Tartışma:Kemaleddin bin Yunus

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Matematik (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Matematik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Matematik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Böyle mi madde açılır?[kaynağı değiştir]

  • Açılan bu maddenin adı: Musa Kemaleddin. Açan ve tek başına katkı yapan kullanıcı: Xwedêda. CEVAP; İsteyen herkes katkı yapar ve zaten madde tamamlanmiş artık değiltirme lüzümü olmadiği için kimse katkı yapmamiş olabilirXwedêda (mesaj) 05:30, 24 Mart 2017 (UTC)
  • Maddeyi şekillendiren iki kaynak var: Mehmed Emin Zeki Bey ve TDV İslam Ansiklopedisi. CEVAP; istersen Adnan Demircan, Kürtler ( Tarih ) eserini, Abdussamed Yiğit, ve Şark Uleması'ndan da kaynak verebilirim.Xwedêda (mesaj) 05:30, 24 Mart 2017 (UTC)
  • Zeki Bey'in eserinde Musa Kemaleddin adında bir alimden söz ediliyor, İslam Ansiklopedisi'nde ise Kemâleddin İbn Yunus adında bir alimden söz ediliyor. ▪CEVAP; Kemaleddin onun lakabi'dır , Kemaleddin ibn Yunus diye de bilinir. Eskiden bazen Ebul'llerde kullanılırdı ör. Ebul'Hasan, yani hasanın babasi yani mesele isim ise Değiştirebiliriz. Ama mesele siyasî'dir.Xwedêda (mesaj) 05:30, 24 Mart 2017 (UTC)
  • Zeki Bey'in eserine göre Musa Kemaleddin 1253 yılında Erbil'de, İslam Ansiklopedisi'ne göre ise Kemâleddin İbn Yunus 1156 yılında Musul'da doğdu. Arada kabaca 100 yıl var. CEVAP ; İkisinden biri yanlış ve muhtemel bir durum TDV İslam Ans. De yanlış olabilir sonuçta Vahi ile inmedi yaXwedêda (mesaj) 05:30, 24 Mart 2017 (UTC)
  • İslam Ansiklopedisi'ne göre ölüm yılı 1242 iken, Zeki Bey'in eserine bakılırsa doğum yılı 1253. CEVAP: Bu bile dt yanlışlıkla yazıldığının bir kanıtı.Xwedêda (mesaj) 05:30, 24 Mart 2017 (UTC)
  • Maddenin hemen girişindeki cümlede diğer adının "Musa bin Yusuf" olduğu söyleniyor ki gösterilen bu kaynaklarda böyle bir şeye rastlanmıyor. Bu kısım belli ki direkt olarak sallama faaliyeti. CAVAP ; Wallah onu yanlışlıkla yazmışım . Yunus yerine yusuf yazmışım. Bu çok doğal bir yanlışXwedêda (mesaj)
  • Zeki Bey'in eserinde geçmesi dolayısıyla Kürt alimi, İslam Ansiklopedisi'nde ise böyle bir bilgiden söz etmiyor. CEVAP: Geçmiyor diye onun kürt olmadiği anlamına gelmez ki.Xwedêda (mesaj)
  • Kıssadan hisse: Bir alimi sırf Kürt göstermek için M. Emin Zeki Bey gibi muteber olmayan kaynaklara yönelmeyiniz. Aksi takdirde neticesi böyle ne idiği belirsiz maddeleri oluşturmak oluyor. CEVAP ; Yazara saygılı ol 80-90 yıl önce ölmüş bir yazar ayrıca Osmanlıda çok hizmet etmiş bir büyüğümüzdür neden muteber değil diyorsun. İşte sen busun Ey Vitruvian Xwedêda (mesaj)
Vitruvian (mesaj) 19:40, 23 Mart 2017 (UTC)

Hani Musa ibn Yunus diye bir yerde bu isimle yazilmiyordu. Bilmeden araştirmadan milleti eleştirme. Hele bir bak burya. http://www.ehlisunnetbuyukleri.com/Islam-Alimleri-Ansiklopedisi/Detay/IBN-I-YUNUS-Musa-bin-Yunus/2448 Xwedêda (mesaj) 06:35, 24 Mart 2017 (UTC)

Sen kısıtlı bilgilerinle milliyetçi anlayışınla böyle komplike bir çıkmaza girmişsin. bi kere Ebul Feth vb. Ebul'llerin ne olduğunu bilmiyorsun. Bazi bilginlerin dt ve öt değişik kaynaklarda bazen değişiklik gösterebilir. TDV İslam Ansiklopedisi olabildiğince Kürt ve Kürdistan kelimeleri yazilmamiş. Ayrıca Muhammed Emin Zeki ırkçı biri değildi 90 yil önce o kitabı yazmiş. Ayrıca Musa Kemaleddin ve Kemaleddin ibn Yunus gibi pekçok isimle tanınır. Xwedêda (mesaj) 20:53, 23 Mart 2017 (UTC)

Neden Kürt bilim insanlarının varlığına tehamül edemiyorsun ki ?. Kullanıcı:Vitruvian ?

arap olsa fars olsa fransiz olsa ingiliz olsa çinli olsa abd'li olsa sıkıntı görmezsin ama söz konusu "Kürt" oldu mu hemen zoruna gider. Yani Kürd'ü kabüllenemiyorsun neden acaba? ? Xwedêda (mesaj) 22:05, 23 Mart 2017 (UTC)

@Xwedêda Niçin konuyu hemen milliyetçiliğe bağlıyorsunuz? Bir kişi bilgiyi sorgulayınca hemen Kürt düşmanı mı oluyor? Niçin böyle yaftalayarak burdan mağduriyet yaratmaya çalışıyorsunuz? Sizin icraatınıza karşı çıkılınca niçin hemen Türkler de böyle yapıyor diyerek savunma yapıyorsunuz. Türklerin öyle yapması yaptığınızı doğru yapmaz. Bir kişi Erbil veya Cizre'de doğduğu için Kürt olabilir mi? Bugünün demografik yapısı ile 10. yüzyılın demografik yapısı aynı mı? Kaynak gösterdim demekle kaynak gösterilmiş olunuyor mu? İnternet bilgi ve kaynak konusunda bir çöplük. Seçici olmazsak Vikipedi çöplüğe dönüşür. Ayn'ül Kudat'ı Kürt yapmak ilim ahlakıyla bağdaşmaz. İbn Hallikân kendi sülalesini Bermekiler'in devamı diyormuş. Şimdi biz bu adama nasıl Kürt diyelim? Bermekîler Kürt olmayan bir aile. Tarihi ideolojilere dayanak oluşturmadan yazmanız ümidiyle iyi çalışmalar.--Nushirevan11 ☾★ 23:05, 23 Mart 2017 (UTC)

TC ana yasasına göre "Türkiye'de yaşayan her kes Türktür". Mesela sen buna ne dersin ? Madem o kadar milliyetçi değil de adıl bir insansin. Türkiye'de Türk de Kürt de Arap da Laz da Çerkes de Ermeni de; Müslüman da Hristiyan da Yahudi de Ateist de var yani zorunuza gitse de gitmese de bunlar hepsi var. Ve ben bunlari bir zenginlik olarak görüyorum. Hepimiz bu farklılıklarla kardeş gibi ayni bayrağin altinda yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz İnşallah.

Sen demişsin ki Cizre doğumlu olan bir kişi illa ki Kürt olamaz, Haklısın !. Peki siz El-Cezeri'yi neden türkleştirme çabasındaydınız ?. Ya Farabi'yi ?.

Şimdi ad/isim meselesine dönelim şimdi madde adı Musa Kemaleddin diye açildi Adamın Adı Kemaleddin değil Musa'dır ancak Kemaleddin onun tanınmış lakabıdır. Babasının adı da Yunus'tur ama Yunusun da lakabı Riazuddin'dir. O nedenle bazen Musa ibn Yunus bazen Musa bin Yunus bazen Kemaleddin ibn Yunus hatta bazen de Mewsili diye tanınmış . 'Ancak bu kişiyi mısırlı bilim adam İbn Yunus ile kariştirmamak gerekir. Şimdi mesele onun Kürtlüğüne gelelim Musul hem kürt hem de arap şehri . Dikkat et Musa Kemaleddin'den bahseden bütün türkçe maddeler Kürt kelimesini yazmamişlar çünkü tehamül edemezler ama Allah var arap'tır da dememişler o iyi çünkü değildir. Dt ve öt değişik kaynaklarda bazen değişiklik gösterebilir aslen Erbil'li olup sonradan Musula yerleşme veya direk Musulludurlar neticede her iki şehirde de çok kürt var. Ve Mehmet Emin Zeki yaklaşik 90-100 yıl önce kaleme aldığı eserde Kürt diyor ve kimse diğer kaynaklarda o kürt değil de demiyor. sadece siz "aa kürt bilim adamı olur mu, bu olsa olsa araptır" anlayışına sahipsiniz. Yaw bir de kürt olmayan adamı ben neden zorla kürtleştireyim ki ? Ben kaynak vermişim Mehmed Emin Zeki Kürt ve Kürdistan Ünlüleri eserinde yazmış . Ayrıca bu eserin önsözü okuyun.

Bir Halka Olan Kininiz Sizi Adaletsizliğe İtmesin, Adil Davranın (Maide Suresi 8) Xwedêda (mesaj) 04:38, 24 Mart 2017 (UTC)

@Xwedêda şuraya yazdıklarınızın büyük çoğunluğu itham ve suizan. Beni tanıyor musunuz? Milliyetçi olduğumu nereden biliyorsunuz? Öncelikle ayeti siz tekrar okuyun ve bir çok kez okuyun ve düşünün. Türkleri tek şemsiye altında değerlendirmeyin. Türkler dediğiniz kim? Türkler hep aynı kafa yapısına mı sahip? Türkleri toptan bir şekilde nasıl etiketleyip yaftalayabiliyorsunuz? İşte burda ayet size "bir halka olan kininiz sizi adaletsizliğe itmesin" diyor. Mehmet Emin Zeki Kürt olduğunu dedi diye bir kişi Kürt olmaz. Burda ben şu soruyu sorarım Mehmet Emin bu iddiasını neye dayandırıyor? Mehmet Emin 12. yy'ın nüfus müdürü olmadığına göre bu adamın Kürt olduğunu nereden biliyor sorusunu sormam en tabii hakkım değil midir?

Musul'da doğmuş olmak bir kişiyi Türk yapar mı? Musul o çağlarda karışık yapıya sahip. 12. yy'ın Musul demografisini biliyor musunuz? Musul'da Kürt, Arap, Türk, Süryani vb. etnisiteler yaşıyordu ve kim bilir daha nice farklı halklar vardı. Erbil'i bir zamanlar Türk atabegi idare ediyordu. Şimdi böyle karışık bir coğrafyada doğan birisi için doğduğu şehre bakıp Kürt'tür diyebilir miyiz? Mesela İmamı Azam için Türk olduğunu iddia edenler var. Bu sadece bir iddiadır. Fars olduğu iddiası daha baskındır. Ben Türk olduğunu kabul edemem çünkü kesin bir veri yok. Mehmet Emin'in her dediği doğrudur diye bir şey yok. Madde içinde Kürt olduğu iddia edilir şeklinde belirtebilirsiniz ancak kesin olarak Kürt diyebilmek için elinizde sağlam veri olması gerekir. Maalesef suizanla ithamla Türkleri toptan bir şekilde yargılayarak adil davranmıyor ve bu duyguyla mağduriyet yaratmaya çalışıyorsunuz.

İslam Ansiklopedisi'nde bu şahsın hayatını yazan kişi Prof. Ramazan Şeşen. Böyle bir bilim insanı Kürt olduğunu bilse niçin söylemesin? Kürt olduğunu söylemeyince bir şey mi oluyor? İslam Ansiklopedisi'nde Kürt ismi her daim geçer. 212 sayfada Kürt ismi 43 sayfada Kürdistan ismi geçer. Yeni çıkan ek 2 cildinde Kürtlerden ve Zazalardan madde olarak bahsedilmektedir. Mağduriyet edebiyatı üzerinden ajitasyon yapmak hiç hoş değil.

Ayrıca benim El Cezerî ve Farabî'yi Türk yapmaya çalıştığımı nereden çıkardınız? Bu şahıslara Türk diyenler olabilir. Türk olduklarını iddia edenlerden veri istenir. Bana göre ikisinin de hangi ırktan olduğu kesin değildir. Bunun da bir önemi yoktur. Tekrar ediyorum kafanızda bir Türk profili oluşturup bu profil üzerinden insanları itham ediyorsunuz. Bu durum sağlıklı bir bakış açısı değil.

Herkes Türk'tür ifadesi anayasal bir vatandaşlık tanımıdır. Irken Türk'sün demek değildir. Almanya'da, Fransa'da yaşayan Türkler de Alman vatandaşı, Fransız vatandaşıdır. Bu ulusal bir kimliktir. Ulus devlet adından bir mefhum vardır. Bu ülkede tabi ki pek çok yanlışlıklar yapılmıştır. Her kesime karşı yanlışlık yapılmıştır. Önemli olan itham etmeden eğitim ve refah seviyesini yükseltmeye çalışarak demokrasi içinde talepte bulunmaktır. Çok okumamız gerekiyor. Pek çok şeyi bilmeden kesin hüküm veriyoruz. İyi çalışmalar.--Nushirevan11 ☾★ 13:52, 24 Mart 2017 (UTC)

Şimdi asıl mesele/problem madde ismiyle mi yoksa siyasi olup Kürt olmasiyla mi ?

Maddenin adi Kemaleddin ibn Yunus olarak değiştirildi.Xwedêda (mesaj) Xwedêda (mesaj) 05:59, 24 Mart 2017 (UTC)

Selam arkadaşlar şimdi Kemaleddin ibn Yunus adındaki bilim insanı maddesini ben açtim pekçok kaynsğa göre Kürttür. TDV İslam Ansiklopedisi'nde de bu bilim insani hakkında bilgi var ama Kürt ifadesi geçmiyor diye Vitruvian adındaki kullanici bunu gerekçe göstererek madeddedeki Kürt ibaresini siliyor. Yani islam ansiklopedisi bu kişi Kürt değil veya başka ırktandır da demiyor.

Bu konuyu tarafsızca siz karar verin. Hangi kararı verirseniz başim üstüne. Yani Kürt ibaresini silmeyi gerektirek bir neden war mi ?

Kullanıcı:Kudelski Kullanıcı:Vikiçizer Kullanıcı:Ahmet Turhan Kullanıcı:Kibele Xwedêda (mesaj) 16:07, 27 Mart 2017 (UTC)

pek çok kaynakta kürt olduğuna ilişkin kaynak bulunsaydı, islam ansiklopedisinde yazmamasının bir önemi olmazdı.. böyle tarihi şahsiyetlerle ilgili çeşitli varsayımlar öne sürülüyor, kesin olmayan durumlarda girişte yer vermiyoruz, eğer çoklu kaynaklarda ciddi bir iddia söz konusu ise maddenin içinde yer veriyoruz. ama gördüğüm kadarıyla böyle bir durum yok.. lütfen bu tür etnik ibarelerin peşinde bunca vakit geçirmekten ve kişisel yorumlara baş vurmaktansa içerik geliştirmeye öncelik verin @Xwedêda.. kaynaklar varsa zaten eninde sonunda bu bilgi burada yer bulur. --kibele 16:27, 27 Mart 2017 (UTC)
Vikipedi'de yapmamız gereken çok fazla şey olduğu için artık bu gibi konularda fazladan tartışma sayfalarında zaman geçirmemeye çalışıyorum ancak Kemaleddin ibn Yunus hakkında elimdeki eserler de dahil çok sayıda kaynağı gözden geçirdim ve etnik kimliğine ilişkin herhangi bir şey bulamadım. Bulsaydım derhal ekler, konuyu kapatırdım. Sadece onun hakkında ciddi hatalı bilgileri veren Zeki Bey ve ondan -hataları düzeltmeksizin faydalanan- eserde malum bilgi var. İyi çalışmalar. Vitruvian (mesaj) 16:35, 27 Mart 2017 (UTC)

Kibele görüşünü yazdi tşkk. Ama Diğer kullanıcılar kalmiş yani 3 kullanici da görüş yazdıktan sonra karar sonlansin. Xwedêda (mesaj) 16:39, 27 Mart 2017 (UTC)

@Xwedêda, kaynakla ilgili Kibele'ye katılmamak mümkün değil. Daha güçlü ve zengin kaynaklarla eklenmiş bir bilgiye kimse bir şey diyemez. En başta söylediğiniz kaynakları usulünce ekleme imkanınız/zamanınız varsa o zaman yine üçüncü bakış olarak yardımcı olabilirim, ama metnin şu anki kaynak durumu ile etnik köken konusunu güçlüce desteklemek mümkün görünmüyor.Vikiçizer (mesaj) 19:20, 27 Mart 2017 (UTC)