Tartışma:Polis/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde isminin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü burada polislerle ilgili bilgiden ziyade sadece Türk Polisine değinilmiş. İngilizce, Almanca ve diğer wikilerin çoğunda polis konusu evrensel işlenmiş. Hatta Almanca Wikipedia'nın şu sayfada da görüldüğü gibi sadece Alman polisini anlatan ayrı bir maddesi mevcut(madde isminin çevirisi: Polis (Almanya)). Bunun dışında ülkelere göre polis diye kategorileri bile mevcut. Şu sayfada da İngilizce Wikipedia'nın Türkiye Polisini de anlattığı ilgili bir maddesi mevcut. Bilginize. Mızrakmsj 06:56, 30 Nisan 2008 (UTC)

Polis maddesindeki tüm bilgileri Polis (Türkiye) diye yeni açılabilecek bir sayfaya alıp, yeni bir Polis maddesi oluşturalım. Mızrakmsj 04:53, 16 Ağustos 2008 (UTC)

Yeni bir polis maddesi oluşturulması konusuna katılıyorum. Ancak Polis (Türkiye) gibi bir sayfa oluşturulacaksa buradaki içerik kullanılmamalı. Zira bir ansiklopedi maddesi görünümünden oldukça uzak, teşkilat bir broşür hazırlasa ancak böyle olurdu. --Gökhan 07:35, 16 Ağustos 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Öncelikle buradaki içerik, Gökhan'ın belirttiği gibi oldukça problemli; taraflı, uslûbu ansiklopedik değil... bu içeriği genel olarak maddelerde kullanmamız mümkün değil. İkincil olarak; Mızrak çok haklı - bu maddede genel olarak polis kavramı, tarihçesi vs. anlatılmalı, sadece belirli bir ülkenin polis güçleri değil... Ayrı bir madde açılmalı, buradaki içeriktense ancak yararlanılabilir o maddede - doğrudan aktarmak yanlış olur zira buradaki içerik baştan çok ama çok yanlış ve sorunlu. Buraya da genel olarak polis ile ilgili birkaç bilgi girilebilir şimdilik; polis kuvvetlerinin tarihçesi, günümüzdeki durumları üzerine genel bir şeyler yazmak isteyen katılımcılar zaten daha sonra maddeyi geliştirirler... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 09:16, 16 Ağustos 2008 (UTC)
  • Bende bu sayfanın polis mesleğiyle alakalı genel bilgi olmasından yanayım; Türk Polisi'yle alakalı maddeler gerekli düzenlemeler yapılıp Ülke içi asayiş (Türkiye) gibi bir maddede toplanıp açılabilir fikrindeyim.--Aycanileti 17:36, 16 Ağustos 2008 (UTC)
  • Merhaba,bu konuda herkes hem fikir,doğrusu da Polis'in genel tanımı ve anlatımı olacaktır.Türk Polisi içinse çeşitli Viki icadları yerine resmi olanı yani Emniyet Genel Müdürlüğünü öneriyorum.Bu da işlemde sonuna kadar doğrudur.Diğer ülkelerden verilen örnekler Türkiye'ye tam olarak uymaz.Zira o ülkelerde Federal yapı mevcut.Bazı ülkelerde ise Ör:Birleşik Krallık'ta İngiliz polisi Police Federation of England and Wales birde sadece Londra polisi Scotland Yard var.Keza ABD'de öyle.Bunların üniformaları bile birbirini tutmaz.Hepsinin üzerinde Adalet Bakanlıklarına bağlı olan, (Birleşik Krallık'ta MI-5),(ABD'de FBI) istihbarat teşkilatları vardır.Bizde ise istihbaratıyla da,kolluk görevleriyle de Polis=Emniyet Genel Müdürlüğüdür.--Yürekli 23:47, 16 Ağustos 2008 (UTC)
  • Emniyet Genel Müdürlüğü maddesi zaten var. Takabeg ileti 05:01, 17 Ağustos 2008 (UTC)
  • Takabeg sen biliyorsun,ben biliyorum ama hâlâ bunun farkında olmayan arkadaşlar var.Yukarıda yapılan tekliflerden bu anlaşılıyor.şu an Polis ve Emniyet Genel Müdürlüğü maddeleri başlık olarak ayrı ancak içerik olarak aynı maddelerdir (çift madde).Polis maddesinin bu şekilde kullanılması hatadır Bkz.Asker,(Zamanında katkı sağlamış biri olarak bende hatanın içindeyim :)).Ordu (askeriye) diye maddemiz var.Türk Ordusu diye maddemiz var mı? Yoksa Türk Silahlı Kuvvetleri'mi var?
  • Polis maddesinde de yapılacak işlem budur.Asker ve Ordu maddeleri gibi Polis (personel) ve Polis (teşkilat) diye maddeler açılabilir ya da bir polis maddesinde uluslararası tanımıyla anlatılabilir.--Yürekli 10:10, 17 Ağustos 2008 (UTC)

Bence maddenin başlığını "Türk Polisi" diye değiştirip Polis die yeni bir madde açalım.Daha sağlıklı olur.--İndiana jones 17:08, 18 Ağustos 2008 (UTC)

  • Yukarıda ben ne dedim.Yine ne teklif edilmiş.Yorumsuz.--Yürekli 11:56, 20 Ağustos 2008 (UTC)

Yürekli, insanlar şimdi sizin dediklerinize daha doğrusu teklifinize uymak zorunda değildir. Özgür bir ansiklopedide yazıyorsak tartışarak bir sonuca varmalıyız. Bu yüzden "Yine ne teklif edilmiş.Yorumsuz." gibi bir ifadeyi kullanmak bence hiç hoş değil. İkinci bir konu ise Aycan'ın teklifi ile ilgili. O, yeni açılabilecek bir maddenin Ülke içi asayiş (Türkiye) olması yönünde teklif sunmuş. Ama askerinde, bazen korucununda ülke içi asayişten sorumlu olduğunu unutmamak gerek. Mızrakmsj 23:14, 20 Ağustos 2008 (UTC)

Selam. Ülke içi asayiş (Türkiye) olursa (asker ve köy korucusu konusuna girmeyelim başka bir tartışma çıkabilri:))) en azından Jandarmayı almamız gerekecek. Bence bu maddenin başlığını Polis (Türkiye) olarak değiştirip Polis maddesini silelim. Ondan sonra gerekirse Emniyet Genel Müdürlüğü maddesiyle birleştirelim. Maalesef Polis maddemiz yok olacak ama hem eski katkıları yok saymamamış oluruz hem de bu tuhaflıktan kurtarılmış oluruz. Ne dersiniz? Takabeg ileti 02:11, 21 Ağustos 2008 (UTC)

Ben tamam derim. Mızrakmsj 09:10, 21 Ağustos 2008 (UTC)

Polis genel bir madde olmalı[kaynağı değiştir]

Katılıyorum. Bu Türk Polis Teşkilatı'nı anlatıyor gibi. Oysa evrensel olmalı. --foPen bana ileti gönder 09:44, 21 Ağustos 2008 (UTC)

  • Takabeg'e ve Mızrak'a katılıyorum.Katkı da bulunacakların eline sağlık şimdiden.Fopen'in bu dedikleri de Emniyet Genel Müdürlüğüne ilave edilmeli.Aklın yolunun bir olduğuna güzel örnekler sunmuşsunuz.Bu arada Mızrak'a: Evet efendim.Bir üstte ki tartışmalar yok sayılarak böyle acayip bir teklif ortaya sürülürse,kimse kusura bakmasın ama (isterse de baksın) ben tavrımı koyarım.Türkçemizde bilmediği konularda tabiri caizse ahkam kesene hariçten gazel okumak diye bir deyimin söylendiğini belirtmek isterim.Her şey konuşuluyor,nedenleri sıralanıyor ve biri çıkıp,bunları görmezden gelerek sırf tartışmaya katılmak için saçmasapan bir teklif yapıyorsa buna en başta hariçten gazel okumak denir.İsteyen kusuruma da bakabilir.Burası Vikipedi'dir.Burada abuk subuk bilgi kırıntılarıyla değil,belli kriterler doğrultusunda çalışma yapılır.Bilgi kırıntılarıyla çalışma yapmak isteyenler katılımcı sözlüklere kayabilirler.Özgür ansiklopedi ansiklopedi olmalıdır.Özgür başka bir X (sözlük,forum,blog) değil.Fopen'i de ayrıca kutluyorum.Güzel bir araştırma örneği sunduğu için.--Yürekli 14:57, 21 Ağustos 2008 (UTC)
Yülekli abartmayalım ya. Zaten aklımızın ucuna bile geçmeyecek maddelerimiz varmış:) Türk Polis Teşkilatı dışında da belki benzerler çıkabilir. Şimdi arıyorum. Tartışmanın birazcık uzatılmasından faydalı netice çıkmış oldu işte. Ülke içi asayiş (Türkiye) seçeneğini değerlendirirken şu fıkra aklıma geldi. Ben demiyorum. Emniyetteki arkadaşıma anlattığımda çok kızdı. Bu meşhur fıkrayı bilmiyordu. (Blog gibi şeyi yazdım ama biraz gülelim.) İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:52, 21 Ağustos 2008 (UTC)
  • Abarttığım falan yok.Sorun neyse açık açık konuşulur ve bir karara varılır,bunlar ciddi bir şekilde,kanıtlar ve nedenler sunularak yapılır.Benim hiç hazzetmediğim şey dayatmacılıktır.Maddelere verdiğimiz emek kadar tartışmalara da emek veriyoruz ve bu çiğnenmemeli...Zaten bu tip tartışmaların kafa karıştırmaktan başka bir işe yaradıkları da söylenemez.Üslubum Türkiye standartlarında sorun olabilir ama burası Vikipedi,kendine has standartları var.En önemlisi de ciddiyet.Ciddiyetle dayatmacılık iki farklı anlamı olan kelimelerdir.Şayet bunlarda karıştırılıyorsa,bu karıştıranın sorunudur.Ciddiyet olmazsa ansiklopedi yazılmaz.Ben aynı zamanda katılımcı sözlüklerden birinde de yazıyorum.(Hem de neler neler) ayrıca chate giriyorum.Minik vandallıklar yapıyorum (kanal genelinde yapılan sohbetleri sabotaj gibi).Bende herkes gibi insanım ancak her şey yerli yerinde olmalı ve her şeyinde yeri ayrı.Fıkralar için teşekkürler.--Yürekli 16:10, 21 Ağustos 2008 (UTC)

katılıyorum.88.230.170.42 20:05, 25 Şubat 2012 (UTC)