı çıkabilir. Milliyetçiğin sağ bir anlayış gibi görünmesinin sebebi ise Avrupa'da bir burjuva devrimi olan Fransız İhtilali ile yayılmış olmasıdır. Ancak Marx'ın bilimsel sosyalist görüşlerinde Enternasyonalizm'i savunduğundan sol söylemler genelde milliyetçilikten uzak durur. Bu yüzden hep sol görüşler anti-milliyetçi görünür.

"kendilerini ayırmak isteyen solcuların icat ettikleri" sözünde icat etmek genelde bu tür konularda ortaya çıkan görüşün gereksiz olduğunu belirtir. Ayrıca ulusalcılığın karşılığı milliyetçilik değil milliciliktir. Milliyetçiliğin Türkçe karşılığı ulusçuluktur.

TKP ulusalcı değil[kaynağı değiştir]

TKP ulusalcı bir parti değil kendine urtsver adını veriyor ulusalcıları sürekli eleştiriyor. MDD(milli demokratik devrimi) savunmuyor silinmesi gerekti. Şefik Hüsnülerin TKP si ulusalcıydı kurtuluş savaşına destek olmuşlardı.

Nihat Genç Ulusalcı değil[kaynağı değiştir]

Nihat Genç'in milliyetçilik anlayışında Türk-İslam sentezi anlyışı vardır ki sadece bu madde bile onu ulusalcılıktan çıkarmatadır.

Ulusalcılık?[kaynağı değiştir]

Seelamlar. Ulusalcılık terimi tam oturmuş mudur? Tanıl Bora, Kemalist sol-milliyetçilik veya "ulusal solcukuk" terimlerini kullanıyor. İlgilenirseniz sevineceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:41, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Merhaba Ulusalcılık genelde kullanılsa da Ulusalcılık diye bir kavram yok.Ulusçuluk kavramıdır bu Ulusal solculuk Ulusçuluk içerisinde belirtilebilir. Ayrıca Kategori:Ulusal Solculuk diye bir kategori var. Bu kategorinin Sosyal Demokrasi kategorisinde toplanması gerektiğine inanıyorum. iyi çalışmalar. --Boyalikus 16:21, 16 Mayıs 2008 (UTC)
Ulusalcılık dini değerlerden bağımsız bir milliyetçiliği ifade ediyor 2008'in Türkiyesinde. Eğer milliyetçilik kavramını kullanırsanız artık işin içinde dini değerler daha öncelikli demektir. Kavram olarak milliyetçilikten ayrıştığı nokta da dini değerleri önceleme ve öteleme gibi incecik bir ayrımı ifade ederken kullanılyor. Bilginize, saygılar.--88.235.48.71 16:36, 16 Mayıs 2008 (UTC)

National Socialism isminde sosyalizm geçtiği halde faşist olarak değerlendirilir ? Dini değerlerden bağımsız milliyetçilik tanımı sizin tanımınız. Dini değer derken neyi kastediyorsunuz ? Hem 2008 Türkiye'si diye ayırmak pek mümkün değil. Ayrıca Milliyetçi Sol kavramını ben yaratmadım..--Boyalikus 16:53, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Türkiyeden yazımda sözettiğim için ayrıca islam demenin gereksiz olduğunu ve kastedilen dini değer ile islamın kastedildiği anlaşılır ummuştum. İslamı referans almayan türk milliyetçiliğine artık ulusalcılık adı verilmektedir. Milliyetçilik derseniz ise önceli türklük değil islamdır. Elbette bu benim tanımım birileri tanımlar birileri yazar. Saygılarımla, iyi çalışmalar.--88.235.48.71 17:54, 16 Mayıs 2008 (UTC)
Selam. İslamı referans almayan türk milliyetçiliğine artık ulusalcılık adı verilmektedir. diyorsunuz da kaynak nerede? Aslında milliyetçiliğin çeşitli akımlarından biridir. Din faktörün karışmış milliyetçilik vardır karışmamış milliyetçilik vardır.....çeşitli milliyetçilikler vardır. Şimdi şunu soruyorum. Bu madde Milliyetçilik (Ulusçuluk, Ulusalcık) maddesinde yer almalı mıdır? Yani maddeler birleştirilmeli midir? Yoksa bu madde Ulusal Solculuk, Sol Milliyetçilik v.s başlık altında kalabilir midir? Bu noktada fikirlerinizi yazarsanız sevineceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 18:02, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Ayrı kalmalıdır! İlinti ve ilişkilerine karşın farklı kavramsallıkları var artık. Bu gece var olan her iki maddeyi de ayrıntılı olarak okuyup buraya varsa son ve kendimi bağlayan bir görüş ayrıca ekleyebilirim. Saygılar, iyi çalışmalar.--88.235.48.71 18:13, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Sol terimini katmak yanlış. Bu akımın fikriyatının neferlerinden, Attila İlhan'la görüşmeler yapan milliyetçi Yeniçağ Gazetesi yazarı Arslan Bulut solcu falan değil. Anti-emperyalizm ve tam bağımsızlık fikri ortak paydadır. Bu bağlamda Doğu Perinçek de ulusalcı, Necmettin Erbakan da ulusalcı bunun yanında milliyetçi bazı yazarlar da (Arslan Bulut vb.)... Tam bağımsızlık ve anti-emperyalizm söylemlerini dile getirmeyen CHP ve DSP siyasi partilerini buna katmak doğru değil. Mesela, hiçbiri Avrupa Birliğini savunmaz ulusalcıların. Mesela ülkenin tabii kaynaklarını özelleştirmeye hepsi karşıdır. Milli serveti yabancılara (veya emperyalizme) peşkeş çekmek olarak görürler. --Bruno Giordano 18:17, 16 Mayıs 2008 (UTC)
Öncelikle unutmamamız gerekiyor ki, burası ansiklopedidir. Şahsi düşünceleriyle tartışma yapılacak yer değildir. Şimdi ukarıda bahsettiğim Tanıl Bora'nın yaptığı kategolize gösteriyorum (gerç bu Türkiye ile sınırlı). Milliyetçilik maddesi var ve sadece Türk Milliyetçiliği değil daha evrensel bir madde.
  • Resmî Milliyetçilik veya Atatürk Milliyetçiliği -> Milliyetçilik (Atatürk İlkeleri)
  • Kemalist sol-milliyetçilik veya Ulusal solculuk -> bu madde.
  • Liberal milliyetçilik ->
  • Etnisist milliyetçilik -> Turancılık (ancak tam olarak örtüşmüyor bence)
  • Muhafazakâr-milliyetçilik ->

Başka maddemiz var mı acaba?

Kaynak: Modern Türkiye'de Siyaî Düşünce, Cilt 4, Mlliyetçilik, İletişim Yayınları, İstanbul, 2002, s. 19-20.

+ Türk milliyetçiliği maddemiz yokmuş. Takabeg ileti 18:43, 16 Mayıs 2008 (UTC)
Beni kastediyorsanız ben şahsi düşüncelerimi açıklamadım. Bu maddeye en yakın olan Atatürk Milliyetçiliği kategorisidir. Sorun olan hem islamcılardan, hem milliyetçilerden hem de solculardan bu akımın fikriyatına uyanların çıkmış olmasıdır. Eskiden var olan kalıplara aykırı olarak birbirine ters siysi akımları aynı potada birleştirmiş. Dip dalgası tabiri de bunu açıklıyor. En uygunu Atatürk Milliyetçiliği demektir. Tam bağımsızlık ve antiemperyalizmi savunup etnisiteyi dışlıyor çünkü. --Bruno Giordano 19:08, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Küreselleşme Karşıtları[kaynağı değiştir]

Ulusalcılık ile Milliyetçilik kesinlikle eş anlamlı değildir.

Ulusalcılığın sözcük temelinde eş anlamlısı "millicilik"tir. Milliyetçiliğin eş anlamlısı ise Ulusçuluktur. Atatürk'ün yazdığı Yurttaşlık Bilgisi Ders Kitabında da belirttiği gibi Millet sözcüğü Ümmet'den türediği için Moğolca'dan türkçeye geçen "ulus" sözcüğü kök türkçe çekimleme kurallarıyla çekimlenerek milli yerine ulusal milliyetçilik yerine ulusçuluk sözcükleri kullanılmıştır.

Türkiyede ise aslen Ulusalcılık kavramı Anti-Emperyalist ve Anti-Kapitalist temellerde gelişmiştir. Aslen batıdaki Nasyonalizm ile ilgisi olmayıp Küreselleşme karşıtlığının türkiyeye özgün biçimidir. Ulusalcılığın Nasyonalizm ile karıştırılmasının sebebi batı dillerinin acizliğidir. Türkçe zengin bir dildir kendi olanakları sözcük türetmey uygun olmasına rağmen diğer dillerden aldığı eş anlamlıları anlam kaymasına uğratarak daha da zenginleşmiştir. (Kaynak Oktay Sinanoğlu)

Bu yüzden Türkiye'deki yerli akımlar dışarıya farklı anlamlar taşıyan sözcüklerle yansımıştır. Bu imzasız yazı Denereri (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

CHP ulusalcı mı dğil mi?[kaynağı değiştir]

CHP söylemlerinde ikili oynuyor ancak biz kimi referans almalıyız? Bu imzasız yazı Denereri (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Alttaki "Kavram kargaşası" başlığının altında da belirttiğim gibi, özgün araştırmaların mekanı değildir. Başlıkta yazdığınız "CHP ulusalcı mı dğil mi?" sorusunda da, öncelikle tanımlamaya, ardından da nesnel verilere ihtiyacımız vardır. Bir partinin kendini nasıl tanımladığı, tüzüğünde ve programında nasıl yer aldığı önemlidir. -- Dsmuratileti 17:22, 18 Mayıs 2008 (UTC)

Kavram kargaşası[kaynağı değiştir]

  • Benim bu maddeyi ve tartışmayı incelediğimde çıkardığım en önemli şey; önemli bir kavram kargaşası yaşadığımız. Bu kargaşayı aşmak için de bazı arkadaşlarımız kendi yorumlarını katma yoluna gitmişler. Vikipedi'de böyle bir yola gidemeyiz; burası bir köşe yazısı değil, ansiklopedidir. "Kim Ulusalcı, kim değil?" tartışmasından önce yapmamız gereken; "Ulusalcılık", "Milliyetçilik", "Irkçılık", "Ulusal Solculuk" vb. birbirinden farklı kavramları tanımlamak olmalıdır diye düşünüyorum. Bu tanımları yaparken de, güvenilir kaynakları temel almalıyız. -- Dsmuratileti 17:17, 18 Mayıs 2008 (UTC)
  • Wikipedia'daki çeviri yanlış. Az önce düzelttim.--Martianmister 17:48, 18 Mayıs 2008 (UTC)

Kaynaksızlık ve bilgi yanlışlığı[kaynağı değiştir]

Maddede bilgi yanlışlıkları ve kaynak eksiklikleri olduğunu düşünüyorum bu nedenle, madde içi bilgilendirme kutuları ekledim. Bunda özellikle ""Ulusalcı"lar Milli Demokratik Devrim'in gerçekleşmesi için uğraş verirler." cümlesi etkili oldu. -- Dsmuratileti 18:08, 18 Mayıs 2008 (UTC)

Yanlış şablonunu da ölçünleştirmeliyim. -- Dsmuratileti 18:08, 18 Mayıs 2008 (UTC)

yazıyı yazan arkadaş ulusalcı dediğin tkp bugun sd yani sosyalist devrim teorisini kendine baz alır ulusalcı hiç bir tavrı yoktur ulusalcılar bugun mdd cilerdir

bilimsel sosyalizm?[kaynağı değiştir]

bilimsel sosyalizm kavramını nasıl ulusal kimlikle yan yana getirdiğini merak ediyorum arkadaş

  • Türkiyedeki Ulusalcılık kavramının batıdaki benzer kavramla ilgisi yoktur aslında Küreselleşme karşıtlığı tyemelinde gelişmiştir.--Denereri 10:52, 26 Ağustos 2008 (UTC)

ulusalcılık[kaynağı değiştir]

Ulusalcılık tam bağımsızlıkçı,kemalist devrime sadık ve tamamlayıcı,muasır medeniyet seviyesini aşmayı hedefleyen milli bilince dayalı farklılıklara değil ortak yanlara ve evrensel ilkelere dayalı bir sistem içinde yaşayan bir düşünce sistemidir.

1.ulusalcılıkla milli demokratik devrimin alakası yoktur. 2.ulusalcılık sosyalizmle alakasız devletçilik görüşünü değil daha ziyade karma ekonomiyi savunur devletçilikin temel ilkeleri ile beraber küreselleşmede var olmak gerek sadedce bunu yapmanın yabancı devletlerin uydusu olmaktan geçmediği gerçeğini temel alır. 3.uluslacılık nasyonal sosyalistlikle uzaktan yakından alakası yoktur.(buda nerden çıktı be)

yanlış, kaynaksız ve Wikipedi standardına uygunluk[kaynağı değiştir]

Tartışmalı içerik çıktı ve uygun kaynaklardan konu toparlandı. Wikipedi standardına uygun hale getirildi. --Bruno ileti 19:23, 8 Ekim 2008 (UTC)

Yeniçağ çıkartıldı.[kaynağı değiştir]

Yeniçağ Gazetesi,Ümraniye Operasyonu sırasında Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek'in gözaltına alınmasına karşı verdiği tepki sebebiyle Haber7.com sitesi, Kanal7 TV kanalı tarafından suçlayıcı bir biçimde Ulusalcı olarak tanımlanmış, ardından gazete ertesi gün bununla alakalı bir açıklamayı "Yeniçağ'dan Mektup" isimli köşede yayınlamıştır.

"Yayın politikamızı, okurla buluştuğumuz ilk gün “Türk milliyetçiliği” olarak açıkladık. Bu çizgiden bugüne kadar en küçük bir taviz vermedik. Türkiye’yi savunan, milli tavır gösteren herkese sayfalarımızı açtık. Milliyetçiliğimiz, güdümlü, parti veya grup bağımlısı dar bir milliyetçilik de değildir. Milliyetçiliğimiz, doğrudan doğruya Türk tarihine ve Türk milletine dayanır. Dolayısıyla, kendilerini “ulusalcı” olarak nitelendiren samimi milliyetçilerin Yeniçağ’ı benimsemesi de doğaldır. Yeniçağ, dünyaya Türk’çe bakan, Türkçe düşünen herkesin gazetesidir. Saygılarımızla." http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=6883

Anlaşılabileceği gazete "kendilerini ulusalcı olarak nitelendiren samimi milliyetçilerin" gazetelerini tercih etmelerini doğal karşılamakla birlikte çizgisini "okurla buluştuğu ilk günden beri Türk milliyetçiliği" olarak açıklamaktadır. Bu sebeple Yeniçağ Gazetesi'ni listeden çıkartıyorum.

Ayrıca listedeki Tercüman Gazetesi hakkında da ciddi şüphelerim olduğunu ve tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Kolay gelsin.--Erarslan 13:37, 1 Mart 2009 (UTC)