TFT LCD

Vikipedi, özgür ansiklopedi

TFT LCD (açılım: thin-film-transistor liquid-crystal display, türkçe: ince tabakalı transistör - sıvı kristal ekran) adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır.[1] Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

TFT LCD'ler, televizyonlar, bilgisayar monitörleri, cep telefonları, taşınabilir video oyun sistemleri, kişisel dijital yardımcılar, navigasyon sistemleri ve projektörler gibi cihazlarda kullanılmaktadır.[2] TFT LCD'ler otomobil aleti kümelerinde de kullanılır; çünkü sürücünün kümeyi özelleştirmesine ve dijital öğelerle skeomorfik, analog benzeri bir görüntü sunabilmesine olanak tanır.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

pixel düzen diyagramı

Hesap makinesinde ve benzer basit ekranlı diğer cihazlarda kullanılan likit kristal ekranlar doğrudan yönlendirilmiş görüntü öğelerine sahiptir ve bu nedenle voltaj, diğer segmentlere müdahale etmeden bu tür ekranların yalnızca bir bölümünde kolaylıkla uygulanabilir. Bu, büyük bir ekran için pratik olmayacaktır, çünkü çok sayıda (renk) resim öğesi (piksel) olacaktır ve bu nedenle her pikselin üç rengi (kırmızı, yeşil ve mavi) her biri için üst ve altta milyonlarca bağlantı gerektirecektir.[3] Bu sorunu önlemek için, pikseller satırlar ve sütunlar halinde gönderilir ve böylece bağlantı sayısı milyonlarla binler arasında azaltılır. Sütun ve sıra telleri, her piksel için bir tane olmak üzere transistör anahtarlarına bağlanır. Transistörün tek yönlü geçiş özelliği, her piksele uygulanan şarjın, yenilemeler arasında bir ekran görüntüsüne boşaltılmasını önler.[4] Her piksel, şeffaf iletken indiyum kalay oksit katmanları arasına sıkışmış bir yalıtkan sıvı kristal tabakası olan küçük bir kondansatördür.[5]

Bir TFT-LCD'nin devre düzenleme süreci yarı iletken ürünlerinkine çok benzer. Bununla birlikte, transistörleri silisyumdan imal etmek ve monokristalin silikon gofret haline getirmek yerine, bir cam panel üzerine biriktirilen amorf silikondan oluşan ince filmden imal edilmektedir.[6] TFT-LCD'ler için silikon tabaka tipik olarak plazma ile güçlendirilmiş kimyasal buhar birikimi (PECVD) işlemi kullanılarak tevdi edilmektedir. Transistörler her bir pikselin alanının yalnızca küçük bir bölümünü alır ve silikon filmin geri kalanı, ışığın kolayca geçmesini sağlamak için kazınır.

Polikristalin silikon, bazen daha yüksek TFT performansı gerektiren görüntülerde kullanılır. Örnekler, projektörlerde veya vizörlerde bulunan gibi küçük, yüksek çözünürlüklü ekranları içerir.[7] Amorf silikon tabanlı TFT'ler, üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle en yaygın olanıdır; buna karşın, polikristalin silikon TFT'ler daha maliyetlidir ve üretmek çok daha zordur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]