Tartışma:Nurbanu Sultan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Youremycure tarafından 1 yıl önce Hoş geldin vikipedi! başlığına
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Uzun bir süredir Nurbanu Sultan'ın Yahudi olabileceği olasılığını da sayfaya eklemeye çalışıyordum; fakat vandal olmakla suçlanıp sayfayı değiştirme yasağına çarptırıldım! Bunun nedeni olarak da Nurbanu Sultan'ın Yahudi olduğuna dair kaynak belirtmememdi. Ve bunu bana söyleyenlerin kendileri Cecilia Venier-Baffo olduğuna dair kaynak olarak "Avrupa kaynakları"nı belirttiler. Ben de bunun üzerine Nurbanu romanını yazmak için derin bir tarih araştırması yaptığını tahmin ettiğim Teoman Ergül'le iletişime geçtim. Ve beyefendi bana nitelikli bir kaynak oluşturdu. Buradaki sorun, Rachel adının da Venedik dükünün yeğeni Cecilia'ya ait olabileceğiydi; oysaki ben Rachel adını Yahudi olduğundan bahseden kaynaklardan alıntılayarak buraya yazmaya çalışıyordum. Türklerin Yahudilerden nefret ettiği yok arkadaşım, üstadın belirttiği üzere o sıralarda Venedik adalarına kaçan çok Yahudi olmuş. Bense Nurbanu Sultan'ın gelini Safiye Sultan'la karıştırılmış olabileceği üzerinde durdum. Zira Ergül'ün de belirttiği üzere padişahların hasekilerinin kimliklerine ulaşmak çok zormuş. Yazarın elinde Safiye Sultan'ın Baffo ve Nurbanu Sultan'ın Yahudi olduğunu kanıtlar nitelikte kaynaklar olmasa kitabında Nurbanu Sultan'ın Yahudi olduğunu yazmıştı. Mesajını aşağıya yazmadan önce Rachel teorisini İngiliz Vikipedi'sine kabul ettirmem şöyle dursun, Türk Vikipedi tarafından hakarete uğradığımın yine altını çizerek yasağımın kaldırılmasını arz ediyorum. Zira yasağım kalktıktan sonra sayfaya istediğiniz kaynakları ekleyerek teorimi sağlamlaştıracağım, bakalım o zaman Cecilia Venier-Baffo'yu kaynaksız kabul edenlerin yazdıkları silinecek mi?

İşte üstadın mesajı:

"İkinci Selim'in hasekisi ve Üçüncü Murad'ın anası NURBANU, Osmanlı tarihçilerinin çoğunluğuna göre (örneğin Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Sultanları, Osmanlılar Ansiklopedisi; Çağatay Uluçay, Padişahların Kadınları ve Kızları, Talat Hasırcıoğlu, Ahmed Refik, Feridun Fazıl Tülbentçi, Ali Kemal Meram v.s. gibi) "Yahudi ya da İtalyan asıllı"; bazı yazarlara göre ise (örneğin Goodfrey Goodwin,Osmanlı Kadınının Özel Dünyası ve Leslie Peirce, Harem-i Hümayun, John Freely, Topkapı Sarayı) Venedik asıllıdır. Aslında Venedikli olması Yahudi olmasına engel de değildir. Çünkü, İspanya'dan kovulan Yahudiler bütün Akdeniz ülkelerine dağılmışlardır. Ancak, Goodwin, Nurbanu'nun Venedikli saygın Vernier-Bafo ailesinin gayri meşru kızları ve asıl adının Cecilia olduğunu yazmaktadır. Venedikli Safiye Sultan'la karıştırılmış olması yüksek bir olasılıktır. Hammer'in Büyük Osmanlı Tarihi kitabının otuzyedinci kitabının 9 numaralı dip notunda, tarihçi Minio'nun "Valide Sultan'ın ismini tarih zikretmez" diyebileceği nitelikte bir kadındır. Aynı kitabın 10 numaralı ekinde de Bafa'nın Venedik Balyosuna yazdığı mektupta "Şehenşah ve Dinin koruyucusu Sultan Mehmed Han'ın Validesi" imzası vardır.

Safiye Sultan'ın Venedikli olduğu, yerli yabancı pek çok tarihçinin kabul ettiği bir gerçektir. Belki de kimliği doğru dürüst, kesine yakın bir şekilde tespit edilebilmiş tek cariyedir. Safiye ile hemşehrilik yakınlığından hiçbir kaynakta söz edilmemektedir.

Çetin Yılmazer, "HAREMDE BİR VENEDİKLİ" adını verdiği romanında, Safiye'nin "arnavut köylüsü" olduğu iddiasıyla karşımıza çıkarken Venedikli olması olasılığını da gözden uzak tutmamıştır.(Sh.177 Aslında Safiye'nin köyünü yazanlar da vardır. (Peirce, sh.125:Ducagini dağlarında Rezi köyü) Üstada göre, Bafa ise Nurbanu Sultan'dır. Çetiner, romanında Nurbanu'nun milliyeti ve yaşamı konusunda eskiden beri bilinen ihtilâfı, kesin bir görüş olarak ileri sürmekte, bugüne kadar Safiye'ye ait olduğu kabul edilen Bafa veya Bafo soyadının Nurbanu'ya ait olduğunu; Safiye'ye ait olduğu kabul edilen resmin de Nurbanu'ya ait bulunduğunu iddia etmektedir.

Bu iddiasını da genellikle İtalyan belgelerine dayandırdığı anlaşılmaktadır. Yukarıda değindiğimiz gibi, ihtilâflı konu, yani Nurbanu'nun İtalyan olduğu iddiası eskiden beri bilinmektedir. Ancak Osmanlı tarihçileri bu ihtilâflı konuya önem vermemişlerdir. Sayın Çetiner, tarihçi olmadığının altını çizmesine karşın büyük bir iddia ile ortaya çıkmıştır. Ancak, kitabında bu konuda somut belge olarak nitelendirilebilecek bir bilgiye rastlamak mümkün olmamaktadır. Aksine, Nurbanu'nun Selim vasıtasıyla Venedikli ailesini aramak için gönderdiği iddia edilen Hasan Çavuş sahtekârlığı ileri sürülen bir kişidir. Kaldı ki, Hasan Çavuş'un Venedik'e ne zaman gönderildiği de önemlidir. Kitapta bu konuda da ipucu olabilecek bir bilgi yoktur.

Aslında cariyelerin kökenini aramağa kalkışmak samanlıkta toplu iğne aramakla eş değerdedir. Gerekli olduğu şüphelidir. Mümkün de değildir. Cariyelerin, Valide Sultan bile olsalar kökenlerini bulabilmenin zorluğunun ilk nedeni, Osmanlı'da kadınlarla ilgi belge ve kayıtların azlığıdır. İkinci olarak, Osmanlı'nın hanedana şehzade yetiştirirken Türklerle, Türk ailelerinin kızlarıyla evlenmeme geleneğinin doğal sonucudur. Padişahın dayısı, teyzesi, kayın validesi, kayınpederi bulunması hem "tek ve yalnız adam" olarak plânlanan padişahın görüntüsünü bozabilecektir. Hem de tahtta hak iddia edebileceklerin çıkması engellenmiş olacaktır. Bunun için Hafsa Sultan'ın, Hürrem Sultan'ın, Nurbanu'nun da geçmişleri bilinmezlikler içindedir. Daha yakın zamanlardaki Nakşidil Sultan'ın da Fransız Aimeé olup olmadığı tartışmalıdır. Doğru dürüst bilinen bir Safiye Sultan vardı, onu da üstad Yılmaz Çetiner karmakarışık hale getirerek, tahtın politikasının gerçekleşmesini sağladı.

Biz romanımızı, Nurbanu'nun ileri yıllardaki ilişkilerini de değerlendirerek, Nurbanu'nun Yahudi asıllı olduğu kabul ederek kurguladık. Tamamlayıcı delillerimizi şöyle sıralayabiliriz.

1) Manisa'da Yahudi cemaatinin Nurbanu'nun gelişinden sonra büyümeye başlaması.

2) "Kira" denilen Yahudi aracı kadınların haremde kullanılmasının Nurbanu döneminde yaygınlaşması.

3) Selim'in Yahudilerle aşırı ilişkisinin nesebi hakkında dedikodular çıkmasına neden olabilecek boyutlarda olması. Bu ilişkilerden Osmanlı tarihçilerinin Nurbanu Sultan'ı sorumlu tutması.

4) Nurbanu'nun Ayakapı semtinde yaptırdığı hamama Yahudiler için özel bölüm yaptırması.

Nurbanu'nun 1537 yılında Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Korfu Seferi sırasında esir edilerek İstanbul'a getirilen bin beş yüz erkek, bin kadın arasında olduğu, on iki yaş civarında bulunduğu sanılmaktadır. Nurbanu'nun Venedikli olduğunu söyleyenler, onun aslında Paros'lu olduğunu söylemektedirler. Bağımsız Paros ise bu sefer sırasında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Yedi yıl sonra Selim'e anası Hürrem Sultan'ca "gelmiş geçmiş cariyeler içinde güzellikte misline az rastlanır, cilve edada mümtaz, naz ve niyazda serefraz bir afet" olarak nitelendiğine göre daha küçük yaşta kabul edilmiştir. Selim'in Konya'da bulunduğu sırada haremine gönderildiğini söyleyenler varsa da genel kanıya ve Hürrem'in mektubuna dayanılarak Manisa'ya gönderildiğinin daha doğru olabileceği düşünülmüştür. Kesin olan, Nurbanu'nun Manisa'da ondört yıl Selim'le birlikte yaşadıklarıdır.

Üstad Yılmaz Çetiner, Selim'in Manisa'daki ondört yıllık sancak beyliğini bir çırpıda silip atmış ya da görmezlikten gelmiştir. Bunun sonucu olarak Nurbanu'nun Manisa yılları da kaybolmuştur. Oysa bu dönemde Şah Sultan, Gevher Han Sultan ve İsmihan doğmuş; Üçüncü Murad olarak tahta çıkacak olan Murad, Bozdağ'da dünyaya gelmiştir. ---Kullanıcı:Gerçek_tarih 16 Aralık 2010


  • Sayın Kullanıcı:Gerçek_tarih: Bugün yapmış olduğunuz katkılarda ciddi sorunlar var. Bu sorunları kolayca gidermek mümkün olmadığı için tamamen silmek zorunda kaldım. Katkılarınız Vikipedi standartlarına uymamaktadır. Lütfen VP:BEK'nı okuyunuz. Katkınızda kaynak yok. Duygusal, heyecanlı ve kızgın bir üslup var. Verdiğiniz kaynakları da Vikipedi standartına uygun olarak vermemişsiniz. Kaynaklar madde içine konur. <ref></ref> ve {{Kaynakça}} kodları kullanılarak verilir. Çetin Yılmazer ve Teoman Ergül gibi romancılar bu maddede kaynak gösterilemez. Vikipedi bir ansiklopedi'dir. Sağlam ve güvenilir kaynaklar gereklidir. Ayrıca yazınızda ırkçılık yapanları eleştirmek, bazı görüşü savunan yazarları insafsızlıkla suçlamak gibi ansiklopedide yeri olmayan köşe yazısı üslubunda cümleler yazmışsınız. Irkçılığa ben de sizin kadar karşıyım ama Vikipedi maddeleri ırkçılıkla savaşım yapmak için uygun bir yer değildir. Burası sizin kişisel bloğunuz değil. Sizin eskiden 193.255.108.20 IP numarasıyla yazmış olan kullanıcı olduğunuzu sanıyorum. Size defalarca Vikipedi'nin ilkelerini anlattım ama hala anlamamış görünüyorsunuz. Mesele yazdıklarınızın doğru veya yanlış olması değil, Vikipedi'nin kurallarını ihlal etmesi. Gereksiz bir şekilde zamanımı alıyorsunuz. Eğer bir daha böyle uygunsuz şeyler yazarsanız bu kadar uzun açıklama yapmadan sileceğim ve yöneticilere haber vereceğim. Lütfen maddelere katkı yapmadan önce Vikipedi'yi öğrenin ve kurallarına uyun! ---Vikiyazar 20:21, 17 Aralık 2010 (UTC)
  • Pekâlâ, sizin dediğiniz gibi olsun; fakat neden yazdıklarımı silmek yerine düzenleyip yalnızca gerekli görmediğiniz yerleri silmiyorsunuz? Bu dayfada Rachel adı da Hıristiyan olduğunu savunan tarihçilerin kabul ettiği bir admış gibi görünüyor. Oysaki Yahudi diyenler Rachel derler. Ben Vikipedi kullanmasını bilmiyorum, onun için kaynak kodlarını bilen birinin düzenlemesi için bırakıyorum. Sizden ricam, son yaptığım değişikliğin tamamını silmek yerine; çünkü bahsettiğiniz duygusal yanların dışında anlamlı olduğunu düşünüyorum, öyle olduğu için İngiliz vikipedisinde silinmiyor, gerekli görmediğiniz yerleri silerek kaynakları bahsettiğiniz gibi <<ref>> veya {{Kaynakça}} şeklinde belirterek yazmanız. Çünkü ben böyle yapamayacağım, dediğim gibi kullanmayı bilmiyorum. ---Gerçek_tarih 09:03, 18 Aralık 2010 (UTC)
  • Yazdıklarınızın hepsini silmemin nedeni, bir dolu zaman harcamadığım takdirde yazdıklarınızı Vikipedi kurallarına uygun bir duruma getirmemin mümkün olmamasıydı. Eğer sorun sadece kaynak gösterme yönteminin yanlış olmasıyla kalmış olsaydı, onu düzeltir, hepsini silmezdim. Ama yazınızın tümü yorumsal, duygusal ve eleştirel ifadelerle dolu. Bunu basit bir düzenleme yaparak düzeltmek mümkün değil. Yeniden yazılması lazım. Kulaktan dolma veya söylenti niteliğinde ifadelere yer verilmemeli. Sadece kaynaklarla desteklebilecek ve doğruluğu sabit olan ifadeler kullanılmalı. Çeşitli kişilerin bu konu hakkındaki düşüncelerine kaynaklarla destekleyerek yer verebilirsiniz ama kendi düşüncelerinize yer veremezsiniz. Hiç kimseyi övemezsiniz veya yeremezsiniz. Türkiye'yi, Türkleri, Osmanlıları veya Müslümanlığı dahi öven ifadeleri kabul edemeyiz. Tamamen tarafsız bir üslup kullanmanız gerekiyor. Yazılarınızı tarafsız olarak yazdığınız takdirde yazılarınızın Vikipedi'nin biçem kurallarına uydurulması konusunda size yardımcı olurum. Ama lütfen siz de biçem el kitabını okuyarak öğrenmeye çalışın çünkü benim de zamanım sınırsız değil. Kolay gelsin. ---Vikiyazar 14:52, 21 Aralık 2010 (UTC)


Afife Nurbanu Sultan'la ilgili üç teori vardır: Olivia Venier-Baffo, Rachel ve Kale Kartanou... Üçü de ayrı teorilerdir, birbirine karıştırılmamaları gerekir. Olivia Venier-Baffo apayrı bir dünya zaten, ona girersek çıkamayız. Rachel'in de Yahudi olduğu biliniyor, annesini aratan Kale. Çünkü annesi de Barbaros'un esiriydi. Oysaki Rachel veya Olivia'da böyle bir durum yok. Sayfayı düzelten son arkadaşa göre annesini aratan Rachel gibi duruyor. Oysaki Milan kütüphanesi kaynak gösterildiğinde oradaki yazışmalardan Kale Kartanou olduğu anlaşılmaktadır. Zaten Kale Kartanou dışında da Olivia Venier-Baffo, Rachel imzaları yoktur. Yani Afife Nurbanu Sultan'ın Korfulu Rum olması diğerlerine göre daha muhtemeldir. Zaten defalarca yazdığım gibi Baffo imzası Safiye Sultan'a aittir. Artık Safiye Sultan'ın Baffo olduğu ve Afife Nurbanu Sultan'la akraba olmadığı sabittir. Olivia Venier-Baffo'nun ise bir şişirme olduğu aşikardır. Zira Venedik dükü gibi önemli bir zatın kardeşinin gayri-meşrû çocuk sahibi olduğu iddia edilmektedir, hem de bir asilzade kızı Violante Baffo'dan! Böyle bir şeyin mümkünatı yoktur, zira Nicolo Baffo Zantano adlı bir hanımefendiyle evlenmiştir ve bir de oğul sahibidir. Bence artık teori teori olmakta çıktı, Afife Nurbanu Sultan'ın Kale Kartanou olduğu kesinleşti, ancak hemen muhalefet olmamak için bunu buraya "teori" adı altında ekledim. Aslolan onun Korfulu bir Rum olduğudur, Olivia ve Rachel meseleleri de bu nedenle karıştırılmaktadır. Umarım artık anlaşılmışımdır, bilgilerinize

Not: Bu sayfadan da anlaşildiği üzere vaftiz teorisini ben ortaya attim. Yani Yahudi savunucusu değilim. Teori savunucusuyum. Hem Yahudi savunucusu olsam ne yazar, Yahudiler insan değil mi? Bence saçmalamayi bırakın isimsiz kullanıcı, keşke teorileri yazanın kim olduğunu araştırsaydınız... Tekrar ediyorum: Benim iddia ettiğim bu konuda profesör sayılıyorsam ne mutlu bana, evet Nurbanu Sultan profesörüyüm!!!!! ---Kullanıcı:Gerçek tarih 15:49, 21 Mayıs 2011

Bence madde ilk haliyle kalmalıydı... Raşel teorisi ortaya atıldığından beri sürekli bir didişme var. Sizlerden Nurbanu Sultan maddesini başa döndürme izni istiyorum. Artık zıtlaşmaktan bıktım. Varsın ilk haliyle kalsın. Yani isminin, memleketinin, dininin bilinmediği, polemik haliyle... Cecilia'nın c'si söylendiğinde kavga gürültü kopuyor. O hali şöyleydi:

Nurbanu 1520lerde henüz 10 yaşlarında bile değilken Osmanlı korsanları tarafından kaçırılmış ve İstanbul'da dönemin en ünlü ticaret merkezi olan Peradaki köle tacirlerinden birine satılmıştı. Tam adı ve kaçırıldığı ülke kesin olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı kaynaklarında yahudi bir ailenin çocuğu olduğundan bahsedilirken bazı tarihçiler onun Venedikli olduğunu iddia ederler.

Onlu yaşların başındaki bu küçük kız bir saray görevlisi tarafından hizmetli yetiştirmek maksadıyla satın alınır. Henüz çok küçük yaşta kendisini sarayda bulan kız saraydaki diğer hizmetçiler gibi eğitimden geçirilir. Bu eğitimlerden biri sırasında dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Haseki Hürrem Sultan'ın dikkatini çeker. Bu zayıf çelimsiz kız eğitime yollanır. Birkaç yıl sonra Hürrem Manisa sancağını ziyareti sırasında sarayın bahçesinde gezerken bir kız görür yanına çağırdığı kızın uzun yıllar önce İstanbuldan yolladığı o kız olduğunu öğrenince sevinir. Selim'in Nurbanu için yazdığı şiirler divan edebiyatının en güzel eserleri arasında gösterilir.selimin nurbanu için dediği gibi 'önümden geçip giderken ayağının bastığı yerler bir gül bahçesine dönüşüyor ve sana seslendiğimde bana baktığın zaman sanki zaman duruyor'. Bunu takip eden yıllarda olmayacak olur ve Selim'in tüm kardeşlerinin ölmesiyle Selim önce Kanuni'nin varisi sonra da Osmanlı imparatoru olur. Sarı Selim ve Nurbanu'nun oğlu Murad Selim'in ölümüyle Osmanlı padişahı olur. Yaşlılığında oğlunun karısı Safiye Sultan ile haremde girdiği hakimiyet mücadelesiyle adından söz ettirir. Safiye sultanın dediği gibi 'Nurbanu'yu ilk defa kırklı yaşlarının ortasında görmüştüm ama ilerlemiş yaşına rağmen benim o ana ve bugüne kadar gördüğüm en güzel kadındı'.

Metin böyleyken her şey problemsizdi. Ben ortaya attığım iddiaların artık arkasında değilim, maddenin "kaynaksız" diye etiketlenmesine yol açtım, artık maddenin özüne döndürülmesi ve polemiklerin bir sonuna gelinmesi taraftarıyım. Çünkü köken meselesi işin içinden çıkılmayacak ve pek çok tarihçinin çelişkili ifadeler kurdukları bir hal almıştır ve bu hal Ayşe Hafsa ve Hürrem Sultanlara ve 2. Selim'e de sıçramaktadır. Madem Vikipedi'nin bu konuda öncülük etmeyeceğine inanıyorsunuz, bu ricamı yerine getirin lütfen. Zeytin dalı uzattım, olayın büyümeden kapanması ve eski sorunsuz haline geri dönmesini isteyerek tartışmamı "Saygılarımla" kapatmak istiyorum. ---Kullanıcı:Gerçek tarih 14:14, 12 Haziran 2011 (UTC)

Nurbanu sultanın kökeni ile ilgili[kaynağı değiştir]

Maddede, nurbanu sultanın Nicolo venier ile eşi Violante baffonun kızı olduğu yer almakta. Fakat, İtalyan kaynaklara göre Nicolo Venier ile Violante Baffo evli değildi. Violante, zengin Baffo ailesine mensupken Nicolo Venier zaten evli bir bay. Nurbanunun gayrimeşru olarak dünyaya gelmesi işin magazinsel boyutu, buraya eklemek ortalığı daha da karıştıracaktır ancak Nicolo ile Violantenin evli olmadığını belirtmekte yarar var. Zira kızın soyadı Venier-Baffo olarak geçiyor yani annesi ile babası evli olsaydı sadece Venier olarak geçerdi. Zaten son araştırmalara göre de Yasef Nassi'nin kızı olduğu anlaşılmıştır, yani gayrimeşru kız olma durumunu iddialar arasında olduğu için oraya kaydettim. 85.96.0.137 10:25, 1 Eylül 2012 (UTC)

Hakkındaki kitaplarla ilgili[kaynağı değiştir]

Sayfanın son değişikliğinde ilginç bir detaya rastladım ve bunu sildim. Önceki yazıma yorum gelmemişti, umarım buna gelir. "Nurbanu sultanın mihrimah sultanla dostluğu bilinir ve BÜTÜN ŞEHZADELERİN AŞIK OLDUĞU nurbanu sultan selime aşık olmuştur. sanırım bunu ekleyen şahıs, okuduğu birtakım kitapları kaynak gösterecek. Mihrimah sultanla dostluk ve şehzadelerin gönül işleri meselesi bu dönemde bilinebilecek bir şey midir? Kanuni den başka bir kadını gerçek anlamda sevmiş bir padişah gösterebilir misiniz bana? Şehzade dahi olsalar bir kadına aşık olup evlenmek için can atıyor olsa idiler koskoca haremleri olmazdı öyle değil mi? Lütfen buraya daha elle tutulur bir şeyler yazılsın artık. Biz yeni bir şeyler bulup ekledikçe birileri de yine hayal gücünü konuşturmaya devam ediyor. Unutulmasın ki burası pamuk prensesin masalının anlatıldığı bir sayfa değildir ki prenslerle aşkı anlatılsın. Böyle şeylere ilgi duyuyorsanız pamuk prenses sayfasına yazabilirsiniz, bahsettiğimiz tarihsel kişilik Nurbanu Sultan. Saygılar. 85.96.127.110 16:20, 7 Eylül 2012 (UTC)

Şah sultan[kaynağı değiştir]

"Şah Sultan" için Ayşe_Hafsa_Sultan çocuğu da denmekte. Ve bu maddedeki bağlantı Ayşe Hafsa Sultan'a yönlendiriyor. 2 farklı "Şah Sultan" mı var? Karışıklığın sebebi nedir?--Ayrıntılı Bilgimesaj 15:46, 27 Mart 2014 (UTC)

birçok sultanın kızı aynı ismi taşıyor.nurbanu'nun kızı şah ile ayşe hafsa'nın kızı şahıhuban ayrı kişilerdir. Youremycure (mesaj) 19.24, 7 Kasım 2022 (UTC)Yanıtla

Din değişikliği[kaynağı değiştir]

Kişinin din değişikliği biyografide önemli bir bilgidir. Ve çıkarılmamalıdır. --Ayrıntılı Bilgimesaj 16:07, 27 Mart 2014 (UTC)

Önceki dininin ne olduğunu nereden biliyorsunuz? Maddede Yahudi olabileceğine dair de kaynak var. Osmanlı haremindeki kadınların yüzde 90'ının "önceki dini" olmuştur; bu insanlar köle pazarından geliyordu. O konu çok net değilse girmek gereksiz. Oryantalist yaklaşım böyle bayılır egzotik harem kadınlarının mistik iç dünyası zırvalarına. "Hareme bir şekilde giren Hollandalı! erkek! kahramanımız, Nurbanu'nun göğüs dekoltesinin açık olmasından (sanki TV dizisi!) yararlanarak bir an orada sallanan küçük bir haç görür..." Bunları sözde tarihi romanlarda okuyabilir, isterseniz bir tane de siz yazabilirsiniz. Vikipedi ansiklopedi olmaya çalışıyor. --E4024 (mesaj) 16:16, 27 Mart 2014 (UTC)
Kişinin esir olduktan sonraki dini biliniyor. Musevi olduğuna dair iddia hangi kaynakta yer alıyor? Din değişikliği ansiklopedik bir bilgidir. Biyografi için önemlidir. --Ayrıntılı Bilgimesaj 16:23, 27 Mart 2014 (UTC)
Vaftiz olduğuna dair kaynak bulun o zaman. Biliyorsunuz insanlar Katolik doğmuyorlar. Benden bu kadar; daha anlamlı tartışmalarda buluşmak üzere hoşçakalın. --E4024 (mesaj) 16:31, 27 Mart 2014 (UTC)
Dini hakkında bilgi içeren 1. kaynak(Musevi/Katolik), 2.kaynak (Katolik) iddianızı kaynaklandırmadan ve tartışma bitmeden değişiklik yapmanızı yanlış buluyorum. İyi günler. --Ayrıntılı Bilgimesaj 16:35, 27 Mart 2014 (UTC)
Güvenilir bir kaynak belirtilerek gerekli düzenleme yapıldı.--Ayrıntılı Bilgimesaj 16:38, 27 Mart 2014 (UTC)
Politikalara aykırı davranışlarınızı sebebiyle 3. bakış açısını bekleyeceğim.--Ayrıntılı Bilgimesaj 16:48, 27 Mart 2014 (UTC)
Hürriyet Daily News haberinin güvenilir kaynak olmadığına katılıyorum. Tamam, bir yazı yazmışlar ama nereye dayanıyor bu bilgiler? Hatta Müslüman olduğuna dair de kaynak yoksa o da kaldırılmalı.--RapsarEfendim? 17:41, 27 Mart 2014 (UTC)
Diğer dillerde ya din belirtmemişler ya da Hürriyet kaynak gösterilmiş. Ne yapmak gerek?--Ayrıntılı Bilgi|ileti 18:08, 27 Mart 2014 (UTC)
Diğer dilleri referans alarak düzenleme yapamayız. Bu tip maddeler genel olarak gölgede kalır ve özellikle İngilizce Vikipedi'de, o millete ait kişiler tarafından geliştirilir. Kaynak bulana kadar konudan bahsedilmemesi lazım.--RapsarEfendim? 09:21, 28 Mart 2014 (UTC)

Hoş geldin vikipedi![kaynağı değiştir]

Mutluluğumu bu sayfayla paylaşmak istedim. Tartışma sayfası dopdolu! En çok da konuşulan konu nurbanu sultanın kökeni... Ne fark eder nerden geldiği? Biraz diziler nedeniyle taraf tutuyoruz sadece... Mesela ben hürrem i, safiye yı beğenirim.... Nerden geldiklerinin hiç-bir önemi yok. Tarih sayfalarındaki önemleri konuşulmalı. Kökenleri değil... Nurbanu sultana pek sıcak bakmıyorum. Ama köken kaynaklı değil. Tarihi pozisyonu dolayı sıyla. Eee, hürrem gibi bir kaynana, safiye gibi bir gelinin karşısında pek şansı yok... Ama eşi sevmiş, oğlu sevmiş, dolayısıyla da tarihte önemli bir yere sahip olmuş.. Saygılar. Umarım bu yorumum silinmez çünkü tamamen vikipedi nın geri dönmesiyle yazasım geldi. 😂

öncelikle hürrem ile nurbanu uzun süre aynı ortamda bulunmadılar bile.nurbanu selim ile sancaktan sancağa geziyordu.safiye konusuna gelince ise, nurbanu vefatına kadar safiye'nin devlet işlerine karışmasına büyük ölçüde engel olmuştur Youremycure (mesaj) 19.27, 7 Kasım 2022 (UTC)Yanıtla