Tadeusz Pankiewicz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tadeusz Pankiewicz
Tadeusz Pankiewicz

Tadeusz Pankiewicz
Doğum21 Kasım 1908
Sambor, Poland
Ölüm5 Kasım 1993 (84 yaşında)
Kraków
MilliyetPolonyalı
MeslekEczacı
Tanınma nedeniHolokost kurtarma

Tadeusz Pankiewicz (21 Kasım 1908, Sambor - 5 Kasım 1993, Kraków'da gömüldü), Polonya'nın Nazi Alman işgali sırasında Kraków Gettosu'nda faaliyet gösteren[1] Polonyalı bir Roma Katolik eczacıydı. Sayısız Yahudiyi Holokost'tan kurtardığı için 10 Şubat 1983'te Yad Vashem tarafından " Uluslar Arasında Dürüst " olarak tanındı.

Pankiewicz, Kraków'daki Jagiellonian Üniversitesi'nde okudu. 1933 yılında babası Jozef tarafından 1910 yılında kurulan Kartal Altı Eczanesi'nin mülkiyetini devraldı.[2] Eczane, Kraków'un Podgórze semtindeki Plac Zgody'de (eski adıyla Mały Rynek meydanı) bulunuyordu. Savaş öncesi müşterileri arasında hem Yahudi olmayan Polonyalılar hem de Yahudiler vardı.

Krakov Gettosu'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Pankiewicz, 1941 civarında Eczanesinde

Dünya Savaşı sırasında Polonya'nın Alman Nazi işgali altında, Podgórze bölgesi Mart 1941'de yerel bölge Yahudileri için bir getto olarak kapatıldı. Kraków Gettosu'nun duvarları içinde, Yahudi olmayanların sahip olduğu dört savaş öncesi eczane vardı. Pankiewicz, Almanların şehrin Yahudi olmayan tarafına taşınma teklifini reddeden tek mal sahibiydi. Gettodaki tek eczane olarak işyerini işletmeye devam etmesi ve tesiste ikamet etmesi için kendisine izin verildi.[3] Personeline iş için gettoya girip çıkmaları için geçiş izinleri verildi.

Eczane, gettonun entelijensiyasının buluşma yeri ve bir yeraltı faaliyet merkezi haline geldi. Pankiewicz ve ekibi, Irena Drozdzikowska, Helena Krywaniuk ve Aurelia Daner-Czortkowa,[4] yiyecek ve bilgi kaçakçılığı ve kamplara sürgün edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yahudilere tesislerde barınak sağlama gibi çok sayıda gizli operasyon gerçekleştirmek için hayatlarını riske attılar. Hayatta kalan 'Schindlerjude' Stella Müller-Madej, Pankiewicz'i “harika bir insan” olarak tanımladı ve savaştan sonra ona yakın kaldı. Bir keresinde, bir Alman Aktionu veya gettoda toplama sırasında Stella'yı masasının altına sakladı.[4]

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Şubat 1983'te Tadeusz Pankiewicz, Yahudileri kurtarma konusundaki savaş zamanı faaliyetlerinden dolayı "Uluslararası Dürüstler" olarak tanındı. Aynı yılın Nisan ayında, Apteka Pod Orłem binasında bulunan ulusal miras müzesinin açılışında hazır bulundu. Tadeusz Pankiewicz 1993 yılında öldü ve Kraków'un Rakowicki Mezarlığı'na gömüldü.

Eczane, Schindler'in Listesi filminde yer aldı Filmin yönetmeni Steven Spielberg, binanın korunması için 40.000 $ bağışta bulundu ve bunun için Kraków belediyesi tarafından 2004 yılında prestijli "Kültür Patronu" ödülüyle onurlandırıldı. Pankiewicz'in faaliyetlerine saygı duruşunda bulunan Holokost ile ilgili bir filmin tek yönetmeni o değildi: 2002'de kendisi de bir zamanlar Krakow gettosunda tutsak olan Roman Polanski, eski eczanedeki müzenin genişletilmesi için bir miktar para bağışladı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gilbert, Martin, The Holocaust: A History of the Jews of Europe, p. 356 (1987 Macmillan)
  2. ^ "Museum of National Remembrance at "Under the Eagle Pharmacy"". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  3. ^ David M. Crowe, The Holocaust: Roots, History, and Aftermath.[ölü/kırık bağlantı] Published by Westview Press. Page 180.
  4. ^ a b Oskar Schindler : the untold account of his life, wartime activities, and the true story behind the list. Cambridge, Mass.: Westview Press. 2004. ISBN 0-8133-3375-X. OCLC 55679121. 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Krakow ghetto today: Jewish ghetto in Krakow". WAR-DOCUMENTARY.INFO (İngilizce). 1 Aralık 2018. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)