Tartışma:Ayırıcı im
Konu ekleDiyakritik (Diacritic) sözcüğünün Türkçe karşılığı tam olarak "Ayırıcı-Ayırtedici" demektir. Ayırıcı İmler (Ayırıcı İşaretler) bu başlığın Türkçeleştirilmiş biçimini göstermek için uygundur. Düzeltme İşaretleri ise önerilen başka bir terimdir. Buzancar (mesaj) 06:07, 16 Ocak 2014 (UTC)
- Bu maddeyi "Düzeltme işaretleri" başlığına taşıyalım. "İnceltme işareti" (şimdi "Düzeltme imi") vb maddelerin içeriğini de buraya aktaralım. Full stop. (Yeni Türkçe! :-) --E4024 (mesaj) 08:05, 16 Ocak 2014 (UTC)
- Sayfanın adı ve içeriği ile ilgili olarak:
- Diğer maddeleri buraya taşımak uygun değil, çünkü bu kavrama dair bir başlık açmış olan diğer dillerde de aynı uygulama var: Diyakritik işaretler topluca değerlendirilir. Ama herbir işaret için daha fazla ayrıntı amacıyla ayrı birer sayfa bulunur. İngilizce, Fransızca, Almanca vs. tüm sayfalarda benzeri yönde bir uygulama mevcut. Dolayısıyla hepsini aynı yere toplayıp diğer sayfaları yoketmek uygun olmayacaktır.
- Hem Düzeltme İşaretleri (Diyakritik işaretler) hem de Düzeltme İşareti (İnceltme işareti) şeklinde iki ayrı kavram birbiri ile karışır. “Ayırıcı İşaret” tabiri daha uygun olur. Ama bunun için genel bir görüşbirliği olmalı. O yüzden sayfayı taşımak yerine tartışma kısmında görüş bildirmekle yetinildi.Buzancar (mesaj) 19:34, 16 Ocak 2014 (UTC)
Madde içeriği
[kaynağı değiştir]Maddeyi sahiplenen Vikipedist ısrarla Türkçe üzerinden örnekler veriyor. Türkçe Vikipedi "Türkçe Ansiklopedisi" değildir. Zaten dilimizde de "diyakritik" diye bir sözcük bulunmamaktadır. Maddeyi bu işaretin kullanıldığı diller temelinde yönlendirerek geliştirmek daha uygun olur. --E4024 (mesaj) 10:16, 17 Ocak 2014 (UTC)
- Eğer bu cümleyi daha yapıcı bir biçimde: "Diğer dillerden daha fazla örnek verilmeli" şeklinde kullanmış olsaydınız yüzde yüz haklısınız derdim. Ancak, Vikipedist ısrarla Türkçe üzerinden örnekler veriyor demişsiniz önyargılı olarak ve anlaşılan maddeyi dikkatli okumamışsınız. Birkaç örnek vereyim (aşağıdaki cümleler sayfadan alıntıdır):
- Örneğin Macarcadaki Bodza (Boḑa: Mürver Meyvesi).
- Ses olarak Boşnakça'da, Macarcada ve Bulgarcada yer alır.
- Kazakça Қасқыр (Ⱪasⱪır: Kurt), Қой (Ⱪoy: Koyun)
- Gagavuzcadaki Soţial şeklinde yazılan (Sosyal, "Sotsyal" gibi okunur)
- Başkurtça'daki Ҡалын (Kalın) sözcüğünün çevirisi Ⱪalın olarak yapılır
- Örneğin: Moğolcadaki Ţag sözcüğü (Çağ, “Tsag” okunur), Ţeţeg (Çiçek, “Tsetseg” gibi okunur).
- Tatarca’da, Türkmence’de kullanılır.
- Başkurt Kiril Alfabesinde "Ҫ" harfi ile gösterilir.
- Tunus ve Cezayir Arapçasında Türkçedeki gırtlaktan söylenen K harfine benzeyen bir sesi karşılamak için üç noktalı ڨ harfi kullanılır.
- Ă: Romancada ve Çuvaşçada ayrıca İtelmencede ve Hantıcada yer alır. (Bu dillerde I-A arası bir sestir.)
- Ŏ: Çok nadiren kullanılan bir sestir. Pinyin alfabesinde, ayrıca Korece ve Hintçenin romanizasyonunda yer alır.
- Belarus ve Esperanto alfabesinde bulunur. W'ye benzeyen kısa, gırtlaksı ve yarı-sesli bir U harfidir.
- Peltek T sesidir. Arapça’dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır (ث).
- Ģ: Letoncada yer alan bir harftir.
- Leton Alfabesinde ince N sesi için kullanılır. Bu ses kimi alfabelerde Nj olarak kullanılır. Kiril alfabelerindeki karşılığı Њ harfidir.
Türkçede bulunmayan örneklerde ise bu durum zaten belirtilmiş ve verilen örneğin sadece ses değeri olduğu her defasında ifade edilmiştir zaten.
Sayfayı geliştirmek için çaba harcamak sayfayı sahiplenmek değildir. Üstelik buna (sahiplenme iddiasına) tek başınıza da karar veremezsiniz. O yüzden italik olarak (kesin varmış gibi, son derece emin bir biçimde) yazdığınız ithamlarda bulunurken biraz daha önyargısız davranmanızı öneririm. Aksi takdirde Vikipedi politikalarına aykırı davranan kişi siz olursunuz.
Diyakritik tabiri için Türkçede böyle bir şey yok diyerek kenara çekilince haklılığınız ortaya koyulmuş olmaz. Varsa bir öneriniz, topluluğa sunmanız gerekir.
Buzancar (mesaj) 11:58, 17 Ocak 2014 (UTC)
Madde adı
[kaynağı değiştir]- Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
- Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Fonetik işaret kullanımı çok daha yaygın. --Cobija (mesaj) 17.33, 25 Temmuz 2018 (UTC)