Tartışma:Turks ve Caicos Adaları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Birleşik Krallık (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Birleşik Krallık maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Birleşik Krallık kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

bu caicos nasil okunuyor acaba? parantez icinde nasil okundugunu da yazabilir misiniz? --88.234.126.48 11:07, 16 Mayıs 2007 (UTC) --türkçe ifade edersem: keikıs diye okunuyor

Turks ve Caicos Adaları[kaynağı değiştir]

Selam. Bu Turks ve Caicos Adaları değil mi? Gerç Resmî gazetede Turks Caicos Adaları olarak geçiyor. Yani ve yok:) Takabeg ileti 14:31, 4 Temmuz 2008 (UTC)


Magazinsel ve Dogmatik Düşünce Tarzı[kaynağı değiştir]

İnternet ansiklopedisi niteliğini haiz sayılabilecek Wikipedia'da kaynağa dayanmayan ve sadece adelıtlak(adi,sıradan)böbürlenme ve magazinsel düşünceyi yansıtan bütün yazılanları kınıyorum! Aslında amacı vandalizmden tamamen uzak olan bu ansiklopedi de gerçeğe dayanmayan ve kendince doğru saydıklarını yazan herhangi bir kişinin yanlış bilgiler sunması bu ansiklo(wiki)pedinin zayıf yanını oluşturuyor. Neyse kendi başarısı bulunmayan ve kendince belli bir gruba dayanmakla (örneğin belli bir millete dahil olma gibi)kendinde güç bulan bu insanlar aslında bir hiçten ibarettir!!Oysa Descartes cogito ergo sum (Je pense, donc je suis) derken insan aklına yani rasyonalizme vurgu yapıyordu!!! Ancak görüyoruz ki bazı kimseler maalesef düşünce yeteneğine sahip değil ve demek ki bu kimseler yalnızca içgüdülere ve önyargılara sahipler!

Dolayısıyla yanlış bilgi içeren bilgileri sildim. Herhalde Olimpiyatlarda gördükten sonra böyle bir yerin olduğunu anlayan biri internette yalan yanlış elde ettiği bilgilerle bir masal yazmış! Oysa adanın koloni adası niteliğinin bulunduğu görmemiş ve Okyanusu aşabilecek özelliklere sahip olan bir gemisi dahi bulunmayan devleti bile pas geçmiş ve sözde ona göre Korsanlar derme çatma gemileriyle Okyanusu aşmışlar!!! ve herhalde korsanlarda kendisi gibi olduğundan olsa gerek oraya Türk adını vermiŞ!!Oysa adanın nüfusunun %90'ı afrikalılardan oluşuyor Avrupalılar ve Kuzey Amerikalılar nüfusun geri kalanını oluşturuyor.

Adanın belgelere geçmiş ilk ismi ispanyolcadır ve Ispanyol Kolonizasyonu Politikası çerçevesinde Juan Ponce de León tarafından belgelere aktarılmıştır (1512) Bu adalar 16. 17. ve 18. yüzyıllarda İspanyol,Fransız ve İngilizler arasında sürekli el değiştirmiştir! ve üstünde anlaşılabilecek bir ad bulunmamış her 3 güçte farklı isimler kullanmışlardır!Şuna da dikkat çekmek gerekir daha önce yazan kişi ismin Türk korsanlardan aldığını yazmış oysa bu hem imkanlar açısından olanaksız hem de bu devletlerin korsanları görmeleri durumunda onları barındırmayacağı da bir gerçektir!!öte yandan burada 18. yüzyıla kadar yerleşim olmamıştır sadece gözlem yeri olarak kullanılmıştır. Ancak 17 ve 18. yüzyılda korsanlar için burası bir gizlenme yeri (hideout) olmuştur ancak bu durumda fazla sürmemiştir 1680'de Bermudalı(Bermuda bir İngiliz kolonisidir) tuz biriktiricileri Turks Island'a yerleşti.Burası 1765–1783 yılları arasında Fransız işgali altında kaldı Amerikan devriminden sonra(1775–1783)bircok sadık kimse Karayip Kolonilerine kaçtı ve böylece Caicos Island'a ilk yerleşimler başlamış oldu ve burada pamuk tarımı uygulanmaya başlandı. 1799'da her iki ada da(daha doğrusu adalar grubu) Britanya'nın Bahama idaresinin bir parçası oldu. Hernekadar 18. yy.'ın ortalarından itibaren Britanya Hukukuna (Common Law)göre köle ticareti yasal olmasa da köle ticareti yerleşimin başlamasından beri sürmüş yeterli önlemler alınammıştır! Günümüzde Birleşik Krallığın Denizaşırı Bölgelerine dahildir. Toplam yerleşimci nüfusu 22500'dür. Merkezi(başkenti) Cockburn Town'dır.Tropikal iklime sahiptir ortalama sıcaklık 29°C' dir turizm ve Offshore finans merkezidir!!Kısacası zengin olanlar ve egzotizm'den hoşlananlar için birebirdir!

Bilindiği üzere bu devlet iki ada grubundan oluşuyor Geniş olanı Caicos Island küçük olan Turks Island bu adalara yerleşim ancak 18. yüzyılda olmuştur ve burada yetişen bir kaktüs türünden bitki Türklerin (Osmanlıların) giyim tarzına benzediğinden bu bitkinin adına Turk adı verilmiştir ve Turks adasında bu bitkiler yaygın olduğundan adaya Turks Island adı verilmiştir. Caicos ise Lucayan dilinde 'adanın ipi' anlamına gelmektedir!

Bu adada yaşayan herkese sorun onlar belki Türkiye'nin nerede olduğunu haritada gösteremeyebilir ancak o adada (Turks Island'da) yetişen bu bitkinin adı sorulduğunda Turk diyecektir.Biz nasıl ki elmaya elma diyorsak onlarda o bitkiye Turk diyeceklerdir.

Son olarak wikipedia'da romantizm ancak romantizm baslığı altında edebiyat görüşü olarak bulunabilir .Dolayısıyla wikipedia yazarı romantik değil realist ve rasyonel olmak zorundadır! Yine de yanlış yapanları uyarmakta fayda var Siz siz olun düşündüğünüzü ve gruba bağlı değil hür bir insan olduğunuzu unutmayıN!!!-- (U.E) 01:52, 11 Şubat 2009 (UTC)

magazinsel düşüncelere karşıyız ama[kaynağı değiştir]

Bu Turks ve Caicos adalarının isminin Türklerden geldiğine yönelik hatırı sayılır miktarda sağlam kaynaklı bilgilerde vardır.Arkadaşımız Türk korsanlarının derme çatma gemilerle okyanusu geçemeyeceğini söylemiş ama piri reisin haritasını incelersenin güney amerikayıda görürsünüz.1513 yılında piri reisin gemileri okyanusu aşabiliyorsa diğer korsanlarında gemilerinin okyanusu aşabileceği sonucu burdan çıkarılabilir.aklınıza şöyle bir soruda gelebilir bir korsanın gemisiyle piri reisin gemisi birmi? Osmanlı devletinde korsanlar deniz komando sınıfıydı. En büyük üsleri Cezayirdi. Hemen hemen bütün büyük Türk amiralleri bu sınıftan yetişmişlerdir. bkz Korsan uzun lafın kısası her milliyetçi gözüken yazıyı lüfen emin olmadığınız sürece silmeyin!!! --E.T. 13:12, 8 Eylül 2009 (UTC)

peki sana bir soru E.T bu devletçiğe sahip olanlar neden bu ismi koymuşlar sence? Madem bunlar buraya egemense başkasının egemenlik alametlerinden biri olan millet ismini neden kullansınlar bu kimseler aptal mı yoksa sen mi çok akıllısın? Afrikalıları da siz doldurnuz oraya herhalde Ayrıca bu adayla ilgili bir tane Osmanlı kaydı bul(sakın haritayı söyleme :Zira Alman Martin Waldseemüller'in ve portekizli haritacılar Fernão Vaz Dourado'nun Diego Ribero'nun ayrıca İtalyan haritacı Battista Agnese'nin haritalarına bakmanı tavsiye ederim) sana hak vereceğim Üstelik senin korsan olarak nitelendirdiğin kimseler esasen askerdi.Ayrıca endülüs yıkıldıktan sonra İspanya'nın genişlemesi devam etmiş Cezayir tersanesini zayıflamıştır zaten zamanla keşiflerle birlikte neredeyse hiç bir önemi kalmamıştır)Doğal sınır diye bir kavramı hiç duydun mu? Bir soru daha sen elmaya armut mu yoksa elma mı diyorsun? Üstteki yazımı okursan belki anlarsın :) U.E

Turks ve Caicos Adaları[kaynağı değiştir]

Turks ve Caicos Adaları GERÇEK TARİHİ DEĞİŞTİRMEYE KALKMAYIN ARKADAŞLAR.TÜRKS VE CAİCOS ADALARININ GERÇEK TARİHİNİ YAZIYORUM OKUYUN... Adaya Türk isminin verilmesinin nedeni ise inandırıcı olmayan bir gerekçeyle açıklanmaya çalışılıyor. İddiaya göre adada bulunan bir kaktüs bitkisi Osmanlı döneminde kullanılan fese benzediği için buraya Türk Adaları denilmiş! Bu iddianın sahibi ise, bölgeyi sömürge halinde ellerinde tutmaya devam eden İngilizler! Oysa adaların Türk ismiyle anılması fesin Türkler tarafından kullanılmaya başlanmasından yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Türk Adaları ismi 1688'de ilk defa Coronelli adlı meşhur bir İtalyan haritacının çizdiği haritada yer alıyor ve bu eser Fransızca. Yani ülkenin şu andaki resmi adının yer aldığı ilk tarihi vesika Fransızca ve "Türk" kelimesi aynen geçiyor. Coronelli"nin söz konusu haritasında Adaların ismi "Ide Caiquos, Caiquos and I. Turche" şeklinde yazılı. Üstelik Türkler de ancak 1800’lü yıllarda fesle tanışıyor ve fes giymeye başlıyor.16. 17. ve 18. Yüzyıllarda İspanyol, Fransız ve İngilizler arasında el değiştiren Adaların ismi 16. yüzyılda İspanyollar'ın elindeyken bile yine Türk Adaları'ydı. Yani bu ismi almasının fesle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. İngilizler adanın ismini değiştirmek istemişlerse de ada halkını yüzyıllardır kullandıkları bu isimden vaz geçirememişler. Adaların ismini değiştiremeyen İngilizler bu kez de Ada ile Türkler arasındaki bağı "fes benzerliği" masalını uydurarak kesmek istemişler. 1869 yılında ise Turks ve Caicos Adaları'nın "Ay-Yıldızlı" eski bayrağını değiştirmeyi başarmışlar. (RESİM 5)1869 yılında İngilizlerce Değiştirilen Turks ve Caicos Adaları'nın Ay-Yıldızlı Eski Bayrağı. Peki Başkentleri olan Grand Turk (Büyük Türk) adasının adı nereden gelmektedir ve adaya adını veren bu Büyük Türk kimdir? 15. 16. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı Denizcileri'nin Akdeniz ve Atlantik'e yelken açarak bu sularda büyük korsanlık faaliyetleri yaptıkları bilinmektedir. Ayrıca, Piri Reis'in haritasında bu adaların bulunduğu yerde kayık resimleri vardır ki "Caicos"(Kaykos) kelimesi "Kayık" anlamına gelir. Buranın Kristof Kolomb'dan 25 yıl önce Türkler tarafından keşfedilerek ele geçirildiği ve Başkenti Grand Turk'ün adının da -Adaya Türk Denizcileri'nin gelmesinden sonra -batılılar tarafından "Büyük Türk, Grand Senior, Muhteşem Süleyman" adlarıyla anılan Kanuni Sultan Süleyman'dan alındığı sanılmaktadır.




Adam yazmış biz demişiz ki bu adanın ismi festen geliyor :)) Öyle bi şey dediysem senin kadar düşünme yeteneğine sahip olurdum. Benim dediğim yukarda ( Magazinsel ve Dogmatik Düşünce Tarzı başlığında)ayrıntılı bir şekilde yazıyor..oku .... Neyse kısaca hatırlatalım :

1-ADADA BİR KAKTÜS TÜRÜ VAR MI? CEVAP= VAR

2-BU KAKTÜS NEYE BENZİYOR? CVP= OSMANLILARIN(TÜRKLERİN) GİYİNİŞ ŞEKLİNE (ŞALVARLI BİR ADAM GİBİ) BAK FES FALAN DEMİYORUM VE KÖR DE DEĞİLİM NEYE BENZEDİĞİNİ GÖRÜYORUM :)

3-ÜLKELER EGEMENLİK ALAMETLERİ NELERDİR? CVP=BAYRAK,ULUSAL MARŞ,VB

4=bAYRAKLARDA NE SEMBOLLEŞTİRİLİR? CVP=ÇEŞİTLİ OLMAKLA BERABER GENELDE O COĞRAFYADA BULUNAN KÜLTÜREL VE DOĞA

5=BU ÜLKENİN BAYRAĞINDA NE VAR? cvp= ADINA TURKS DEDİKLERİ KAKTÜS BİTKİSİ, SEN NASIL ELMAYA ELMA DİYOSAN ORDAKİLERDE O KAKTÜSE TURK DİYOR


6=İNGİLİZLER ÇOK APTAL HERHALDE VE SİZ DE ÇOK AKILLISINIZ? CVP= KENDİ EGEMENLİĞİNDE BULUNAN BİR YERE BAŞKA BİR MİLLETİN İSMİNİ VERMEK HERHALDE MORONLUKTAN BAŞKA BİR ŞEY OLMAZ!


7=ADA BELGELERE İLK ÖNCE HANGİ İSİMLE VE KİM TARAFINDAN GEÇİRİLMİŞTİR?:

CVP=Adanın belgelere geçmiş ilk ismi ispanyolcadır ve Ispanyol Kolonizasyonu Politikası çerçevesinde Juan Ponce de León tarafından belgelere aktarılmıştır (1512)


8=ADADA TURK VAR MI? :)) CVP=TATİLCİ VE OFFSHORE'CU LARIMIZ HARİÇ YOK :)

9=GERÇEKTEN MİLLİ OLMAK İSTİYOR MUSUN?: MADEM BU KADAR DUYARLISIN GİT FETH ET ORAYI SENDE, FATİH SULTAN X oL :)))

SAYGILARIMLA (U.E)

son güncellemeyi baştan sona okuyun.[kaynağı değiştir]

İYİ OKUYUN SON GÜNCELLEMEMİ.SORDUGUNUZ SORULARIN CEVAPLARI VAR.VE TARİH BİLGİSİ ÇOK İYİ OLAN BİRİ BANA SÖYLER Mİ...TÜRKLERİ TARİH SAHNESİNDEN SİLMEYİ AMAÇ EDİNEN İNGİLİZLER TÜRKLERİ ÇOK SEVDİGİ İÇİN Mİ ADAYA TÜRK İSMİNİ VERDİLER?YANİ Bİ KAKTÜS YÜZÜNDEN Mİ? ARKADAŞLAR OKUYUN BAŞTAN SONA SON GÜNCELLEMEMİ. (KÜBA'LI)DEVLET ADAMININ BİLE AÇIKLAMASI VAR.1865 DEĞİŞİYOR BAYRAK ŞİMDİKİ HALİNE GEÇİYOR.N VE SİZE ÇOK ÖNEMLİ Bİ TARİHİ BİLGİ DAHA. DERME ÇATMA DDİĞİNİZ OSMANLI DONANMASI. BU LİNKİ ARAŞTIRIN.OSMANLI İMPARATORLUGU DONANMASI AMERİKAYI 25 YIL VERGİYE BAĞLAYAN TEK İMPARATORLUKTUR.BU GERÇEGİ KAÇ KİŞİ BİLİYOR.KENDİ GERÇEGİMİZİ BİZDEN SKALIYORLAR ARAŞTIRIN.OSAMNLI DONANMASININ BİR DERME ÇATMA YIGINDAN DEĞİL BİR GÜÇ OLARAK BAHSEDİLDİGİNİ ANLARSINIZ OKUYUN.

  • güncellemeniz telifli olduğu için çıkartıldı. ve lütfen bilgisayarınızın büyük harf tuşunu kapatarak yorum yapın. --ki bl == 07:44, 29 Haziran 2010 (UTC)


Asıl Siz Okuyun Özellikle resmi tcmuseum.org sitesinden[kaynağı değiştir]

Bazıları hiç bir şey okumadan yorum yapıyor.... Korsanlıktan bahsediyoruz adam donanma diyor ....yazıları okumadığın her yerden belli 16.yy dan itibaren İspanyanın yeniden güçlenmesiyle Osmanlının akdenizde donanmasından değil türk korsanlarından bahsetmek gerekir.İspanya ve portekiz akdeniz işe yaramadığı için atlantik okyanusuna açılmıştır.Ancak bu arada cezayir de bulunan daha önce endülüs sonra osmanlı tersanesi zayıflamıştır ve korsanlık faaliyetleri artmıştır.Korsanların hepsi asker değildirbazıları sonradan ünlenince asker olmuştur.

Neyse esas meseleye gelelim adam demişki bayrağı değişmiş peki madem bayrağı değişti de ONDAN DAHA ÖNEMLİ OLAN DEVLETİN İSMİ NEDEN DEĞİŞMEDİ?

İNGİLİZLER TÜRKLERİ SİLMEK İSTİYOSA NEDEN BU İSMİ DEĞİŞTİRMEMİŞ....ÜZERİNDE GÜNEŞ BATMAYAN İMPARATORLUK DEDEĞİMİZ BRİTANYA 5.000 SİYAHİYE Mİ BOYUN EĞMİŞ? (VEYA APTAL MI BU İNGİLİZLER? )

BAŞKA BİR SORU: GİT SOR BAKALIM KAÇ KİŞİ BU ADADA TÜRKLERİ VE TÜRKİYEYİ BİLİYOR?

BU ÜLKEDEKİ SİYAHLAR TÜRK ÇÜNKÜ BÜTÜN DÜNYA ZATEN TÜRK DEĞİL Mİ? :)))

SEN ELMAYA ARMUT MU DİYORSUN?

O KAKTÜSÜN İSMİ ADADAKİLERCE NE OLARAK BİLİNİYOR? CVP=TABİKİ TURK DİYORLAR HATTA BU BİR DALGA GEÇMEDİR.....

(U.E) DOĞRU BİLGİ BURADA,

Atlas Okyanusu'nda, "Türk" adı taşıyan bir ülkenin var olduğunu biliyor muydunuz?


Karayipler yakınlarında yer alan ve adı Turks ve Caicos Adaları olan bu ülke, günümüzde İngiltere sömürgesi konumundadır.

38 adadan oluşan ülkenin başkenti ise Grand Turk (Büyük Türk)'tür. Bütün hükümet binaları ve bakanlıklar, Grand Turk adındaki bu adada bulunur.

Adaların toplam yüzölçümü 430 kilometrekare, nüfusu ise 25.000'in üzerindedir.

Kuzey Atlas Okyanusu'nda yer alan bu tropikal adalar, Bahama'nın Güneydoğusu'nda bulunmaktadır ve Amerika ve Küba'ya da yakındır.





Adaya Türk Adı'nın verilmesinin nedeni ise inandırıcı olmayan bir gerekçeyle açıklanmaya çalışılıyor. İddiaya göre adada bulunan bir kaktüs bitkisi, Osmanlı Dönemi'nde kullanılan fese benzediği için buraya Türk Adaları denilmiş! Bu iddianın sahibi ise, bölgeyi sömürge halinde ellerinde tutmaya devam eden İngilizler!

Oysa adaların Türk Adı'yla anılması, fesin Türkler tarafından kullanılmaya başlanmasından yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Türk Adaları Adı, 1688'de ilk defa Coronelli adlı meşhur bir İtalyan haritacının çizdiği haritada yer alıyor ve bu eser Fransızca. Yani ülkenin şu andaki resmi adının yer aldığı ilk tarihi vesika Fransızca ve "Türk" sözcüğü orada aynen geçiyor. Coronelli"nin söz konusu haritasında Adaların ismi "Ide Caiquos, Caiquos and I. Turche" şeklinde yazılı.




Üstelik Türkler de ancak 1800’lü yıllarda fesle tanışıyor ve fes giymeye başlıyor. 16., 17. ve 18. Yüzyıllarda İspanyol, Fransız ve İngilizler arasında el değiştiren Adaların adı, 16. yüzyılda İspanyollar'ın elindeyken bile yine Türk Adaları'ydı. Yani bu adın fesle uzaktan yakından hiçbir alakası yok!

İngilizler adanın adını değiştirmek istemişlerse de, ada halkını yüzyıllardır kullandıkları bu isimden vaz geçirememişler.

Adaların adını değiştiremeyen İngilizler, bu kez de Ada ile Türkler arasındaki bağı "fes benzerliği" masalını uydurarak kesmek istemişler.

1869'da ise Turks ve Caicos Adaları'nın "Ay-Yıldızlı" eski bayrağını değiştirmeyi başarmışlar.




1869'da İngilizler tarafından değiştirilen Turks ve Caicos Adaları'nın Ay-Yıldızlı Eski Bayrağı ve başkentleri olan Grand Turk(Büyük Türk) Adası'nın adı nereden gelmektedir ve Ada'ya adını veren bu Büyük Türk kimdir?

15. 16. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı Denizcileri'nin Akdeniz ve Atlantik'e yelken açarak bu sularda çeşitli adaları uzun yıllar ellerinde tutup korsanlık faaliyetleri gösterdikleri bilinmektedir. Ayrıca, Piri Reis'in Haritası'nda bu adaların bulunduğu yerde kayık resimleri vardır ki "Caicos"(Kaykos) sözcüğü, "kayık" anlamına gelir.

Buranın, Kristof Kolomb'dan 25 yıl önce Türkler tarafından keşfedilerek ele geçirildiği ve Başkenti Grand Turk'un adının da -Adaya Türk Denizcileri'nin gelmesinden sonra- Batılılar tarafından "Büyük Türk, Grand Senior, Muhteşem Süleyman" adlarıyla anılan Kanuni Sultan Süleyman'dan alındığı sanılmaktadır Küba'nın Ankara Büyükelçisi E. G. Abascal da, konuyu teyit eden şu önemli bilgileri veriyor: "Caicos kelimesi, Türkçe'deki kayıktan geliyor. Ada'nın adı, Türkler'in burada bulunduğunu gösteriyor. Küba'nın meşhur bir bölgesinin adı Matatorcos, yani Türklerin öldüğü yer! Bunun bir felaket sonucu olduğunu dair bilgiler var. İspanyol Gemisi San Agustin, 28 Şubat 1596'da Havana'ya geldiğinde mürettebatın 45'i Müslüman, bazılarının adları Ramazan, Recep, Yusuf, Ali, Hüseyin idi. Batı Anadolu'dan ve Karadeniz'den gelmişlerdi. 1640 yılında Küba'nın güneyinde bir İngiliz ticari gemisi, Türk Korsanları tarafından ele geçirilmiş."




Küba Büyükelçisi'nin verdiği önemli bilgilerden birisi de, İttihat ve Terakki Dönemi'nde Enver Paşa’nın Küba'ya özel bir görevli göndererek bu konu hakkında araştırmalar yaptırması.

Büyükelçi şöyle devam ediyor: "Bu görevlinin burada tarihi araştırmalar yaptığını ve bir rapor hazırladığını biliyoruz." Mektuplar yanlışlıkla Türkiye'ye geliyor, halkı yanlışlıkla Türk sanılıyor.. Posta hizmetlerinde Turks ve Caicos Adaları'nın adı sık sık yanlış yazıldığından adaya giden mektupların bir kısmı önce yanlışlıkla Türkiye'ye geliyor. Türkiye ise, mektupları Turks ve Caicos Adaları'na geri gönderiyor. Geçtiğimiz yıllarda bazı Avrupa Ülkeleri'nin, Türkiye zannederek bu Adalara vize uygulaması başlatması yetkililerin yaptıkları resmi yazışmalarla aşılmış.

Ayrıca Ada sakinleri, dünyanın neresine giderlerse gitsinler önce Türkiye’den gelmediklerini anlatmak zorunda kalmaya devam ediyorlar



niye Türkler kazıkmı sokmuşlarda kaktüse ismini vermişler :) 88.247.182.75 19:21, 13 Ağustos 2011 (UTC)hg