Tartışma:Kuzey Amerika'daki Kızılderili katliamları listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:ABD Kızılderili katliamları sayfasından yönlendirildi)

Önemli bir konu[kaynağı değiştir]

  • ABD Kızılderili katliamları çokyönlü anlamı olan önemli ve hassas bir konudur. Madde esas olarak İngilizce vikiden çevrilmiş, ondaki bozuk yönler tamir edilmiş ve ayrıca bu katliamlar dört farklı renk kullanılarak birbirinden ayırt edilmiştir. İngilizce vikideki çevrildiği anki] hâli gerçekten "çorba" gibidir. Sayfaya ileride eklemeler yapılabilir. Öncelikle Beyazlar ile kastedilen İspanyollar, Hollandalılar, Fransızlar, Britanyalılar ve bunların karışımlarından oluşan Amerikalılar ayrılarak ayrı ayrı alt bölümlerde açıklaması yapılabilir. Kızılderililerin Beyazlarla ittifak yapıp diğer Kızılderilileri katletmesi de başlıbaşına alt bölüm hâlinde verilebilecek kadar önemlidir. Ve keza Kızılderililerin diğer Kızılderilere uyguladığı katliamlar da ayrı bir alt başlıkta ele alınabilir. Şu kadar Beyaz, şu kadar da Kızılderili öldürülmüştür diyoruz, fakat bir şeyi unutuyoruz; o Kızılderililerin genel nüfuslarıyla Beyazların Amerika'daki ve Avrupa'daki genel nüfuslarıyla karşılaştırma yapmıyoruz. 1000 Beyaz öldürülse o Beyazların bağlı olduğu etnik grup (ve şivesi) bu eksiklikten etkileniyor mu etkilenmiyor mu diye de bakmak gerek. Kızılderili halklarının nüfusları Beyazlarla karşılaştırma yapılamayacak kadar azdır ve onlarda meydana gelecek 1000 kişilik bir toplu ölüm etnik olarak soylarını tüketebileceği gibi tükenme sınırına da getiribilir. Ayrıca Kızılderili halklarının büyük çoğunluğu avcı ve toplayıcı olup katledilmeleri ve yerlerinin değiştirilmesi geleneksel ekolojik bilgi kaybına yol açar, ki bu da o avcı ve toplayıcı halklar için açlık ve kıtlık demektir. Bu katliamlar sonucu kaç Kızılderili kabilesi şivesiyle birlikte yok oldu ya da yok olma sınırına geldi, net ortaya konmalı. Katliamların sebepleri ve oluşum süreçleri de incelenmesi gereken önemli konudur. Tabii ki katliam sonrası o halkın durumu da ele alınmalı. Askerî ve sivil katliamlar da ayrıca belirtilebilir. Savaş esnasında çığırından çıkıp katliama dönenler ile bilerek yapılan katliamlar da belirtilmeli bir alt bölüm olarak. Sözün kısası, bu sayfa yeterli değil, eksikleri var ve zamanla doldurulur sanırım. --Kmoksy (mesaj) 16:12, 6 Şubat 2013 (UTC)

Katliamların soy tüketimine etkisi[kaynağı değiştir]

  • 1826 (Dressing Point Katliamı) ve 1852 (Hynes Bay Katliamı) yıllarındaki katliamlar zaten sayıca azalmış olan Karankavaların soyunun 1858 yılında tamamen tükenmesine yol açmıştır. Gerçekten, bunun gibi kaç Kızılderili kabilesi katliamlar sonucu yok edilmiştir? İleride bunların listesini yapmaya çalışırım. Şimdilik 72.672 bayt tutan bu sayfayı burada bitirelim; "The End" değil, zira yazılacak daha çoook şey var bu yetim kültürler hakkında. --Kmoksy (mesaj) 21:00, 7 Şubat 2013 (UTC)
  • Timukualar (Timucua) = ABD sınırları içinde kalan Kızılderili katliamlarının ilki 1539 Napituca Katliamı olup İspanyollar tarafından 200 kadarı bir seferde idam edilmiştir. 1821 yılında Florida'da yalnızca 5 (ya da daha az) kişi kalmıştı. 18. yüzyılın ikinci yarısında ise hem soyları hem de dilleri tamamen tükendi. --Kmoksy (mesaj) 12:10, 8 Şubat 2013 (UTC)

Şahsi iddialar[kaynağı değiştir]

Her savaş katliam mıdır?[kaynağı değiştir]

Ben çevirdikten sonra bugün İngilizce vikiye eklenen şu "katliam" Google taramasında az geçiyor (ve ben de Türkçe versiyona eklemiyorum, zira oldukça kuşkulu "katliam") ve ekleyen kişinin de katkısı az: 4 Kasım 1791 Fort Recovery Massacre On November 4th, 1791, at present day Fort Recovery, Ohio, an army of 1,500 Americans led by Arthur St. Clair, was ambushed by an army of Miami Indians led by chief Little Turtle. Before retreating, 700 of the 1,500 American soldiers were slaughtered. (< Fairfax Downed, Indian Wars of the U.S. Army 1776-1865 (1963), sayfa: 54-59) --Kmoksy (mesaj) 20:43, 11 Şubat 2013 (UTC)

Yeni bilgi olarak İngilizce vikideki şu değişiklik kontrol edildikten sonra maddeye eklenmeli. --Kmoksy (mesaj) 22:31, 27 Mart 2013 (UTC)