Tartışma:Jüpiter

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Veselov350 tarafından 3 yıl önce Maddenin Başlığı Türkçe Değil başlığına

??? IAU bu gezegenin adini Jupiter olarak belirlemistir.. IAU astronomi konusunda bilimsel olarak yetkili tek kurumdur, bu gezegenin adinin, bilimsel olarak, Musteri veya herhangi birsey olduguna dair kanit varmidir? Dunyanin butun ulkeleri ve akademisyenleri (Turkiye dahil), bilimsel ve astronomi çalismalarinda bu gezegenden Jupiter olarak bahsetmektedirler.. Lutfen bilimsel olmayan isimlere yer vermeyelim.. Eger bu gezegene Turkçe'de baska isimler yuklenmisse, onlari asagida baska bir section'da Turkçe'de kullanilan alternatif isimler olarak belirtilmelidir.. Baristarim 18:02, 22 Eylül 2006 (UTC)

Lutfen yazilan bilgilerin kanitlanmasi gerektigini unutmayalim.. Baristarim 18:13, 22 Eylül 2006 (UTC)

Yanlış olan yerleri siz de düzeltebilirsiniz. --Özgür 04:34, 23 Eylül 2006 (UTC)
Duzelttim zaten.. :)):):):):):) bende düzelttim cnm ne daha atıyorsunuz:):):):):):):):):): baristarimmmmmmBaristarim 14:43, 23 Eylül 2006 (UTC)
  • Maddenin adı zaten Jüpiter. Ama diğer iki adı da çok bilinen adlar ve bu adların unutulması için bir sebep göremiyoum. Jüpiter kelimesinin hiç bir sakıncası yok benim açımdan ama diğer iki adının da anılmasında nasıl bir sakınca olduğunu anlamadım. Neticede maddenin adı zaten Jüpiter. Eski Semerkand, Buhara ve Orta Doğu'daki gök çalışmalarında bu gezegen Erendiz ve/veya Müşteri olarak anılmışsa insanların bu gezegenin böyle adları oduğunu da bilmeye hakları var. Ortak dilin konuşulması açısından standardların oluşturulmasına tarafım ama tek tipleştirmeye ya da Doğu'dan gelen ne varsa hayıra karşıyım.
  • "Müşteri" kelimesi -en basit bir kaynak olarak- Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın eserlerinde Jüpiter'e verilen addır. Ayıca gerek Erendiz gerekse de Müşteri kelimesini TDK Büyük Türkçe Sözlüğü'ne taratarak Jüpiter demek olduğunu görebilirsin. Erendiz zaten öz Türkçe bir kelime. Müşteri ise aslında Müşterî şeklinde.
  • Bazı gezegenlerin halk arasında hala bilinegelen adları: Jüpiter(Erendiz - Müşteri), Satürn(Sekendiz - Zuhal), Mars(Sakıt - Merih), Venüs (Çolpan/Çoban Yıldızı - Zühre), Merkür(Utarit)

Ortalama Hız[kaynağı değiştir]

Ödev yaparken rast geldim de hocam sanırım hızda bir yanlışlık olmuş 13.05km/saat değil saniye olacak ingilizce olan wikipedia sayfası da benimle aynı görüşü paylaşıyor gördüğüm kadarıyla bir hatam varsa düzeltin ödevde rezil olmayalım =)

LoE 23:45, 24 Kasım 2008 (UTC) yaa

  • Burda hoca yok, ansiklopedi gönüllüler tarafından yazılıyor, siz de düzeltebilirsiniz kaynak göstererek. Filanca 22:04, 13 Mart 2009 (UTC)

NOT: Eğer saniye de hızı 13.05km ise yılda ise hızı 17739000km olacakt 85.107.140.145 05:37, 8 Haziran 2012 (UTC)

Gezegenin Türkçe Adı[kaynağı değiştir]

Latince/İngilizce adı "Jüpiter " olan gezegenın Türkçe adı "Erendiz"dir.

Başlık Latince/İngilizce açılmış. Yaygın kullanım olduğu için bi süre böyle kalabilir. Sonra Türkçe'sine değiştirilmek üzere.

Ancak benim anlamadığım şu: gezegenin Türkçe adı hadi birinci ad olarak yani başlık olarak kullanılmadı peki ikinci ad olarak da mı kullanılmaz?

Müşteri nedir sevgili Vikipedistler?

Müşteri, Arapça bir sözcük ve şu haliyle zaten Arapça olsa bile başka bir anlam için kullanılıyor. Neden bir de buraya sokuşturuluyor şimdi bu? "Müşteri gezegeni" diye kim işitmiş kim duymuş? Yani illa Arapçasını oraya yazmak zorunda mısınız? Diyet mi ödüyorsunuz? Arap milliyetçiliği propagandası mı yoksa bu? Tüm dünya Arap mı olsun?

Jüpiter ile ilgili neler kesfedilmemis?

Maddenin Başlığı Türkçe Değil[kaynağı değiştir]

Maddenin başlığının Türkçe olması için madde başlığının "Erendiz" sözcüğü ile değiştirilip diğer adlarının (Jüpiter, Müşteri) madde içeriğine eklenmesini talep ediyorum. Bu imzasız yazı Doğru Tercüman (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 16.40, 2 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla

"Jüpiter" yaygın kullanımdır, bu nedenle karşıyım. Dr. Coalmesaj 16.44, 2 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla
VP:YAYGINAD nedeniyle karşıyım. --Veselov350💬 17.49, 9 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla