Tartışma:Irak/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

alevilik şiiliğin bir koludur ve şiilikle aynı şey değildir. o yüzden Zaferreis adlı kullanıcı gibi bazı alevi sempatizanlarının 'şii' kelimelerini 'alevi'ye çevirme girişimlerinin durmasını ümit ediyorum... Saygılar. Xianbataar 18:39, 19 Şubat 2008 (UTC)


dünyadaki türkmen nüfusunun 5 milyon olduğuna dair kanıtsız ibare hatalıdır. Bu konuda iranda yaşayan türkmen nüfusunu incelemek bile yeterli olur, lütfen daha kendi siyasi görüşümüzü değil bilimsel verileri kullanalım.

â==Türkmen nüfusu== Makalede 3 kez Türkmenlerin nüfusu belirtilmiş. Ama üçü de farklı!!! Biri %2, diğeri 8, diğeri 13... Makaleyi bir kişi yazsa veya düzeltmeler yapılırken üst tarafı okuyarak yapsa iyi olur!!! --Gul-benmehmet 19:29, 9 Şubat 2007 (UTC)


Makkalede halen Baas Partisi iktidarından bahsediliyor.

Resmi Dil Arapca ve Kürtce dir, Azerice degil. Kürtlerin Nüfusu 24 % Türkmenler1-2% den ibarettir ve secimlerde bunu kanitlamistir. Degismeleri yapacagim.84.172.228.218 16:43, 1 Ocak 2006 (UTC)

Hepimiz bu ansiklopdediden sorumluyuz. Yanlışları düzeltebilirsin elbette. --Dbl2010 16:46, 1 Ocak 2006 (UTC)

İşgal altında olan bir ülkede seçimler kesin sonuç belirtmez. Amerikan işgali yüzünden ordaki Türkmen'lerin nüfusu bilinememektedir. Ruzgar 17:38, 1 Ocak 2006 (UTC)

BM secimlerin demokratik oldugunu onayladilar.84.172.250.3 21:04, 1 Ocak 2006 (UTC)

Yaptigim arastirmalara göre Dünyada 5 Milyonu gecmiyecek kadar Türkemen var. Türkmenistan nüfusu yaklasik 4.5 Milyon. Bu Üllkenin 85% i Türkmen, yani 4 Milyon kadar. Geriye kaliyor 1 milyon, bu Türkmenler Iran, Rusya ve Irak da yasamaktatir. Yani hepsi Irakta yasasa 4% eder sayilari. Eger Bilgiler Komplo kurbani diyorsaniz ve hepsinin manupile edildigine inaniyorsaniz, ben buna bise diyemem.84.172.254.204 13:13, 2 Ocak 2006 (UTC)

Türkmenistandaki Türkler ile Iraktaki Türkler arasında Türkmen ismi dışındra hiç bir ortak nokta yoktur. Bugünkü Türkmence yani Türkmenistanda konuşulan dil ile Irak'ta konuşulan dil arasında Anadolu Türkçesi ile Kırgız Türkçesi kadar benzerlik vardır. 1957 Krallık döneminde yapılan nüfus sayımında Türklerin nüfusu 500.000 1959'da yapılan sayımda 560.000 olarak verilmiştir. Irak'ın ortalama nüfus artışı %3.296 olduğundan bu rakam günümüzde 2 milyon civarına tekabül eder. Bu da Irak nüfusunun neredeyse %8'dir. Saddam döneminde Türkmen nüfusuna dair herhangi bir sayım yapılamadığı için Krallık dönemindeki verileri kullandım.

Ayrıca seçimlerin adil olduğunu iddia eden arkadaşlara New York Times'da çıkan yazının Türkçesini sunuyorum :

"Gazete son aylarda binlerce Kürt ailenin Kerkük'e yerleştiğini ve bir gecede yeni köyler ve mahalleler kurulduğunu bildirdi. Gazeteye göre göç ve yerleşme masrafları Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) tarafından karşılanıyor.

Haberde göçün bölgedeki etnik gerilimi tırmandırdığı ve son 3 ayda 30 kişinin suikaste kurban gittiği belirtildi. ABD ordusu yetkilileri, 2003 ilkbaharından bu yana bölgeye 85.000 ila 350.000 Kürt'ün yerleştiğini söyledi.

New York Times'a konuşan ABD'li yüzbaşı Greg Ford, "2 yılda sayıları 350 bine varan Kürt Kerkük'e geldi. Bir gece içinde diktikleri evlerle mahalle kurup kentte çoğunluğu ele alıyorlar. Kerkük'e girdiğinizde her evin çatısından Kürt bayrağı dalgalandığını görüyorsunuz" ifadesini kullandı. Ancak ABD'li ve Iraklı yetkililere göre Kürtler'in bu girişimi bölgede gerginliği tetikliyor. Özellikle Arap ve Türkmenler'e yönelik suikastlar da gerilimi tırmandırıyor. Tüm bunlara rağmen yeni oluşturulacak parlamentoda 275 sandalyenin 40'ını alması beklenen IKDP ve IKYB ise hükümet pazarlıklarında Kerkük'ü masaya getirmeye kararlı.

Arap ve Türkmen kaynaklara göre Kürtler bölgedeki Arap aileleri evlerini terketmeye zorluyor. Bu arada Kerkük'te Türkmenler ve Sünni Araplar, kentin bir Kürt kenti gibi gösterilmeye çalışılmasını protesto etmek için gösteri yaptı. Kerkük sokaklarında yürüyen yaklaşık 1500 kişilik grup seçimlerin tekrarlanmasını da istedi."

Görüldüğü gibi dıyardan getirilen Kürt'lerle Irak'ın nüfus yapısı değiştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Türkiye vatandaşı olan bir çok Kürt de bu seçimlerde oy kullanmıştır. Ruzgar 18:18, 8 Ocak 2006 (UTC)

Zamaninda Kürtler buralardan sürülmüstür yerlerine sünni araplar yerlestirilmistir. Bu sürümün yaksik 20 sene önce oldugunu düsünürsek, oazman göc edenleri sayisi, yeni kurulan ailerle yükselir. BM bu secimlirde yollsuzluk görmediler. Türkiyede BM üyesi. Ankara ve Bagdattaki bazi Politikicalar disinda ve 90 bin oy alan Türkmen Cephesi disinda kimse bu iddialari benimsemiyor. Sero 12:48, 9 Ocak 2006 (UTC)

  • Irak Federal bir Cumhuriyet değildir. Eğer bir gün Federal olursa yazarsınız. --İcelaktan 10:16, 13 Mart 2006 (UTC)
  • "... Arap olmayan dünya ile komşu olan tek Arap devleti konumundadır. ..." ifadesi kesinlikle yanlıştır. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Suriye veya Afrika'daki Arap ülkeleri nereye komşu? Veya İsrail'e komşu olan ülkeler?

Irak'taki Türkmenler, nücusu için bir Arap sitesi olan Al-Bab.com "iki milyondan fazla" diyor [1] O sitede güzel bir de harita var, keşke Vikipedi'ye alabilseydik. Dünyadaki tüm etnik grupların nüfuslarını veren Ethnologue.com'a göre 900.000 kişi Azerice konuşuyor olabilir. [2] tribun.com'a göre ise 3,5 milyon Türkmen var. [3]

ortak o arab sitesinde bide kürt bölümüne bak, ayni yerlerin cogu ordada kürt olmus birden, hal hala, bide nüfus 5 milyon olmus hal hala.Sero 22:16, 22 Temmuz 2006 (UTC)

Al-Iraqiyah?

Irak Cumhuriyetinin isminin Araplar tarafından nasıl okunduğunu yazmak istiyorsak, bu konuda Türkçe'nin Arapça yazım eğilimlerini kullanmalıyız, başka bir yabancı dilinkini (bu durumda İngilizce) değil. Yani Al-Jumhuriyah Al-Iraqiyah yerine El-Cumhuriye El-Irakiye gibi bir şey yazılmalı. Bu önemli bir değişiklik olduğu için tartışmaya açmadan yapmak istemedim.

  • Türkçe abecesinde Q harfi yok.* Arapça "El" kelimesini biz E harfiyle yazarken, bazı başka dillerde A harfiyle yazılıyor.
  • Elbette Arapların "Jumhuriyah" demiyor, "Cumhuriye" diyor olabilirler (J harfi de Türkçe Vikipedi'de Türkçede olduğu gibi okunmalı).

Ne dersiniz? Özellikle Arapça bilen birisinin görüşü önemli. Filanca 16:42, 23 Mayıs 2006 (UTC)

Kimse cevap yazmayınca kolları sıvadım ve ben yaptım istediğim değişikliği. Kaynağım, Yalçın Doğan'ın Hürriyet'te yayımlanan "El Cumhuriyye El Irakiyye" yazısı: [4] Filanca 17:50, 25 Haziran 2006 (UTC)

irak illeri

acaba birisi irak illerin maddelerini yazabilirmi?--KureCewlik81 11:54, 5 Kasım 2007 (UTC)

Eski Irak Bayrağı

Kullanımdan kalkan Saddam Rejimine ait Irak Bayrağı bölümünda yeni bayrak bulunmakta. Bunu düzeltir misiniz? Nikbinlik 13:38, 23 Ocak 2008 (UTC)

Irakta geçmişte resmi diller olan Arapça ve Kürtçenin yanına Türkçeninde(Türkmence)yazılması gerekmeKtedir.Irak anayasısan göre Türkmencede resmi dildir.

Irak ta Kerkük,musul,erbil,tel afer bölgesinde 3 Milyon civarında Türkmen(türk) yaşamaktadır ne yazıkki savaş terörizme maruz kalmaktadırlar

Demografik yapı ve dağılım hakkında

Şii ve Sünnilere ilişkin tüm veriler tamamen ters olarak kayıt edilmiş. Ülkenin orta-güney ve güneyinde yer alan Şii Arapların sayısı az, ülkenin orta kuzeyinde yer alan azınlık sünni araplar çoğunluk gibi gösterilmiş. Anlaşılmayan şey amaç nedir???--Zaferreis 17:04, 20 Nisan 2008 (UTC)

Evet yanlış bence de. Bildiğim rakamlar: Şii %50, Sünni %45. Takabeg ileti 17:09, 20 Nisan 2008 (UTC)
CIA'den aldınız. Bence sorun yoktur. Elinize sağlık. Takabeg ileti 17:14, 20 Nisan 2008 (UTC)

Irak'ta bugün yaklaşık olarak 4,2 milyon Kürdün yaşadığı tahmin ediliyor. Yani ülke nüfusunun yaklaşık olarak dörtte biri... Çoğunluğu Sünni Müslüman... Uzun bir süreden beri Irak Kürtleri bağımsız bir Kürdistan arzuluyor. Diğerlerinin de bu arzuyu bölüştüğü biliniyor. Bu kitap, Irak'taki Kürt nüfusun savaştan sonra ve işgal kaosu sırasında karşı karşıya kaldığı sorunları araştırıyor. Son derece net olarak, bugün Irak Kürtlerinin ne istediği, ülkenin yeniden inşa edilmesinde bütün siyasal grupların karşılaştığı sorunlar sergilenirken, aynı zamanda Kürtlerin bağlantıları, en geniş anlamda uluslararası ilişkiler araştırılıyor. Siyaset üretenlerin, Irak'taki Kürtlerin bugünkü durumu ile ilgilenen herkesin elinden düşürmeyeceği bir başvuru kaynağı... Kerim Yıldız, savaş ve işgalin Irak'taki Kürt toplumu üzerindeki etkisini ve özellikle savaş sonrası yerleşimde Kerkük kentinin oynadığı belirleyici rolü araştırıyor. Aynı zamanda, BM'deki çatlakların Kürtleri potansiyel olarak nasıl etkileyeceğini; Irak Kürtleri ile Türkiye'nin ilişkilerini; ABD'nin Kürtler karşısındaki siyasetini gözden geçiriyor. 1992 yılında Londra'da kurulan, Kürt İnsan Hakları Projesi (KHRP)'nin kurucu üyesi ve Direktörü olan Kerim Yıldız'ın Türkiye , iran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Diaspora Kürtleri, insan hakları ve uluslararası hukuk alanında pek çok çalışması bulunmaktadır. Yıldız'ın çalışmaları Türkçe , Azerice , Ermenice ve Rusça olarakta

Irak devletinin demoğrafik yapısı karmaşıktır . aynı ırktan olupta ayrı mezheplere dayanan araplar,daha çok sünni olan kürtler, ve ırak türkmenlerinin birlik olamamasınında başlıca sebebi olan şii ve sünni ayrımı yaşanmaktadır,hristyan asuri , keldanı topluklar ve şabaklar yaşamaktadır. etnik yapıda sayfada belirtildiği gibi % 70 civarında arap, %15-20 kürt,% 9-10 civarında türkmen ve diğer toplumlardan oluşmaktadır

Irakta 1957 yılında yapılan nüfus sayımında Türk lerin(türkmenlerin)oranı % 8.94 çıkmıştır. ırak kaynaklarında ve arşivlerinde mevcuttur.Günümüz ırak nüfusuna göre 2.500.000-3.000.000 civarında olduğu bir gerçektir. Irakta yaşayan Türk 'lerin gözardı edilmesi durumu hiçte objektif değil.

Irak etnik yapısı özellikle Türkmen nüfus hakkında önemli bir bilgi paylaşmak isterim joshua project göre ırakta 1,671,000 Azerbaycan Türkü,358.000 Türkmen yaşamaktadır.Bu veri ve 1957 ırak nüfus sayımına bakılarak düşünülürse Irakta Türk nüfus 2 milyon ile 2,7 milyon arasında olduğudur.Irak nüfusunun % 7 ile % 9 'u Türk kökenlilerden oluşmaktadır.

Kerkük sorunu ve nüfus yapısı [5]

ETNİK YAPI

Irak Etnik Yapısı İle İlgili Olarak Şöyle: Toplam Nüfus ,26 Milyon,Din Bazında 17 Milyon Şii,8,5 Milyon Sünni 500 Binde Diğerleri,Etnik Bazda Ele Alırsak ,4 Milyon kürt ,3,5 Milyon Türkmen, 17Milyon Şii Arab,Asuri, Keldani, Süryani ,2Milyon Civarında`da Sünni Arab Mevcutdur.--Malcomx571 03:41, 19 Eylül 2009 (UTC)19,09,2009 DEVAM EDCEK .Not:Şiiler Tamamen Caferi Mezhebine Mensubdur.Birde şebek[Şahbek]İsmiyle Bir İnanç Sistemi Mevcuttur.Kürtler,Türkmenler,de Yaygındır.Bu Bilgilerde Ölenler Ve Ülkeyi Terk Edenler Dahildir.--Malcomx571 23:43, 26 Eylül 2009 (UTC)25,09,2009

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Tart%C4%B1%C5%9Fma:Irak" adresinden alındı. Irak Etnik Yapısı İle İlgili Olarak Şöyle: Toplam Nüfus ,26 Milyon,Din Bazında 17 Milyon Şii,8,5 Milyon Sünni 500 Binde Diğerleri,Etnik Bazda Ele Alırsak ,4 Milyon kürt ,3,5 Milyon Türkmen , 17Milyon Şii Arab,Asuri, Keldani, Süryani ,2Milyon Civarında`da Sünni Arab Mevcutdur.--Malcomx571 03:41, 19 Eylül 2009 (UTC)19,09,2009 DEVAM EDCEK .Not:Şiiler Tamamen Caferi Mezhebine Mensubdur.Birde şebek[Şahbek]İsmiyle Bir İnanç Sistemi Mevcuttur.Kürt ler,Türkmen ler,de Yaygındır.

Irak ta saddam sonrası dönemde en çok tartışılan konu etnik yapıdır . başka kayaklara da baktığımızda ırak nufusu 26 milyon ile 28 milyon arasındadır.

nufusun % 70 ini Arap lar, % 16-17 sini Kürt ler,% 9-10 Türkmen

Sayfanizda bulunan Irak cumhuriyeti kelimesi dogruyu yansitmamakta ve Irak bu gun Irak cumhurriyeti degilde Federal Irak cumhurriyetidir.Federal Irak cumhurriyetinin birde anayasasi mevcutir.Bu nedenden dolayi Celal Talabani Federal Irak cumhurriyetinin Cumhurbaskanidir.

ler , ve ise asuri ,keldani,şabak gibi toplumlar yaşamaktadır mezhepsel olarak şii ve sünni yapı vardır şiiler % 55 ile .% 60 sünniler % 40 ile % 45

Irak nüfusu (2009):31,000,000 kişi.

Dinsel olarak:

% 55-60 Şii Müslüman (Arap-Türkmen) nüfus: 17.050.000-18.600.000

% 37-40 Sünni Müslüman (Arap-Kürt-Türkmen) nüfus: 11.470.000-12.400.000

% 2-3 Hristiyan (Süryani,Keldani,Asuri-şabak-diğer) nüfus:620.000-930.000

Etnik olarak:

% 51-54 Şii Arap ,nüfus:15.810.000-16.740.000

% 20-21 Sünni Arap ,nüfus:6.200.000-6.510.000

% 14-15 Kürt ,nüfus:4.350.000-4.660.000

% 9-10 Türkmen ,nüfus:2.780.000-3.100.000

% 2-3 Hristiyan,(süryani-keldani,asuri),nüfus:620.000-930.000

Federal Kurdistan Bayrağı

Irak Anayasısana göre kurulmuş olan, ordusu, polisi, hükümeti, başbakanı ve bölge başkanı olan, milli marşı ve bayrağı olan ve Irak Başbakanı Kürdistan bölgesini ziyaret ettiğinde Kürdistan Bayrağı ile Irak Bayrağı eşliğinde karşılanan bir bayrağı sanırım bilerek konuya dahil etmemiş ve sadece Irak bayrağı altında tanıtmak istemişsiniz. Sanırım böyle olunca gerçekleri görmemek daha çok hoşumuza gidiyor. Oysa ki Vikipedia hoşumuza giden bilgilere göre değil, objektif duruma göre geliştirilmelidir.

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi maddesinde var zaten. Takabeg ileti 21:34, 24 Haziran 2008 (UTC)

Not:Esasen Kürtlerin Özerkliğe Kavuşma'sın Sonra Türkmenler Ve Basra Şii'leride Özerklik İçin Bir Talebde Bulunmuşlardı--Malcomx571 10:47, 19 Eylül 2009 (UTC)

Irak'ın Resmi Dili

Ayrıca İngilizce sayfasına baktım Irak'ın resmi dilleri arasında Türkmence geçmiyor. Eğer Wikipedia bu konuda eksikse lütfen değiştirin. Benim ingilizcem yok.

Düzenlenmiştir. Takabeg ileti 21:34, 24 Haziran 2

Irak ta resmi diller arapça , kürtçe ve türkmence dir. düzeltilmesi uygun olur

Anayasal olarak Türkçe Resmi bir dildir.Sayfada bulunması gereklidir.saygılarımla

Petrol rezervi

Irak bir ara (savaştan önce), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervine sahipti ancak savaştan sonra bu sıralamada baya geriledi diyor sayfada, bu gerçekten kaynaklı bir bilgi mi? rezerv nasıl gerileyebilir ki?

Özellikle kerkük petrolleri sebebiyle saddam kendi döneminde bu güzel şehir araplaştırmaya çalıştı saddam sonrası amerika kürtleştirmeye sizcede petrol üretiminin azalması normal değilmi KERKÜK TE herkez yaşayabilir ama özü aslı TÜRKMENDİR..saygılarımla....

KOMŞULARI

...:Sağdan Sola Doğru 1.Türkiye 2.İran 3.Kuveyt 4.Suudi Arabistan 5.Ürdün 6.Suriye'dir.Birde Tarafsız Bölge Mevcutdur.--Malcomx571 23:36, 26 Eylül 2009 (UTC)26,09,2009 NOT:DEVAM EDCEK

Türkmeneli

Irak topraklarının kuzeyinden ortalarına kadar uzanan Tel Afer,Musul,Erbil Altunköprü,Kerkük,Tuz Hurmatu,Mendeli,Hanekin,Selahaddin,Diyala gibi şehirlerin oluşturduğu tarihsel ve günümüzde var olan bölgenin adı Türkmeneli'dir.Nüfus itibariyle Türkmen ,arap,kürt,süryani gibi toplumlar yaşar. Türk ler(türkmenler) yoğun olarak bölgede yaşamaktadırlar nüfusları 2.5 milyon ile 3 milyon civarındadır Tel afer,Musul ve Kerkük şehirlerinde Türkçe resmi dildir.Irakın zengin petrol kaynaklarının bulunduğu değerli bir bölgedir.Geçmişte arap sosyalizmin uygulandığı baskılar sürgünler önemli sorunlar katliamlar yaratmıştır.Irak savaşıyla birlikte abd desteğiyle kürtlerin türkmeneli bölgesinde türkmenler ve araplar üzerinde baskıları yer yer çatışmalar yaşanmaktadır.Türkmen şehri olan kerkükün zengin petrol kaynakları sebebiyle araplar ve kürtler arasında paylaşılmak istenmektedir.

Türk kültürünün yoğun olarak yaşadığı tarihi eserlerinin türkülerinin ağıtlarıyla zengin bir kültüre sahiptir. Irak meclisinde türkmeneli bölgesinden çıkardığı milletvekilleriyle Türk leri (türkmenleri) temsil eden partiler bulunmaktadır.

2010 Irak genel seçimlerinde 10 Türkmen milletvekili seçilmiştir.Türkmenleri temsilen ırak meclisinde görev yapmaktadırlar.

Irak hükümeti kurulmasıyla birlikte Türkmenler 3 bakanlık kazanmışlardır yeni parlementoda:Tarım bakanlığı,Gençlik ve spor bakanlığı ve İller bakanlığı Türkmen vekillerce yürütülecektir.

Osmanlıdan sonra ırakta ingilizlerden zülum gören sonra saddam döneminden araplar şimdide amerikan işgaliyla kürtlerden zülum görmekteler.göç asimilasyon katliam terör Türkmenlere zarar vermektedir.Kerkük musul tel afer bölgesinde türkmenler güney bölgelere sürülmüşlerdir.Irak ta resmi olan 1957 nüfus sayıma göre Türkmenlerin oranı % 8.94 bulunmuştur.Şu anda bile bu nüfusun herşeye rağmen % 7-8 civarı olması gerekmektedir buda 30 milyonluk ırakta 2.100.000 ile 2.400.000 türkmenin yaşadığını göstermektedir.2010 yılında yapılan ırak seçimlerinde 10 Türkmen vekil seçilmiştir.Yeni hükümette 3 tan türkmen bakan görev yapmaktadır.Herşeye rağmen türkmenler ayağa kalkmaya başladılar.

Resmi diller

Sayfada Arapça ve kürtçe yazılmış ama ırak anayasasına göre Türkçe(türkmencede) resmi ve bölgesel dildir.Türkçeninde sayfada yazılması Düzeltilmesi yerinde olur.Irak'ta yaşayan 2 milyon ile 3 milyon insanın anadilidir.

Irak'ın tamamında nüfus projeksiyonu 1976 sayımında 11.505.000 iken 1988'de 18.100.000 bulundu.. 1921-1926-1947-1957 ve 1965 nüfus sayımlarına göre ve Hasan Gürbüz'ün araştırmasına göre Irak'ın etnik yapısı ise şu şekilde;


Araplar %63 ile 11.444.000,

Kürtler %18 ile 3.240.000,

Türkmenler %16 ile 2.880.000 ve

Hristiyanlar % 3 ile 546.000 nüfusa sahip.

Bu rakamlar Irak'ın geneli için geçerli.

Bu tablo derecelendirildiğinde daha farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Örneğin 34. Paralel ile


35. Paralel arasındaki nüfus yapısı şöyle;

Türkmenler: %60 ile 432.000.

Kürtler : %5 ile 36.000

Araplar : %35 ile 252.000


35. ve 36. paralellerin arasındaki nüfus ise biraz daha farklı;

Türkmenler: %65 ile 618.000

Kürtler : %10 ile 95.000

Araplar : %25 ile 237.000


36. Paralelin üstünü ikiye ayırmak gerekiyor. Çünkü bilindiği gibi 36. Paralelin Kuzeyinin tamamı Kuzeyden Keşif Harekatı'nın denetiminde değil.

Kuzeyden Keşif Harekatı'nın himayesindeki bölgede toplam nüfus karşımıza şu şekilde çıkıyor :

Duhok, Zaho, Amadiye : 360.000

Erbil, Diyana, Köysancak : 780.000

Süleymaniye : 900.000


Bu bölgedeki nüfusun etnisiteye dayalo dağılımı şöyle şekilleniyor;

Türkmenler %16 ile 310.000.

Kürtler %79 ile 1.630.000

Hristiyanlar % 5 ile 100.000.


Kuzeyden Keşif Harekatının himayesi dışında kalan bölgeye bakıldığında da :

Türkmenler %40 ile 618.000

Kürtler %10 ile 153.000

Araplar ve diğerleri %50 ile 770.000


36. Paralelin Kuzeyinde kalan toplam nüfus ele alındığında şu rakamlara ulaşılıyor:

Türkmenler %26 ile 923.000

Kürtler %50 ile 1.780.000

Araplar %20 ile 720.000

Hristiyanlar % 4 ile 150.000.

Toplam 3.573.000.


34. Paralelden Kuzeye doğru bakıldığında Kuzey Irak gerçek bütünlüğünde ele alındığında

rakamlarda şaşırtıcı sonuçlar çıkıyor:

Türkmenler %37.8 ile 1.973.000

Kürtler %36.4 ile 1.911.000

Araplar %23 ile 1.209.000

Hristiyanlar %2.8 ile 150.000

Toplam 5.243.000

ETNİK YAPI

AZERBAYCAN VİKİ SAYFASINDA IRAK IN ETNİK YAPISI ŞÖYLE BELİRTİLMİŞTİR.

Etnik TərkibiƏsas məqalə: İraq əhalisinin etnik tərkibi

Bəzi mütəxəssis qiymətləndirmələrinə əsasən İraq əhalisinin 65%-ini ərəblər , 17%-ini[4] kürdlər , 13%-ini İraq türkmanları , 3%-ini assuriyalılar , 1%-ini farslar , 1%-ini isə digər xalqların nümayəndələri təşkil edir

Bir ara

Hidrokarbon kaynaklarinin (savastan önce) dünyada 3. sirada geldigini -kaynak göstermeden- isleyen, hangi savastan bahsettigini belirtme zahmetine de girmeyen, hatta eski bilgiyi sözde güncellerken cümlenin fiil kipini degistirmeyi bile ihmal eden kullanici "bir ara" bu bölümü biraz gelistirse ne güzel olur... Bir sonraki cümleye bakilirsa, "bir ara" rezerv-üretim kavramlari üzerinde durmasi da gerekebilecek sanirim. Madde iceriklerinde "bir ara" gibi konusma dili kullanilabiliyor mu? --E4024 (mesaj) 19:46, 7 Haziran 2012 (UTC)