Tartışma:İlerlemecilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

ilericilik sol???


yetmez mi? hayriyıldırım 17:06, 12 Mayıs 2008 (UTC)

İlericilik elbetteki sol'dur.Çünkü,siyasette sağ-sol kavramlarının oluşması Fransız Devrimi'ne dayanır.Bu devrim topluma zarar getiren Monarşik yönetime karşı olmuştur.Kraldan yana olanlar kendilerini sağcı,krala karşı gelerek cumhuriyet rejiminden yana olanlar da solcu olmuştur.Yetmez mi?Bu imzasız yazı 85.110.31.254 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

ilericilik sol ise sağa da ya yerinde sayma ya da gericilik düştü! hayriyıldırım 17:51, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Bir bakıma öyle!

Aferin anonim. O zaman tam yerine ! gelmişsin. Vikipedide sağa sola geric demek serbesttir !! hayriyıldırım 17:56, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Sağolasın Kemalist insan!

ben seninle tartışmam hayriyıldırım 18:01, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Fakat,biz Atatürkçü olarak sağa sola gerici demekten yana değiliz.İsteyen herkes muhafazakarlık sayfasına bakabilir.O sayfa ile bu karşılaştırılsın.O zaman iyi anlaşılır.

Açıkçası ben de seninle tartışmam.Sonuçta aynı görüşü paylaşan insanlarız.Ama sağolasın uyardığın için.

Taraflı şablonu[kaynağı değiştir]

Selamlar. w:en:Left-wing politics başta olmak üzere interwikilere bakılırsa bu sol görüş. Türkiye'deki solların ilerici olup olmaması ayrı meseldir:) Bu siyasi terimdir. Eğer taraflı şablonun konulması için tek gerekçe bu nokta ise taraflı şablonu kaldırılmalıdır. teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 18:18, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Atatürk de kayırılıyor! Bu arada baştan derdini böyle anlatsan uygarca anlaşsak olmaz mı? hayriyıldırım 18:21, 12 Mayıs 2008 (UTC)
Baştan gerekçesini gösterseydiniz. Bir de yeni eklediğiniz şablonların gerekçesi? Düzenle şablonu için gerekçe istemiyorum da üslup şablonu niye eklediniz? Takabeg ileti 19:51, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Şahsen benim bir derdim yok.Ama senin ilericilikle veya sol görüşle bir derdin varsa onu bilemem hayri yıldırım.boş yere tartışmak istemem.seni derdinle baş başa bırakıyorum.Bu imzasız yazı 193.255.38.173 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ben Atatürk'ü övmüyorum.sadece bir gerçekten bahsediyorum.eğer gerçekten Kemalist olsaydın neden bir ülkede bir adamın resmi her yerde var ve ona özel törenler yapılıyor anlardın hayri yıldırım.Bu imzasız yazı 193.255.38.173 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sağol Takabeg[kaynağı değiştir]

Bu arada bana katıldığını düşündüğüm için sağol Takabeg.Bu imzasız yazı 193.255.38.173 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İlerlemecilik[kaynağı değiştir]

Selam. Progressivism'in Türkçesi İlerlemecilik değil mi acaba? Paradigma'nın Felsefe Sözlüğü'ne göre öyle (s. 496). Biraz araştırırsanız savineceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 12:02, 13 Mayıs 2008 (UTC)


Takabeg Haklıdır[kaynağı değiştir]

Sol:

  1. Özgürlük (Liberté)
  2. Eşitlik (Egalité) ve kardeşlik (Fraternité)
  3. Dayanışma
  4. Haklar
  5. İlerlemecilik (Dikkat edin SOL)
  6. Reformculuk
  7. Evrenselcilik (Internationalism)

Sağ:

  1. Otoritecilik
  2. Hiyerarşi
  3. Talepler
  4. Görevler
  5. Gelenek, görenek ve din
  6. Gericilik (Reflections) (SAĞ)
  7. Ulusçuluk (Nationalism)
Kaynak Heywood, Andrew; The Politics, (Türkçe'ye Siyaset adıyla Liberte yay. çevirdi)--Mehmet Baran 12:15, 13 Mayıs 2008 (UTC)
  • Eğer bahsedilen en:Progressivism ise, doğru çevirisi ilerlemecilik oluyor. İlericilik daha geniş bir anlama geliyor. Ama madde de bahsedilenin progressivism olduğundan şüpheliyim.--Martianmister 14:40, 13 Mayıs 2008 (UTC)


İlerlemeciliğin sadece sol içerisinde değerlendirilmesi taraflı bir yaklaşım olacaktır. --Boyalikus 18:01, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Eğer bir konu ya da bir kelime(sol)herkesi bu kadar rahatsız ettiyse silinsin.Uğraşılmasın bu kadar.Bu konuyu koruma altına alan her kimse artık,bence silmeli bunu.Taraflılığınada katılmıyorum açıkçası.Resmen sol ideolojidir.Üstelik bahsedilen 'ilerlemecilik'değil 'İLERİCİLİK'tir.Eğer bu maddeyi bozan birileri varsa onlarda vandallardır.Silinsin bu madde.Madem bu kadar zorlanıldı.Eğer bilen yada silen yada bunu 'ilerlemecilik'olarak değiştiren her kimse yenisini yaz arkadaş! Bu imzasız yazı 193.255.38.174 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sol Görüş olduğuna göre İlerlemecilik olması lazım. Bir de vikipedi gönüllü iştir. Zorlama yoktur. Takabeg ileti 07:23, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Madem öyle'[kaynağı değiştir]

O zaman bu konu hakkında bunları bilen kimse artık geliştirsin içeriğini.gönüllü olan kimse ya geliştir. yada sil.çünkü vikipedi yalan söyleme yeri değildir.çünkü bahsedilen ilericilik.Bu imzasız yazı 193.255.38.174 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İlericilik maddesi de açılabilir. Ancak İlericilik sol'a özgü bir kavram değildir. Tartışma konusu sırf Sol görüş olup olmamasıydı. O yüzden sol görüşe ait olan İlerlemecilik olsun dedim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:42, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Bir de Ustanın gösterdiği en:Progress (philosophy), en:Progress, en:Progressivism (disambiguation) maddelerine bakarsak, anlam ayrım maddesinin açılmasının faydalı olacağı anlaşılıyor. Teşekkürler. Takabeg ileti 08:47, 14 Mayıs 2008 (UTC)

başlık ve konu farklı. Bu makale yanlış. artı tek kaynaklı. karşı görüşler kaynakça da olmalı 193.140.167.129 09:05, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Neyin karşıt görüşü olduğunu belirtirseniz seviniriz...--Mehmet Baran 09:05, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Ulu Başbuğ Mustafa Kemal Han çağdaşlaşmaya önem vermiştir ancak O'nu 'ilerlemecilik ülküsü'nün bir temsilcisi olarak göstermek doğru değil. Bu, taraflılıktır; yanlış anlaşılmaya neden olur. Savunmak istediğiniz maddelerde başbuğun adını kullanmak büyük saygısızlık ve korkaklıktır. 94.55.19.170 22:44, 2 Ekim 2011 (UTC) Tomris