Tartışma:Babürlüler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Babür İmparatorluğu sayfasından yönlendirildi)

Türk devleti?[kaynağı değiştir]

Selamlar. Türkiye'nin resmi tarihi ne derse desin, Babür İmp'in 'Türk devleti' olduğu hiç ama hiç inandırcı değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi tarih anlayışına göre türk devleti gibi kategori varsa oraya sokulur aslında. İyi çalışmalar. Takabeg 05:29, 18 Ocak 2008 (UTC)

Babür devletinin kurucusu babür şah büyük türk imparatoru timurun torunudur.Tarihe mal olmuş yazdığı BABÜRNAME türkçedir.neden moğolca veya hintçe yazmamıştır soruyorum.devletin diğer hükümdarlarının isimleride türkçedir. bahadır şah,cihangir şah,alemgir şah diğerlerinin ismi ise daha çok arapça kökenlidir nasıl olurda moğollar arapça veya türkçe hükümdar ismi kullanmıştır. Diğer önemli hususta moğollar müslüman bir toplum değildir nasıl olurda devlet örgütlenmesi dini islam olmuştur soruyorum .İslam dininide bir türk devleti olması sebebiyle almıştır.Bu bilgiler ışığında babür devletinin türk kökenli olduğu açıktır. yazdıklarımı yalanlayacak varsa doğru bilgilerle açığım.Tarih yaşanmıştır arşivlere bakabilirsiniz.

  • Sanırım imparatorluğun kurucusu Babür Türk kökenli olduğu için Türk devleti olarak adlandırılmış. Ayrıca, imparatorlukta kullanılan diller arasında Türkçe'nin bir lehçesi olan ve Babürnâme'nin orjinalinin yazılımında kullanılan Çağatayca da vardı. --60.240.112.112 05:45, 18 Ocak 2008 (UTC)
İlginiz için teşekkür ederim. Ancak Babür'ün Türk kökenli tarafı var olmayan tarafı var. Belki de yüzde yüz Moğol.
Yine Türk kökenli olduğunu varsayarak aynı mantıkla yola çıkarsak Kürt kökenli olan Selahattin'in kurduğu Eyyubiler ve İran'da Zand hanedanı gibi devletler Kürt devleti sayılması gerekir. Fakat Eyyubiler'in yönetim ve toplum yapısı ve saire bakarak Kürt devleti olmadığını biliyoruz.
Bu "16 devlet" içine girmeyen ve 'Türk devleti' olmaya daha layık devletler (Akkoyunlu, Karakoyunlu, Sefevi vs.) varken niye Babür? "16 devlet" Türk Tarih Tezine nazaran kötünün iyisi diyebiliriz. Fakat Bayraklar konusunda o tezden daha beter. Kullanılan dile bakarsak Horezmşah başta olmak üzere Farsça'yı kullandığı Türk devletleri çoktu. Bi de 16 devletlerin bayraklarının hangisi gerçek hangisi uydurma? Bilginiz var mı? Bu konuyu Türk devletleri şablonu ve maddesinde de açacağım. İyi çalışmalar. Takabeg 06:18, 18 Ocak 2008 (UTC)
  • Aslında çok önemli bir de var. Tartışmalı olanlara kesin dille "Türk devletidir" denilmiş. --60.240.112.112 06:48, 18 Ocak 2008 (UTC)
Tekrar teşekkür ederim. Bunları hemen madde metinlerine yansıtma niyetim yoktur:)) MEB yalan öğretiyor, Cumhurbaşkanlığı uyduruyor demek istemiyorum. Çocuklar şok olup sadece tepki göstereceklerdir. Yine de sorgulamamız gerek bence. Bunlar eski 'etnosentrizm' tarih anlayışın olumsuz mirasıdır. Şimdi 1931 Lise Tarih derskitabına bakıyorum (Kaynak yayınları), daha neler..... Evet maddelerde tartışmamız lazım. İyi çalışmalar. Bir de her zamanki kaliteli katkınız için teşekkür ederim. Görüşmek üzere...Takabeg 07:00, 18 Ocak 2008 (UTC)

Jean Paul Roux'un Türklerin Tarihi kitabında ve pekçok kaynakta Türk devleti olarak ya da bazı kaynaklarda da Türk-Moğol devleti olarak geçmektedir. Sonuçta bu devlet, Türk kültürü dışında anlam kazanmamaktadır. Osmanlı döneminde yaşayan tarihçiler de aynı soydan geldiklerini yazmışlardır. --Orijinnal 09:39, 21 Ocak 2008 (UTC)

bu site ne hikmetse tarih değrlerimizi yok ediyor!!!

Babür şah büyük türk imparatoru Timur'un torunudur. Orta asya bölgesinde yaşanan savaşlar ve moğol baskısı sebebiyle Türk kavimlerini toplayıp etrafında önce afganistan,hint yarımadasını fethetmiştir.hindistan topraklarına kattığı eşsiz değer hala günümüzede yaşamaktadır.Türk kültürü ve bir kısım moğol-hint senteziyle harmanlanmış bir toplumdan oluşmuştur zamanla.

Dünyaca ünlü TAC MAHAL ,büyük Türk sultanı şah cihan tarafından eşinin anısına yapılmıştır.

Babür şahın yazdığı BABÜRNAME Türkçedir.

  • Yok artık?! Babür İmparatorluğu her bakımdan Türk oğlu Türk'tür. Babür Hanedanlığı'nın soyu, büyük Türk hakanı olan Timur'a dayanmaktadır. Ayrıca Farsça kullanan Türk devletleri var diyorsunuz ama Farsça İslam dininin kültürel dillerindendir ve o dönemde, o bölgelerde çok baskın bir dildir. Ama Türkçe'nin İslam'da kültürel bir yanı yoktur ve bu adam kitabını Türkçe yazıyorsa eğer Türk'tür. Kaldıki devletin dili de Türkçe'dir. Yani hatta Babür İmparatorluğu'nun Türklüğünü kanıtlamak için bir kitap bile yazılır. Ayrıca 16 Türk Devletini yanlış biliyorsunuz. Siz demişsiniz Akkoyunlu, Karakoyunlu, Safevi gibi devletler daha çok hakediyor Türk devletlerine girmeyi diye. Ben size önce şunu diyeyim; daha çok haketmiyor, tam tersine hepsi de 100% Türk'tür zaten. Ve bu devletlerin hiçbiri için daha çok Türk gibi oranlamalar yapılamaz, çünkü dediğim gibi hepsi 100% Türk'tür. Ve kaldıki 16 Türk Devleti denilen şey aslında 16 Türk İmparatorluğu veya 16 Büyük Türk Devletidir. Yoksa zaten Türkler'in kurduğu çok çok daha fazla devlet vardır ve bu Türk devletler arasında da zaten Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Safevi gibi devletler de yer alır. Ayrıca Selahaddin Eyyubi'ye de Kürt kökenli demişsiniz ama Selahaddin Eyyubi Türk oğlu Türktür. Ya anlamadığım şey şu; Eskiden bütün dünyayı yönetmiş, son derece kahraman ve zeki olan, BABÜR gibi son derece büyük devletlere sahip olan böylesine büyük bir millet neden ve nasıl bu hale geldi?! Yahu Farslar, koskoca büyük Türk devletlerinden olan Selçuklu'yu, Harzemşahlar'ı, Gazneli'yi falan bile Fars olarak göstermeye çalışıyor. Siz kalkmışsınız; 100% Türk devleti olan, Türklüğü tartışma konusu bile olmayan Babür İmparatorluğu'na Türk değil diyorsunuz! Yani tabiki sorgulamamız gerek. Ama sizinki sorgulama değil, kati suretle Türk olduğunu inkar etmek olmuş ve bu da çok büyük bir yanlış. EMr KnG (mesaj) 15:28, 9 Eylül 2012 (UTC)

Babür Şah kat-i suretle Türktür.Önemli olan soy değil kendini nasıl hissettiğindir.Babür Şah moğolları ve moğol devletlerini kınamış ve asla onlardan olmadığını olmak istemediğini belirtmiştir açıkça.Doğu Dünyası da onu hain olarak yazmış ama Batılılar Dünya'da Türklüğü ve İslâmî yaymış birsürü yararlı faaliyetler göstermiş olduğu için onu Türklere mal etmek istememişlerdir.Babürname ve kendi divanı Türkçe yazılmıştır. Melih Reis (mesaj) 21.31, 3 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Fars wiki yazarları vs Türk wiki yazarları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bazen anlayamıyorum Türk yazarların ne yapmaya çalıştığını. Farsi yazarlar Selçuklu İmp. bile sırf dile dayandırarak Farsi olarak yazabilirlerken biz nasıl olur da hem de Türkçe sayfada öz be öz, hem diliyle hem de soyuyla sopuyla, Türk olan Babür İmp. için Türk'ü ekleyip Türk-Moğol-Hint yazınca hemen itirazlar yükseliyor? Biz burada bulanık bir dönemden bahsetmiyoruz ki. Babürname'de bizzat herşey Babürşah tarafından yazılmışken daha neyi tartışıyoruz? Bu kadarına da pes. Bu imzasız yazı 81.213.203.164 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu konuya değinmeniz çok yerinde olmuş.Türk tarihinin zenginliği ve medeniyeti vikipedi sayfalarında yazılması birilerinin işine gelmiyor sanırım. farsların Türk devletleri olan Büyük selçukluyu,safevi devletini ve mevlanayı,ibni sina yı fars gibi göstermeli çok doğal oluyorda biz türklerin bizden olan geçmişimizi savunmamızın neresi vandalizm veya size göre faşistlik oluyor

Vikipedi yazarları Gerçekten bu kadarına pes diyorum!!! Tarafsız ve doğru bir vikipedi istiyorum.

"Fars wiki yazarları vs Türk wiki yazarları" başlıklı konuya sonuna kadar katılıyorum. Bir Özbek sitesinde okumuştum. öyle bir bilgi vardıki eyer babürler moğol olsalardı azerilerin bile moğol olacağını söylüyorlardı. Hem Babür soyu moğol bile olsa (ki değil) zaaten her şekilde sonradan Türkleşmiş olur. Zaaten Moğollar zamanında selçukluyu moğollaştırmaya çalışmıştı ama Hz Mevlana'nında dediklerindede:

Moğollar başkentini taşımalarına rağmen her şekilde anadoluya gelen moğollar hem islama geçip hemde Türkleşeceğini.. belirtiyor. Onlardan öncede hep Türkler seferler yapmışlardı. Moğol İmparatorluğununda yıkılışıyla hep Türk devletler belirdi. Babür Türk devletidir. Zaaten daha ilk Moğolların ve Türlerin (Ak Tatar (Türk) ve Kara Tatarlar (Moğol) daha zaaten orhun bölgesi civarında belirmiştik. kaynaşmama imkanı yok. Zaaten Türki birliklerindede moğollar geçiyor. Ya hepimiz bir isimde toplanalım yada çözümü yok. (Ak Tatar ve Kara Tatarlar ile ilgili bilgiler Çin Kitabelerinde ve o kitabe ile ilgilide bilgi (Türklerin Kültür Kökeni) kitabından verilmiştir.

Konuyla ilgili son bilgiyi veriyorum. Babası Timur'un soyundan Annesi Cengiz Han'ın soyundan geldiği için Hint-Moğol diye geçen bu devlette şöyle bir durumda var. Timur'un Türk olduğu söylentileri doğrumu yanlış'mı bilemiyorum ama şuda var ki: (Kaynak: Türklerin Kültür Kökeni.) Çin yazıtlarında Cengiz Han'ın torunlarının Ak Tatar(yani Türk) olarak geçtiği belirtiliyor ve http://tr.wikipedia.org/wiki/Bab%C3%BCr adresindede Soykütüğünün en altında Babür'ün Türkleşmiş olduğunu söylüyordu.Babür İmparatorluğu'nunda kurucusu... 2 wikipedia sayfasında bile böyle değişiklikler oluyorsa bunlar çok yanlış ve çok saçma. Babürler Türktür... O bakımdan lütfen sayfayı (Ana sayfayı yani kaynağı) yapanlar Moğol Tarihinin üstüne yada altına Türk Tarihinide eklesinler yada Babür İmparatorluğu'nun soyuna direk Hint Türk diye yazsınlar ve Türk soyu diye geçsin.

Ana Brittanica'da Türk-Moğol kökenli olarak geçiyor. Maddeyi bu doğrultuda değiştirdim. Türk-Moğol kökenli, Fars kültürünün yoğun etkisinde kalmış ve Hindistan'da hüküm sürmüş bir imparatorluk. Yani Türk müydü değil miydi diye bu kadar vakit kaybetmeye gerçekten gerek yok bence. Gezginrocker (mesaj) 03:22, 11 Kasım 2012 (UTC)

Saf Türk kökenli Babür İmparatorluğu[kaynağı değiştir]

Babür İmparatorluğu hakkında yanlış olarak Türk-Moğol kökenli bilgisi yer almakta. Yalnız bir kişi iki ayrı etnisitede kökene sahip olamaz. O yüzden Türk-Moğol olmasının imkanı yok. Babür Şah Türk ve Müslümandır ve baba tarafından atası olan Timur da Türk ve Müslümandır hatta Timur'un Türklüğü yüceltmek için yaşa, Türke kılıç kaldıran eli kır! gibi sözleri de vardır. Türklerde ve Müslümanlarda soy babadan geçer. Bu halde annesi nolursa olsun Babür Şah Türk-Moğol değil sadece Türk kökenli oluyor. Öyle bakacak olursak zaten Osmanlı'daki yabancı hatunların, Göktürk ve Hunlardaki Çinli prenseslerin veya Roma'daki Türk prenseslerin de bu devletlerin etnisitesini ikiye çıkarmaları gerekirdi ama böyle bir şey yok. Ayrıca Babür Şah'ın annesi zaten yabancı değil Türktür. Annesi Türk hükümdarı Cengiz Han'ın soyunda geliyor. Bazı tarihçiler Türk, bazıları Moğol dese bile Türk olduğuna şüphe yoktur. Cengiz Han'ın soyu Şato Türklerine dayanmaktadır. Şatolar da Göktürklere, yani soyu sopu belli. Moğol diyenler bunu hangi akla hizmet diyorlar onu da anlamış değilim ama neyse o ayrı mevzu. Sonuç olarak Babür Şah'ın Türk olması için sadece babasının Türk olması yeterliyken hem babası hem de annesi Türktür. Zaten Babür Şah kendisinden ve ordusundan/devletinden bahsederken Türkler söylemini kullanıp Türkleri övmüş ve Moğollara karşı olan antipatisini de açıkça dile getirmiştir. O yüzden Türk-Moğol kökenli Türk kökenliye çevrilmelidir. Erim Turukku (mesaj) 13:24, 19 Ekim 2013 (UTC)

Babür hanedanının (hükumetinin) bayrağı (yeşil fon üzerinde, ortada aslan ve aslanın arkasında güneş) olarak gösterilen bayrağın kaynağı nedir? Neden kaynak gösterilmeden bayrak buraya eklenmiştir? Eğer varsa bayrak için kaynak bildirilsin, yok eğer ilgili konuda kaynak yoksa lütfen bayrağı kaldıralım. Elməddin ər-Rafizi (mesaj) 18:16, 23 Ekim 2016 (UTC)

Google Kitap'taki arama sonuçlarında ufak farkla Babürlüler önde; ancak Google Türkçe sayfalardaki aramada Babür İmparatorluğu bunu katlamış.