Tartışma:Dünya Kadınlar Günü/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Kibele tarafından 5 yıl önce triangle yangını başlığına

Madde adı, tarihe saygı, "Dünya (Emekçi?) Kadınlar Günü"

1975'ten 65 yil once, BM karararina mesnet teskil eden asagidaki uluslararasi karardir. Herhalde BM sosyalist bir teskilat olmadigi ve kararin alinabilmesi icin onergeden taviz verildi ve "Calisan/Emekci" kadin ozellikli tarihcesi ve tanimi sansurlendi. Elbette genelde kadinlarin sorunlari calisan kadinlardan oncelikli varsayilabilir, ancak siyaset yapmak baska tarihe saygi gostermek baska seylerdir.

EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Alinti: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=182711 67.86.58.205 15:02, 10 Mart 2009 (UTC)wikici

Bu konudaki uluslararası kaynaklar Clara Zetkin'in önerisinin 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması şeklinde olduğu yönünde. Wikipedia'nın İngilizce, Rusça ve Esperanto dillerindeki sayfalarında "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" türünden ifadeler yok. Hurspartakus 07:18, 12 Mart 2010 (UTC)

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı doğru mu ? Kaynaklar (bağımsız ve tarafsız olanlar tabi) var mı ? Takabeg ileti 15:02, 23 Şubat 2010 (UTC)

8 Mart için Türkiye'de sosyalist çevreler tarafından benimsenen "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adı dünyada yaygın değil. İngilizcesi "International Women's Day"[1], Rusçası ise "Международный женский день" [2]. Her ikisi de sadece "Uluslararası Kadınlar Günü" anlamına geliyor. Her ikisinde de "emekçi" kelimesi yok. Dolayısıyla Türkçe sayfalarda da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak anılmalı, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değil.

  1. ^ Wikipedia'nın İngilizce Dünya Kadınlar Günü sayfası [1]
  2. ^ Wikipedia'nın Rusça Dünya Kadınlar Günü sayfası [2]

Hurspartakus 06:09, 12 Mart 2010 (UTC)

8 mart

dünya kadınlar günü, 8 mart vurgusu olmadan kullanılır. diğer bütün vikilerde de böyle. isim değişikliğini yapıyorum. --ki bl 17:44, 8 Mart 2012 (UTC)

Katılıyorum.--RapsarEfendim? 17:46, 8 Mart 2012 (UTC)

istatistiki veriler

bu başlık altındaki veriler, kadına karşı şiddetle ilgili.. elbette tamamen ilgisiz değil, ama kadınlar gününü tümüyle bununla ilişkilendirmek de doğru değil. not düşmek istedim. --ki bl 11:13, 10 Mart 2012 (UTC)

Katılıyorum.--RapsarEfendim? 14:05, 10 Mart 2012 (UTC)
çıkartsak mı? --ki bl 22:15, 10 Mart 2012 (UTC)
Olabilir. Evet.--RapsarEfendim? 08:28, 11 Mart 2012 (UTC)

Bilgi hatasi Dogrulama

Bu konuyla ilgili bir konusma verdigim icin konuyu cok arastirmistim. Bu sebeple bir duzeltmede bulunayim haddim olmayarak. 8 Mart 1857 ilk kadin aktivizm hareketi olarak dusunulmekle birlikte asil olay kadinlara daha iyi kosullarda daha cok para verilmesi icin yapilmis hareketti. Bu tarihte cok sukur bir yangin olmamisti. Kanada kadin bakanligi da inanmazsin aslinda 8 mart 1857 de hicbir protesto olmadigini soyleyip durur. Dolayisiyla cep telefonu falan da olmadigi icin aslinda bu ilk 8 martin bir kaydi yok maalesef. Yangina gelince. Evet 123 sanssiz kadinin yanarak hayatini kaybettigi yangin aslinda 1857 de dill, 25 Mart 1911 de Triangle Shirtwaist Factory'de oldu. O zamanlarda isverenler mallari disari kacirilmasin veya calinmasin diye iscileri uzerlerinden kilitliyorlardi. Bu sebeple sanirim 123 kadin ve 43 erkek isci hayatini kaybetmisti. Yani aslinda bu isin de dunya kadinlar gunu ile uzaktan yakindan alakasi yok. Bir cok millet 8 marti kendisine mal ederek sahiplenmeye calisiyor. Birlesmis milletler 8 mart 1913 deki bread and peace aktivizmini start kabul ediyor. Bir yandan da sanirim ruslarin cekoslavakyayi isgalindeki kadinlari direnisi gregoryan takvimde 8 mart oldugu icin bir baska inanisa gore de ruslari terkedisinden 4 gun sonra kadinlara secme ve secilme hakki verildigi icin bugun dunya kadinlar gunu oldu diyenler var. Ozetle bu isin nerden ciktigi hala kesin diil. Sevgiler. https://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_Shirtwaist_Factory_fire Euroapple (mesaj) 10:27, 8 Mart 2014 (UTC)

triangle yangını

ayrıca bakınız kısmındaki bu yangın maddesi maddeden çıkartılıyor. doğru ya da yanlış, kimi ülkelerde dünya kadınlar günü ile ilişkilendirildiğini biliyoruz. şöyle yazılar varken maddeyi çıkartmanın ansiklopedik bir yararı bulunmuyor. --kibele 13.08, 14 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

İLO gibi bir kuruluşun web sitesinde bile böyle mesnetsiz şeyler yazılmış olması hayret verici. Ama Vikipedi'nin - başta ABD'nin resmi dili olan İngilizce olmak üzere - hiçbir dildeki Dünya Kadınlar Günü sayfasında bu olayla hiçbir ilişki kurulmazken, sırf bu tuhaf İLO "bilgisi" nedeniyle bunun bu şekilde (Ayrıca bakınız başlığı altında) yer alması yine de doğru değil. Dünyada bilinen ilk "Kadınlar Günü" kutlamasını düzenleyen Amerika Sosyalist Partisi'nin de, ilk kez "Dünya Kadınlar Günü" geleneğini başlatan uluslararası kadın hareketi liderlerinin (C. Zetkin, R. Luxemburg, A. Kollontai, vb.) bilmediği, hiçbir yerde yazmadığı/bahsetmediği (araştırılmıştır) bu bilgiler/ilişkilendirmeler için bu İLO sayfasını yazan kişi bir kaynak göstermiş mi? Hayır... Lütfen böylesi "şehir efsaneleri" ile Vikipedi kalitesini, güvenilirliğini erozyona uğratmayalım. Bunu (her nedense) "vazgeçilmez" görüyorsanız, yukarıda 8 Mart'ın olası kaynağı ile ilgili "çeşitli tartışmalı iddialar" arasına bu "triangle yangını" da eklenebilir ve orada kaynak olarak bu İLO web sayfasına link verilebilir. Mevcut şekliyle değil... --Güvencin58 15.23, 14 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

bu bir yanlış anlaşılma olarak, sizin deyiminizle bir 'şehir efsanesi' olarak da olsa kaynaklarda yer buluyorsa bu bir ansiklopedik bilgidir, çıkartmaktansa maddede yer bulması doğru olandır. 'sırf' bu kaynaktan ibaret olmadığı malûm. ayrıca, dünya kadınlar günü, geleneği başlatanlar kadar onu sürdürenlerindir de.. önerdiğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz maddeyi. --kibele 15.37, 14 Mart 2019 (UTC)Yanıtla