Tartışma:Kenevir

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Cannabis sativa Hint keneviri değildir[kaynağı değiştir]

Maddedeki "Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü Cannabis sativadır. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indicadır" yargısı doğrudur. Fakat, Cannabis sativa göndermesindeki maddenin adının Hint keneviri olarak yer alması doğru değildir. Zira, bu ad Cannabis indica için kullanılır. Sativa'nın tohumları Anadolu'da ÇEDENE adıyla bilinir ve KAVURGA yapılır. Buğdayla birlikte kavrularak çıtır çerez olarak tüketilir. İndica ise ESRAR yapılır. İkisi arasında gerçekten kullanım yönünden dağlar kadar fark vardır. Kmoksy 11:44, 17 Nisan 2010 (UTC)

Cannavis Sativa'nın ismi Türkçe'de Kenevir değil Kendir'dir.--222.92.94.186 07:34, 28 Nisan 2015 (UTC)

@Mskyrider, ?? --88.234.213.86 13:56, 26 Kasım 2016 (UTC)

Kenevir Familyası[kaynağı değiştir]

Cannabis İndica: Tohum, yağ, lif, THC, üretilir. Yaklaşık 6 aylık bitkidir. thc denen maddeyi dişileri üretir. Çiceklenme süreleri 7 - 12 hafta kadar. Genellikle Hindistan, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Çin ... doğuda yetişen türüdür.

Cannabis Sativa: Tohum, yağ, lif, THC, üretilir. Yaklaşık 6-8 aylık bitkidir. thc denen maddeyi dişileri üretir. Çiceklenme süreleri 10 -16 hafta çok daha uzun ve verimli olurlar. Tropikal iklimlerde yetişir. Trinad, Swazi, Jamaika, Durban limanı, Malavi gibi... Cannabis İndica Yada Sativa olması THC yok anlamına gelmez bitki genetik yapısına baglı olarak.%1-28 arası THC bileşeni içerir. MIA, CBD, CBN gibi psikoaktif kanser kürlerinde kullanılan agrı kesici sedatif etkileri olan içerikler tespit edilmişdir. ki bu içerikler sativa baskın bitkilerde daha yogundur.

Cannabis Ruderalis: Mogolistan, Rusya, Doğu Avrupa'nın Kuzey kesiminde yetişen Kısa süreli, küçük, Cannabis bitkisi. Ruderalis'i indica ve sativa'dan ayıran özellik, Çok daha soğuk iklimlerde yetişmesi, Diger bitkilerde olduğu gibi Işık döngülerinden bagımsız çiçeklenmeye girmesi(Diğer cannabis familyası güneşin 12 saat ve daha altında gün ışığı almaya başlamasıyla çiçeklenme periyoduna girer), ve tohumdan hasata 60-90 gün sürmesi. Yabani Ruderalis türlerinde neredeyse THC yok gibidir. MIA, CBD, CBN gibi içeriklere rastlanır. Şamanların yaygın olarak kullandığına dair bilgiler vardır.

İfade yanıltıcı olabilir.[kaynağı değiştir]

"Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir." ifadesi yanıltıcı oluyor. Geniş alanlarda tarlavari üretimde; ekilen tohumdan erkek veya dişi bitki çıkma olasılığı %50'dir.Ekilen tohumdan karışık olarak çıkarlar. Uyuşturucu elde etme niyetinde olanlar çıkıştan sonra ilerleyen dönemde kolayca farkedilebilen erkek bitkileri uzaklaştırarak dişileri tarlada bırakırlar. Kısaca geniş alanlarda sadece erkek bitki üretmek şu an için zor gibi. Ayrıca dişi bitkilerden de lif elde ediliyor.Tohumu da çerez olarak, kuş yemi ve yağ elde etmede kullanılıyor.

Kenevir'e anlam ayrımı gerekebilir[kaynağı değiştir]

Kenevir sözcüğü lf üretiminde kullanılan Kenaf için de kullanılıyor. Bu famliya ile ilgisi olmayan ama her dilde isim benzerliği olan Hibiscus cannabinus bitkisinin de Türkçesi kenevir'dir. Hatta eski kullanımlarda kenevir sözcüğünün esrar-kubar bitkileri için mi yoksa lif üret,minde kullanılan Hibiscus cannabinus için mi olduğu açık değildir.--222.92.94.186 07:31, 28 Nisan 2015 (UTC)