Tartışma:Türkler/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlık birleştirme önerisine katılmıyorum. Türk sadece Türkiye'de bulunmadığından Türkiye Türkleri maddesi ile ilgisi yoktur. içeriği başlığa yaklaştırma üzerinde tartışılabilir. --foPen bana ileti gönder 09:57, 26 Aralık 2007 (UTC)

Selam. Aslı mesele Türk maddesinde. Türkiye Türkleri maddesi ona göre eski. Bunun dışında Türk halkları Türkiye vatandaşı gibi çok maddeler var bunlar tam aynı değildir. Fakat içeriğe bakıldığında çok benzerlikler ve çelişkileri görebilirsiniz. Bunları komple düzenlenmesini diliyorum. İlgilenirseniz sevineceğim. İyi çalışmalar. Takabeg 10:21, 26 Aralık 2007 (UTC)

Bana göre bu madde gereksizdir.[kaynağı değiştir]

Aslında bana göre bu madde gereksizdir.--foPen bana ileti gönder 10:22, 31 Aralık 2007 (UTC)

Olabilir. Ancak somut gerekçeleri göstermeniz gerekiyor. İyi çalışmalar. Takabeg 10:24, 31 Aralık 2007 (UTC)

Türk olmayanlar[kaynağı değiştir]

Neden başlığım siliniyor? Bu maddeyi silenlerin Türk olduğuna inanmak istemiyorum.

Yani illa bizdendir deyip, olmayanları neden öyle göstermeye çalışıyoruz, anlamıyorum (yani) bunları/bazılarını Türk yaparak elimize ne geçecek, ileride kaynakları ile birlikte vereceğim/belirteceğim. Şunu bilin biz Türk'lerin biri ile anılıp yücelmesine yer yoktur(hiçbir zaman) Türk olmayanları neden Türkmüş gibi gösterelim? Saygılar.

Fevzi Çakmak, Ziya Paşa, Tevfik Fikret, Abdullah Cevdet, Ziya Gökalp, (vb-vs; Türk değildir(1) ve isterseniz araştırın.)

Orhan Pamuk Türk değildir.(2)(3)

(1) Atilla Yargıcı; Özgün Ofset, Mayis 1993, Istanbul.

(2)http://www.orhanpamuk.net/biography.aspx

(3)Tages-Anzeiger, Basler Zeitung, Berner Zeitung ve Solothurner Tagblatt (2005)


///Yukarıdaki bilgiler (arkadaşın dedikleri doğru) fakat kimse ilgilenmez arkadaşım.///

irkciligi birakin arkadaslar.

KKTC Türkleri?[kaynağı değiştir]

Bu maddeye sadece Türkiye Türkleri ve Türkiyeden dışarı göçetmiş türkler dahil edilebilir, KKTC, Yunanistan, Makedonya Bulgaristan Türkleri listeden kaldırılmalı. --144.122.250.213 14:58, 6 Nisan 2008 (UTC)

  • Katılıyorum. Kıbrıs Türkleri Türkiye Türklerine dahil edilemez. Zira en yakın bağlar 430 yıl önceki bağlardır. Her ne kadar yakın dönemde Türkiyeden Kıbrısa büyük göçler olmuşsa sa bunların sayısı tam olarak bilinmemektedir. Bu sebepten maddedeki ilgili kısmı kaldırıyorum. Apolas Lermi 11:14, 13 Haziran 2009 (UTC)

Madde Başlığı[kaynağı değiştir]

Türkiye Türkleri yerine Anadolu Türkleri olmalı. 20. yüzyıla dek Anadolu'da yaşayan insanlar Hristiyan ya da Müslüman olsun yaşadığımız topraklar için Anadolu adını kullanıyordu. --Macukali 17:51, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Selam. Bu madde baştan kaynaksız ve sorunluydu. Avrupalılar Türkiya kullanıyordu. Cumhuriyet kurulmadan önce Mustafa Kemal Paşa da Türkiya kelimesini kullanıyordu. Ancak şu an Anadolu Türkleri konusunda net fikrim yok. Düşünelim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:57, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Fevzi Çakmak Türk değildir bunun araştırılmasını istiyorum. Saygılar.


Anadolu ve Rumeli diye ayırmaya gerek yok, ikisi de aynı etnik kökenden geliyor. --Dr.tolga 14:37, 2 Kasım 2008 (UTC)

Son Hâlini Vermişken[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bu maddeyi düzenlemek için gerekli ve tarafsız linkleri hazırlmak 2,5 saatimi aldı ancak en fazla 32 ülke eklenebiliyormuş buraya ben de 1 Türkün dahhi yaşadığı yerlerin dahi linkini buldum ancak koymak kısmet olmadı.Burada yazanlar en tarafsız metinlerdir.Lütfen kimse maddelerle artık oynamasın.Yalnzı yunanistan'da 80,000-130,000 arası Türk var.Ben de göçmen ve Türkçe konuşanları da ekelyip bu rakama vâkıf oldum.

Ülkemizde 8,5 milyon Alevi yani %12 ve 1,5 Milyon atesit %2,5 olduğunu da ekledim.Maddeler şu an en olması gerekn versiyonun da.Ancak ihteva olarak geliştirilmesi lazım çok da iyi olur !Ethnologue_Philologue ileti

  • Bu rakamlar nereden biliniyor? Bununla ilgili sayım yapıldı da biz mi bilmiyoruz? Özellikle ateist sayısı hepten ilginç. Kaldı ki alevi veya atesit olmak Türklüğü etkilemez. Onlar farklı bir ırk mı?Apolas Lermi 11:17, 13 Haziran 2009 (UTC)

Turkish population stats[kaynağı değiştir]

I have tried to update as many of the figures as possible. Please look at the English version and help improve this article. There has been editors on Turkish wikipedia who has been writing the wrong statistics! Please stop this... and help improve the article.Turco85 00:32, 30 Aralık 2008 (UTC)

Atatürk'ün tanımı[kaynağı değiştir]

Atatürk'ün Türk tanımı ile bu madde taban tabana çelişir. Zira Atatürke göre Türkiye cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olanlar türktür. Oysa gerçek böyle değildir. Böyle olsaydı T.C. dışında yaşayan Türkleri Türk olarak kabul edemeyecektik. Kaldıkı ki Atatürkün Türklik tanımının doğru olacağı diye birşey de yoktur. Vikipediye terstir. O yüzden o sözü maddeden siliyorum.Apolas Lermi 23:53, 22 Mart 2009 (UTC)

Yok. Takabeg ileti 20:11, 13 Haziran 2009 (UTC)

Türkiye Türkleri başlığının altında Mutlaka Padişahlarımızın ressimlerinin olması gerekmektedir.Çünkü onlasrda Türkiye Türküdür.Türkiye ile Osmanlı aynı devlet olduğundan millette aynıdır.Bu nedenle padişahlarımızında resmi bulunmak zorundadır --Volkan Pasaoglu 15:09, 12 Mayıs 2009 (UTC)

Şart değil. Takabeg ileti 15:32, 12 Mayıs 2009 (UTC)

Şart Çünkü onlarda Türkiye Türkü.Birde onların resmi koymayınca sanki Türkiye ve Osmanlı farklı devletlermiş gibi gösterilmeye çalışılıyor hissi uyandırıyor--Volkan Pasaoglu 17:44, 12 Mayıs 2009 (UTC)

Türkiye ve Osmanlı Devleti arasındaki devamlığı kesin olarak kanıtlamak son derece güçtür. Devamsızlığını kesin olarak kanıtlamak da son derece güçtür. Yani tartışmalar mevcuttur. Şimdi burdaki mesele devletl meselesi değildir. Türkiye Türkleri'nin tanımı bile belli değil. Takabeg ileti 05:48, 13 Mayıs 2009 (UTC)

Neye göre Türkiye Türkleri? Soyuna göre mi? Benimsediği kimliğe göre mi? Bunları kesinleştirmemiz lazım. Kesinleştiremezse de birkaç alternativ tanımların yazılması lazım. Eğer soyuna göre derlerse baba tarafından melez ve anne tarafından Çerkes olan II. Abdülhamit'în Türkiye Türkleri olarak tanımlanması çok zordur. Eğer benimsediği kimliğine göre derlerse yine bunu kanıtlamak çok zordur. Önemli olan önce Türkiye Türkleri'nin ne olduğunu ortaya koymaktır. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 05:55, 13 Mayıs 2009 (UTC)


Mustafa Kemal o halde hiç Türk değildir.M.Kemal bir Türkmendir.En büyük Türk Atatürk diyenler saçmalığın daniskasını yapıyorlar.Bir Abdülhamidi Fatihi Kanuniyi Türkiye Türklerinden saymıyorsak Atatürkü hiç sayamayız ki.--Volkan Pasaoglu 16:42, 13 Mayıs 2009 (UTC)

Atatürk "Türkmen" olabilir ancak Türkmenistan'daki modern Türkmen anlamıyla değil Oğuzlar için Türkmen terimi kullanıldığı için Türkmen olabilir. Türkmen Türk değil mi? Birde maddede "En Büyük Türk Atatürk" diye yazılıyor mu? Hayır. Şimdi gerçek saçmalığın ne olduğu anlaşılıyor. Takabeg ileti 03:53, 20 Mayıs 2009 (UTC)

  • Sayın takabeg; söylediklerinin bir tekine bile katılmıyorum. Demişsin ki osmanlı ile Türkiye arasında devamlılık kurmak çok güçtür; Allah aşkına nesi güç bunun? Bu cumhuriyet resmi ideolojinini de dediği gibi yoktan mı kuruldu? Peki Cumhuriyetin kuruluşunu gören ve kuruluşa katkıda olan insanlar gökten mi indi? Mesela çok savunduğun Atatürk Osmanlı tebaası değil miydi? Ve onun gibi binlerce insan T.C'ye Osmanlının tebaalığından geçmiş değil miydi? Yani bu halde nasıl bir bağ kurulamaz diyorsun? Biz Türk olduğunu bildiğimiz osmanlılardan bahsediyoruz. kalkıpta libyadaki, Lübnandaki, Hicazda veya balkanlardaki Osmanlılardan bahsetmiyoruz ki. Hem yine de inanmayacaksan farklı millet toplulukllarının maddelerini incele. Bak bakalım hangi zamandan başlıyorlar? Bu resmi ideoloji tabanlı Osmanlı fobisi midir yoksa? Eğer resmi ideolojiye uygun bişeyler yazayım diyorsan o zaman Vikipedianın bağımsılığı nerde? Apolas Lermi 11:26, 13 Haziran 2009 (UTC)
Zaten bu kavram tutarsız. Sadece maddede değil gerçek dünyada da tutarsız. Kaynaklarla birlikte tezler eklenebilir. Ve kaynaksız yorumlar silinmeli. Takabeg ileti 20:13, 13 Haziran 2009 (UTC)

Alevi Oranı[kaynağı değiştir]

Alevi oranını %22 gösteren kaynak problemli. bende bir siteye acayım %1 diyeyim onuda kaynak diye yazayım böyle sacma birşey olmaz. kaynaklar güvenilir ve tarafsız olmalı.

  • Ben de hep bunu diyorum zaten; kaynak demek doğru bilgi demek değildir. Mesela ben şimdi bir internet sitesine istediğim şekil bir bilgiyi yazayım, sonra da buraya geçip o siteyi kaynak olarak göstereyim; doğru bilgiyi aktarmış mı olurum?.. Böyle saçmalaık olmaz. Ama kimseye anlatamıyorsun ki bunu. Apolas Lermi 11:19, 13 Haziran 2009 (UTC)

Kültür içeriği hakkıda[kaynağı değiştir]

"Toplum hayatında ve gündelik hayatta din ile toplum ilişkileri birbirinden ayrılmıştır."
Bu cümle yanlış ve gerçekleri yansıtmıyor. İnkılaplar hakkında yanlış yorum ve yanlış bilgi içeriyor.

Atatürk inkılapları insanların günlük hayatta toplumsal ilişkilerini dinden ayırmamıştır. Örneğin;
1-Kılık kıyafet devrimlerinin amacı "medeni olma ve çağın gereklerine uyma"dır. Bunun din ile hiçbir çelişkisi yoktur.Günümüzde dinin gereklerini yerine getiren çağdaş örtünme diğer gelişmiş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de uygulanabilmektedir.
2-Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi, eğitim eşitliği din ile çelişmiyor. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması dinimizde de geçerli bir kavramdır.

Fakat İnkılapların değiştirdiği toplumsal alanlar şöyledir;
1-Hukuki alanda din ve toplum ilişkisi değişmiştir. Ör: Şer'iyye mahkemelerinin kapatılması ve medeni kanunun yürürlüğe sokulması.
2-Devlet işleri ve din işleri birbiirinden ayrılmıştır.

Günlük yaşayışta insanların dinini özgürce yaşayablmesi anayasa ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca bireylerin ibadetlerini gruplar halinde ibadethanelerde yapması temel özgürlüklerdendir ve bunun bir toplumsal ilişki olmadığı iddia edilemez.[1]

Bu sonuçlardan hareketle cümle aşağıdaki gibi değiştirilmelidir. Aksini iddia edenlerin örnekleme ve açıklama yapması gerekir.
"Hukuksal alandaki ve devlet işleyişindeki uygulamalar ile din işleri birbirinden ayrılmıştır."İbrahimbarbaros 23:31, 7 Haziran 2009 (UTC)

Atatürkün Sözü[kaynağı değiştir]

Bu söz, bu maddeye uygun görünmemektedir. Atatürk orada Türk ulusundan bahsediyor, Türk etnisitesinden değil. Bu yüzden çıkarılması doğru olabilir.--Buğrakara 20:26, 13 Haziran 2009 (UTC)

Bu madde niye düzenlenmiyor aylardır. yokmu bu maddeyi düzenleyecek yiğit. --193.140.180.223 10:41, 26 Haziran 2009 (UTC)