Tartışma:Takiyüddin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Emre Kongar halt etmiş bence, yanlış cümle seçip adamı rezil etmeyelim lütfen! Unutmadan Osmanlı şeyhülislamları canı sıkılıp aklına gelen herşeye kendiliğinden fetva veren kişiler değildir. Alıntı yaptığınız kişinin tarih cehalaetine katılıp Osmanlının yükselme sürecinin tepe noktasında başka neden aramanızı tavsiye ederim Deniz kardeşim.--LandSCape 18:49, 24 Mayıs 2006 (UTC)

şu ifadelerin tarafsız bir ansiklopedide ne işi var lütfen bir yönetici bana açıklasın Osmanlı'da aşırı dincilerin her türlü bilimsel gelişmeyi engellediği ve uzun yıllar boyunca da engelleyeceğinin göstergesidir. o zaman ben de aşırı ve kökten dinsizleri suçlayıcı pek çok madde yazabilirim demektir. bunları da kabul edebilecekmisiniz. Burada her zaman aynı şey oluyor Bakınız Mustafa Yücel Özbilgin, Alparslan Arslan ve Danıştay'a Saldırı burada aslında bu maddeler bahane edilerek başkalarına saldırı var. bu gidişle ansiklopedi tartışmalarla daha çok vakit kaybedecek. yukarıda bağlantı verilen tartışmalarda bazı şahıslar çeşitli isimler altında ve çeşitli ,ifadeler arkasında ideolojik fikirlerini sergiliyor böyle şeyler tarafsız bir ansiklopedide olmamalı --85.104.150.54 19:21, 24 Mayıs 2006 (UTC)

İdeolojik fikir değil, tarihsel gerçekleri belirttim. Hezarfen'i Cezayir'e süren, Matbaayı reddeden, 31 Mart İsyanı'nı çıkartan mantık; Takiyettin'in rasathanesini de topa tutmuştur. Taraflı birşey yok, sadece gerçekler var. Vikipedi'de din propagandası yapacağız diye bu gerçeği yazmamazlık edemeyiz. --DenizRC 04:55, 25 Mayıs 2006 (UTC)

burada bazı kişiler tarafında her olay din alehtarı havaya sokuluyor bunun en iyi örneği danıştaya saldırı olayında verildi dünyanın en iyi istihbarat örgütütlerini yönettiğini zanneden bu kişiler olayı gazete haberlerine dasyalı olarak hemen çözdü ve bu olayı hemen dindarlara yıktı. bu kişiler tarafından sık sık aşırı dinciler ifadesi kullanılarak dindarlar suçlanıyor. bir defa aşırı dinciler diye birşey yoktur dini kabul edersiniz dindar olursunuz kabul etmezsiniz dinsiz olursunuz dine saldırırsınız ozaman işte aşırı ve kökten dinsiz olursunuz. bir de size bir hatırlatma yapayım Mustafa Yücel Özbilgin maddesinde hemen bir şeylere saldıracağım diye cümleyi bile doğru dürüst kuramamışsınız. şu cümleye bir bakın Ankara Kocatepe Camii'da yapılan cenazesinde, protesto da yaşandı. cenaze yapmak ne demektir. tartışma çıkaracak şeyler yazacağınıza ilk önce imlanızı düzeltin ve ne yazdığınızı okuyun bu maddeyi defalarca değiştirdiğiniz halde bu cümlenin yanlışlığını bir türlü farkedemediniz camide cenaze yapılmaz bunu bir defa öğrenin camilerden eğer uzaktaysanız orada ne yapıldığını bilmeyebilirsiniz. o zaman bilenlerden öğrenin. veya kendi işinize bakın bir daha aşırı dinci deyip kimseyi suçlamayın. burada hiç bir maddede aşırı ve kökten dinsizlerle ilgili bir ifade varmı isterseniz onlarla ilgili ve onların uygulamalarını açıklayıcı çok sayıda madde yazabilirin size.--85.104.150.54 19:20, 25 Mayıs 2006 (UTC)


  • O zaman Deniz, tarihi konularda okuduğun her kitaptan etkilenerek makale yazma lütfen. Biyografi böyle olmaz olmamalı yani. Mesele ne islam ne şeyhülislamlık ne osmanlı sadece konuya yaklaşımdaki aymazlıktır. Orası zaten açılması içinde şeyhülislamdan fetva istenmiş ve alınarak açılmıştır! Sadrazam yada padişah aha ben bunu yapacağım deyip ve de yaptım diye davranacağı bir şey de yoktur, devlet işleyişi ve yapısı çok farklıdır. Kısaca Sokullu istedi rasathane mi kuruldu sanıyorsun, desteklenmiş olması tek başına açılmasına yetmeyeceği gibi önceden kurulması için fetva vermiş olan bir şeyhülislamında daha sonra yıkılması yönünde fetva vermiş olma durumunu iyi analiz etmek gerekir. Aynı Sokullu Kibrıs'a da çıkarma yapmak istemeyenlerin başıydı... Aklının almadığı gözünün görmediği şeyleri tarihsel gerçek diye belki yaşıtlarınızı ikna edebilirsiniz, ancak burada herkes yaşıtınız değil. Öte yandan bir cümlesini ve yorumunu aldığınız Emre Kongar gibi tarih cahili de hiç değil. Demek istediğim Osmanlı Devleti önce yaptırmış sonra yıkmışsa bunun nedeni başka yerdedir ve Emre Kongar'ında bu konuda gidip Osmanlı arşivlerinde belge incelemişliği de yoktur, zira Osmanlıca bilmezler. Mesele rasathanenin topa tutulması değil 2. paragraf ve altına yazdığın zamanda derinliği yok sayarak günümüz kavramı ile dönemi ele alman ve nesnel olmayan bir yargı da bulunmandır. (o bölümü sildim, eğer illa yazmak istiyorsanız ve nesnel yazabilecekseniz Sayın Noumenon'ın önerdiği gibi ayrı bir madde açmak gerekir) Konu; Sokullu'yu kim devre dışı bırakmak istiyordu onu bulmanı tavsiye ederim, sakın Emre Kongar'ın dedeleri işin içinde olmasın adamların Kıbrıs bağlamının arka planında(!) sadrazama karşı kuyruk acıları vardı... Burada daha fazla detaya girmeyeceğim ama çok merak ediyorsan, esas nedeni IRC kanlına geldiğinde kısaca aktarabilirim. Saygılarımla.--LandSCape 08:46, 25 Mayıs 2006 (UTC)

  • Merhabalar,

Metindeki ana sorun, o paragrafın aslında birebir kişiyle ilgili olmayışı. Bu nedenle her şeyden önce konudan sapılmış oluyor ki konudan sapılması kompozisyonlarda dahi önemsenen bir noktaysa, bir ansiklopedi maddesinde kesinlikle olmamalıdır. Tartışma da aynı şekilde tamamen maddeden, maddeye konu olan kişiden sapıp başka yerlere gidiyor... Bunlar iyi değil. Her şeyden önce o paragrafı kaldırıp söz konusu rasathanenin yıkılması için bir madde açıp, kaldırdığımız paragrafı bu maddeye ekleyelim. Tartışmada o maddede devam etsin ama o paragrafı o ifadeleri bu maddeden çıkaralım. Kişinin kurulmasına sebep olduğu rasathanenin Osmanlı Devletinin sonraki düşünsel yapısının bir sonucu olarak yıkılması gerçekten şahısla hiç ilgili değil. Unutmayalım bu bir biyografi, bu bir ansiklopedi maddesi. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 08:56, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Noumenon'un itirazı yerinde, maddedeki ikinci paragraf kişi ile birebir ilgili değil. Ancak sayın LandSCape, tarihi gerçekleri görmezden geliyorsunuz.

  • Rasathaneyi Sokullu kurdurdu denmiyordu. Rasathane'nin kurulmasını destekledi diyordu. Sadrazam olarak divanda büyük nufuzu vardı ve bunu Takiyettin'e yardımcı olmak için kullandı. Rasathane'nin topa tutulmasından bir yıl önce Sokollu öldü ve Takiyettin en büyük destekçilerinden birini kaybetti.
  • Sokullu'nun Kıbrıs'ın fethine karşı olup olmaması ile konumuz arasında hiçbir bağ yoktur.
  • Daha önceleri bilimin destekleyicisi olan Osmanlı'da, kararların dine uygunluğunu ölçen biri "Allah'ın sırlarını anlamaya çalışmak günahtır" demişse, bunun çok büyük bir önemi vardır. Osmanlı'nın bilimde geri kalması ve sanayi devrimini kaçırmasında bu zihniyetin payı çok büyüktür.

Kendi ideolojiniz için gerçekleri saklamaya çalışıyorsunuz ki bu çok ayıp bir şey. Ayrıca Emre Kongar gibi Türkiye'nin başarılı sosyologlarından birine cahil demeniz daha da ayıp. İdeolojinizi desteklemek için Vikipedi'yi kullanmayın, onun için sayısız internet forumları var.

İkinci paragrafı yeni bir maddeye alıyorum. --DenizRC 11:47, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Değerli genç kardeşim ideolojinin kelime olarak ne ifade ettiğini bile bilmeden yakıştırma yapmandan zaten önyargın ortaya çıkıyor. SANA DİYORUM Kİ RASATHANE YIKIMI İLE SOKOLLUNUN DEVRE DIŞI BIRAKILMASI ARASINDA BİREBİR DOĞRUDAN İLİŞKİ VAR VE BUNU Emre Kongar size anlatamaz! O olaylarda onların dedeleri taraftır. Çok merak ediyorsan IRC viki kanalına gelir öğrenirsin!--LandSCape 12:31, 25 Mayıs 2006 (UTC)


  • Lütfen tartışırken ithamdan kaçınalım. Bir de sanırım bu maddenin daha fazla bu konunun tartışmasıyla meşgul olması hoş değil. İsterseniz bu tartışmayı aranızda mesaj sayfalarınızda sürdürün ya da daha uygun (mesela olayın maddesi gibi) bir yerde devam edin. Ayrıca tekrarlayalım: maddeye konup konmayacaklar tartışılabilir tartışma sayfalarında, fikirler veya kanılar çarpışmıyor. Tekrar teşekkürler, herkese iyi çalışmalar... - Noumenon 15:57, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Sayın LandScape, pardon ama saçmalamaya başladınız. Olayın dedelerle ne ilgisi var? Emre Kongar Türkiye'nin en başarılı sosyologlarındandır, bu bir gerçek. Kendisine, internet sayfalarından copy-paste yapılmış kaynakçasız bilgilerden daha çok güvenirim.

Burada önyargılı olan sizsiniz. Neden bilmiyorum ama, Emre Kongar sözünü duyunca anlaması zor tepkiler veriyorsunuz. Yazarından dolayı ne olduğuna bakmadan reddediyorsunuz. Elinizde Emre Kongar'ın kesten saptırdığını gösteren kaynak varsa buyrun, koyun ortaya. Yoksa, lütfen daha makul davranın ve bu maddeye saldırarak kendi ideolojinize uygun şekilde değiştirmeyi bırakın.

Not: Kimmiş bu dedeler?

Not 2: Bir forum sayfasının Vikipedide kaynak olarak gösterilmesine ilk kez rastlıyorum. Çok şaşırdım. --DenizRC 17:57, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Çocuk çok ukalasın! Kendi önyargını ve güvenini kendine sakla olur mu. Mevcut yaşına +20 yıl daha ilave et öyle konuşalım bunları...--LandSCape 18:26, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Ansiklopediklik[kaynağı değiştir]

  • Osmanlı’nın Astronomiyle İmtihanı başlığı ve altındaki içeriğin tarzı pek ansiklopedik değil. Konu sadece bir cümle ile özetlenip, ansiklopedik bir şekilde metne dahil edilebilir. Bir de kaynakça belirtilmesi çok iyi olur, özellikle de {{ref}} şablonun kullanımıyla. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 18:36, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Sanırım ÇALIŞMA VAR şablonuna dikkat etmediniz!--LandSCape 18:42, 25 Mayıs 2006 (UTC)

burada bazı kişiler tarafında her olay din alehtarı havaya sokuluyor bunun en iyi örneği danıştaya saldırı olayında verildi dünyanın en iyi istihbarat örgütütlerini yönettiğini zanneden bu kişiler olayı gazete haberlerine dasyalı olarak hemen çözdü ve bu olayı hemen dindarlara yıktı. bu kişiler tarafından sık sık aşırı dinciler ifadesi kullanılarak dindarlar suçlanıyor. bir defa aşırı dinciler diye birşey yoktur dini kabul edersiniz dindar olursunuz kabul etmezsiniz dinsiz olursunuz dine saldırırsınız ozaman işte aşırı ve kökten dinsiz olursunuz. bir de size bir hatırlatma yapayım Mustafa Yücel Özbilgin maddesinde hemen bir şeylere saldıracağım diye cümleyi bile doğru dürüst kuramamışsınız. şu cümleye bir bakın Ankara Kocatepe Camii'da yapılan cenazesinde, protesto da yaşandı. cenaze yapmak ne demektir. tartışma çıkaracak şeyler yazacağınıza ilk önce imlanızı düzeltin ve ne yazdığınızı okuyun bu maddeyi defalarca değiştirdiğiniz halde bu cümlenin yanlışlığını bir türlü farkedemediniz camide cenaze yapılmaz bunu bir defa öğrenin camilerden eğer uzaktaysanız orada ne yapıldığını bilmeyebilirsiniz. o zaman bilenlerden öğrenin. veya kendi işinize bakın bir daha aşırı dinci deyip kimseyi suçlamayın. burada hiç bir maddede aşırı ve kökten dinsizlerle ilgili bir ifade varmı isterseniz onlarla ilgili ve onların uygulamalarını açıklayıcı çok sayıda madde yazabilirin size.--85.104.150.54 20:45, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Tartışmalar üzerine[kaynağı değiştir]

Yeri tam olarak burası değil, söylememin bir yarar sağlamayacağını, kimsenin beni dinlemeyeceğini düşünüyorum. Kendi zembereğimin boşalması olarak algılayın. Bu ve benzeri tartışmalarda gözlemlediğim olaya "Osmanlı’nın Astronomiyle İmtihanı" yerine "Türk'ün Ansiklopediyle İmtihanı" desek daha doğru olur.

Milletin birbirini bu kadar yemesiyle güzel, dengeli, sayfalarca makale çıksa canım yanmayacak. Katkıda bulunmaya istekli olan herkese Vikipedi yararına teşekkür ederim ama iş marifet/bilgi yarışı olmaktan çok uzakta. DenizRC'yi tanımıyorum, konuşmadım, görüşmedim, İnternette araştırmadım. Tek bildiğim şey sağlam bir eğitim kurumunda okuyan makale yazma konusunda istekli bir kişi olduğu. LandSCape'in gerçek adını bile bilmiyorum. Tek bildiğim şey makale düzenlemede imrenilecek kadar istekli, istikrarlı bir olduğu. Pilavın Çorum'un bir ilçesinde icad edildiği gibi hataları yapabilen, ki bilmemek değil öğrenmemek ayıp, ve düzeltildiğinde devam edebilen, şu anda gördüğüm kadarıyla da arada biraz parlayabilen biri. Ne olurdu birbirinizi tatlı tatlı tırmalasaydınız da kan çıkmasaydı? Biriniz (terimlerimi affedin, aklıma bu saatte birşey gelmiyor) Osmanlıcı biriniz aydınlanmacı/terakkici bölümü yazsaydı da karar okuyucuya bırakılsaydı? Neutral point of view olsaydı makale, burada elde edildiği üzere tatsız tuzsuz, no point of view olmasaydı...

Buraya amacın farkında olarak katkıda bulunan herkes sanırım izlenilen bu yolla değil 1 milyon, ansiklopedi kalitesinde 50 bini göremeyeceğimizin herhalde farkındadır. Çorbada tuzum olsun diyen diğer kişiler gibi iyi niyetle yaklaşmak hataymış. Yanlış zamanlama imiş benimkisi, yanlış içerikten tutmuşum, yanlış yoldan gitmişim, fazla takmışım.

(Edit count'u Münker ve Nekir'in yaptığını sananlardan, ısrarla terör örgütü propagandası yapanlardan, sağdan soldan çapullayıp getirenlerden, utanmayıp devam edenlerden hiç bahsetmeyeceğim)

Bu sefer niyet etmiştim daha sabırlı olacağıma dair, ama sanırsam biraz daha uzak kalacağım Vikipedi'den. İnanın curcuna takip etmekten sıkıldım! "Neden takip ediyorsun, kendi işine baksana" diyenlere şu sözüm var: Zaten sizin gibilerin başkalarının ne dediğini takip etmediği, direk kendi kafasına göre gittiği için bu ve benzeri tartışmalar yaşanıyor. Daha önce de dediğim gibi, birbirimizi yiyerek bile bir yere varsak ne mutlu bize.

Sayısız uysal ve uygar tartışmaların parçası olabileceğimiz bir Vikipedi dilerim herkese. İyi çalışmalar. Aras 06:57, 26 Mayıs 2006 (UTC)

bu ansiklopedinin büyümesini engelleyenler her fırsatta çeşit adlar altında birilerine sataşan ve ideolojik fikirlerini buraya aktaran kişilerdir. tartışma yapacağınıza bu ansiklopediyi ileri götürecek birşeyler yapın bilginizi tartışmalı olan konulara değil de faydalı konulara harcayın bu düşüncelerinizle bu ansiklopediye çok zarar veriyorsunuz böyle giderse başkalarına da aynı şeyleri yapma hakkı vereceksiniz ve tartışmalar bdevam edip gidecek lütfen herkes kendi alanıyla uğraşsın birilerine nasıl saldıırırım diye madde icad etmekle uğraşmasın--212.175.112.143 07:50, 26 Mayıs 2006 (UTC)

bu ansiklopedinin büyümesini engelleyenler her fırsatta çeşit adlar altında birilerine sataşan ve ideolojik fikirlerini buraya aktaran kişilerdir. tartışma yapacağınıza bu ansiklopediyi ileri götürecek birşeyler yapın bilginizi tartışmalı olan konulara değil de faydalı konulara harcayın bu düşüncelerinizle bu ansiklopediye çok zarar veriyorsunuz böyle giderse başkalarına da aynı şeyleri yapma hakkı vereceksiniz ve tartışmalar bdevam edip gidecek lütfen herkes kendi alanıyla uğraşsın birilerine nasıl saldıırırım diye madde icad etmekle uğraşmasın--212.175.112.132 07:50, 26 Mayıs 2006 (UTC)

Sayın LandScape,

  • Vikipedi'de insanları "çocuk" ve "ukala" diye aşağılamaya hiç hakkınız yok. Yaşça büyük olabilirsiniz ama davranışlarınızdan bu hiç belli olmuyor, hatta tersini söylemek mümkün.
  • Konusunda uzman bir kişiyi, hala sebebini açıklamadığınız "dedeler" meselesinden dolayı reddetmeniz çok yanlış.
  • Rasathane'nin şeyhülislam fetvasıyla silinmesi gerçeğini silmeniz ve bu gerçeği anlayamadığım bir inatla saklamaya çalışmanız; maddeye ideolojik bir bakışla baktığınızı gösteriyor.

İnşallah kişisel saldırıları (hem bana, hem sayın Kongar'a) bırakırsınız.

Siz inşaat şablonunu kaldırıncaya kadar maddeye karışmayacağım. Ondan sonra hakaretleri, aşağılamaları bir yana bırakarak maddeyi gözden geçiririz.

Saygılar --DenizRC 17:28, 26 Mayıs 2006 (UTC)

Sayın DenizRC, maddeyi en son sizin bıraktığınız (iki ayrı maddeye ayrılmış düzeyi) hale geri getirdim ne yapacaksanız yapın ama benim eklediğim hiç bir bilgi ve cümleyi kullanmamaya bakın olur mu. Bunda ilgili yanlış bildiğiniz doğum tarihi de dahildir. Diğer sorularınıza gelince merak ediyorsanız IRC e gelir öğrenirsiniz o konulara burada girmek işim olmaz ayrıca şahsınızda bende sizin izlediğiniz yöntem gereği şikayetçi oldum. Saygılarımla.--LandSCape 18:28, 26 Mayıs 2006 (UTC)


Doğum tarihi[kaynağı değiştir]

İslam ansiklopedisi'nde doğum tarihi 1526 olarak geçmektedir. Sayfada şuan bir bütünlük yok. Girişi 1521 olmuş, bilgi kutusu ise 1526 şeklinde. Ayrıca ingilizce sayfasıda 1526 şeklinde geçiyor. Bence tüm sayfada bütünlük olmalı. 1526 ise 1526 - 1521 ise doğum tarihi 1521 olmalıdır. Robingunes şuan kafa karışıklığı yaratıyor .--Kemalcan (mesaj) 14.58, 11 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Bazı kaynaklarda 1521 olarakta geçmektedir.
https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biltek_arsiv/S-513-82.pdf Bilim Teknik
Türkiye halkının kültür kökenleri: Tarım, hayvancılık, meteoroloji kitabında 1521 olarak geçiyor keza Ankara University review of Centre for Research Studies in Ottoman History 33.-34. ciltlerde 101. sayfaya bakarsak 1521 tarihini görebiliriz. Diğer kaynaklarıda aşağı ekliyorum
Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan sempozyumu: Fatih'ten günümüze astronomi s.30
İstanbul Rasathanesi, Ahmet Süheyl Ünver
Osmanlı bilimi araştırmaları - 2. cilt - Sayfa 187
Araştırma - 14. cilt - Sayfa 93 (Ankara Üniversite, Felsefe Araştırmaları., 1992)
Robingunes 15.27, 11 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Emeğine sağlık Robin. Konuyu bu konudaki bilgili ve uzman arkadaşlar değerlendirecektir. Ben sayfada şuan doğum tarihi açısından bir bütünlük sağlandığı için mutluyum. Gerisi ileride tartışma sonrası fikir birliğine varılacak tarihte sanırım. Tekrar teşekkürler.--Kemalcan (mesaj) 11.45, 12 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]