Taohiler
Taokhlar (Gürcüce: ტაოხები, Taochebi) Antik Çağda Anadoluda yaşamış, Greko-Romen etnografyası ile bilinen bir halktır. Taokhlar, Karadenizin dağlık bölgelerinde, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye'nin mevcut sınırlarında yaşamıştır. Taokhların ülkesi çelik ve sülünlerin ülkeleri ile çevrelenmiştir.[1]
Ksenofon, Taokhların topraklarından geçerken düşmanlıkla karşı karşıya kalmıştır. Ksenofon, bu insanların cesur, kederli ve savaşı kaybettikten sonra köle olmamak için eşleri ve çocuklarıyla birlikte topluca intihar edecek kadar fedakar olduklarını belirtmiştir. Ksenofon (MÖ. 400), Taokhlardaki benzer bir uygulamayı söyle anlatmaktadır: “Sonra korkunç bir tören başladı: kadınlar küçük çocuklarını uçurumdan aşağıya attıktan sonra kendilerini de aşağıya attı ve erkekler de aynısını yaptı. Bu olayların tam ortasında Kaptan Stymphaluslu Aeneas kendini uçurumdan atmak için koşan cübbeli bir adamı engellemek için onu tuttu; ama adam Aeneas'ı peşinden sürükledi ve birlikte uçurumdan aşağı uçup öldüler.” (Anabasis IV.vii.13-14).[2][3]
1928'de, Rus botanik Woronow bir Iris türünü Iris taochia olarak tanımlamıştır. Bu tür Türkiye'de bulunmuştur.[4]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Krueger, C.G. (1826). Xenophontos Kyrou anabasia. Hemmerde et Schwetschke. s. 228. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015.
- ^ Carleton L. Brownson, ed. "Xenophon, Anabasis, IV.7". Perseus. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2017.
- ^ "A Star in the East: July 2012". timothygrove.blogspot.ro. 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015.
- ^ "Iris taochia Woronow ex Grossh. is an accepted name". theplantlist.org (The Plant List). 23 Mart 2012. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016.