Tartışma:Engellilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

konu madde başlığının değiştirilmesi hakkında[kaynağı değiştir]

konu ifade olarak ciddi anlamda belli statüdeki insanları demoralize edici olduğu gerçeği ortada olsa da sakat, özürlü ifadeleri yerine engelli bir nebze olsun daha iyi bir tanımdır. fakat özel statüdeki insanların mevcut durumunu gerçekçi açıdan tanımlamaktan ziyade sabit bir sıfat anlamıyla engelli kelimesinden türetilmiş olsa da en doğru bilimsel ve tarafların hassasiyetini gözetir anlamıyla Engellilik (dezavantajlılık) daha doğru bir bilimsel tanım kavramı olacağı açıktır bu açıdan konunun son hali olarak avantajlı bir konumda olmadığını ifadesiyle Engellilik (dezavantajlılık) uygun madde başlığı olduğunu düşünmekteyiz. (78.185.139.73 15:40, 12 Haziran 2012 (UTC))

---

  • gerçek hayatta engelli statüsünde olan engelli arkadaşlarımızın ifadeleri daha yerinde olacaktır.

onun için tarafsızlık sembolik olarka taraflı simgesi koyuyoruz !:)

engelli tanımı tam anlamıyla konunun bütünlüğünü sağlayamamaktadır. tanımın engellilik olarak tanımlanılması önemle rica edilmektedir.


engelli kelimesi yerine neden engellilik kelimesi kullanılmış !?

insan hayatının belli dönemlerinde örneğin işçilik sonrası emeklilik dönemi gibi dönemler sosyal yaşamda standarttır. yani.

engelli kelimesi engelli olan birey için kullanıldığında psikolojik açıdanda yanlış bir söylemedir.

biri size engelli der ise biz ve siz gibi bizler ve sizler dergibi bir gizli iç bir anlam çıkarılması özellikle kişinin iç psikolojisin yapısnı bilmeden kullanmak çok yanlıştır.

bir noktada hepimiz yaşlanacağız elden ayaktan düşebiliriz ! bu hayatın bir dönemidir. bunu istesekte istemesekte nasıl kabul edebiliyorsak

engelli yerine engellilik hem kelime anlamıyla hem karşınızdaki engelli bireylerin durumunu tanımlamada daha doğru bir kavram olacağı ve insanları daha az rencide edici olacağı kanısındayım !

saygılarımla



diğer wiki dillerdeki, engelli sayfalarna ulaşabilemek için interwiki uygulaması yapılmasını talep ederim saygılarımla



Bu maddenin bir ansiklopedik bir hale dönüşmesi lazım. Şu halde nerdeyse tamamen dış bağlantılardan oluşmuş. Sayın anonim kullanıcı, bu konuya önem verdiğiniz anlaşılıyor, acaba bu konunun tarihi, hukuki, tıbbi ve sosyal boyutları hakkında bilgi veren birkaç paragraf yazabilir misiniz? --İnfoCan 03:46, 29 Temmuz 2006 (UTC)


bir çoğunuz bize uzaylıymış gibi bakıyorsunuz bizde insanız ve insan kategorisine ekleme yaptım !


engellinin durumu hakkında toplumun bazı durumlarda yanlış davranışları olabiliyor onun için kategoriler kısmına sosyolojiyi çünkü bu konu geniş ve ciddi bir konudur.

lütfen kategori kısmıdaki sosyoloji ifadesini silmeyiniz !


diğer dillerdeki wiki sayfalarıyla tam bağlantı kurulması için yetkiliden inter viki uygulamasını başlatmasını istiyorum ( ilginiz ve alakanız için teşekürler. )

  • Yapıldı.--İnfoCan 13:33, 16 Temmuz 2006 (UTC)

(not: Engelli tanımının sadeleştirilmesi konusunda aşağıda bir önerim var, ta Nisan'da yazmışım. Eğer bir itirazınız yoksa o değişikliği yapacagım.--İnfoCan 13:33, 16 Temmuz 2006 (UTC)


"Engelli"nin resmi tanımı var mı bilmiyorum ama maddede verilen tanım aşağıdaki gibi sadeleştirilince bir anlam kaybı olmuyor sanırım:

Engelli, sağlık bağlamında, herhangi bir doku veya organın, hastalık ya da kaza neticesi işlevinin azalması veya kaybolması neticesinde yaşamsal sorunlar yaşayan ya da normal fiziksel iş yapamaz durumda olanlar için kullanılan bir tanımlamadır.

--İnfoCan 06:17, 27 Nisan 2006 (UTC)

  • doğrusu, durumun tanımı olan engellilik olabilir ama bunu bu şekilde yönlendirmeyle yapınca geçmiş kayboluyor. bu yüzden değişikliği geri aldım. --kibelemesaj 08:27, 9 Kasım 2007 (UTC)

engelli ( engellilik ) tanımıyla Türkiye'de engellilik konusu çok iç içe girmiş bu açıdan konunun ansiklobedik içerik açısında netliği bulanıklaşmakta bu açıdan ! konunun bir kısmını Türkiye'de engelliler >> Türkiye'de engellilik olarak taşımayı düşünmekteyim bu fikir konusunda onay beklemekteyim ! saygılarımla


neden !?_ engelli kelimesi yerine neden engellilik kelimesi kullanılmış !?

insan hayatının belli dönemlerinde örneğin işçilik sonrası emeklilik dönemi gibi dönemler sosyal yaşamda standarttır. yani.

engelli kelimesi engelli olan birey için kullanıldığında psikolojik açıdanda yanlış bir söylemedir.

biri size engelli der ise biz ve siz gibi bizler ve sizler dergibi bir gizli iç bir anlam çıkarılması özellikle kişinin iç psikolojisin yapısnı bilmeden kullanmak çok yanlıştır.

bir noktada hepimiz yaşlanacağız elden ayaktan düşebiliriz ! bu hayatın bir dönemidir. bunu istesekte istemesekte nasıl kabul edebiliyorsak

engelli yerine engellilik hem kelime anlamıyla hem karşınızdaki engelli bireylerin durumunu tanımlamada daha doğru bir kavram olacağı ve insanları daha az rencide edici olacağı kanısındayım !

saygılarımla

engelli/engellilik[kaynağı değiştir]

  • başlığın engellilik olması gerektiği yönünde öneriler oluyor, yönlendirmeler yapılıyor. kavramın madde adı olması gerektiğini düşünerek isim değişikliğini ve geçmiş birleştirmeyi yaptım. aksini düşünenler varsa burada belirterek isim değişikliği önerebilir. --kibelemesaj 16:48, 26 Ekim 2008 (UTC)

Engellilik ve sakatlik...[kaynağı değiştir]

Degerli arkadaslar kendisi de sakat olan birisi olarak bu konuyu su ana kadar degerlendiren arkadaslarin meselenin mahiyetini tamamen yanlis anladiklarini soylemek zorundayim. Oncelikle engellilik denilen olgunun bedenimiz uzerindeki sakatlikla hicbir alakasi yoktur. Korluk, sagirlik, ortopedik sakatliklar ya da agir suregen hastaliklarin hepsini Turkcemizde 'sakatlik' terimiyle tanimliyoruz. Engellilik ise bedenimizdeki bu sakatlik nedeniyle sosyal, siyasal, kulturel, ekonomik yapidaki dislayici kodlar nedeniyle otekilestirildigimizde ortaya cikan dislama pratikleridir. Mesela bendeniz tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan bir sakatim. Ancak egitim veya uretim iliskileri icine dahil olmak istedigimde cesitli engellerle karsilasiyorum. Iste engellilik olgusunu yaratan bu dislanma pratikleri ve bu pratikleri doguran kulturel kodlardaki carpikliklardir. Ornegin sakat birinin acima nesnesi oalrak gorulmesi gibi.

Ote yandan sakatlik kavrami yerine ozurluluk terimini kullananlar ya da sakatligi sosyal anlamda engellilik yerine bir tur otekilestirilme durumu olarak kullananlar da yok degil. Ancak bizim sakat camiasinda meselenin algilanis sekli ozetle sakatligin bedendeki herhangi bir soruna tekabul etmesi; engelliligin ise bedenimizdeki bu sorun bahane edilerek toplum tarafindan once kulturel tutumlarda sekillenen sonrasinda pratige dokulen ayrimci uygulamalarla ortaya cikmasi seklindedir. Ayni sekilde ozurluluk sakat camiasinda neredeyse tum kuruplar tarafindan siddetle reddedilmektedir.

Bu temel genel kabul gormus anlayisa ragmen "gorme engelli" (kor), "isitme engelli" (sagir), "zihinsel engelli" (....) gibi tanimlar yanlis olmakla birlikte kullanilmaya devam ediyor. Bu tur yapay ve zorlama terimlerin uydurulmasinda ornegin "geri zekali" gibi terimlere pejoratif anlamlar yuklenmesi baslica rol oynamaktadir. Sakatlik kelimesi tek basina bir kufur degildir ama siz isterseniz onu kufur olarak da kullanabilirsiniz. "kor musun", "sagir misin" ifadelerinde gorulecegi uzere, bedensel bir yeti yitimine tekabul eden korluk ve sagirlik asagilayici bir anlamda kullanildigi icin bu niteliklere sahip bireylere daha "cici" sifatlar bulunmak istenmis ve akabinde yapaylasma kacinilmaz olmustur.

Arzederim88.235.110.210 22:41, 13 Şubat 2012 (UTC)