Tartışma:Eski Anadolu dili

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Nanahuatl tarafından 3 yıl önce AA başlığına

AA[kaynağı değiştir]

@Vito Genovese, VP:AA'da verilen örneklerin buradakiyle hiç ilgisi olmadığında hemfikiriz sanırım. Anlam ayrımlarının eşsesli madde adları için kullanılması lazım ama onun da ötesinde Anadolu dillerine Eski Anadoluca demek özgün bir ifade oluyor. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 01.12, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla

Sanırım hemfikir değiliz. Anlam ayrımları yalnızca eşsesliler için değil, o nereden çıktı? İlgili sayfaya ulaşan kişi oraya hangi madde veya maddelere ulaşmak için gelmiş olabilir, bunu listeler anlam ayrımı sayfası. Anlam ayrımı denen arkadaş yönlendirme sayfasının çoklu sürümü olmaktan öte bir şey değil. Bu sayfa da iki potansiyel hedefe okuyucuyu götürme işlevine sahip.
Vito Genovese 01.17, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
E, nereden çıktısı mı var yönergede öyle açıklanmış. Bor demiş, ırak demiş örneklerde. Bahsettiğin olay için dizin oluşturuluyor. Dizin sayfalarında (pratikte biz kullanmıyoruz, hiç denk gelmedim) {{aikutu}} şablonunu kullanırken |tür=dizinleme şeklinde özelleştirme yapmak mümkün mesela. Bundan daha önemlisi dediğim gibi şu anki durum özgün yorum. Ne Frigce, ne Hititçe ne Sümerce ne... ... maddelerine "Eski Anadoluca" olarak adı altında yönlendirme vermemeliyiz. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 01.23, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Türklerin Anadolu'ya gelişi öncesinde de bu topraklarda bazı diller olduğunu bir şekilde duyan ve/veya okuyan bir okuyucu, Anadolu'da eskiden konuşulan dillere ulaşmak için Vikipedi arama çubuğuna "Eski Anadolu..." yazmaya başlarsa ve eğer bu anlam ayrımı sayfası olmazsa, Vikipedi'nin tek önereceği seçenek "Eski Anadolu Türkçesi" maddesi olur. O madde de zaten "Anadolu dilleri" maddesine gitmek için bir seçenek sunmuyor okuyucuya. "Anadolu dilleri" maddesine ulaşmak için arama çubuğuna "Anadolu..." yazarak aramaya başlanacağı garanti değil ve bu anlam ayrımı sayfası okuyucunun işini kolaylaştırma potansiyeline sahip.
Bunun dışında ben ilgili adın neyi çağrıştırabileceği üzerinden dahi anlam ayrımı sayfasında yer bulan çok madde örneği gördüm. Burada yegane amaç aradığı kavramın nasıl adlandırılmış olabileceğine dair kesin fikri olmayan okuyucuyu hedefine ulaştırmak.
Bu sayfanın adının "Eski Anadoluca" ya da "Eski Anadolu dili" olması çok önemli bir fark değil, ben ikisine de varım sen "...dili"ni daha uygun bulursan. Ancak ya -CA biçimbirimi ya da dili sözcüğü orada olmalı ki bir dil ailesi koluyla tekil bir dil olan iki alternatif için bir ortak zemin yaratılabilsin.
Vito Genovese 01.30, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Heh işte, o ikinci paragraftaki olay Vikipedi'de sorun teşkil ediyor ve yanlış, yapılmamalı. Buradaki olayı da öyle görüyorum. Öte yandan bu gibi ihtimallerle ansiklopedi yazılabileceğini sanmıyorum. Bu ihtimaller denizinde Antik Anadolu dilleri, Kadim Anadolu dili, Antik Anadoluca, Eski Anadolu dili, Antik Anadolu dili, Eski Anadolu dilleri, Kadim Anadolu dili vd. gibi birçok varyasyondan birini anlam ayrımı sayfası tayin edip diğer tüm alternatiflerini de birbirine yönlendirmek zorunda kalırız. "Şu kişi şu şekilde arama yapacak olsa", "yaş almış biri daha eski kelimeler kullanır, onun da aklına şu kelime gelse de o şekilde aramaya başlasa" diye düşünmek bizim işimiz değil ki. Bizim işimiz aşı hazırlamak, eline kaşığı alıp ağzına götürmek aç olanın işi. MediaWiki'nin son zamanlarda geliştirilen arama algoritması da hiç fena değil bu arada. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 01.39, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Ben şöyle söyleyeyim: Bazen en.wiki'den bir şey arıyorum. Aradığımın ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, aklımda aslen aradığım şeyin kavram alanıyla ilintili bir sözcük ya var ya yok, ilgili anım çok zayıf. O sözcükten ve ulaştığım anlam ayrımı sayfasından yakalıyorum sonra aradığım maddeyi.
The Glove diye bir basketbolcu vardı, kimdi? Tr.wiki'de ne arama çubuğuna yazdığımda ne de arattığımda sonuç alamıyorum. En.wiki'de aratıyorum, karşıma şu sayfa çıkıyor ve bana bunun Gary Payton'ın lakabı olduğunu söylüyor. Bu çok önemli, çok yararlı, çok gerekli.
Vito Genovese 01.50, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Verdiğin örnekte anlam ayrımı sayfasının adı Glove, söz konusu kişinin lakabı da The Glove :) AA'nın mantığı direkt olarak bu işte. Buna karşı değilim ki zaten. Bu sayfa bu şekilde kalmasa, Eski Anadolu Türkçesine yönleniyor olsa farklı şeyler konuşurduk mesela. Tek tük de olsa Eski Anadolu Türkçesinden Eski Anadoluca diye bahsedildiği vaki çünkü. (Ona da yönlendirme olmamasını tercih ederim.) Ancak Eski Anadolu dili yazıp arama ikonuna tıklayınca karşıma çıkan sonuç sayfasındaki ikinci sonuç Anadolu dilleri oluyor. Burada anlattığın detaylı arama gerektirecek ve kişinin aradığını bulmasının çok zor olduğu spesifik bir durum yok yani. Bunu göz önüne alınca da Anadolu dillerine Eski Anadoluca deyip ÖA'yı delmeyi gerektirecek kritik bir durum olmadığını söylemeye çalışıyorum. Sonuç olarak "Eski Anadoluca aşağıdaki anlamlara gelebilir:" yazıyor ya, gelmiyor işte. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 02.00, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ÖA'nın madde içerikleri için olduğu, kısayol ve anlam ayrımı gibi yönlendirme amaçlı sayfaların bu kapsamda olmadığını düşünüyorum. Eski Anadoluca diye bir şey elbette yok. Amaç kullanıcıyı hedefe ulaştırmak. "Eski Anadolu dili" orta noktasında buluşabilir miyiz? Eskiden Anadolu'da konuşulan dili arayan işini görebilsin böylelikle.

Vito Genovese 10.08, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla

Taşıdım hatta.
Vito Genovese 13.27, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Bu adın diğerinden farkı yok ki. Hatta Eski Anadolucayı terch ederim bunun yerine. Senin kastettiğini anladım ama onun için sayfa adının "Eski Anadolu'da dil" gibi bir şey olması lazım. O zaman da en başta dediğim gibi anlam ayrımı değil dizin sayfası olması lazım. Bir önceki yazdığım şeyler yine geçerli oluyor o halükârda da. Eski Anadolu dili yazıp arayan adam Anadolu dilleri maddesini sonuçlarda görüyor. Hedefe ulaşmada bir sıkıntı yok burada. ÖA'nın madde dışında uygulanamayabileceğine katılmıyorum bu arada. Bir de iki maddelik anlam ayrımı neden olmaz kısmına dönmek istiyorum: {{için}} ve {{diğer anlamı}} gibi ilknotlarla maddelere karşılıklı bağlantı verebiliyoruz, bu durumda da iki maddelik anlam ayrımı gereksiz oluyor. Böyle detay bir mevzuda fikri olabileceğini düşündüğüm birkaç kişiyi üçüncü göz olarak çağıralım çünkü söyleyebileceğimiz her şeyi söyledik gibi görünüyor@Kibele, Hedda Gabler, Nanahuatl--𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.38, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla
Görüş almak bence de iyi olur. @Esc2003 de dil konularına ilgili ve bu konularda çoğu zaman farklı düşünürüz. Ondan da bir fikir rica edeyim.
Vito Genovese 20.44, 5 Ağustos 2020 (UTC)Yanıtla