Tartışma:Almanya'daki Kürtler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Almanya (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Almanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Almanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türkiye'de iç savaş mı? Türkçe vikipedi ne hale gelmiş...

  • Türkiye'de iç savaş olmadı bildiğim kadarıyla, bu sebepten gerekli düzeltme yapılmıştır. Ancak yine de ilgili ifadelerin kaynaklarla desteklenmesi gerekmektedir. Saygılar.Sağlamcıileti 12:40, 23 Ekim 2008 (UTC)

Birleştirme?[kaynağı değiştir]

Şablon:Kürt azınlıklar ve Şablon:Türk azınlıklar'da yer alan maddelerin bazıları gerçekten zayıftır. Ancak ayrı madde olarak kalırsa bilgilerin eklenme şansı yüksek olacaktır. Özellikle yerlisi olan arkadaşlarımız katkıda bulunabileceklerdir. Birleştirildiği takdirde katkıda bulunmaktan çekineceğini düşünüyorum. Kısaca birleştirilmemelidir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:06, 17 Kasım 2008 (UTC)

Kürtler ana maddesinde Avrupa Kürtleri hakkında hiç bilgi bulunmuyorken ayrı maddeler açılmasına şu an gerek olmadığını düşünüyorum. Khutuckmsj 15:35, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Yukarıda öne sürülen: "Ancak ayrı madde olarak kalırsa bilgilerin eklenme şansı yüksek olacaktır." argümanı hayli zayıftır. Katkı yapılacak, bilgi eklenecek maddelerin illa ki ayrı maddeler halinde olması gerektiği nerede yazmaktadır? İsteyen anamaddeye de pekala katkı yapabilir. Yerlisi olan da olmayan da, ansiklopedik olduğu sürece her türlü bilgiyi, katkıyı yapabilir. Madde, Kürtler maddesi ile birleştirilmelidir. Anamaddedenin Ortadoğu'da Kürtler altbaşlığında dahi henüz pek çok eksik ve yetersiz bilgi varken, bu maddelerin (Almanya Kürtleri, Fransa Kürtleri, Japonya Kürtleri, vb.) ayrı ayrı ve yetersiz derecede kısa içeriklerle açılmış olması, henüz ansiklopedik olgunluğa erişmiş olmamaları nedeniyle, doğru değildir. Gün gelir de, maddeler yeterli büyüklüğe ulaşırlarsa, elbette ayrı madde haline getirilebilirler. Bu arada, Kullanıcı:Manco_Capac'ın şurada belirttiği gibi, Kürt diasporası tabiri de tartışmaya açılmalıdır. Herkese iyi çalışmalar. --M. M. ileti 20:35, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Kürtler maddesi IP'li kullanıcılara kapalı olduğu için IP olarak girmeyi tercih eden arkadaşlarımız söz konusu maddede katkıda bulunamazlar. Dolayısıyla kullanıcıların bilgileri olaslığı yüksek olacaktır. Takabeg ileti 22:49, 17 Kasım 2008 (UTC)
  • Maddelerin birleştirilmesi taraftarı değilim illaki içeriği geniş olduktan sonra ayrı madde açılması gibi ifadeleri de doğru bulmuyorum. Ana maddeki eksik içerikler bu alt başlığı (maddeyi) bağladığından da kuşkuluyum. Sonuçta ana maddeden bağımsız bir içeriği teşkil etmekte olan bu madde herkes tarafından geliştirilebilir olacağından ayrı bir madde kalması en uygunudur. taslak olmasından ve Kürtler maddesinde Avrupa Kürtleri hakkında hiç bilgi bulunmamasından dolayı bu maddenin Kürtler maddesiyle birleştirilmesine neden gösterilmesi oldukça absürd kaçıyor.--Hedda Gabler 08:37, 18 Kasım 2008 (UTC)

Kayda değerlik, etnik gruplar[kaynağı değiştir]


  • Noumenon, siz onyüzbinmilyon yönerge yazarken biz de maddelerdeydik. Maddeye birleştir eklemediğimde kayda değer bir içeriğe sahip değildi, kürtler ana maddesinden bile buraya bağlantı yoktu, tamamen öksüz ve yetim bir maddeydi bu madde. Bakın birleştirilme lafı maddede nasıl bir gelişim sağladı! Bundan sonra her maddeye "birleştir" şablonu koyacağım, üç ayda 4-5 bin seçkin maddemiz olur bu gidişle. İnanmıyorsanız şuraya bakın, SAM yazdığımda 1199 bayt olan madde 181 dakikada 4 kat büyümüş. Viki'nin gelişim sorununa çözümü buldum nihayet!

Not: Bir de bildiğim kadarıyla tasarımdan anlıyorsunuz, rica ediyorum, lütfen gözü daha az yoracak bir şekilde yazın. Bold'lar, büyük harfler, yanar dönerler yüzünden pek de kısa olmayan mesajlarınızı okumakta çok zorluk çekiyorum. Bize de yazık! Khutuckmsj 00:22, 22 Kasım 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Politikalari ihlal ederek kullanicilari madde yazmaya tesvik etmek benim defterimde pek de uygun bir yontem degil.. ben iyi niyet varsayarak gelisecegini umut etmeyi yegliyorum. Kisisel mesajlarimizi istedigimiz bicimde yazabilecegimizi saniyordum? Formatimi begenmediginiz icin ozur dilerim; uzun yazdigim icin ana noktalari kalinlastirmayi uygun goruyorum ve cok zamanim olmadigi icin yaptigim arastirmalar sonucu buldugum kaynaklarin isimleri eger buyuk harflere sahiplerse kucultmeden dogrudan yapistiriyorum. Ama sanirim kaynagin adinin buyuk harfle gecmesi - ve bunun tamamen bir kopyala/yapistir sonucu olmasi, kaynaklarin degerine etki etmez? Tesekkurler, iyi calismalar... - - noumenon Θ mesaj 17:17, 22 Kasım 2008 (UTC)
  • Defterlerimiz farklı, sizin defteriniz net çizgileri olan dört ortalı kareli harita metod, benimki ise 50x35cm resim defteri. Yaptığım öneride doğrudan bir politika ihlali yok, iyi niyet ihlali yok, hatta benim iyi niyetime güvenen ama maddenin birleşmesini istemeyen kullanıcılar için bir çeşit ikincil hasar ile maddeyi geliştirmeye teşvik var. Madde taslak kriterlerini zar zor sağlar durumdayken Kürdistan ana maddesi ile birleştirmek okuyucular için çok daha kolay erişim sağlayacaktı, bu madde ve Fransa Kürtleri maddelerindeki tartışmaları okursanız birleştirmeyi destekleyen tek kişinin ben olmadığımı da göreceksiniz. Birleştirme önerisinin yardımıyla madde gelişti, şu haliyle birleştirmeye çok da gerek kalmadı.
Mesaj tarzınıza yaptığım eleştiri ise iyi niyetli bir öneriydi, zaten politikalarımızda bununla ilgili bir madde olduğunu sanmıyorum, yine de öyle bir madde varsa siz daha iyi bilirsiniz.
Ek olarak, politikalar kullanıcıları madde yazmaktan bu derece soğutacaksa hiç olmasınlar daha iyi. İçeriksiz bir bürokropedia yerine dolu dolu bir anarkopediayı tercih ederim. Ben burada bilgi arayanların bilgiyi bulmaları için katkıda bulunuyorum. Khutuckmsj 17:34, 22 Kasım 2008 (UTC)

Taraflı şablonu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Demin maddeye taraflı şablonu eklemiştim. Sorun herkesin farkettiği gibi Almanya Kürtleri ve Terör bölümündedir. Şu anki haliyle Almanya'da ikamet eden bütün Kürtlerin PKK sempatizanımış gibi imaj oluşturulmaktadır. Bu durumda Kürt eşittir PKK'lıdır tarzındaki Stereotype görüşlerine hizmet etmiş oluyor. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 00:02, 22 Kasım 2008 (UTC)

Akademik kaynaklarda olanı aktardım sadece. Kaynağım oyuncakçı sitesi değil sonuçta, üniversite :) Khutuckmsj 00:11, 22 Kasım 2008 (UTC)

Örnek 1[kaynağı değiştir]

In 1992 and 1993, there have been six major waves of attacks committed by the PKK in Germany. cümlesi

1992 ve 1993 yıllarında Almanya Kürtleri tarafından Almanya Türkleri'ne karşı altı büyük saldırı dalgası düzenlenmiştir.

olarak çevirilmiştir.

Art niyetini aramak istemiyorum. Umarım hatalı çeviridir. Takabeg ileti 00:19, 22 Kasım 2008 (UTC)

Hatalı çeviri. Özür dileyip düzeltiyorum. Bir yandan başka yazılar yazarken bir yandan tercüme yapıyordum. Khutuckmsj 00:24, 22 Kasım 2008 (UTC)
Başka hata varsa düzeltilmesini rica ederim, ben bulamadım. Khutuckmsj 00:25, 22 Kasım 2008 (UTC)


kesinlikle dogru

çok sayıda ülke tarafından terör örgütü sayılan[kaynağı değiştir]

PKK kelimesini gördükçe bunu eklememiz gerek yok. Birde gerçekten çok sayıda diyebilir miyiz? PKK maddesine katkıda bulunarak halletmelidir. Takabeg ileti 00:30, 22 Kasım 2008 (UTC)

Altbaşlık Almanya Kürtleri ve Terör iken eklemek gerekli. Maddenin başka yerinde geçse eklemeye gerek olmazdı. Khutuckmsj 00:33, 22 Kasım 2008 (UTC)

PKK gerçekten çok sayıda ülke tarafından terör örgütü sayılıyor mu? Bildiğim kadarıyla çok sayıda ülke bu konuyla ilgilenmemektedir. Takabeg ileti 01:13, 22 Kasım 2008 (UTC)

31 ülke + NATO çok sayılmaz mı? İlgilenen her ülke terör örgütü sayıyor işte. Khutuckmsj 01:28, 22 Kasım 2008 (UTC)
liechtenstein ve Papua adalari Terör örgütü görmüyor PKK yi !!!! --Aniosgel 15:15, 19 Aralık 2008 (UTC)

({tl|Kaynaksız}} çıktı. Kaynaklandırılmamış kısımlar var ama factlar yeterli. Aslında daha ciddi sorun mevcuttur. Maddenin PKK ile özdeşleştirilerek taraflılaştırılmış olması. Bu TBA ihali yaratıyor. Takabeg ileti 21:58, 4 Eylül 2009 (UTC)

tarafli degil --Ozgurcan86 22:15, 4 Eylül 2009 (UTC)
Neden öyle hissettin ? Takabeg ileti 22:17, 4 Eylül 2009 (UTC)
Aveupa'da ya$ayan kürtlerin PKK'yla ili$kileri anne-baba ili$kisi gibidir --Ozgurcan86 22:25, 4 Eylül 2009 (UTC)

Hoşumuza gitmeyen bilgilere taraflı sıfatını yakıştırmak ne kolay! Maddeyi "tarafsızlaştırmak" için yarıya yakın kaynaklı bilgileri de çıkarmak gerek. --BIYIKLI 22:23, 4 Eylül 2009 (UTC)

Hoşumuza gidip gitmemesiyle alakalı değil. Bu maddeyi okuyan düşünebilir, Almanya'da ikamet eden Kürtler ya da Kürt asıllı Almanların tamamı PKK'ya bağlı... diye. PKK maddesine aktarılması uygun değil mi ? Bence ciddi VP:TBA ihalli söz konusu. Takabeg ileti 22:33, 4 Eylül 2009 (UTC)
bence etmiyor, isteyen istedigini du$unur --Ozgurcan86 22:51, 4 Eylül 2009 (UTC)
  • Ah keşke alakalı olmasa, keşke tüm vikipedistler olarak tam tarafsızlığı yakalayabilsek! Aktarılması konusunda ise, kesinlikle aktarılmalı ve Fransa Kürtleri, Gürcistan Kürtleri, Almanya Kürtleri iyice tarafsızlaştırıldıktan sonra silinmeye oylanmadan ana madde Kürtler ile birleştirilmeli.--BIYIKLI 22:36, 4 Eylül 2009 (UTC)
    • Maddede tüm yazilanlar kaynaklidir. --Ozgurcan86 23:07, 4 Eylül 2009 (UTC)

Almanya Türkleri, Almanya Kürtleri, Fransa Türkleri, Fransa Kürtleri gibi madde kalabilir. Ancak maddelerde Türk asıllı Almanlardan mı yoksa Almanya'daki Türk topluluklarından mı bahsediliyor? Orası netleştirilmelidir. Gürcistan Kürtleri ise tartışılmalı, bence. Takabeg ileti 23:04, 4 Eylül 2009 (UTC)

Bu mesele kategorize işleriyle de alakalıdır. Mesela Almanya'da çalışan veya ABD'de çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için de X asıllı Türkler kategorisi uygun değildir. Ama uygulandığını gördüm. Takabeg ileti 23:06, 4 Eylül 2009 (UTC)
Şimdilik PKK ile ilgili kısımına {{Birleştir}} şeblonu ekleyelim ve sonra aktaralım.
  • Her tarafında terör örgütüyle ilgili bilgi var, nereye koyacaksın? Koyduktan ve birleştirdikten sonra madde Almanya vatandaşı Kürtleri anlatmaktan çok göç eden Kürtlere dönecek kaynaklarda gidecek, söylediğim gibi tarafsızlaştırılıp ana madde Kürtler ile birleştirilmeli.--BIYIKLI 23:23, 4 Eylül 2009 (UTC)
  • PKK ile ilgili kısım PKK maddesine aktarılmalıdır. Bu madde ise en azından kaynaklı olup VP:KD kriterini sağladığı için Kürtler maddesine aktarılmasına gerek yok. Takabeg ileti 23:33, 4 Eylül 2009 (UTC)
  • Evet terör örgütüyle ilgili bölümler ana madde Pkk'ya aktarılmadır. Peki aktarıldıktan sonra kaynak kalıyor mu? İngilizce Viki'deki madde kaynak mı? Maddenin büyük kısmı birleştirilirse VP:KD kriterlerini karşılamayacaktır. Kürtler maddesine aktarılabilir. En iyisi eyleme geçmeden önce başka kullanıcıların görüşünü almak. --BIYIKLI 23:42, 4 Eylül 2009 (UTC)

Kapsam bazlı tarafgirlik[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Madde taraflıdır. Bunun sebebi PKK kısmının içeriği değildir; o içerik %100 tarafsız olsa da madde taraflıdır. Neden? Zira maddenin konusu "Almanya Kürtleri" yani Kürt asıllı Almanyalılar ve Almanya'da ikâmet eden Kürtlerken, onlara dair temel bilgilerin ötesinde, maddenin yarısından fazlası PKK ile ilgili olası ilişkilerini konu almaktadır; yani konunun belirli bir yönüne diğer çok önemli yönlerinden daha fazla vurgu, pay verilmektedir. Bu da taraflı olmasına yol açar.
  • Daha iyi anlaşılması için örneklendirelim: Tanrı maddesinin 2/3'sini "ateist argümanlar" başlığı yaparsanız, İslam maddesinin %50'sini "İslam'a karşı eleştiriler" başlığı oluşturursa, tarafgirlik göz konusu olur - zira normalde geçerli bir başlığa, diğer başlıkların ötesinde önem ve öncelik biçmiş olursunuz. Bu madde taraflı; zira PKK ile ilgili başlığı dışında gelişmiş bir başlığı yok, eksik. Bu noktada iki seçenecek var elimizde:
    1. Bu sebep belirtilerek {{taraflı}} şablonu eklenir, PKK kısmı çıkarılmaz, diğer kısımların geliştirilmesi beklenir/geliştirilir, diğer başlıklar geliştirilince, PKK başlığında veya diğer kısımlarda taraflı bir ifade olmadığı sürece, taraflı şablonu çıkarılır.
    2. Bu sebep belirtilerek ilgili PKK başlığı maddeden çıkarılıp PKK maddesi ile birleştirilir. Daha sonra bu madde oranlı bir şekilde geliştirildiğinde, diğer başlıklar geliştiğinde, belki bu konuya dair bir başlık açılabilir.
  • Teşekkürler, iyi çalışmalar.. - - noumenon א mesaj 00:01, 5 Eylül 2009 (UTC)
  • İlk olarak bu şekilde seçeneklerle sınırlayıp (belki istemeden) kullanıcıları yönlendirmenizi doğru bulmadığımı söyleyeyim. Evet madde taraflıdır ve sizinde söylediğiniz gibi terör örgütüyle ilgili yerleri birleştirilirse geriye birşey kalmamaktadır. Kaynaklarda beraberinde gideceği için madde ansiklopedik olma özelliğini yitirir. Bence taraflı kısımlar birleştirilmeli, silineceğine kalan kısımlar ise ana madde Kürtler ile birleştirilmelidir. Yok bu madde böyle kalsın denilirse taraflı şablonunu koymak ve gelişmesini beklemek bence şimdilik yeterlidir. --BIYIKLI 00:24, 5 Eylül 2009 (UTC)
    • madde tarafli degil, PKK di$inda ba$ka $eyler de yazilir, isteyen de yazar, ne bilim festivalleri yazabilirsiniz, siz yazmak istemediginizden dolayi PKK bölümü maddenin 3'de 2'sini almaktadir. --Ozgurcan86 00:49, 5 Eylül 2009 (UTC)