Tartışma:En zengin tarihî figürlerin listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: BennTheResearcher tarafından 2 yıl önce Madde başlığı başlığına
Vikiproje Ekonomi (Liste-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Listeler (Liste-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Listeler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Listeler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Ele güne karşı yapayanlış, böyle de olmaz ki![kaynağı değiştir]

Selamlar,

Şimdi eğer insanlık tarihinin en zenginleri gibi bir listeye kalkışılacaksa bu listenin başına (bilinen geçmiş itibariyle) John D. Rockefeller oturacaktır. Zira GSMH faktörlerini göz önüne aldığımızda (ki tüm tarihi birbiriyle kıyaslıyorsak bunu yapmak zorundayız) Rockefeller'ın serveti günümüzün 1 trilyon dolarına yakın bir meblağa vuruyor. Bunun araştırılması da yapılmıştır, Aksoy yayınlarından çıkan GSMH karşılaştırmasını temel alan bir de kitabı vardır.

Diğer bir yandan, Bill Gates'in servetinin çıktığı maksimum değer zaten 58 milyar dolardır. Walton kardeşler'in servetleri de aslında toplandığında Bill Gates'ten fazladır. Sam Walton öldüğünde 5 kardeşe ortak pay bırakmış, bu paylar da yanlış hatırlamıyorsam kişi başına 20 milyar dolar civarındadır (1992'de ölmemiş olsaydı tepeye kazık dikecekti diğer bir deyişle). Hiç bir kaynak Walton kardeşlerin servetlerini toplu olarak almaz, bireysel alınır ve buna göre kıyaslama yapılır.

Diğer sıralamalarda da büyük yanlışlar olduğunu son Forbes listeleriyle kıyaslayarak görmek mümkün. Sanırım özensiz hazırlanmış bir kaynaktan kopyala - yapıştır yapılmış bu liste. Üstüne kaymaklı krema tadında bir de telif hakkı problemine gebedir yani bu madde.

Çok konuştum yine. Susuyorum.

Vito Genovese 13:42, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Forbes Zenginler Listesi[kaynağı değiştir]

Tarihin en zenginlerini saptamak için henüz uygun bir kaynak bulunduğunu sanmıyorum. Fakat kaynak Forbes dergisi ise, bir kaç alternatif liste var. Onlardan biri de Milyarderler listesidir.

Bu listenin güncel olanı Milyarderler listesi (2006) Vikipedi'de bulunmaktadır.

Her iki listenin birleştirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.--Osman Çalışkan 14:59, 26 Ekim 2006 (UTC)

  • "Parası(Milyar Dolar)" bölümünün "Serveti(Milyar Dolar)" değiştirilmesi daha uygun olacağını düşündüm. zira zenginlik sadece parayla ölçülmüyor. --Txrazy 08:11, 31 Mart 2011 (UTC)

Madde başlığı[kaynağı değiştir]

Madde başlığını, İngilizce Vikipedi'de yaptıkları gibi "En zengin tarihî figürlerin listesi" veya "En zengin tarihî kişilerin listesi" veya "En zengin tarihî şahsiyetlerin listesi" yapmayı tavsiye ediyorum; topluluğun fikri de önemli. Bu başlık anlam bakımından karmaşıklıklara yer açar, zira anonim bir kullanıcının yaptığı bu düzenleme beni buna düşünmeye iteledi. Muhtemelen kimse fikrini yazmayacak, ama bir süre beklemekte fayda var (umarım fikrini belirten çıkar).

BennTheResearcher (mesaj) 18.09, 28 Aralık 2021 (UTC)Yanıtla