Tartışma:Rum

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

6-7 Eylül olayları Türkçülüğe bağlanabilir ama mübadele kolayca Türk milliyetçilerinin sorumlu tutulacağı kadar basit değildir. Nitekim Türk-Yunan savaşı (İstiklal Harbi) yalnızca iki devletin değil aynı zamanda iki halkın savaşıdır. Türkiye'de yaşayan Yunan milliyetçileri, Yunan ordusunu maddi ve insan gücü olarak önemli biçimde desteklemişlerdi. Diğer taraftan Yunan hükümeti de Türklerin sürüleceği mübadeleye çok da soğuk bakmamışlardı bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla mübadeleden yalnızca Türk milliyetçilerini sorumlu tutmak doğru değildir. --Astroturk , 25 Aralık 2010 (UTC)


Rum Roma'nın Arapça okunusudur. Bizans'ın Roma İmparatorluğunun bir koludur ve Araplar onları Romalı yani Rum diye tanımlarar. Kısaca Osmanlı Dilindeki Arapça etkisi de göz önünde bulundurulursa Romalılara Rum denmektedir. Maddede idda edildiği gibi bir bozulma veya yanlış kullanım söz konusu değildir. --Alperarslan 20:06, 6 Aralık 2006 (UTC)

şu şeyin adını değiştirin[kaynağı değiştir]

Rum diye bir ırk yok, etnik grup var. Önce ırk kelimesinin anlamını öğrenin de wiki'ye gelin.--144.122.250.213 22:23, 5 Nisan 2008 (UTC)

Grek ne zamandan beri Yunan değil...?[kaynağı değiştir]

Grek sözcüğünün ruma yönlendirilmesi yanlıştır. Grek Batı dillerinde de bilindiği gibi, Yunan anlamındadır. Yunanlıların alfabesinden türetilmiş bir alfabeyi ve ortodoksluğu benimsemiş olmakla birlikte, “Rum”lar Yunanlılar’ın değil, adı üzerinde, Romalılar’ın (Doğu Roma) torunlarıdır. Dolayısıyla Grek yönlendirmesi Rumlara değil Yunana yapılmalı.--Düşünenadam 21:28, 11 Temmuz 2008 (UTC)

Selam. Grek maddesi Yunan maddesine yönlendirildi. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 21:36, 11 Temmuz 2008 (UTC)

Rum: Yunanistan dışında yaşayan Yunanca konuşan - Yunan vatandaşı da olmayan - kimselere Rum denilir, ama Yunanistan'da yaşayanlara Yunan denilir.[kaynağı değiştir]

Günümüzde Yunanca konuşan Kıbrıs ve eskiden Türkiye'de yaşayan kimselere denir. Yunanistan dışında yaşayan Yunanca konuşan - Yunan vatandaşı da olmayan - kimselere Rum denilir, ama Yunanistan'da yaşayanlara Yunan denilir. .--81.214.150.57

"Tamamen ayrilmak"[kaynağı değiştir]

Maddede 'tamamen' kelimesini 'neredeyse tamamen' yaptigim degisiklik geri alinmis ama Istanbul'da su anda 1500 civarinda Rum yasamakta. Ayrica 6-7 Eylul olaylarindan buyuk miktarda goc olsa da 'en son' denilmesi mumkun degildir, hatta 16 Mart 1964'te alinan karar 6-7 Eylul'den daha cok etkili olmustur. 94.123.226.40 12:25, 28 Nisan 2011 (UTC)

Destek Destek "neredeyse" kelimesini ekliyorum.

İtirazım Var[kaynağı değiştir]

"Rum, genellikle Hıristiyan dininin Ortodoks mezhebine inanan kimselerdir.", bu tanım kabul edilebilinecek bir tanım değil. ortodoks olup rum olmayan nice millet var ve kelimenin çıkış amacı din farkı değil. kelime köken itibarıyla doğu roma imparatorluğuna atfen roma'dan, islami ülkeler tarafından türetilen bir adlandırmadır. kullanım amacı bu imparatorluktaki egemen etnik unsuru tanımlamaktır. dini gönderme ilk tanım içine girmemeli. --Ollios 18:59, 18 Haziran 2011 (UTC)

isim ve tamlamalardaki parantez[kaynağı değiştir]

parantez yerine direkt linki verilebilir, inceltme seslerinin bi kisim devriyeci wikipedistler kullanmayi engellese de Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî maddesinin basligi ilmi yani agizdan cikan seslerin en dogru ve sahih yazilmasina itina edilerek hazirlanmis vaziyette. a.nailov (mesaj) 10:21, 23 Mayıs 2015 (UTC)