Tartışma:Kürt/Arşiv

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Lütfen neden, not ve gerekçe belirtmeden böyle hassas bir maddenin tüm içeriğini değiştirmeyiniz. Ayrıca hiçbir iddia somut kaynaklar belirtilmeden yapılamaz. - Noumenon 10:17, 24 Mart 2006 (UTC)

zazalar kürt değildir, kürtler tarafından asimile edilmek isteniyorlar.Ben Türküm ama konuştuğum Zazalar böyle söylemişti.

Yok yav.. Bende Zazayim ve benim aylem kendini Kürt aylesi olarak görüyor!--213.39.208.100 16:38, 28 Nisan 2006 (UTC)


  • Kürtçe ve Mitoloji ile ilgili bölümler çıkarıldı ve taraflı şablonu eklendi:
  1. Tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler olduğu için taraflı şablonu var olmalıydı, bugüne kadar dikkat etmeyip koymayışımız hata;
  2. Kürtçe ile ilgili kısımlar hâli hazırda Kürtçe maddesinde tartışılmaktadır, nitekim bu kısımlar Kürt'ten çok Kürtçe odaklı olduğu için burada yer alması bile tartışmalıdır, burada Kürtçe hakkında bir paragraf elbette olmalıdır ama ne bu kadar uzun olmalıdır ne de Kürtçe hakkındaki bir iddaya sadece yer verilmelidir, diğer iddialarla birlikte kısa bir paragraf halinde yazılabilir (tarafsız bir şekilde!) fakat yine de Kürtçe kısmı için en iyisi Kürtçe maddesindeki tartışmanın çözümlenmesini beklemek.
  3. Mitoloji kısmı çok tartışmalı, Aryan köklere gidiliyor ki hafif bir ırk vurgusu da yapılıyor oysa bugün antropolojide ırk diye bir mefhum yoktur. Ayrıca söz konusu Aryan mitolojisiyle bağdaştırılan ve sonra uzak ilişkiler kurulan kısım sadece bir hipotez olabilir ki bir hipotez olarak yayımlanması için bile ciddi mitoloji, din ve antropoloji konulu kaynakları olması ve söz

konusu bilginin sadece bir iddia bir hipotez olduğunun vurgulanması gerekir. Bu gerekçelerle belirtilen işlemler gerçekleştirilmiştir. Lütfen bu sayfada değişiklik yaparken titiz olalım, tümden içeriği değiştirmeyelim, kaldıracağımız veya ekleyeceğimiz şeylerin de nedenlerini bir bir belirtelim, taraflı olmaktan kaçınalım. - Noumenon 07:35, 25 Mart 2006 (UTC)

  • genel olarak tarafsizlik bahsini, yani bu kavram üzerine teorik tartismayi bir yana birakarak (ki bence oldukca netameli bi konudur) sunu belirleyebiliriz bu kürt konusu (yoksa sorunu mu? demeliydim) baglaminda: politik düzlemde konu olan meselelerde tarafsiz olmak (yani herkesi mutlu! edecek bir aciklama yapmak) olanakli degildir ve bunu olanaksizlastiran her seyden önce dil"dir.mesela, kürt"lerden bahsederken "kürt sorunu" bakisindan mi, yoksa "terörizmi ezme" mantigindan mi, yoksa "yeniden dirilis" perspektifinden mi bakacaksiniz? hangi dili kullanacaksiniz? durumu hangi dil ile betimleyeceksiniz? sonucta hangisini kullanirsaniz kullanin tartismali olacaktir, konu politik bir noktada durdugu icin de hatta kavgali olacaktir.bahsi gecen maddeleri henüz ayrintili incelemedim, ama bunlar üzerine yapilan tartismalarda taraflarin konumlari ve bir sey söylerken aslinda ne demek istedikleri gayet acik.dolayisiyla o maddelerdeki sorunlara gelmeden de bu konumlar ve yolactigi sorunlar üzerine bazi noktalar belirtilebilir.sonucta bir durumu belli bir dil ile betimlemektesiniz ve bunu yaparken kacinilmaz bazi taraflara düsmektesiniz.bundan kacinmak olasi degildir.bundan kacinmak cabasinin da tarafsizlikla ilgisi yoktur.daha cümlenin basinda herkes ona karsi yada taraf olacak bir konumda durmaktadir zaten.bu ansiklopedinin bunlardan korkmasi gerekmez.insanlarin fikirlerinin düzeyi neyse buraya yanisiyacak olan da odur.böyle konu basliklari saymakla bitmez.diyelim "ermeni soykirimi".tarihcilerin bile cesit cesit tezlere sahip oldugu bu konuda konusmanin kac cesit yolunu bulabilirsiniz ki? ben bu maddeyi yazacak olsam, ermeni soykiriminin veri oldugunu baz alarak yazarim cünkü bu artik gayet acik bir veridir, sorumlu bir sekilde yapmam gereken bunun neden böyle oldugunu aciklamamdir, öyle degil mi? ama bunu yaptigim da bile kopacak kiyameti bilirim yinede.bizim memleketteki bilinen kötü tartisma kültürü ve zihniyet yapilarinin kemiklesmislikleri de düsünülürse vikipedi de durum kolay olmayacaktir.bence önemli olan burada bir ansiklopedinin sözkonusu oldugunu hatirda tutmalaridir yazan kisilerin.bazen herkesin rahatsiz oldugu ve karsi ciktigi sey dogrudur.bazen herksein dogru dedigi sey tamamen yanlistir.hatirlayin daha 20 yil öncesinde bu ülkede bilim adamlari denilen kisilerde dahil olmak üzere binlerce hatta milyonlarca insan kürt"lerin yok oldugunu söylüyor ve savunuyordu.bu ansiklopedi o siralar olsaydi, insanlarin cogu bunu duymak isteyecekti, aksi yazilinca bagirip cagiracaklardi, bu bilimsel degil diyeceklerdi vs.burada akildan cikarilmamasini istedigim bazi noktalari belirttim.ötesinde yazilar yazilir, silinir, eklenir, cikarilir, serh düsülür, tümden kaldirilir ve yeniden yazilir... kaygiya gerek yok.--Alibaz 00:14, 5 Haziran 2006 (UTC)

Türklerin Kolu Kürtler[kaynağı değiştir]

E.S osmini tasiyan kullanici.

  • Kardlarin sakalarin bir kolu oldugunu nasil kanitliyorsun.
  • Kardlarin Gürcilerin atasi oldugunu nasil kanitliyorsun.
  • Zazalarin öz Türkler oldugunu nasil kanitliyorsun.
  • Zazalar öz türklerse onlarin dilini ögren.
  • Ben zazayim, benim nerem Türk, dedemin neresi Türk
  • Zazaca ile Türk lehceleri arasinda niye hic bir sekilde bag kurulamiyor
  • Ihsan Nuri dünyadaki trek Kürtmü, bir Pasa nezaman Tarihci oldu
  • Bazi Kürt arastirmacilarin yazilarindan bölümler alarak, tezlaerini saglamlastirmaya calismissin, yazilarin tamami okununca, bizim tezlerimiz ortaya cikiyor.
  • Kahrammaras hakkinda bilgi veren güzel disbaglantilar yapmissin, Konuyu anlatan senin tarafindan tek bir baglanti yok.
  • Verdigin kaynaklarin Türk Milli yazarlari, digerleri ise Kürt Milliyetcilerinin, yani hepsi tarafli.
  • Dünyada sana göre hangi halk Türk degil??
  • Kürtce ve Türkce arasinda niye yakinlik yok.
  • 1920 lerden önce Kürtlere deginen yazilara niye yer vermiyorsun.
  • Sag görüslü sapikca kaynaklari agirlikli olarak kullaniyorsun. nedeni
  • Edit-War yapacagina neden tartismaktan sakiniyorsun, korkumu yoksa kabiliyet yetersizligimi.
  • Ikin wikiye küsüp, sonra Dünyaya küseyegine, gel beraber konuyu ele alalim, dengeli bir yazi yazalim, belgelere göre tezlerin agirliklarini koyalim.
  • Bu teklifi bidaha yapmam, Türk maddesini öyle bilimsel sekilde ele alirimki, kendini uzayli sanan türkler meydana cikar.

Sero 20:57, 8 Mart 2006 (UTC)

    • Türkleri uzaylı olarak ele alırsan seni uzaya yollarız. Kimse seni kürt maddesini allak bullak etmekle tehdit etmezken sen niye türk maddesine bulaşıyorsun? Öte yandan burada senin kökenin hakkında konuşmaya gerek yok,türküm demedikten sonra bir insan 7 ceddi türk olsa ne yazar? 11 mart 2006 21:40 itibariyle olan makale bence gayet iyi kaynaklar var, abartılı sayılar yok. Bu arada ısrarla karşı çıkıyorsun ama kürt kelimesi ilk sefer türk metinlerinde geçiyor. Başkurdistan v.s. pekçok benzer ismi görüyoruz.Yollarımız -ırsi olarak- çok önceden ayrılmış olsa da köken olarak bir yerde türk ve kürtlerin birleştiği çıkabilir.-ygn
  • Kürtler (milliyet olarak) Türk değildir. Türkler zaten Kürt değildir. Bunun böyle olduğunu "iddia" eden birkaç bilim adamı kılıklı var, onların tezleri kesinlikle bilimsel değil. 3-5 ortak kelime var diye Kürtler Türk mü yani? O zaman Televizyon ingilizce, hepimiz ingiliz miyiz? Sen bensin ben senim gibi boş tartışmalara girmenin alemi yok. Ayrıca Başkurdistan'ının Kürtlerle hiç bir alakası olmadığını da söylemek isterim. Bu bağı kuran arkadaşın cahilliğine hayret etmekteyim. Kulaktan dolma bilgilerle etrafa laf yetiştirmeyi çok seviyoruz. Biraz adam gibi kitap okuyalım --İcelaktan 01:46, 12 Mart 2006 (UTC)
  • Peki sen tüm iddiaları okuduğundan emin misin? Zaten türkle kürt demenin aynı olduğunu savunmuyorum okumayı bilseydin ancak çok gerilerde aynı olabileceğini yazmışım gördüğün gibi.İlle de sen ben tartışmasına gerek yok ama en azından az da olsa akrabalık vardır. Biz tarihte kürt terimini kullanan ilk milletlerdeniz. Madem cahillik olarak açıklyorsun başkurt iddiasını bir temele dayandırayım;

Bu iddiaya göre -iddia diyorum, net değil- Hunların unogur-ogur kolu türkçenin r\l diyalekti ile konuşurlar. -t ise çokluk ekidir. Gur-t yani. Senin sandığn gibi başkurt kelimesinde "kur"lar benzeşmiyor. Aynı çokluk eki onlarda da var, beş kurlar demektir başkurt.Ancak önemli değil doğru olsun yanlış olsun benim maksadım türk ve kürt aşırı milliyetçiliğinden arındırılmış tarafsız bir makale olması. Daha önce sayı verilmesine karşı çıkmıştım hangi arkadaş yaptıysa ellerine sağlık, silmiş. Köken tartışmalarına girmeyelim boşu boşuna.ygn 23:38

  • Temellere inersek hepimiz Adem babanın çocuklarıyız değil mi? Ari ırk yoktur zaten dünyada. Kültür ve diller milletleri millet yapar. Diyeceksin ki Çinlilerin hepsi çekik gözlü, ben de diyecem ki kuzeydeki çinliler güneydekilere göre neden daha açık tenli? Çünkü kuzeyli göçebe kavimlerle daha fazla temas halindeydiler. Karışma çok oldu. Güneydekiler güney asya insanalrıyla temas halindeler. Veya Türkiye'deki Türkler neden çekik gözlü değil de Kırgızlar, Kazaklar çekik gözlü? Veya Tataristan'daki tatarlar neden sarışın? Hangimiz gerçek Türk? Bu ırk tartışmalarını bir tarafa bırakmalı kültür ve dil üzerinde durmalıyız. ırk olarak kökenlere inersek Kürt olsun Türk olsun Alman olsun İtalyan olsun kimin ne çıkacağı belli değil. Irkçılık kimseye birşey kazandırmaz aksine çok şey kaybettirir. Özellikle ülkemiz gibi birliğe ve kardeşliğe herşeyden çok ihtiyacı olan bir ülkeye. --İcelaktan 01:12, 13 Mart 2006 (UTC)

Samimiyetine dayanarak samimi olalim bari. Sende bu maddeyi bir incele. Kafana yatmiyan yerleri belirt, ortak sekilde konuyu acalim.Sero 13:00, 9 Mart 2006 (UTC)


Sence bu bazi arastirmacilarin karin agrisimi?

Sorani Kurmanci Dımıli(Zazaki)
Avesta
Farsça
Almanca
İngilizce
Türkçe
Gewre Mezin/Gir Gird Maza Bozorg Gross Great Büyük
Berz Berz/Bilind Berz Bereza Barz/Boland Hoch High Yüksek
Masî Masî Mase Masıya Mahi Fisch Fish Balık
Roj Roj/Xor Roj Hor khor-shid/Ruz Sonne Sun Güneş
Mêş Mêş Mêse Mexşi Magas Fliege/Mücke Fly/Midge Sinek

http://www.zazaki.org/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=25

Gathalar’daki bir cümle:

Tad thwa peresa ereş mõi vaoca Ahura.

Bu cümlenin Zazaki tercümesi:

(I)tyad thwe(ra) per(e)seno raşt mira vac Ahura.

Söyleyin bakalım ne fark var? 2500 Yıl neler götürmüş acaba? Bu dili hesaba katmamak büyük bir eksiklik değil midir?

Sirac Bilgine degindiginden, bende yazilarini bastan sona okumaya basladim, gercekten iyi bir kaynak bulmussun, ama buraya yazdiklarin Kaynaga fazla uymuyor.

Internette daha genis karsilastirmalar var.Sero 20:51, 9 Mart 2006 (UTC)

Erdoker, senle kavga edip, burda harp etmek benim isim degil istegim degil. Birak Kürt maddeleri ile ugrasmayi. Bu madde simdiki hali ile kalamaz, ama senin yaptigin gibide olmaz, onun yerine bunu tercih ederim.Sero 21:01, 9 Mart 2006 (UTC)

    • Anlamadığım birşey var. Bu ortamda tartışanlar "bilimsellik"ten bahsediyorlar zaman zaman. Ancak bu internette bilimsel olmayan milyonlarca site vardır herhalde. Onda neden herhangi bir ".com, *.org, *.de" uzantılı adresler kaynaklar olarak gösteriliyor. Ben de *.com uzantılı bir site alsam ve orada uydurma sözler yazıp bunlar Sumerce dir desem ve altına da Türkçesini yazsam (uydurduklarım da Türkçesiyle hemen hemen aynı olsa) sonra da burda o siteyi kaynak göstersem siz inanır mısınız buna ? Aşağıdaki yazılardan birinde kime cevap verdiğini anlayamağım birisi "tîr" Kürtçedir demiş. İçinde "tîr" geçen bir sürü kelime yazmış. Bu kelimelerin manaları da birbirleriyle alakalı değil gibi. (Tîr Farsçada da "ok" demek zaten, o da ayrı konu)

Kactilar, akli sira gileniyorlar[kaynağı değiştir]

Bazi yapamadiklarini gizli nicklerle yapiyor.Sero 10:27, 10 Mart 2006 (UTC)

Koruma İsteği[kaynağı değiştir]

Kürt maddesinin, kayitli olmiyanlar tarafinca degisitirilmesinin engellenmesini talep ediyorum. Cünkü kim olduklari belli degil, sebep belirtmeden yapiyorlar, madde belirsiz kisilerce saldiriya cok uguruyor.Sero 10:29, 10 Mart 2006 (UTC)

Bu bir koruma isteğidir ve korumalar sistem sayfaları ve şablonları dışında ancak 5 gün süreyle uygulanabilir, VP:KP'ye göre. Bu isteğinizi Tartışma:Kürt'te belirtseniz iyi olur. Bu nedenle ben bu mesajınızı, cevabım ile birlikte söz konusu tartışma sayfasına taşıyorum. Eğer toplulukta isteğinizi onaylarsa, madde 5 günlüğüne kayıtsız kullanıcılara kapatılabilir. Daha uzun süreli veya temelli bir korumanın mümkün olacağını düşünmüyorum, zira bu politikalara aykırı. Saygılar... - Noumenon 10:34, 10 Mart 2006 (UTC)

Burda belirtmediginiz sürece[kaynağı değiştir]

Degisiklik sbepsiz degisiklik yapiyorsunuz, sebebini ve ispatini göremek istiyorum.Sero 11:18, 10 Mart 2006 (UTC)

  • burada bulunan mesaj silindi. kişisel tartışmaları lütfen tartışma sayfasına taşımayınız. Tembelejderha 01:12, 12 Mart 2006 (UTC)


  • Vikipedi alenen Irkçılığın yapıldığı bir ortam olmamalı. Günümüzde var Olmayan bir ülkeyi varmış gibi göstermek böyle profesyonel bir ortama yakışmaz. Sözlüğün ciddiyeti gider. Kürt Milliyetciliginin Temelleri, Kürdlerin Yurdu, Kürt Türk ilişkisi maddelerini ayrımcılık, ırkçılık, bölücülükten dolayı ve bilimsel - tarafsız olma özelliklerinin olmamasından dolayı sildim. Vikipedi, kimsenin ırkçılık duygularını kustuğu bir ortam olmamalı. --İcelaktan 01:27, 12 Mart 2006 (UTC)

Bana Kürtlerin 1920 lerde cikan Kitaplardan sonra Milli bir harakete basladigini söylediler, bende nezaman basladigi deginmek istedim. Kürtlerin Türk oldugunu söylediler, bende iliskinin ne oldugunu acikladim, Kürt Yurdunu ben eklemedim, ama ilk Türk yurdu diye aciklamalari bulabilirsin sürdügün maddede.Sero 10:04, 12 Mart 2006 (UTC)

Tiriganos'a çağrı...[kaynağı değiştir]

Şu maddeyi elleyip durma da aklı başında biriyle (Sero) maddeyi bitirelim.Sen uğraştığın sürece bu madde böyle sonsuza kadar kalır.--Erdemsenol 03:47, 13 Mart 2006 (UTC)

  • İçinde k-r-d veya k-r-t geçen bütün kelimeler aslında Kürtlerle alakalı veya Kürtlerin atası sayılırlarmış. Bak bak ne bilimsel ne bilimsel. Gözlerim yaşardı. Aryan'lar aslında Arnavutların'da atası sayılabilirler. Ne de olsa içinde A-R-N harfleri geçiyor. Veya İtalyano'lar (italyano italyanın italyancasıdır :)) Aslında Japonlarla akraba. Nerden mi anladım? Çünkü A-N-O harfleri her ikisinde de var!--İcelaktan 23:28, 13 Mart 2006 (UTC)
  • Yönetime sesleniyorum. Tirigan kullanıcısı bu makaleyi kullanarak sözlüğü provake ediyor.Kendisinin ve yaptığı değişikliklerin bir an önce durdurulması gerekiyor.--İcelaktan 10:24, 15 Mart 2006 (UTC)

Kürdistan bölgenin sadece coğrafi adı olduğu ve resmi makamlarca, siyasi haritalarda bölgede toprakların bağlı bulundukları ülkelere göre gösterildiği düşünülürse, somut, resmi ve akademik makamların seçimi gereğince Vikipedi'de bölgenin siyasi tanımını yaparken bölgeleri bağlı bulunduğu meşru ülkeleri göstermek zorundadır. Lütfen bu tür ufak detaylarda, kişisel his veya düşüncelerimiz yüzünden tartışmayalım. Ayrıca vandalizm dışında bir maddede, özellikle de bir tartışmazlık nedeniyle, 3 kereden fazla geri dönüş yapılması 3-geri dönüş kuralının ihlalidir ve 3 geri dönüş kuralını bu şeklide ihlal eden kullanıcılar cezalandırılabilir. Tartışma yüzünden 3 geri dönüş kuralı ihlal edilen maddeler kilitlenebilir. Bunların hatırda tutulması rica olunur. Saygılar... - Noumenon 07:41, 16 Mart 2006 (UTC)

Bugün kürdistan diye bir ülke yoktur. Tirigan boşa uğraşıyorsun. Sırf senin ve senin gibi düşünenler tatmin olacak diye burayı tipik sloganvari bir makaleye dönüştüremeyiz. Söylenecek herşey söylendi. Senin amacın belli. Git kendini başka yerde tatmin et. --İcelaktan 13:57, 17 Mart 2006 (UTC)

Şu Kimmerler var ya şu Kimmerler...Conan olmasın bunlar?[kaynağı değiştir]

Şu kimmerler varya çok garip bir kavim. :)))) Lazlar kendi ataları olduğu iddiasında, kürtler kendi atası olduğu iddiasında. Yahu bu adamlar nekadar kıymetli bir kavim miş. Bu durumda Lazlar ve Kürtler akraba diyebilirmiyiz merak ettim. İşin garip tarafı aynı Kimerler Türklerinde atasıymış ... Kafam karıştı kim kimin atası yahu? Şimdi ben bir meraklı öğrenci olarak Viki ye girdim ve Kımmerleri inceleyeceğim baktım adamlar Kürtlerin atası, bir daha baktım Lazların atası Bir daha baktım öntürklerin boyundan eee n'olacak şimdi?

Bu arada meraklısına "Hermann Sauter’in “Studien zum Kimmerierproblem” "(wwwkimmerier.de/start.htm)" Yani kimin eli kimin cebinde yahu?


Yunanlar Farslara Barbar diyorlardi, konustuklari dil geregince, Romamlilar Göcebe Halklara Barbar diyorlardi. Farslar ise Göcebelere Saka diyorlardi ve Saka takma bir isimdir. Iskitlerin Dli Ari bir Dildi, ama iskitler med degillerdi. Kürtlerin atasini hem Med hem Iskit olarak göstermek yanlis olur. Iskitler kaybolmus bir Halk olduguna göre, diger Halklarla karismistir. Medlerde bu halklardan biri olsa gerek. Kimerler Ari bir Halkti, dillerinin Irani yada Cermen olmasi üzerinde olan tartismalar var. Kimerleri, Halk olarak Kürtlerin Babasi olarak göstermek gene yanlistir, zaten hic ir Bilim adamaninin, yada ciddi Bilimsel bir Calismanin, Kimerleri Kürtlerin Atasi olarak gösterdigini duymadim. Bu Halklarin Türk oldugunu iddia edenler, genellikle yasadiklari yerleri gerekce gösterirler. Bu Bölgelerde yerlesik yasama cok cok gec gecildiginden ve bircok Göcebe Kavim yasamis oldugundan, her geceni Türk göstermek dogru olmaz. Ari olduklarindan Kürt göstremekte dogru olmaz, zaten Kürt gösteren kisilerin calismalari ispatsizdir, türk gösterenlerinde. Lazlari ilk defa duyuyorum. Kültür ve yasadiklari Bölge olraktan, Medlerin Kürtlerin Atasi oldugu iddiasi üzerinde durulmalidir ve cogu Bilimadami, karsi cikanlar olmasina ragmen, bunun üzerinde dururlar.Sero 17:01, 23 Mart 2006 (UTC)

  • Kürt kelimesi Sumer kokenlidir paragrafi iki defa tekrarlanmis yazida. Silinmesi gerek altdakinin. İskitler konusu alakasız ve türk diye lanse edilmiş.İdeolojik yazı kaldırılmalı.

Ksenefonun açıkca Kürtlerden bahsetmesine rağmen Gürcülere yamanmaya çalışılmış. Strabon Ksenefonun karduk dediği halka Gord diyor. Yunanlılar Kürtçedeki u harfine telafuz edemedikleri için O ve A harflerini kullanmışlar. Konu saptırılmış, yanlı yazı yazılmış ve Karduk Kürt değildir denilmiş. Buda yanlı ve düzeltilmeli. Kürt tarihini yoksaymış. Buda ideolojik. Kürtçeyle ilgili ufak bir açıklama olmalı. Genel bir madde çünkü bu.

Kürt krallıklarını eklemek istiyorum mümkünse. Korduene, Komagene, Guti, Mitaniler vs.

Kurd bolgeside eklenmeli.

Önce tartismada belirt, bakalim inceliyelim. Kaynaklari degerlendirdikten sonra bakatiz. Maddenin bu halini düzenlemek lazim öncelikle. Abartili ve Radikal ifadelerden uzak durulmali.Sero 18:14, 30 Mart 2006 (UTC)

Gene gidip gelip Kürtçenin Türkçeden zengin bir dil olduğu vurgusu yapılıyor.Bu kompleks niyedir?Abdulmelik Fırat ın ne olduğu bellidir.O konuya hiç girmiyorum.Velhasıl Vikipedi nin ingilizcesinde hatta hiç bir makalesinde boyle ezik karşılaştırmalar yapılmaz.Derhal silinmelidir.Ayrıca Abdulmelik efendinin bu görüşü hangi universitede çalışılmıştır.Hangi dergilerde yayımlanmıştır.Hangi hakem kurullarından geçmiştir.Bunların hepsi belirtilmelidir.Hoş gene de vikipedi de bu tür Karşılaştırmalar eziklik ve kompleks ten başka bir anlam taşımaz.Kendinize geliniz!! Provakatif ve Siyasi bir makale bence ciddi anlamda yontulup sonra kitlenmelidir.Irkçılık yapmayınız!!!

kürdistan başlığını "kürtlerin yaşadığı bölgeler" olarak değiştirdim çünkü eski başlığın yazının içeriği ile bir ilgisi yoktu --Hattusili 11:52, 9 Nisan 2006 (UTC)

Kürdistan başlığı yerine daha uygun bir başılığı uzlaşarak bulmayı öneriyorum, başlıkla altındaki metnin nasıl bir bağlantısı var pek anlayabilmiş değilim zaten ama kendi başıma değiştirsem biliyorum ki yarın tekrar aynı olacak.--Hattusili 17:18, 27 Nisan 2006 (UTC)

Medler ve Kürtler[kaynağı değiştir]

Kürtçülerin en sevdikleri palavralardan biri de Medlerin Kürtlerin ataları olduğudur. Zaten "Kürtler" başlıklı yazının en başından ne kadar şovenist bir tavır sergilediği ortada... Dünyanın en eski halkıymış, vs.vs. Güleyim bari. Karduklar bir kenara, zaten tarihin en silik halklarından biridir. Kimmerlerin Kürt olduğu tam güldürüdür. Adamlar bakmışlar Urartuları Ermeniler, Hititleri Çerkesler sahipleniyor, biz de birini sahiplenelim, ha kim var, şu barbar Kimmerler var hani Frigleri yıkan. Hah! Tamam, asırlarca Friglerin yaşadığı yerlere adımını atmamış Kürtleri Kimmerlerin torunları ilan edelim. E bu durumda Aydın, Söke civarlarında Kürtlerin yaşıyor olmaları gerekmez mi? Medlere gelelim. Eğer Kürtler Medlerin torunları ise, bugün "Med" adını taşıyan ayrı bir halkın olmaması gerekir. Oysa Medler sayıca çok az olsalar bile, halen yaşıyorlar. Tıpkı Asurluların torunları Asuriler gibi. Mesela Malatya'nın Darende ilçesi yakınlarında bir "Medî Şeyh Türbesi" vardır, Malatya-Kayseri yolunda rastlarsınız. Eğer Medler tarih içinde isim değiştirip Kürtlere soy vermişlerse, Medler diye bir halk kalmaması gerekmez miydi? O durumda o şeyhin adı da "Kürdî Şeyh" olmaz mıydı? İşte yalancının mumu anca yatsıya kadar yanıyor. medi seyh de ne.mehdi seyh olmasinmi.kurtce de mehdiye medi derler babo. yahu bu ilahi komedyayi yazan kim.adam hic bir kaynak gostermeden iskenbeden sallamis.biraz tarih arastir butun dunya kaynaklarindan.birazda edebiyat dersi al.kurtlerin uzaydan gelmedigi kesin kimin torunlari oldugu da kesin degil.kesin olantek sey bilinen butun tarihleri boyunca onlar hep buradaydilar.kimmmerler medler ve diger hurri kokenli kabile devletlerinin tamami kurtlerin atasi degil ama olsa olsa torunu olabilir.cunku tarihin en eski iki milletinden birisi olduklari tarihciler tarafindan ortaya zamanla konulmakta.asur ve keldanilerin atalari ve kurtler.nuhun ulkesi olan ararat incile gore cudi kurana gore .bunlar kimin topraklarinda dersiniz.nuh ve torunlari nerde ilk once yerlesmis olabilir.ortaasya bozkirlarindami.nuhun taorunlari dunyaya burdan yayildi.hamin samin ve yafesin.yerinde kalan kards kurt ayrilanlarda diger kavimleri olusturdular.

Çirkin Yalan[kaynağı değiştir]

", belkide en eskisidir."Kürtler Dünya tarihindeki en eski ulus olabilirmiş.Boşver Mısırlıları,boşver Hint-Avrupa medeniyetini.Haydi canlar biji serhıldan!

"Ermeni yapıtı olarak sayılan eserlerinde bir kısmını büyük olasılıkla Kürtler inşa etmiştir." .............hepsi yalan... herkez ademoğlu gerisi hikaye...... Kaynak yok,dayanak yok.Sildim.Siz de silinmiş kalmasına yardım edin.--85.102.76.69 18:40, 13 Nisan 2006 (UTC)

"Dicle ismi binlerce yıllık Kürtçe bir isimdir, belkide on bin yıllık."

Wikipedia'ya uygun bir cümle değil.Ve çifte standart yapmıyorum,her tür zırvaya karşıtım.Bİz Türklerin geçmişi en fazla 1500-2000 yıllıktır,bunu abartmayız.Kürt ulusunun da 2000 2500 yıl yaşlı olduğunu ele alırsak daha fazla b*kunu çıkarmaya lüzum yok.10000 yıllıkmış,yuh ebenin...insanı küfre zorluyorlar,Wikipedia'nın özgürlük sıfatını da zorluyorlar.--85.97.78.134 18:01, 21 Nisan 2006 (UTC)

kurlerin 10 bin sene degil 13 bin senelik gecmisi var burada cunku buzul cagi sona ereli 13 000 yil gecti.resmi turk ideolojisine gore kart kurt eden buz ve kardan esenlerek dagdaki bu turklere kurt demisler.eeeeeee nuh tufanida m.o 11 ooo e uzaniyor.kurtlerde hic bir yerden goc etmedigine gore .....al sana teori.ya arkadaslar sallamak istersek dahasi var.biraz objektiv olalim.hurrilerin kurtlerin atasi oldugu biliniyor.onlarin en eski tarihi m.o 4300 e kadar gidiyor.buda 6300 yil demektir.buda kurtlerin bilinen en eski kavim oldugu tezinde arkadasima katiliyorum.                turkuaz

sürüm geri alırken dikkat edilmesi gereken hususlar[kaynağı değiştir]

“Kürt” ismi dünya tarihi var olduğu dönemden bugüne süre gelebilmiş en eski halk isimlerinden biridir.

Kürt teriminin temelinde KUR kelimesi yatmakta olup Sümer kökenlidir. Sümerce'de KUR, dağ demektir. eki aidiyeti ifade eder. Böylelikle KURTİ kelimesi dağlılar, dağlı halk anlamına gelmektedir. Milattan önce 3000'lere kadar dayanmaktadır. O çağlarda insanlara coğrafyalarıyla veya yaşam tarzlarıyla bağlantılı adlar verilirdi. Kurdistan coğrafyası bilindiği gibi dağlık bir bölgedir. Kürtler bu dağlık coğrafyada binlerce yıldır yaşayan çok eski ve tarihi bir halkdır.

Sümercedeki KURTİ, Greklerede Kurdienne (Kürt memleketi) diye geçmiştir.

Bir Sümer tabletinde Kurtie adı altında yer alan halkın veya Kardakalar'ın eski tabletlerde adı geçen Proto-Kürt kavimler olduklarına bilim adamlarının inançları var.

The Name Kurd And İts Philological Connections adlı yazısında Driver, listesini yazıtlardan çıkardığı Karda , Karduki, Gord, Kord, Kardakes, Kyrtii, vd gibi sonekleri farklı dillere göre değişse de hepsi ortak bir krd/krt öğesi içeren tüm bu adların aynı kökten geldikleri ve etnik olarak ilişkili oldukları sonucuna varmıştır.

Milattan önceki tarihlerde Mezopotamya’da tarih sahnesine çıkmış birçok topluluğun Kürt olması büyük ihtimaldir. Mesela isimleri tarihlerde anılan; Subari, Guti, Lulu, Kusi, Kasit, Mitani, Mannai, Urartu, Cyrtii (Kyrti/Kur-ti-i, Kimmer, Kardu, Med v.s. gibi kavimlerin çoğu Kürddür.

Kürt ismi dünya tarihi var olduğu dönemden bugüne süre gelebilmiş nadir en eski halk isimlerinden biridir.

Kürt teriminin temelinde KUR kelimesi yatmakta olup Sümer kökenlidir. Sümerce'de KUR, dağ demektir. Tİ eki aidiyeti ifade eder. Böylelikle KURTİ kelimesi dağlılar, dağlı halk anlamına gelmektedir. Milattan önce 3000'lere kadar geriye götürülebilir.

O çağlarda insanlara coğrafyalarıyla veya yaşam tarzlarıyla bağlantılı adlar verilirdi. Kurdistan coğrafyası bilindiği gibi dağlık bir bölgedir. Kürtler bu dağlık coğrafyada binlerce yıldır yaşayan çok eski ve tarihi bir halkdır. Sümercedeki KURTİ, Greklerede Kurdienne (Kürt memleketi) diye geçmiştir.

The Name Kurd And İts Philological Connections adlı yazısında Driver, listesini yazıtlardan çıkardığı Karda , Karduki, Gord, Kord, Kardakes, Kyrtii, vd gibi sonekleri farklı dillere göre değişse de hepsi ortak bir krd öğesi içeren tüm bu adların aynı kökten geldikleri ve etnik olarak ilişkili oldukları sonucuna varmıştır.

Milattan önceki tarihlerde Mezopotamya’da tarih sahnesine çıkmış birçok topluluğun Kürt olması büyük ihtimaldir. Mesela isimleri tarihlerde anılan; Subari,Guti, Lulu, Kusi, Kasit, Mitani, Mannai, Urartu, Cyrtii (Kyrti/Kur-ti-i, Kimmer, Kardu, Med v.s. gibi kavimlerin çoğu Kürddür.

Yukarıdaki yanlış bilgiler silindi.

Lütfen gün içerisinde sürüm geri alırken sayfanın geçmişini takip ederek yapılan büyük çaptaki değişikliklerin nedenini ve amacını da göz önüne alarak en son sürümü değil bozulmadan önceki halini getirmek için çaba sarfediniz.

Bu maddedende anlaşılacağı gibi fazla özen gösterilmiyor. Bknz. Geçmiş (Sayfanın tepesinde)--Erdemsenol 21:51, 23 Nisan 2006 (UTC)

GUTİ KRALLIĞININ BAĞLANTISINI NEREDEN KURDUNUZ GÜLDÜRMEYİN ARTIK[kaynağı değiştir]

MEZOPOTAMYA & KÜRTLER başlığı altında verilen bölüme kabaca bakınca kendi içinde sırıtıyor zaten. Kimse halk değilsiniz falan dediği yok kendinize halk diyorsanız, halksınızdır. Bunu tartışmıyorum ben zaten. Ne hissediyorsanız osunuzdur zaten.

Ama o dönem tarihlerini olaylarını bağlantılarını bilmeyenlere bu bilgiler cazip gelebilir ama bunların tümü yalan. İç bilgi bağlamları ve ilişikileri bunun mantık anlamdırmaları baştan aşağı bir ırk yaratma amaçlı spekükalitif bilgilerdir.

O bölgede yaşamış uygralıkların dilinden günümüz Kürtçesine ( Zazaca Ve Kırmanci ağzı) geçmiş kelimeleri örnek vererek kendinizi kandırabilirsiniz. Duygularınıza hitap da edebilirsiniz ama bu bilgiler doğru değil.

Bu sayfa şovenist bir sayfa olmuş silinsin yada kilitlensin!--LandSCape 04:01, 29 Nisan 2006 (UTC)

  • Sayin landscape Guti kelimesi Kurd kelimesinin iranize olmus seklidir. O dillerden gecmis degildir.

http://www.iranian.com/History/2005/March/Gutians Biraz burayi oku.

Tir kelimesi kesinlikle kurdcedir. Istersen sana ornekler verim.

tîr ok

tîrik oklava

tîrş eşki

tîr ok

tîr bûn koyulaşmak

tîr kirin koyulaştırmak

tîrawî kangren

tîrêj ışın

tirêja keskesor ebekuşağı

tîrêjke ani ışık, flaş ışığı

tîrêjpîv fotometre

tîrêjvedan reflektör

tîrendaz okçu

tirh filiz

tirî üzüm

tîrî koyuluk

tîrik oklava

tirimpêl otomobil

tirîn daha (çoğaltma eki)

tîrk akrep, ibre, yelkovan

tîrkevan ok-yay

tîrmar ok yılanı

tirp turp

tirpan tırpan

tirpan kirin tırpanlamak

tirs korku (keskin birşeyle korkutma)

tirsandin korkutmak

tirsenak tehlike

tirshêz korkulu, korkunç

tirsîn korkmak

tirsok korkak

tirsonek korkak

tirş ekşi (keskin tatlı)

tirş bûn ekşimek

tirşî ekşilik, turşu

tirşik türlü yemeği

tirşîn asit, ekşimsi

tirtire kocaman ve hantal şey


Bu yazinin buyuk bolumu

http://www.umitozdag.com sitesinden kopyalanmis. Yayin hakki var mi? Baska siteden kopya etmek serbest mi?

[[İskitler] ve Kimmerler konuyla alakası yok. Kaldırılmalı.

Kardukları kürt saymıyor, ama ideolojisine gore gurcu sayiyor. Ki zaten Nikolay J. Mar kurdlerin gurcu kokenli oldugunu yaziyor. Yani karduklarin Kurd oldugunu soyluyor ama kurdlerinde gurcu kokenli oldugunu soyluyor.

Su altaki cumleye bakin:

Görüleceği üxere herhengi bir yerde Kürt kelimesi geçememektedir.Çünkü Kürt kelimesi Türkçe olduğuna ve Strabo Türkçe bilmediğine göre;Karduk veya Gord kelimesinin Kürt'e çevrilmesi sözkonusu olamaz? Acaba Strabo'da Türk müydü?

Alayci, ideolojik, imla hatali. Kürt kelimesinin sadece türkçede kullanıldığını bilmiyor. Straboya türk mü diyerek işin şeyini çıkarıyor.

3.Sümerce ile ilgili iddialar[kaynağı değiştir]

gibi basliklar konuyu kirleyitor.

Her tarafi iddia iddia yazarak sayfa okunmaz hale gelmis. Ve alayci.

Kurtceyle alayci ve asagilayici sekilde yazi yazilmis. Silinmelidir. Bilimsel degildir.

Iste yazi:

Çünkü "Kürtçe" yapısal, yani dil yapısı ve dilbilgisi (gramer) bakımdan bir tür Farça'dır.

Kürtçe ve Kürtçe'nin Özgüllüğü Sorunu[kaynağı değiştir]

Bu dille ilgili sorun, belirli bir coğrafi bölgede konuşulan ayrı ayrı ve benzeşen dillerin "Kürtçe" adı altında toplanmasında yatmaktadır.

Yeryüzünde "sayma sayıları olmayan" tek dil olması (yani 1'den 10'a kadar sayıların, vd. Farsça olması; bir başka deyişle, Kürtçe konuşan bir kimsenin Kürtçe değil de Farsça sayması), bu dilin özgül bir dil kabul edilip edilemeyeceği sorusunu akla getirmektedir.


Bu asagidaki konunun Kürt maddesiyle ne alakasi var simdi?

İskitler[kaynağı değiştir]

Tarihi kayıtlara göre; Azak denizi çevresindeki Kimmerler’i yurtlarından çıkarıp kovalayarak ilerleyen atlı-göçebe Saka Türkleri, ilk önce M.Ö. 680 yıllarında Kafkas geçitlerinden aşıp Kür Irmağı boylarına yayıldılar. Arkasından gelen yeni ve daha güçlü Saka göç kolları Aras boylarını da ele geçirip Urmiye gölüne varınca Azerbaycan’a yerleştiler. Az sonra da bütün Anadolu, Suriye ve Filistin’e yayılarak, İran’ı da haraca kesip kendilerine bağladılar. Doğuda Çin’den batıda Tuna boylarıyla Karpatlar’a , kuzeyde Sibir’den, güneyde Mısır kapısı Sina’ya değin Asya ve Avrupa topraklarına hakim olarak; dünyanın bilinen en ulu ilk geniş imparatorluğunu kuran Sakalar’a Asurlular Aşkuzai/Askuzai ve İşkuza, bazen de Asagarta/Sakarta/Zakarti/Zakruti/Zikirtu; Yahudiler’in Tevratında “Aşkenaz”; Eski Yunanlılar “Scythe” (İskit), hükümdarlar boyuna “Sokolot” ve sonraları “Sak/Saka” ; İranlılar “Saka”; Hintliler “Sakya” ve Çinliler de –hükümdarlar sülalesine göre- Su ve “Se diyorlardı. Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügati’t Türkünde anıldığı gibi, Tanrı dağlar bölgesindeki “Şu/Su” sülalesi, M.Ö. 800'den Sakalar’ın hükümdarlar sülalesi idi.


Bu yazi silinmelidir ve eski surum getirilmelidir. Eski surum bundan 100 kat daha iyi ve bilimseldir.


Tigris, evet haklısın hatta Tonyukuk da kürtçedir.--LandSCape 20:20, 4 Mayıs 2006 (UTC)

Sumerce KURTI[kaynağı değiştir]

Sumerce KUR.TI diye bir şeye rastlamadım. Sanırım Akkadça "ülke" kelimesinin çekimli bir hali olan "MA-TInin yarı ideografik yazılmış hali "KURTI" olabilir. Aidiyet eki -TI yi de hiç görmedim.

  • Sumerce biliyon mu ki konusuyon sen? al sana sozluk.

Mountain - SADU or SHADU or KUR EKUR or KUR or KURGAL = House Mountain (great mountain) http://www.ping.de/sites/systemcoder/necro/info/sumerian.htm

  • KUR kelimesinin "dağ" anlamı da vardır. Ona bir şey demiyorum. Verdiğiniz sayfada KURTI diye bir şey yok.

Neyi kanıtlamya çaba harcıyorsun, bunu açsana bizimde öğrenmeye hakkımız var sanırım. Aklı başında birileri siyasi sorumluluğu alıpta ülkede referandum yapsa (1927 nüfus sayımı esas alınarak) ve ayrılsanız da herkes kurtulsa ve rahatlasa sanırım daha iyi olacak!--LandSCape 20:50, 4 Mayıs 2006 (UTC)



Tamam senin dediğin gibi olsun ama o haritalarla olmaz bu işler. Daha somut veri var ortada 1927 nüfus sayımları. Esas referans odur ve somut olandır. Geri kalan dediğin herşey lafı güzaf... Ayrılın ve rahatlayalım sonra nasılsa gider yahudilerin ayakabılarını boyayarak çocuklarınız hayatını devam ettirir. Denize falanda İsraile turist olarak gidip girersiniz artık. Ben açıkcası 1927 nüfus sayımında Kürtlerin nerede çoğunluk olduğunu biliyorum ve o iller bağlamında referandum yapılıp ayrılmanızı canı gönülden istiyorum. En azından bizim şovenistler yeterken birde sizin şovenistlerle uğraşmam açıkcası.--LandSCape 21:05, 4 Mayıs 2006 (UTC)

Unutmadan, o son resmini aldığın site ve onun bağlantılı olduğu siteler MOSSAD'ın dezenformasyon siteleri olarak bilinirler. Yukarıda neden İsrail sözcüğünün geçtiğini sanırım şimdi kavramışsındır.--LandSCape 21:22, 4 Mayıs 2006 (UTC)

2000 yil once Kurdistan Arzazene= Elazig, Dersim Kurdleri, cardune= Kurmanci kurdleri ozellikle. http://img467.imageshack.us/img467/7086/anadolumezopotamya3af.jpg

1919 Kurdistan – Çoğunluk olunan yerler. http://img397.imageshack.us/img397/7016/independentkurdistangif2qm.jpg


internet geyiklerini burada delil olarak kullanma referans 1927 nüfus sayımıdır ve o sayımda çoğunluk olunan illerde oy kullanan olacaklarda kendini kürt olarak görenlerdir... Bir sonraki aşamada senin hakkında casusluktan ve pkk adına faaliyetlerde bulunmaktan yasal işlem başlattırabilirim bilgin olsun! Ben sana yazacağımı yazdım. Dırdır edip durmanın alemi yok.--LandSCape 22:26, 4 Mayıs 2006 (UTC)

  Okuduğum Çoğu kitapta zazalarin(dimli)Kürt ulusunun bir parçasi olarak anlatmaktadir.Nasil ki Türk ulusunun bir çok yan Milletlerden(özbek,kazak..)oluşmasi gibi.Oskar Mann, Kürt dili üzerinde yaptığı araştırmalarında, Kürtçeyi "Batı, Doğu ve Güney Kürtçesi" diye ayırır, ve Zazakiyi Gorani'nin bir lehçesi olarak ele alır. Gorani de Kürtçenin bir lehçesi olduğu içindir ki Kürt ulusu içinde alabiliriz..Saygılar...

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/HELP/corrections.html adlı sitede yayın hakkı kamuya izin vermektedir

Kendinize rastlantılardan bir tarih oluşturmuşsunuz. kürtler ve kürdistan ile ilgili verilen bu bilgiler kesinlikle doğrudur bu bilgilerin kalması tarftarıyım tek kelimesi bile değiştirilmemesi lazım #redirect[[]]kürdo

maddeye ne oldu[kaynağı değiştir]

alo maddeye ne olmus. hacklenmis mi ne? degistir secenekleri bikle yok. alo yoneticilerrr

İmdi yürek yırtılır[kaynağı değiştir]

Alper Tungayı yazan Karduklar Kürtlerin ataları ilan edilince gülmekten devamını okuyamadım. Bu maddeyi zihin engelli özel bir ekip falan mı yazıyor? Bazı şeyleri zorlamaya gerek yok. Almanlarda 20. yy başında ari ırk olduklarını ispat için Orta Asya'yı kazıp durdular. Her yerde Türklere ait bulguara çıkınca tebliğ bile sunmadan gittiler. Metnin arasına bir doğru varsa kuyruğuna on yanlış bağlanmış. Böyle saçmalık olmaz. Bunu yapan Kürt olamaz, çünkü bu haliyle en çok zararı Kürtlere veriyor.

bu madde nedir böyle? tam bir çöplüğe döndü, herhalde google'da Kürt kelimesini aratıp çıkan herşeyi buraya eklemekle ansiklopedi maddesi olmayacağını bilmiyoruz.. En anlam veremediğim iş ise maddeyi önemseyip geliştirmeye çalışan kullanıcıların bizzat baltalayanlar olması. Bu mesajı onlara yazıyorum, lütfen açıp bir daha bakın, böyle ansiklopedi maddesi olur mu? bu tam bir çöplük olmuş.. Tembelejderha 18:29, 11 Haziran 2006 (UTC)

Kürdistan (!)[kaynağı değiştir]

Kürt coğrafyası diye belirtilen haritada parantez içinde "Kürdistan" yazmaktadır. Güncel nitelikli siyasal ve politik olaylar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti' nin sınırları içinde yer alan yerlerin de "Kürdistan" olarak nitelendirilmesi atalarımıza, bu ülkede yaşayanlara ve yaşayanları korumaya çalışanlara saygısızlıktır!--Martinin 19:00, 11 Haziran 2006 (UTC)

ALO MUMKUNSE ARAP TARIHCILERIN YAZDIKLARINI, SOPHENE KRALLIGINI, IRAN KAYNAKLARINI KOYMAK ISTIYORUM DIGER SURUME. mUMKUN MU YONETICILER?