IPS LCD

Vikipedi, özgür ansiklopedi

IPS LCD sıvı kristal ekranlar (LCD'ler) için bir ekran teknolojisidir. 1980'lerin sonunda "kıvrımlı nematik alan efektli" (TN) matris LCD'lerin ana sınırlamalarını çözmek üzere tasarlandı.[1] Bu sınırlamalar güçlü görüş açısına ve düşük kaliteli renk reprodüksiyonuna sahipti.[2] IPS LCD likit kristal (LC) tabakasının moleküllerinin yöneliminin düzenlenmesini ve değiştirilmesini içerir. Bu, aslında, cam plakalara paralel olarak yapılır.

IPS LC ekran şematik görüntüsü

TN yöntemi, 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında aktif matris TFT LCD'ler için tek uygulanabilir teknoloji idi. Erken paneller yukarıdan aşağıya doğru gri tonlamalı ters çevirme gösterir ve tepki süreleri yüksektir.[3] 1990'ların ortalarında, bu zayıflıkları giderebilecek ve geniş bilgisayar monitör panellerine uygulanan yeni teknolojiler, tipik olarak IPS ve Dikey Hizalama (VA) geliştirildi.

1974'te patentli bir yaklaşım, sadece cam yüzeylere paralel bir elektrik alanı üretmek için cam üzerinde inter-dijital elektrotlar kullanmaktı. Bununla birlikte, henüz TN göstergelerinden daha üstün IPS-LCD'ler uygulanamadı.

Ayrıntılı analizden sonra, avantajlı moleküler düzenlemelerin ayrıntıları Almanya'da Guenter Baur ve diğerleri tarafından dosyalanmıştır. Ve 9 Ocak 1990'da ABD de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde patent almıştır. Mucitlerin çalıştığı Freiburg'daki Fraunhofer-Gesellschaft, bu patentleri Merck KGaA'ya devretti.

Kısa süre sonra Hitachi, bu teknolojisini geliştirmek için patentler sundu. Bu alanda lider Hitachi Araştırma Merkezi'nde çalışan Katsumi Kondo'ydu. 1992'de Hitachi mühendisleri, ince tabakalı transistör dizisini bir matris olarak birbirine bağlamak ve pikseller arasında istenmeyen çarpık alanları önlemek için IPS teknolojisinin çeşitli pratik ayrıntılarını hazırladılar.[4]

Hitachi, elektrotların şeklini en iyi duruma getirerek (Super IPS) izleme açısı bağımlılığını da geliştirdi. NEC ve Hitachi, IPS teknolojisine dayalı aktif matris adresli LCD'lerin ilk üreticileri oldu.[4] Bu, düz panel bilgisayar monitörleri ve televizyon ekranları için görsel performansa sahip geniş ekran LCD'leri uygulamak için gereklidir.[5] 1996'da Samsung, çok alanlı LCD'ler sağlayan optik modelleme tekniğini geliştirdi.

Daha sonra LG Display ve diğer Güney Koreli, Japon ve Tayvanlı LCD üreticileri IPS teknolojisini uyarladı.

Günümüzde IPS teknolojisi, TV'ler, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.[6] Özellikle, Retina Ekran etiketi ile satılan tüm Apple ürünlerinin LED arka aydınlatmalı IPS LCD'leri vardır. (iPhone 4'ten itibaren, iPad 3'ten itibaren, iPad Mini 2'den itibaren, Retina ekranlı MacBook Pro gibi).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 
  5. ^ http://www.nature.com/nature/journal/v382/n6593/pdf/382666c0.pdf?foxtrotcallback=true [yalın URL]
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]