Tartışma:Oyungezer

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Video oyunları (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Video oyunları maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Video oyunları kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Lütfen bu sayfayı silmeyiniz, ya da silinmek üzere işaretlemeyiniz. Teşekkürler  Levent İleti Katkılar   20:11, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tartışma Sayfasının Silinmemesi İçin Yazdığım İlk Mesaj[kaynağı değiştir]

Dergimize ait sayfanın silinmesi ile birlikte görüyorum ki tartışma sayfası da "Hızlı Silme - Genel 7" kuralı gereği silinmiş. Ancak bu kural sayfanın niye silindiğine dair tartışma içermemesi durumunda uygulanmalıdır:
G7. Silinen sayfaların tartışma sayfaları da silinebilir. Eğer sayfanın niçin silindiğine dair bir tartışma içermiyorsa hızlı sil ile silinebilir.
Öncelikle bu tartışma sayfasını silmeyiniz ki en azından başlığın neden ısrarla silindiği konuşma hakkımız olsun. Ayrıca Oyungezer başlığını silen arkadaş, ülkemizdeki dergilerin hemen hepsinin Vikipedi girdileri varken ve Oyungezer maddesi iki senedir burada yer alırken, diğer dillerde başlık uygun görülürken sildiğini açıklayabilir mi? Tugbekolek 13:42, 18 Aralık 2009 (UTC)

(Tartışma sayfası Eldarion tarafından hızlı silinmiştir)

Tartışma Sayfasının Silinmemesi İçin Yazdığım İkinci Mesaj[kaynağı değiştir]

Sayın Eldarion, Hızlı Silinmeye dair 7. madde açıkça "Eğer sayfanın niçin silindiğine dair bir tartışma içermiyorsa hızlı sil ile silinebilir." diyor. Şu an attığım bu mesaj niçin silindiğine dair bir tartışmadır. Bu sebeple bu tartışmaya Hızlı Sil uygulanamaz. Ayrıca Oyungezer başlığını Ansiklopedik bir madde olmadığı gerekçesiyle silmişsiniz. Oyungezer ülkemizde yayın yapan basılı bir dergidir. Benzer şekilde ve konuda yayın yapan pek çok derginin Vikipedi başlıkları bulunmaktadır. Electronic Gaming Monthly, Level, Gameshow (dergi), Amiga Dünyası, Digital Age, Slam (dergi), Four Four Two, National Geographic Magazine (dergi), Hayalet Gemi, Doğan Kardeş, Rolling Stone Türkiye(dergi) Bu başlıklar dururken, Oyungezer'in ansiklopedik değeri olmadığını söylemek yanlı bir tutumdur. Bu yüzden HS - G7 maddesini hem de Vikipedi'nin temel yönetim politikasını size hatırlatmak isterim. Lütfen tartışmanın ve başlığın silinmesi ile ilgili bir açıklama yapabilir misiniz? Tugbekolek 14:20, 18 Aralık 2009 (UTC)

(Tartışma sayfası Eldarion tarafından hızlı silinmiştir)

Hizmetlilerle Mesajlaşmalar[kaynağı değiştir]

Eldarion
Bakınız dergi tanıtımı yapmaya gelen bütün arkadaşlarınıza tek tek bilgi vermek gibi bir yükümlülüğü yok kimsenin. Vikipedi'de kayda değerlik kriterleri bellidir. Yukarıdaki bağlantılardan bilgi alabilirsiniz. Derginizin tanıtımını yapmak için başka bir platform bulmanızı tavsiye ederim. --Eldarion 14:24, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Vikipedi'de yüze yakın basılı derginin başlıkları bulunurken, neden Oyungezer'in kriterleri karşılamadığını ve tartışma sayfasını neden ısrarla kapattığınızı açıklar mısınız? Eğer bu açıklamayı tartışma sayfasında yapsanız herkese tek tek cevap vermenize de gerek kalmayacaktır. Sanıyorum ki silinme sebebi ile ilgili tartışma içeren tartışma sayfalarının silinmemesinin gerekliliği de buradan gelmektedir. Tugbekolek 14:31, 18 Aralık 2009 (UTC)

Eldarion
Maddenin bu sayfadaki kriterlere uygun olduğunu bu sayfadaki kaynaklar ile ortaya konulmadığı için silindi. Vikipedi bir forum yada blog değil bir ansiklopedidir. Tek tek bütün dergi sayfalarını inceleyecek vaktimiz yok. Sizin var ise inceleyip kayda değer olmadığını düşündüğünüz maddeleri işaretleyebilirsiniz. --Eldarion 14:33, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Eğer bahsettiğiniz sorun başlığın yapısı veya başlıkta yer alan bilgilerin güvenilirliği ise buna göre düzenlemeler yapılabilir. Ancak siz başlığı sürekli olarak silerken başlığın düzenlenmesi veya geliştirilmesi mümkün değil elbette. Eğer siz ülkemizdeki bir basılı yayının Vikipedi'de yer almaması gerektiğini, yer almasının reklam anlamına geleceğini düşünüyorsanız ayrı elbette. Bu durumda Vikipedi'de yer alan tüm dergi başlıkları silinmelidir. Eğer vaktiniz yoksa biz size yardımcı olalım. Hepsinden önce sizin sürekli sildiğiniz bir başlık ve tartışma sayfasında hangi kriterin ne şekilde ortaya konmasını bekliyorsunuz? Tugbekolek 14:50, 18 Aralık 2009 (UTC)
(Eldarion çıkmak zorunda olduğu için sayfayla Levent ilgilenmiş bu sebeple tartışma kendisi ile sürdürülmüştür)

Tugbek Olek
Sizin de fark etmiş olduğunuz gibi Oyungezer başlığı ile ilgili olarak bir tartışma yaşanmakta. Dergimize ait bu başlık iki seneyi aşkın süredir Vikipedi'de yer alıyor. Ancak art niyetli bir kullanıcının vandalizmi sonrası yöneticilerden yardım istendi ve sonrasında tamamen silindi. Silinme sebebi olarak "Ansiklopedik olmayan kişi veya grup" gösterilmişti. Ancak Vikipedi'de aylık dergilerle ilgili onlarca başlık bulunmakta. Oyungezer'in bu dergilerden özünde hiçbir farkı yoktur. Daha önce bunu Eldarion isimli yönetici ile de tartışmaya çalıştım ancak kendisi reklam yapmakla suçladı ve sanırım vakti olmadığından tartışmak istemedi. Biz zaten bir medya organı yani, reklam mecrasıyız, Vikipedi'yi bir tanıtım alanı olarak görme gibi derdimiz yok. Ancak her eser sahibi gibi ürettiğimiz kültür ürününün, ansiklopedik litaratürde bir karşılığı olmasını istiyoruz. Bu sanırım anlaşılması zor olmayan bir motivasyon. Eğer sayfanın içeriği ile ilgili bir sorun varsa birlikte düzeltmeye çalışalım. Ama Vikipedi'nin aylık basılı dergileri, "kayda değerlik kriterine" uygun bulmamak gibi bir görüşü varsa lütfen biri bunu açık açık telaffuz etsin. Ayrıca Vikipedi Hızlı Silme kurallarının hemen hepsinde, Hızlı Silme'nin tartışmaya açık konularda uygulanmaması gerektiği söylendiği halde hem başlık hem de tartışma sayfası sürekli olarak hızlı silinmekte konunun tartışılması veya başlığın düzeltimesine engel olunmaktadır. Açıkça bu tutumu yadırgadığımı da söylemeliyim. Tugbekolek 16:41, 18 Aralık 2009 (UTC)

Levent
Yaklaşımınızı ve talebinizi anlayışla karşılıyorum. Ancak bu durum; kuralları gözardı etmemi gerektirmiyor. Size daha önce (üstte) açıklama yapıldığı üzere, eklenmek istediğiniz başlık ansiklopedik değildir. Örneğin: "Binlerce ilaç çeşidi varken, içlerinde Aspirin ansiklopedik bulunmakta, o böyle olduğu için de ancak xxxpirin..ler de ansiklopedik sayılacak" gibi bir anlayış olamaz. Bilginize sunulur. Levent İleti Katkılar 16:49, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Yani Vikipedi'de yer alan diğer dergiler kayda değerdir, Oyungezer kayda değer değildir diyorsunuz (Daha doğrusu daha önce bu konuda verilen kararı bu şekilde açıklıyorsunuz). Günlerdir buradaki kullanıcılar bunun aksi görüş belirtiyor. Bu konuda açıklama istiyor. Yani bu durum tartışmalıdır. Burda "kayda değerlik" kıstasını belirleyen yöneticinin dergilerle ilgili genel bilgisi dahi tartışılabilir. Buna rağmen başlık ve tartışmanın Hızlı Silinmiş olması doğru bir hareket midir? Bunun tartışılma hakkı yok mudur? Tugbekolek 16:55, 18 Aralık 2009 (UTC)

Levent
Eğer diğer dergilerin kayda değer olmadığını düşünüyorsanız bu konuda tartışma başlatabilir, gerekli görürseniz, silinmeye aday gösterebilirsiniz. Yapılacak oylama sonunda silinip silinmeyeceğine karar verilir. Hızlı silme konusunda hizmetlilerin deneyim, bilgi ve birikimlerine güvenilir. Zaten bu güveni kazandıkları için hizmetli seçilmişlerdir. Levent İleti Katkılar 16:58, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Vikipedi'nin bu konudaki kuralları çok açık. Tartışmaya açık konu ve tartışmaların hızlı silinemeyeceğini söylüyor. Şimdi siz kurallar mühim değil, yöneticilerimiz güvenilir yeri geldiğinde tartışmayı hiçe sayarak, oylama yapmadan silebilir mi diyorsunuz? İnanın sekiz senedir Wikipedia'yı kullanan bir kullanıcı olarak bu duyduklarıma inanmakta zorlanıyorum. Oyungezer başlığı için hiçbir oylama yapılmamış, kayda değerlik konusunda ispat gösterilmesine imkan verilmemiştir. Vikipedi yöneticilerinin bu tip keyfi hareketlerde bulunabileceğini söylemeden önce VP:Hizmetliler sayfasını tekrar okumanızı tavsiye ederim.Tugbekolek 17:28, 18 Aralık 2009 (UTC)

Levent
Pardon? Ben nerde "kurallar mühim değil" dedim? Asıl siz dikkatle ve tekrar okuyun! Aksine "bu durum; kuralları gözardı etmemi gerektirmiyor" demedim mi üstte? İtirazınız varsa Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize) sayfasında dile getirebilirsiniz. Keyfilikle suçlamanızı kişisel saldırı kapsamına almadan önce iyiniyet varsayarak görmezden geliyor, ancak daha ileri gitmemeniz konusunda dikkatinizi çekiyorum. Levent İleti Katkılar 17:11, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Benim kimseyi suçlamak, olayı orta yere taşıyıp büyütmek gibi bir derdim yok. Sadece Vikipedi kurallarının doğru uygulanmasını istiyorum. En başından beri bu tartışmalı bir konudur hızlı silinmesin diyorum. Bunu da sadece sayfada hüküm uygulamış yöneticilerle yapıyorum. Köy Çeşmesi'nin varlığından haberdarım, 12 senedir IT dergisi editörlüğü yapıyorum ve Vikipedi'yi gayet iyi tanıyorum. Bu konuda isyan etmemin sebebi de bu. Hiçbir noktada da bu başlık kalacak, nasıl silersiniz demedim. Benim sorum bu konunun neden tartışmaya kapalı olduğu, neden hızlı silinmeye tabi tutulduğu. İki defa tartışma sayfasını açıp konunun tartışılmasını istedim ve ikisi de hızlı silindi. Şimdi bu konuda kural çok açıkken (Eğer sayfanın niçin silindiğine dair bir tartışma içermiyorsa hızlı sil ile silinebilir.) bunun Hızlı Silinmiş olması kusura bakmayın ama keyfi bir harekettir. "Burda keyfiyet yok sen bu kuralı yanlış anlamışsın" diyorsanız kusura bakmayın ve kuralı anlamama yardımcı olun.

Levent
Sayın Tugbekolek; doğal olarak insan söylemediği bir şeyle söylemiş gibi değerlendirilip, bir de "keyfilik" eleştirisine maruz tutulunca, haklı larak tepki gösterebilir. Az önceki iletim üslup açısından size sert gelmiş olabilir. Derdinizi başından beri anlıyorum. Hızlı silme kuralları içinde silinmiş maddenin tartışma sayfasının da silinmesi gibi bir madde vardır. Bunu gören bir hizmetlinin de derhal silmesi çok normaldir. Madem eski bir kullanıcısınız, konuyu tartışmanın üstünün örtüleceğini düşünmmeniz gerekirdi; çünkü Vikipedi; özgür ansiklopedi. Buyrun, konuyu tartışmaya açın, diğer hizmetliler ya da topluluk karar versin. Başka yardımcı olabileceğim bir şey var mı? Levent İleti Katkılar 17:35, 18 Aralık 2009 (UTC)

Tugbek Olek
Vaktinizi alıp kafanızı şişirdiğim için kusura bakmayın. Benim tek derdim olayın kısa açıklamalarla geçiştirilmesi ve tartışmaların kapatılmasıydı. Çünkü benim için Vikipedi'inin altında yer alan "Özgür Ansiklopedi" ibaresi gerçekten çok şey ifade ediyor. Tek isteğim zaten buyrun tartışın denmesiydi... Teşekkürler. Tugbekolek 17:41, 18 Aralık 2009 (UTC)

(Tartışma oluşturulduktan sonra her iki hizmetli başlığa davet edilmiş, Eldarion katılırken Levent VP:TBA gereği katılmasının doğru olmayacağını söylemiştir.)

Oyungezer'in Kayda Değerliği İle İlgili İlk Açıklama[kaynağı değiştir]

Son açılan başlığı silen Levent isimli yönetici ile başlığın hızlı silinmesi ile ilgili konuştuk. Konuşmalarımızı mesaj sayfalarımızda görebilirsiniz. Oyungezer başlığının olup olmamasının tartışılabileceği yönünde fikir beyan etti. Diğer hizmetlilerden de tartışmayı silmemelerini ve başlığın akıbetinin Vikipedi kullanıcıları tarafından tartışılarak belirlenmesini rica ediyorum.

Bu başlık aylık yayınlanan Oyungezer dergisi ile ilgilidir. Ben de bu derginin yöneticilerindenim, bunu öncelikle belirtmek isterim. Bunun bana başlık, sayfa veya bu konudaki tartışmalarda bir ayrıcalık veya sahiplik vermediğinin bilincindeyim sadece sonradan fark edilmesindense benim baştan belirtmemin daha etik olduğunu düşünüyorum.

Bugüne kadar başlık üç ayrı sebepten silindi.

Taslak kriterlerini sağlamamak
Ansiklopedik olmayan kişi veya grup
Kayda değerlik kriterini karşılamamak

İlk gerekçe Taslak kriterlerini sağlamamak başlığın vandalizme uğramasındandı. Başlık açılması durumunda, sahip çıkılacağı ve taslak kriterlerine uygun hale getirileceğine şüphemiz yok. Zaten yaklaşık iki senedir bu kriterleri tutturuyordu.

İkinci gerekçe Ansiklopedik olmayan kişi veya grup geçerli bir sebep olamaz. Zira Oyungezer ülkemizde yasal olarak yayınlanan bir dergidir. Basılı dergilerle ilgili Vikipedi'de yüzlerce başlık, onlarca kategori ve taslaklar bulunmaktadır. İngilizce Vikipedi'de bu konuda bir WikiProjects de yürütülmektedir. http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Magazines

Bu durumda geriye kalan tek silinme sebebi Kayda değerlik kriterini karşılamamak olabilir.

Oyungezer'in kayda değerliğini tartışırken öncelikle ülkemizde Oyun Dergiciliği yapan üç mecradan biri olduğunu unutmamak gerekir. Dergi ulusal çapta iki seneyi aşkın süredir yayın yapmaktadır. Ülkemizde yayınlanan IT dergileri arasında satış kriterine göre yeri üçüncülük ila dördüncülük arasında değişmektedir. Popüler bir yayın olmasından öte halka mal olmuş bir yayındır. Elbette burda "halka mal olmak" oyuncular açısından değerlendirilmektedir. Ancak spesifik konularda yayın yapan yayınların halkın tümüne mal olması beklenemez. Mevzu bahis derginin ismi dışında hiçbir anlam veya kullanımı olmamasına rağmen "Oyungezer" kelimesi 200.000'e yakın sonuç vermektedir Google'da. Bu Vikipedi kelimesinin %12'si oranında bir değerdir. Ayrıca bu arama sonuçlarına baktığınızda internet genelindeki pek çok tartışmada Oyungezer'in bilgisayar oyunlarının değerlendirilmesinde bir uzman görüş kabul edildiğini görebilirsiniz.

Oyun yayıncılığının ötesinde Oyungezer dergisinin genel dergi yayıncılığında çok önemli bir yeri vardır. Şu an için Oyungezer bünyesinde en çok editör (hem kadrolu hem serbest yazar) bulunduran dergidir. Aynı zamanda büyük bir gruba bağlı olmadan yayın yapan bağımsız dergiler içinde en yüksek tiraja sahip olanıdır. Bu açıdan ülkemizde bağımsız dergi yayıncılığının mümkün olduğunu gösteren önemli bir kurumdur.

Oyungezer oyunların dışında sayfalarında diğer kültür ve sanat alanları hakkında da yayın yapmaktadır. Örneğin son sayısında Roll dergisinin kapanışını konu yapmıştır. Bugüne dek Mehmet Güreli, Mehmet Tez, Sevin Okyay, Uğur Gürsoy, Ömer Madra, Murat Ertel, Murat Uyurkulak, Cem Dinlenmiş, Bahadır İçel, Şekip Davaz, Yiğit Karabağ, Murat Prosçiler, gibi popüler kültürün göz ardı ettiği ama önemli düşünce ve eserlerle bu ülkeye değer katmış kişilerle uzun röportajlar yaparak bu kişilerin genç kitlelerce tanınmasına çalışmıştır.

Basılı bir yayının kayda değer olması için başka ne gibi kriterler olabilir bilmiyorum. Ama Oyungezer hem oyun dergiciliğinin önemli bir yapı taşı hem de kültürel yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. bağımsız bir yayın olması sebebiyle belki adını yere göğe duyuramamış olabilir. Ama kayda değerlik ile popülerlik arasında bir ilişkiyi Vikipedi'de kurmadığımızı düşünüyorum.

Bu görüşlerim ışığında maddenin geri açılmasını ve yöneticilerin de uygun gördüğü şekilde geliştirilmesini istiyorum

Tugbekolek 18:36, 18 Aralık 2009 (UTC)

Yukarıda vermiş olduğunuz öznel yorumlar, kişisel fikirler Vikipedi'yi bağlamaz. Dergi tanıtımınızı yapmaya çalışan yazar arkadaşlarınıza ve size defalarca yazmış olduğum gibi maddenin bu sayfadaki kriterlere uygun olduğunu bu sayfadaki kriterlere uygun kaynaklar ile ortaya koymadığınız sürece derginizi Vikipedi'de yer alamaz. İyi çalışmalar. --Eldarion 20:56, 18 Aralık 2009 (UTC)



Oyungezer'in Kayda Değerliği İle İlgili İkinci Açıklama[kaynağı değiştir]

İlk açıklamamda şunu belirtmiştim "Mevzu bahis derginin ismi dışında hiçbir anlam veya kullanımı olmamasına rağmen "Oyungezer" kelimesi 200.000'e yakın sonuç vermektedir Google'da. Bu Vikipedi kelimesinin %12'si oranında bir değerdir. Ayrıca bu arama sonuçlarına baktığınızda internet genelindeki pek çok tartışmada Oyungezer'in bilgisayar oyunlarının değerlendirilmesinde bir uzman görüş kabul edildiğini görebilirsiniz"

Benim bildiğim kadarıyla Vikipedi'de Kayda Değerlik konusundaki temel kıstas çeşitli kaynaklarca kapsanmış olmasıdır. Hatta temel kuralı alıntılayacak olursak:

Bir konu kendisinden bağımsız, önemli, güvenilir, çoklu (yani birden çok) ikincil kaynaklarca içerik edilmiş veya kapsanmışsa kayda değerdir.

Oyungezer dergisi bugüne kadar onlarca dijital yayında, topluluk sitelerinde, bloglarda kapsanmıştır. Takdir edersiniz ki basılı ve görsel medyasının %95'i bir kaç grubun elinde olan bir ülkede bağımsız bir yayının basılı mecralarda kapsanması pek de mümkün değildir. Buna rağmen bugüne kadar Oyungezer dergisi bir kaç bağımsız basılı yayın tarafından konu edilmiştir. Bunlara Teknoloji Dergisi Log'u örnek verebiliriz:

http://www.log.com.tr/oyungezer-2-yasini-kutluyor/

Bu ortamda bağımsız yayının online dergi ve websitelerinde kapsanmış olması beklenir. Oyungezer için bunun onlarca örneğine ulaşabilirsiniz, ben bir kısmını örnek olarak vereceğim.
ShiftDelete.net, Teknoloji Websitesi http://shiftdelete.net/oyungezer-ikinci-yasini-kutladi-15996.html
Total War Türkiye, Oyun Websitesi http://www.totalwar-turkiye.com/oyun-gezer-2-yasinda
PC Labs, Teknoloji Websitesi http://oyun.pclabs.com.tr/haber/level-dergisi-yazarlarindan-yeni-bir-dergi-oyungezer/
Anime.gen.tr, Anime Websitesi http://www.anime.gen.tr/haberdetay.php?id=1307
Kayıp Rıhtım, Edebiyat Websitesi http://www.kayiprihtim.org/portal/2009/11/11/kayip-rihtim-oyungezerde/
Oynasana, Oyun Websitesi http://www.oynasana.com/makale/1762
Allegal.com, Oyun Websitesi http://www.allegall.com/2009/11/17/oyungezerden-aion-rehber-kitabi%E2%80%8F/
Billport, Teknoloji Websitesi http://www.bilport.net/in/haber/110-oyunlar-oyungezer-2-yasinda.html
Merlinin Kazanı, Oyun Websitesi http://www.merlininkazani.com/news_screen.asp?NID=23200
Türkçe Yazılım, Teknoloji Websitesi http://www.turkceyazilim.net/index.php?newsid=977
İxir Oyun, Oyun Websitesi, http://www.ixiroyun.com/160-gezmeye-cikiyoruz-oyungezer/
Techno Labs, Teknoloji Websitesi, http://www.techno-labs.com/1/12473/1/Oyungezer_2_ya%C5%9F%C4%B1nda.html
Gamerbug, Oyun Websitesi http://www.gamerbug.net/yazi-LEVEL-ve-PC-Gamer-dergilerini-yapan-ekipten-yepyeni-bir-oyun-dergisi-geliyor-OYUNGEZER-id2676.html
TRGamer, Oyun Websitesi http://www.trgamer.com/haberler.asp?id=13986
Donanım Haber, Teknoloji Websitesi http://www.donanimhaber.com/Bilgisayar_ve_Oyun_dergilerinde_Ocak_2009-12285.htm

Ayrıca popüler sözlük sitelerinde Oyungezer hakkında yüzlerce kez yorum yapılmıştır:
Ekşi Sözlük, http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=oyungezer
İTÜ Sözlük, http://www.itusozluk.com/goster.php/oyungezer
Uludağ Sözlük, http://www.uludagsozluk.com/k/oyungezer/

Ayrıca Oyungezer hizmet verdiği IT sektöründeki pek çok firmanın kendi websitelerinde de yer almıştır:
OCZ, http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_gladiator_max_cpu_cooler
Gigabyte, http://www.gigabyte.com.tr/awards/local/mb/

Bunlara ek olarak Oyungezer yüzlerce forum ve blog'da konu edilmiştir. Tam listeye ulaşmak için Google araması kullanabilirsiniz.

Ülkemizde Bilgisayar Oyunları konusunda pek az akademik çalışma olmaktadır. Bugüne kadar yapılmış tek kapsamlı akademik çalışma TÜBİTAK-SOBAG 107K039 no’lu ve TÜBİTAK 2007/1 tarafından desteklenen “DİJİTAL OYUN KÜLTÜRÜ ve TÜRKİYE’DE GENÇLİĞİN INTERNET CAFE KULLANIM PRATİKLERİ" araştırmasıdır. Bu araştırma sonucunda Doç.Dr. Mutlu Binark ve araştırma ekibi tarafından iki akademik yayın hazırlanmış ve bunlar kitap formatında piyasaya da sunulmuştur. Söz konusu her iki kitap da Oyungezer dergisini de konu almış ve defalarca bu dergiden alıntılama yapmıştır. Bu kitapların kapak resimleri ve Oyungezer'den kaç kere bahsedildiğiniz görmeniz adına indeks sayfalarını şu adreste bulabilirsiniz. http://www.flickr.com/photos/a-smurf/sets/72157623027257474/

Ülkemizdeki oyunlara yönelik tek resmi oluşum olan ve ODTÜ Teknokent bünyesinde pre-inkubasyon merkezi olarak açılan METUTECH ATOM, 5 Mayıs 2009 tarihli bildirisi ile Oyungezer dergisini destekçisi olarak açıklamıştır. http://www.metutech.metu.edu.tr/atom/index.php?option=com_content&view=article&id=62:destekleyenler&catid=34:hakkimizda&Itemid=74

Bu verdiğim örneklerin Oyungezer'in kayda değer derecede içerik edildiğinin kanıtı olduğunu düşünüyorum ben kendi adıma. Elbette VP:GÜVEN gereği kaynakların basılı olmasında ısrarcı olabilirsiniz. Ancak Oyungezer bilgisayar oyunları konusunda basılı tek güvenilir kaynakta ciddi şekilde yer almışken, bu konuda ısrarcı olmanın adil olmayacağına inanıyorum. Sonuçta bilgisayar oyunları ülkemiz için çok yeni bir sektör. Eğer bugün Vikipedi'de yer alan bilgisayar oyunları konulu tüm başlıklara ve tüm dergi başlıklarına silinme talebi koysam pek azının bu kriterleri Oyungezer kadar tutturabileceğini tahmin etmek zor değil. Asıl ilginci bilgisayar oyunları konusundaki başlıklar, güvenilir basılı kaynak olarak Oyungezer ve benzeri dergileri göstermek zorunda kalacaktır.

Ayrıca Kayda Değerlik kuralları tanınmışlığa atıfta bulunur. Bu sayfanın hiçbir yerinde VP:GÜVEN maddesine atıf yoktur. Söz konusu madde başlıklarda kaynak olarak gösterilen kaynakların güvenilirliği ile ilgilidir. Kayda değerliğin güvenilirliği ile değil.

Bunun ötesinde benim ilk yaptığım açıklamaları öznel yorumlar, kişisel fikirler olarak silip atmanızı doğru bulmuyorum. Zira en:Wikipedia:Notability/Arguments sayfasında kayda değerlik şu şekilde tanımlanmıştır. "A topic has notability if it is known outside a narrow interest group or constituency, or should be because of its particular importance or impact." Bu sebeple ilk açıklamalarımın da bu tartışmada bir değeri olduğuna inanıyorum.

Dergilerin kayda değerliği ile ilgili tek kılavuz http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_(media)#Newspapers.2C_magazines_and_journals adresinde bulunmaktadır. Buradan aynen alıntılıyorum.

Newspapers, magazines and journals[kaynağı değiştir]

Notability is presumed for newspapers, magazines and journals that:

  1. have produced award winning work
  2. have served some sort of historic purpose or have a significant history
  3. are considered by reliable sources to be authoritative in their subject area
  4. are frequently cited by other reliable sources
  5. are significant publications in ethnic and other non-trivial niche markets

Burada yer alan son madde yani "Önemsiz olmayan niş piyasalara yönelik önemli yayınlar" bence burada dikkat edilmesi gereken noktadır. Bilgisayar oyunları niş bir piyasadır ve Oyungezer bu konuda yayın yapan önemli bir yayındır.

Eğer kaynakların halen yetersiz olduğunu düşünüyorsanız lütfen beni kaynakların türü ve ispatı konusunda yönlendiriniz. Ayrıca bu konuda sizinle irtibata geçen tek Oyungezer yazarı benim. Söz konusu başlık bizim tarafımızdan hazırlanmadı ve hiçbir zaman editlenmedi. Eğer bu konuda size başka başvurular gelmişse veya geliyorsa bu da Oyungezer'in pek çok okuru olduğu, kayda değer olduğu içindir. Ayrıca yönetici olmanızın, size bir eser sahibinin ürünü hakkındaki başlığa ne sebeple sahip çıkmak istediği konusunda yorum yapma yetkisi vermediğini hatırlatmak isterim. Eğer derdim sadece tanıtım yapmak olsa buraya harcadığım enerjiyi, Facebook veya Ekşi Sözlük'e harcardım. Vikipedi'de konu edilmek bizim için basit günlük çıkarların ötesinde bir anlam ifade ediyor.Tugbekolek 00:40, 19 Aralık 2009 (UTC)

Level Başlığı[kaynağı değiştir]

Eldarion ayrıca rakip dergimiz Level için de silinme talebi koymuş. Burada geçerli olan savlar diğer dergi için de geçerlidir. Ben bu derginin tartışma sayfasında da belirttim. Eğer hem Oyungezer hem de Level başlıklarını silerseniz ülkemizdeki oyun dergiciliği tarihini Vikipedi'den büyük oranda temizlemiş olacaksınız. Halbuki kendine has bu kültür daima ülkemizde bilgisayar oyunları kültürünün kalbi olmuştur. Bu başlığın tartışması tamamlanana kadar diğer tüm oyun dergisi başlıkları da korumaya alınmalıdır.

Genel bir gazetel sitelerini taradım hiç haber bulamadım. Zaten oyun dergileri pek gazetelere konu olan bir şey değil TR'de. Aşağıda örnek olarak bir giriş açtım, devamı yazılabilir gibime geliyor. Eğer olursa maddesini açalım derim. Önrek giriş:


Oyungezer, aylık oyun dergisi. Doğan Burda grubunun Vogel Burda grubunu satın almasıyla Level dergisinin yazı işleri müdürü Sinan Akkol ile derginin yazarlarından Jesuskane, Tuğbek Ölek, Serpil Ulutürk, Level'den ayrılarak[1][2] Ağustos 2009 tarihinde yeni bir derginin kurulacağı açıklandı.[2] Oyungezer, Kasım 2009 tarihinde ilk sayısı[3] ile yayımlanmaya başladı.

  1. ^ "Level dergisi yazarlarından yeni bir dergi : Oyungezer". 12 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Aralık 2009.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  2. ^ a b "Yol ayrımı". Erişim tarihi: Aralık 2009.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  3. ^ "Bunu yaptık mı gerçekten?". 3 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Aralık 2009.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

Ne dersiniz? --Hedda Gabler 12:46, 20 Aralık 2009 (UTC)

Zaten medyalar bir diğerini tanıtmazlar genelde. Mesela herhangi bir gazetede Hürriyet Gazetesinin tanıtıldığını, kendisinin konu yapıldığını, tarihçesine değinildiğini vs göremezsiniz. Ancak Hürriyet'in bir yazarına bir şey danışılır, bir yazarına cevap verilir, rakip gazete bir açığını yakalamış veya kardeş gazete bir hareketini poh pohlamak istemiştir, bu durumlarda Hürriyet'in adı bolca geçer. Elbette bu da medyaların olay çıkarabilme kapasitesi ile ilgili. Bir oyun dergisi ülkenin tümü için olay yaratan haber değeri taşıyacak bir eylemde bulunmadığından sessiz sakin köşesinde takılır. Zaten yukarıdaki kuralın özellikle niş dergileri ayırması sanırım bundandır. Ama ne zaman bizim niş konumuzda ciddi bir haber olur (Bkz: Musa Kang Cinayeti) o zaman biz de büyük medyanın başında kendimizi gösterebiliriz.

http://video.ntvmsnbc.com/?679923#v103247068022047247160102139147176092242219050112

Desteğiniz için teşekkürler... Tugbekolek 14:42, 20 Aralık 2009 (UTC)

  • Bence maddenin kayda değer olduğu aşikar. Lütfen maddeyi tekrar açtığınızda yukarıda verdiğiniz referansları (en sağlamlarını, hepsine gerek yok) maddenin uygun yerlerine serpiştirerek kayda değerliğinin sorgulanmayacak şekilde sergileyin. Bir daha hızlı silineceğini sanmıyorum. --İnfoCan 16:49, 21 Aralık 2009 (UTC)

Sayfa İçeriğine Yönelik Öneriler[kaynağı değiştir]

Wikipedia'da oldukça güzel oyun dergisi maddeleri var. Bence bunları örnek almak doğru olur. Oyungezer maddesinin Wikipedia maddesinin bunlar örnek alınarak düzeltilmesi, daha sonra yöneticiler sayfanın açılmasına karar verirse Vikipedi için ordan adapte edilmesi sanırım doğru bir uygulama olacaktır. Ayrıca yayın hayatına devam eden veya kapanmış dergilerden kayda değer olanlar için de benzer bir çalışma yapılabilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Informer http://en.wikipedia.org/wiki/Edge_(magazine) http://en.wikipedia.org/wiki/PCGamer Tugbekolek 18:31, 21 Aralık 2009 (UTC)

Maddeyi yukarıda verilen bilgiler ışığında taslak olarak açtım. Verilen kaynakçaların çoğunu kullanmadım çünkü birçoğu basın duyurusu olarak görünüyorlardı, dolayısıyla tarafsız değillerdi. Ayrıca, her isteyenin "haber" girebileceği siteler de, blog ve forum siteleri gibi, Vikipedi'nin güvenilir kaynak anlayışına uymuyor. Bu haliyle maddenin silinmesi gerektiğini düşünen varsa onu silinmeye aday gösterebilir. --İnfoCan 20:05, 21 Aralık 2009 (UTC)

Resmî sitesi[kaynağı değiştir]

  • Derginin resmî sitesinin adresi spam listesinde yer aldığı için sayfaya eklenemiyor. Ama derginin kapağını yüklerken engel çıkarmadı bu konuda. Ne yapmak gerekir bu adresi eklemek için? --.dsm. 23:07, 21 Aralık 2009 (UTC)
Spam listesinden geçici olarak çıkardım, adresi maddenin dış bağlantılarına ekledim, sonra tekrar listeye geri koydum. --İnfoCan 02:50, 22 Aralık 2009 (UTC)