Tartışma:Charlton Heston

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

kategorilendirme[kaynağı değiştir]

her bir oyuncu için sadece kendi filmografisi ve kendine ilişkin vikipedi maddesini içeren kategorilerin açılması ne denli anlamlı ya da etkindir, bu tartışılır.

charlton heston ve benzeri oyuncuların uluslarının adıyla anılan, doğum/ölüm yıllarına ilişikin vb. kategoriler altında toplanması daha doğru bir yaklaşım olsa gerek.

bu maddeden kategori:Charlton Heston'u çıkardım ve eksik olan kategori:ABD'li sinema oyuncuları'nı ekledim.

--Doruk Salancıileti 20:40, 28 Şubat 2010 (UTC)


  • Bu bir eksiklik değildi. kategori:Charlton Heston; kategori:ABD'li sinema oyuncularının bir alt kategorisidir. Sadece sinema oyuncuları değil, tüm biyografi maddeleri için düşüncelerinizi değerlendirmeye almalısınız. Charlton Heston'ı ilgilendiren maddelerin kendi adıyla bir kategoride bulunmasının ansiklopedik zararı nedir? Maksat maddeleri bir arada tutarak okuyucuya kolaylık ve ansiklopedik bir tasnif sağlamaktır. Charlton Heston ve filmografi maddeleri ile kategorilerilendirmelerini yapan kullanıcı olarak bu maddeler üzerindeki değişikliklerinizi izliyordum ama maalesef bu konudakini ikna edici göremiyorum...Vikiçizer 22:18, 28 Şubat 2010 (UTC)

kategorilendirmedeki amaç, olabildiğince detaylı ve çok kategori açmak olmamalı. aralarında önemli ortak paydalar olan maddelerin bir arada tasnif edilmesini sağlamak ansiklopedik açıdan elbette çok faydalı birşeyken ve okuyucu/kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacakken, ansiklopedik zararı "aşırı kategorilendirme" olacak şekilde kategoriler açmak şüphesiz gereksiz birşey. ansilopediyi olabildiğince sade ve etkin kılmak için, buna dikkat etmek gerekir.

ansiklopedik olarak anlamlı biyografiye sahip her sinema oyuncusu, yazar, sanatçı, politikacı vb.'ne kendi adıyla bir kategori açmak, "aşırı kategorilendirme" olarak adlandırılabilecek duruma iyi bir örnektir. biyografisi ansiklopedik olarak anlamlı her kişi, kendi adıyla anılacak bir kategoriye sahip olması gerekecek kadar bir madde birikimini de beraberinde taşır mı?

örneğin charlton heston, bir sinema oyuncusu olarak kıymetli bir kişiliktir ve

  • 1923 doğumlular / 2008 ölümlüler
  • ABD'li sinema oyuncuları
  • en iyi erkek oyuncu oskarı kazanmışlar

gibi genel, onunla bu ve benzeri özellikleri paylaşan başka kişilerle birlikte listeleneceği kategorilere elbette sokulacaktır. buna mukabil, bu aktörün kendi adına bir kategorisi olacak denli bir madde birikimi yaratabileceği şüphelidir: adına açtığınız kategoriye bakınca, filmografisi ve biyografisindan başka bir madde şu an için gözükmüyor; biyografik madde ile aktörün adını taşıyan kategori, kendi aralarında birbirlerine bağlantı veren bir kapalı daire oluşturuyorlar. bu durum, genel yapısı ağacın dallanması gibi olması gereken ansiklopedik kategorilendirme kavramına oldukça ters.

bu yazdığımın elbette istisnaları vardır; çok önemli, çağları etkilemiş, adını içeren ya da anan kültürlerin/külliyatların gelişmesine yol açmış kişiler için doğrudan adlarını taşıyan kategorileri açmak gerekli olabilir. charlton heston'ın ise böyle bir durumda olduğu ise muhakkak değil (kendisine garzeim yoktur; sevdiğim ve çok iyi bir oyuncu olmasının hakkını teslim ettiğim bir kişidir).

kesinlikle "illa en:'deki gibi olsun" diyen biri değilim ama bir örnek olarak belirtmek gerekirse, tr:'nin kimbilir kaç katı büyüklükte bir ansiklopedi olmasına rağmen, en:'de bile chalrton heston ya da başka pekçok önemli aktörün adını taşıyan kategoriler yok.

son olarak, ne yazık ki gene tr:'deki değil de en:'deki "vikipedi'de kategorilendirme" konulu şu sayfaları değerlendirmenizi öneririm: en:Wikipedia:Categorization ve en:Wikipedia:Overcategorization. tr:'deki ilgili sayfalar oldukça zayıf durumda; ciddi geliştirme istiyorlar.

iyi çalışmalar...

--Doruk Salancıileti 11:22, 1 Mart 2010 (UTC)

Ben size katılmıyor değilim, kategorizasyonun dikkatli yapılması konusunda her görüşü saygıyla dinler, değerlendiririm. Türkçe vikipedide sadece sanatçılar değil, birçok biyografinin gereksiz sayılabilecek kategorileri mevcut. Köy çeşmesinde 1 madde için kategoriler açılması konusunda bir fikir alışverişi olmuştu, isterseniz bulmaya çalışırım. Genel intiba kategorilerin zaman içerisinde işlevini tam anlamıyla göstereceği ama şu an olmasının da bir zararı olmadığı, aksine faydası olduğu yönünde idi. İngilizce vikipedideki kategorilendirmeye ait oluşan kuralları ve teamülleri inceliyorum, Türkçeye mutlaka kazandırmak gerektiğinin de farkındayım.
Charlton Heston'a gelince; biyografi maddesi ve filmografisini (ve açılabilecek diğer maddeleri) bir arada tutmak için ne yapılabilir? İngilizce vikipedide ilişkili maddeler de biyografi kategorilerine eklenebiliyor. Türkçe de örnekleri var. Örneğin Kategori:Bülent Ecevit içinde Güvercin, Köykent, Kaldırım Defteri vs. maddeler var. Baktığımızda Bülent Ecevit kategorisinin Kategori:Ecevit ailesinin alt kategorisi olduğunu görüyoruz.
Diğer yandan ısrarcı değilim. İsterseniz birkaç kullanıcının dikkatini bu konuya çeker ve tartışırız. Bir genel görüş oluşursa biyografilere ait kategorilerin açılma kriterlerini en azından teamül haline getirmeye çalışırız. Sonra açılmışları temizleriz.
İyi çalışmalar...Vikiçizer 12:07, 1 Mart 2010 (UTC)