Tartışma:Pîrî Reis Haritası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Makalenin önceki halini Türkçeleştirerek düzenlemeye çalışmıştım. Ama sonradan sayfa geçmişine bakılmadan makale tümüyle değiştirilti. Makaleyi tümüyle değiştirmeden önce diğer kullanıcılara danışmakta yarar görüyorum, yoksa maddeyi yeniden yazabilirdim. Bu haliyle madde adı kanaatimce hatalı. Tarih maddede kullanılmamalı. Diğer vikilerde tek isim var, içerik tek maddeye toplanmalı.--Ahmetan 05:01, 5 Nisan 2006 (UTC)
  • Çift madde mi? Sonuçta ortada iki farklı harita/harita parçası var... ikisini ayırmak için tarihleri kullanmak da uygun kanımca. Maddeyi ele alabilirsiniz yeniden, veya isterseniz iki maddeyi bir maddede inceleyebilirsiniz, sonuçta sayfanın adı Piri Reis'in Haritası olur, içinde hem birinci hem ikincisinden bahsedilir ki sanırım sizin kastınız da bu. Hepsi olabilir, sorun yok kanımca... - Noumenon 06:17, 5 Nisan 2006 (UTC)
  • Evet madde çift. Birleştirilmesinde yarar var. Ortada olduğunu söylediğiniz harita 10 YTL'nin arkasında bulunan Topkapı sarayı'nda bulunan 1513 tarihli haritadır. İngilizce Vikide anlatılanda bu harita. Diğer makalede buraya taşınmalı.--Ahmetan 08:07, 5 Nisan 2006 (UTC)
  • Yukarıda belirtilen noktalara ayrı ayrı değineceğim:
  1. Ahmetan, bu maddenin bundan önceki halini Türkçeleştirmek için harcadınız emeğinizin ziyan olmasından dolayı üzgünüm, ben de sizin yerinizde olsam bozulurdum. Ancak, maddenin geçmişine bakınca onun ilk olarak bir TTK makalesinden kesme-yapıştırma olarak başlayıp sonra üzerinde bir sürü küçük değişiklik yapılmış oldugunu gördüm. Bu konuda diğer okuduklarımın ışığında, bence o ilk makale, konusu açısından ilginç olmakla beraber bir ansiklopedi maddesi olarak iyi değildi. Piri Reis'in haritasının keşfedildiği yıllar hakkında pek çok ufak ayrıntıya bence gereksiz fazla yer verip çok daha ilginç olan başka konulara hiç değinmemişti. Cesaretimi toplayıp taze bir başlangıç yaptım. Bu ortama yeni sayılırım, böyle bir değişiklik yapmadan başkalarına danışmamın beklendiğini bilmiyordum, ama biliyorum ki Vikipedi'nin ruhuna uygun olarak başkaları da benim yazdıklarımı değiştirebilir. Hepimizin amacı Vikipedi'nin daha güzelleşmesi.
  2. Bu ve öbür madde, farklı iki harita hakkındadırlar. "Piri Reis'in Haritası" denince 1513 haritasının akla gelmesi, sadece 1528 haritasının aynı derecede duyulmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Piri Reis'in Haritası anlam ayırımı sayfasını kurdum. İlke olarak, bir eser hakkında bir-iki cümleden fazla yazılacak bilgi varsa Vikipedi'de yeni bir madde başlatmak bana mantıklı geliyor. Eğer bu iki madde birleştirilecekse Vikipedi'deki pek çok başka maddenin de birleştirip, örneğin "Orhan Pamuk -Eserleri" gibi maddeler oluşturulması gerekir.
  3. İngilizce Viki'de Piri Reis'in haritası hakkında tek madde olmasının bizi bağlamaması gerekir. O maddeleri yazanlar da sonuç olarak sizin benim gibi insanlar. Türkçe Vikipedi bazı alanlarda daha gelişkin olabilir.
  4. İki maddeyi birbirinden ayırdetmek için başlıkta parantez içinde tarih kullanmak bana makul gelmişti. Bunu yaparken, "Milliyet (gazete)" gibi örneklerden yola çıkmıştım, ama alternatiflere açığım.

____- İnfoCan 17:25, 5 Nisan 2006 (UTC)

  • "Piri Reis'in Haritası (İlk Dünya Haritası)" ve "Piri Reis'in Haritası (İkinci Dünya Haritası)" biçiminde isimlendirilmesi ve "Piri Reis" maddesinde daha açık vurgulanması daha iyi olur diye düşünüyorum. Birleştirilirse madde çok kabarık ve karışık olacak. TuLûAt
  • Başka itiraz olmadıği için çift makale uyarısını çıkardım. -- İnfoCan 15:34, 13 Nisan 2006 (UTC)
  • Çin'de Piri Reis haritasından daha eski olduğu idda edilen bir harita bulunmuştu sanıyorum 2006'da. Bu knouda bilgisi olan tarihçi arkadaşlar onun linkini vs. koyabilirler mi? Piri Reis haritasından eski olduğu doğru mu mesala? - Stewie 24 Ocak 2007
  • Gece boyunca birkaç kez değiştirildi madde. İki değişiklik arasında tezat görüşler vardı. Bir kez geri aldım sayfayı, ancak şimdi aynı değişiklik yine yapıldı ve bilgilerin hangisinin doğru olduğunu bilmediğimden bu maddenin incelenmesini rica ediyorum. --Arinna'l ileti 05:22, 24 Mayıs 2007 (UTC)
  • Bu maddede Abbasi halifesi Cafer'in adı geçiyor. Halbuki Cafer diye bir Abbasi halifesi yok. Yahut da var ama bilinen adı Cafer değil. Şimdi, Cafer olarak anılan Abbasi halifesinin daha çok bilinen adı ya da varsa Vikipedi'deki adı kullanılırsa daha iyi olur kanımca. İşte bu sebepten ötürü, Cafer adının bağlantısını siliyorum.Duyurulur.--Cihan 23:52, 26 Kasım 2007 (UTC)
  1. şimid ahmet faruk gjjkh cevap

piri reis kristof kolombdan yardım almamıştır.yanlış yazmışsınız

Birleştirme, başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Bilinen Piri Reis Haritası (TTK'ya göre Pîrî Reis Haritası) bu haritadır. Bence bu madde Piri Reis Haritası olmalıdır ve diğeri ise Piri Reis Haritası (1528) olması daha uygundur. Belki de birleştirilebilir. Çünkü gerçekten ikinci midir, üşüncü müdür, onuncu mudur belli olmaz yani kanıtlanmamıştır. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 18:57, 11 Ekim 2009 (UTC)