Tartışma:Ötüken

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İçerik ilgili sözlüğün 171. sayfasında yer almaktadır. --taysin (mesaj) 18:41, 20 Aralık 2011 (UTC)

Çeşitli Türk boylarının ve Türklerle yakın komşuluk yapmış olan Moğolların yaşadığı , bazı destanlarda ve Orhun yazıtlarında bahsedilen ve kesin sınırları belli olmayan Orta asyada bulunan yerin adıdır.

Tengricilik'te toprak ana[kaynağı değiştir]

Anonim bir kullanıcı maddenin içine türk şamanizninde toprak ana yoktur, sadece moğollarda vardır yazmıştı. Moğollarda Tengricilik bugüne kadar pek değişmeden kaldığı için Tengriciliği tarif ederken mutlaka moğolları dikkate almamız gerekiyor, çünkü Türklerde bugüne kadar kalan kalıntıları başka dinlerle karışmış şekilde. Örneğin Altaylara bakarak tarif etmeye kalksak, sonunda Tengriciliği değil Zerdüştlüğün ve Taoizmin Şamanizm ile karışmış halini tarif ederiz! Moğollarda ki Tengriciliğin eski Türk Tengriciliği ile pek farkı yok. Onlar Ötüken'i toprak ana olarak biliyorlar ve bazen İtügen ya da Etügen olarak da adlandırıyorlar. Bazı göllere ve dağlara Ötügen adı veriyorlar. Aynı şekilde Tengri'nin adı da bazı dağlara ve göllere veriliyor. Göktürk yazıtlarında Ötüken dağının Türkler için önemi ve bu dağın kutsallığı vurgulanıyor! Bu yüzden Ötüken'i sırf kutsal bir dağın adı olarak tanıyoruz.. ama moğollara bakıldığında Ötüken'in toprak anaya verilen isim olduğunu görebiliyoruz. selamlar --Erdall 22:04, 13 Mart 2007 (UTC)

Ötüken Dağı'nın Khangai Mountains olduğu düşünülmektedir. Ötüken yeri nerede acaba ?

Otgon (Zavkhan) mi ?

Takabeg ileti 20:34, 22 Temmuz 2010 (UTC)

Mitoloji kitabı[kaynağı değiştir]

"Böylece Nuhun gemisi ve Ötüken arasında bir bağlantı kurulmuş olmalıdı." gibi yorumların başlangıç bölümünde yer alması sakıncalıdır. Ötüken, tarihi bir yerin adı. Şu anki haliyle sanki hayali bir yermiş gibi duruyor. Anladığım kadarıyla bu tuhaflık OTRS izniyle serbestçe kullanılmakta olan Mitoloji kitabından kaynaklanıyor. Açıkça konuşmamız gerekirse bu mitoloji kitabı bu tür mddeler için faydalı olmaktan ziyade zararlıdır. Takabeg ileti 05:56, 20 Haziran 2012 (UTC)

Bir de müdahale etsen maddeye :)--RapsarEfendim? 09:06, 20 Haziran 2012 (UTC)

Bir tek cümle[kaynağı değiştir]

Bir cümle için koca bir kitabı zararlı olarak nitelemek nasıl açıklanır bilemiyorum. Art niyet var gibi görünüyor. Bunları yazmak yerine maddeyi düzeltmek daha az zaman kaybı olurdu. Buzancar (mesaj) 12:08, 17 Eylül 2013 (UTC)

Düzeltmeler yapıldı[kaynağı değiştir]

Gerekli düzeltmeler yapıldı. Haklı olunan nokta, yorumun burada doğru olmadığıdır. Ama çıkarmak da çok zor değildi. Lütfen mitolojide takıldığınız yerler için çekinmeden bana başvurun. Buzancar (mesaj) 12:21, 17 Eylül 2013 (UTC)

Ötüken bir bölde adı, başkent değil[kaynağı değiştir]

Orhun yazıtlarında 'ötüken' kelimeleri bazen 'ötüken yış' bazen 'ötüken yer' diye bahsediyor.

yış=yaş=yaşıl=yeşil=yeşillik/otlak

http://orhunyazitlari.appspot.com/%C3%96t%C3%BCken_Y%C4%B1%C5%9F