Tartışma:Eşcinsel evlilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Eşcinsel evlilik" vs "hemcins evliliği"[kaynağı değiştir]

"Eşcinsel evlilik" mi "hemcins evliliği" mi? İngilizcede "same-sex marriage" derler, çünkü böyle uygulamalar sadece aynı cinsten iki bireyin evlenmesini sağlıyor. Aslında evlenenlerin eşcinsel olmaları gerekmiyor, mesela aynı cinsten iki heteroseksüelin veya aynı cinsten çeşitli cinsel yönelimlere (ör. biseksüeller, vs) sahip olan insanların evlenmeleri mümkündür. Bu tür evlilikler "eşcinsel" mi oluyor? Neler düşünüyorsunuz? Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 15:26, 29 Mayıs 2011 (UTC)

  • aynı cinsten iki heteoseksüel evlenirse onlar artık hetero değil eşcinsel olur :) aynı cinsten kişilerin birbirini sevmesiyle eşcinsellik oluşmuyor mu? en.wiki'de "also called gay marriage" denmiş oxford kaynak gösterilmiş. bence bizde eşcinsel evlilik kalmasında sakınca yok tabi başka görüşler varsa görüşüm değişebilir.--— heddagabler 16:31, 29 Mayıs 2011 (UTC)
    • İngilizce'de "same-sex marriage" yaygın olduğu için bu tercih edilmiş. Bizde eşcinsel evlilik kullanımı daha yaygın sanırım. "Hemcins evliliği" kavramını kullanan kaynaklar varsa ikincil olarak giriş cümlesine eklenebilir bence.--Abuk SABUK♫ ♫ 17:26, 29 Mayıs 2011 (UTC)
  • Evlilik yasal bir statü. İngilizcede "gay marriage" de oldukça yaygın çünkü, evet, aynı cinsten bireylerin evlenebilmesini isteyenler eşcinsellerdir. Ama bir evliliğin illa cinsel bir boyuta sahip olması gerekmiyor, ve bu yasal uygulamaların yaptıkları tek şey aynı cinsten bireylerin evlenmesini sağlamak; teknik olarak böyle evliliklere giren bireylerin eşcinsel olmaları ya da birbiriyle cinsel ilişkiye girmeleri kanunen gerekmiyor. Birbirini "seven" insanlar da eşcinsel oluyorlar, evet, ama evlenmek için herkesin kendi saikleri vardır. Bir eşcinsel erkek bir heteroseksüel kadın ile evlenince, ya da bir gey erkek bir lezbiyen ile evlenince heteroseksüel evlilik mi oluyor? (bkz: Mixed-orientation marriage). Bundan dolayı bence "hemcins evliliği", "eşcinsel evlilik"ten daha doğru ve daha kesin bir söz kullanımı. Bambi (ileti) 18:13, 29 Mayıs 2011 (UTC)
"mixed-orientation marriage" denen kısmı okumadım sadece girişinden hareketle söyleyebilirim ki orada bir hetero ile homoseksüelin ya da biseksüelin evliliği karşıt cinsiyetlere dayanıyor olsa gerek. çünkü aynı cinsten iki heteroseksüelin evlenmesi mümkün değil (ya da mümkündür ama ben bilmiyorum) fakat bir homoseksüel erkek ile bir heteroseksüel kadının/ya da bir heteroseksüel erkek ile bir lezbiyenin evlenmesi mümkündür bu da same-sex ile ilgili değildir ve buna mixed denmiş olabilir. o sayfadaki örnek ünlü çiftlere de bakabiliriz mixed için. biri erkek biri kadın fakat bunlardan biri heteroseksüel diğer homoseksüel/biseksüel. --— heddagabler 18:43, 29 Mayıs 2011 (UTC)
Dediğim gibi bir lezbiyen ile bir gey erkeğin evlenmesi de mümkün. Mesela Çin'deki eşcinsellerin arasında "sahte evlilik pazarı" denen bir şey var ([1]); toplumun heteroseksist baskılarından kaçmak amacıyla lezbiyenler ile gey erkekler birbiriyle tanışıp evleniyorlar. Böyle bir evliliğin ne cinsel boyutu var ne de "heteroseksüel" olarak sayılabilir, ama sonunda bir karşıcins evliliğidir. Karşıcins evliliği mevcut olan tek evlilik türü olmasından dolayı böyle evliliklerin yer alması mümkündür, yani bu, "heteroseksüel" evlilikler gibi karşıcins evliliğin mevcut olmasının sonucudur. Aynı şekilde iki eşcinselin birbiriyle evlenebilmesi, hemcins evliliğin mevcut olmasının sonucudur. Bu tabii ki kaçınılmaz ve eşcinsellerin arzuladığı bir sonuç, ama "eşcinsel evlilik" diye birşeyin yer alabilmesi için hemcins ile evlenebilme hakkının mevcut olması gerekir. Asıl hak şudur. Bu nedenle "hemcins evliliği" isminin terminolojik olarak daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bambi (ileti) 21:35, 29 Mayıs 2011 (UTC)
bir gay ile lezbiyenin evlenmesi hemcins evliliğine mi giriyor? nasıl hem cins oluyorlar? --— heddagabler 13:33, 30 Mayıs 2011 (UTC)
Belki kendimi anlatamadım, ben öyle bir şey yazmadım, hatta gayet açık bir şekilde öyle bir evliliğin bir "karşıcins evliliği" olduğunu yazmıştım. Evliliğin tam olarak cinsellik ile belirlenmesi gerekmediğini söylemeye çalışıyorum. Bambi (ileti) 14:55, 30 Mayıs 2011 (UTC)
  • Bambi'nin görüşlerine katılıyorum ancak şahsi görüşlerimizden ziyade bu konudaki terminoloji nedir ona bakmak lazım derim. Örneğin Türkiye'de veya Türkçe faaliyet gösteren LGBT kuruluşları ve diğer konuyla alakalı kurum ve otoriteler hangi kavramları tercih ediyorlar?--Abuk SABUK♫ ♫ 17:38, 30 Mayıs 2011 (UTC)
LGBT kuruluşları ve diğer konuyla alakalı kurum ve otoritelerin kavramları nasıl tercih ettikleri değilde mantıken mantık varsayımına bağlı kalıp bir varsa anket ve değerlendirmelerine bakmak gerektiği kanaatindeyim. Neticide LGBT otoriteleri genelde LGBT'li bireylerin yaşantısı, sıkıntıları, sorunları, aşkları ve evliliklerinden rant elde etmek zorunda, ayakta kalabilmek için. İsmi saklı çoğu LGBT dernek, kuruluş böyle. Yani LGBT'linin sesi olan bir anketi esas almak gerek. Keşke bir LGBT Tv olsa ülkemde ama yok işte. O yüzden yabancı kaynaklı anketleri aramamız gerek. Yani bizim sesimizi yabancı birinin sesinden doğru ya da yanlış, hatalı olsada duymak lazım. Komik ama böyle. Herneyse. Bence otorite değilde halk sesi yani. Hedda ile Bambi aynı doğrultuda konuşuyorlar zaten. Sadece ifade edişleri haliyle birazcık farklı. Herbirimiz böyleyiz. - Nebeviye 19:36, 30 Mayıs 2011 (UTC)
Peki ne yapıyoruz şimdi? Şahşen Nebeviye'ye katılıyorum, fakat böyle sorunlara dair herhangi bir Vikipedi politikası var mı? Bambi (ileti) 22:19, 1 Haziran 2011 (UTC)