Tartışma:Siyasi tarih

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde içeriğinin bütünüyle çıkarılıp yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yazım hatalarını es geçersek, bunun gerekçeleri şunladır.

  • Siyasi Tarih, "siyasi ve politik bir kavram" olamaz. Siyasi ve politik, ya da siyaset ve politika, biri Arapça'dan, diğeri Fransızca'dan dilimize alınmış sözcüklerdir ve aynı anlama gelirler. Arapça kökten gelen siyasa kavramının Fransızca karşılığı -her ne kadar TDK sözlüğünde politika olarak geçmekte ise de, ki öyle değildir- günümüz Türkçesinde kullanılmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir şey, hem siyasi, hem de politik olamaz.
  • Siyasal Tarih, "Histoire Politique" ile "Histoire Diplomatique" i içermez. Diplomasi Tarihi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başladığı noktadan başlar ve bunların kesildiği ana kadarki olayları inceler. Siyasi Tarih ise, diplomatik ilişkilerin başlamasından önce incelemeye koyulur ve diplomatik ilişkilerden bir sonuç alınamaması sonucu yaşanan savaşları da inceler. Dolayısıyla çok daha geniş kapsamlı bir inceleme alanı üzerinde çalışır. Clausewitzin belirttiği gibi, savaş, politikanın bittiği noktada başlar.
  • Siyasi Tarih, "insanlık tarihi ile birlikte" başlayamaz. Siyasi Tarihin konusu devletler olduğunu göre, devlet olarak tanımlanabilecek ilk olgudan başlamak zorundadır.
  • Siyasi Tarih, Fransız Devrimiyle de başlatılamaz. Siyasi Tarihin konusu devletler olduğuna göre o tarihten de önce devletler kurulmuş ve yıkılmıştır.

Maddenin genel lafzı, hocam Sayın Oral Sander'in Siyasi Tarih - İlk Çağlardan 1918'e adlı çalışmasının ilk satırları esas alınarak düzenlenmiş görünmektedir. Ancak, eksik alınmıştır.

Madde içeriğinde bu şartlarda bir düzenlemeye gitmememin nedeni, emeği geçen arkadaşlarımın bilgisi olmadan bunu yapmayı doğru bulmadığımdandır. Saygılarımla.

--Makedon 22:07, 22 Ağustos 2006 (UTC)